Dodaj do ulubionych

BGŻ Arena - to wszystko moje!

31.08.08, 17:53
W niedzielne popołudnie zajrzałem na trening kolarzy na pruszkowskim torze.

Miałem nawet zaszczyt poznać samego Pana Prezesa Związku, jak mi się przedstawił. Jego nazwisko jest znane wszystkim zainteresowanym sportem, a po przeczytaniu tego postu nie powinno być wątpliwości kto to jest.

Otóż, po krótkim przesłuchaniu:
Prezes: Skąd pan jest?
Ja: Z Pruszkowa.
Prezes: Co pan tu robi?
Ja: Zdjęcia.

Przeszliśmy do interesującej wymiany poglądów. Otóż, Pan Prezes oznajmił, iż mam natychmiast opuścić teren obiektu, mówiąc:

"Ja do pana do domu nie przychodzę i zdjęć nie robię. Jest pan U MNIE W DOMU! To jest MÓJ tor."

Ja: "Tak samo mój, jak i pana, to obiekt użyteczności publicznej, postawiony również za moje pieniądze"

Prezes: "To jest moje! Jakie pana pieniądze?!"

Ja: "Ministerstwo Sportu wyłożyło fundusze, Pruszków przekazał teren. Prowadzę działalność, płacę podatki, więc pan tu jest też dzięki mnie."

W tym momencie Pan Prezes powiedział, iż MOŻE źle się wyraził.

Ja rozumiem, że Pan Prezes jest zdenerwowany artykułami w prasie, raportami NIK-u i niedokończoną budową, ale traktowanie gości odwiedzających tor jak najeźdźców atakujących prywatny folwark to już przesada.

TO NIE JEST PAŃSKI TOR. To nie Pan go zbudował, nie za własne pieniądze. Byłem współpracownikiem czasopisma związanego z kolarstwem, które krytykowało Pana oraz całą koncepcję budowy toru. Wtedy, spierałem się z resztą redakcji, obstając przy tym, że tor jest ważny i potrzebny. Pańskie zachowanie skłania mnie do tego by myśleć, iż wtedy sie myliłem.

Nie jestem ogromnym fanem kolarstwa torowego, ale podoba mi się dynamika i widowiskowość tego sportu. Jeden Pan Prezes to zbyt mało, żeby zniechęcić mnie do wizyt na torze.

Zdjęć niedokończonego wnętrza oraz otoczenia obiektu na którym są już zagraniczni zawodnicy tu nie opublikuję. Nie kopie się leżącego.

Obserwuj wątek
    • fock-e-wulf polscy "działacze" = leśne dziady ( nowy przykład) 31.08.08, 18:41
    • fock-e-wulf pokolenie ukształtowane w komunie...... 31.08.08, 18:43
      • leo48 Re: pokolenie ukształtowane w komunie...... 31.08.08, 19:14
        Przesada. Jak długo jeszcze można będzie wszystko tłumaczyć komuną ?
        Obecne pokolenie "działaczy" to przeważnie już ludzie ukształtowani
        w obecnym systemie. Zjawisko co prawda takie samo, jak za komuny ale
        skala nieporównanie szersza. Mamy coraz więcej i coraz młodszych
        prezesów.
        • fock-e-wulf "obecny system" się jeszcze nie zaczął ;-) 31.08.08, 19:30
          leo48 napisał:

> Przesada. Jak długo jeszcze można będzie wszystko tłumaczyć
          komuną ?
          > Obecne pokolenie "działaczy" to przeważnie już ludzie
          ukształtowani
          > w obecnym systemie.
          • leo48 Re: "obecny system" się jeszcze nie zaczął ;-) 31.08.08, 19:44
            Tu winienem może pewne wyjaśnienie. Nasz kraj z potwornych wojennych
            zniszczeń podnosiło pokolenie moich rodziców i starszego rodzeństwa.
            Ich środki techniczne to łopaty, kilofy i furmanki. Ale my byliśmy
            niecierpliwi i narzekaliśmy na ich "opieszałość" gdy w szkole nam
            tłumaczono, że jesteśmy biedni bo to dopiero kilkanaście lat po
            wojnie.

Obalenie komuny to już dzieło mojego pokolenia. Śmiertelny cios,
            jeśli tak to nazwać, stanowił Sierpień'80 choć dziś uśmiałem się, że
            nasz prezydent "Irasiad" hucznie fetuje rok 88. W ten sposób różne
            IPN-wskie Dudki, Kurtyki, Kulesze i Lasoty piszą nową nieprawdziwą
            historię, w której nikt nie słyszał o Wałęsie, idolu tamtych dni.

Zresztą nieważne, czy nową erę zaczniemy liczyć od tej czy tamtej
            daty, faktem pozostaje, żeśmy gada uśmiercili jeśli nie 30 to 20 lat
            temu. Czy za ileś lat nasze prawnuki usłyszą, że dzieje się nadal
            źle bo to dopiero 100 lat po komunie ? Może nie warto było jej
            obalać...

Dziś jest dobrze a będzie jeszcze lepiej. Nawet tostery mamy takie
            same... Co zatem stoi na przeszkodzie, by system sprawiedliwości
            społecznej też mieć taki sam jak w normalnym świecie ? Dalsze
            zwalanie naszych niepowodzeń na komunę tylko nas ośmiesza.
            • zibi-pruszkow Re: "obecny system" się jeszcze nie zaczął ;-) 31.08.08, 20:22
              bawia mnie wypowiedzi tego forumowego czegos, co to zaczynaja sie i
              koncza na naglowku.

co do zwalania na komune to taka polska prawidlowosc, wsrod nas sa
              sami geniusze, to tamci byli zli. osobiscie poznalem kilku esbekow,
              i moim skromnym zdaniem to wspaniali ludzie, choc to moze te wyjatki
              potwierdzajace regule. nigdy nie zapomne, jak pogrzeb jednego z
              nich "zepsul" aparatczyk swoim przemowieniem.
    • zwierz.alpuhary Re: BGŻ Arena - to wszystko moje! 31.08.08, 21:06
      jedna rzecz mnie dziwi - skoro to jest jego tor, to dlaczego nazywa się BGŻ Arena a nie Prezes Związku Arena? Czy może jest coś, o czym glówny sponsor toru - Bank Gospodarki Żywnościowej - nie wie?
      • swistak133 Re: BGŻ Arena - to wszystko moje! 31.08.08, 22:08
        > jedna rzecz mnie dziwi - skoro to jest jego tor, to dlaczego
        > nazywa się BGŻ Arena a nie Prezes Związku Arena? Czy może jest
        > coś, o czym glówny sponsor toru - Bank Gospodarki Żywnościowej - >nie wie?

Zamierzam się o to zapytać. Jednak chyba to głównie za pieniądze Ministerstwa oraz Totalizatora powstał tor. A Pan Prezes? Cóż, jego zachowanie potwierdza opinię o "działaczach". Gdy wyraziłem nadzieję, że ukończą prace przed rozpoczęciem zawodów, usłyszałem, burknięte: "Może."

Tylko co z otwarciem na mieszkańców Pruszkowa? Z promocją? Jeśli założymy, że przykład idzie z góry, to kiepsko to się zapowiada.
    • august.bw Arena, czyli CYRK prezesa 01.09.08, 15:30
      Czemu się Szanowni Państwo dziwią i oburzają. Skoro ten wspaniały
      obiekt nazwano BGŻ Arena, no to musi być CYRK. I to do
      kwadratu.Tylko artyści jakby nie cyrkowi. A właściwie jeden clown do
      kwadratu i musi być wesoło wkoło...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka