bwc 05.12.03, 14:49 Właśnie odbywa się ostatni seans już nie w kinie a samego kina "OŚWIATA". Kto chce zobaczyć niech się spieszy. Właśnie rozpoczęła się rozbiórka kina. Odchodzi stary Pruszków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbastek13 Re: kino ZZK "OŚWIATA" 05.12.03, 14:53 a wiecie moze co ma powstac w tym miejscu ? Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: kino ZZK "OŚWIATA" 05.12.03, 15:43 jak czytamy w wypowiedzi prezydenta: Będzie tam budynek o trzech funkcjach. Wydana już została decyzja o warunkach zabudowy. Wszystkie zainteresowane strony o tej decyzji zostały poinformowane. Wiem, że wpłynęły jakieś odwołania. Pierwsza funkcja to będzie mieszkaniówka, około 60 mieszkań, druga – około 3 tys. metrów kwadratowych powierzchni biurowej, (podpisane są już listy intencyjne z firmą, która chce tam zlokalizować swoje biura i zatrudnić na stanowiskach administracyjnych ok. 250 osób), zaś trzecia to część handlowa. W jej skład wejdzie sklep o powierzchni sprzedaży ok. 1100 metrów kwadratowych plus sklepy galeryjkowe. Red.: A co będzie z domem kultury? J. Starzyński: Pójdzie pod młotek. Red.: Czyli rezygnujecie państwo z kultury? J. Starzyński: Nie, to nie my rezygnujemy z kultury. Ten budynek był własnością ZNTK (Zakładów Naprawczych Taboru Kolejowego) Red.: A co w zamian? J. Starzyński: Będą innego rodzaju inne oferty. Funkcjonuje MOK, funkcjonują trzy kluby spółdzielcze. jak do tej pory nie było innych wieści na ten temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: kino ZZK "OŚWIATA" 05.12.03, 15:25 No to trzeba się przejść z aparatem. Przy wejściu wisiała pamiątkowa tablica fundacyjna - czy jeszcze wisi, czy ktoś się już nią zaopiekował? Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak1972 Re: kino ZZK "OŚWIATA" 06.12.03, 00:49 Tablica w dniu kiedy zwiedzalismy ZNTK byla. Po zakonczeniu naszej wycieczki ja przechodzac kolo Oswiaty wszedlem tam i nawet pare fotek zrobilem, niestety te z wnterza slabiutko mi wyszly (brak dobrej lampy blyskowej :-(( ), po prostu obraz nedzy i rozpaczy, szczegolnie ze sam budynek w ostatnim czasie byl kilka razy podpalany. Ostatnim razem podobno nawet niedawno gdzies w polowie listopada plonelo ostatnie pietro.Jak ja bylem to bylo czuc jeszcze swad spalenizny. Jak znajde chwilke czasu to zeskanuje kilka zdjec i gdzies je umieszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
shpinak Re: kino ZZK "OŚWIATA" 05.12.03, 22:06 szkoda, pamiętam że właśnie w Oświecie pierwszy raz widziałem Pulp Fiction, było to już po reanimacji kina, czyli wszystkie fotele z dolnego poziomu zostały usunięte na potrzeby potańcówek jakie przez jakiś czas tam się odbywały a następnie kiedy znów puszczano filmy zatąpiono je zwykłymi drewnianymi krzesłami pokojowymi. co to był za seans 2,5h na twardym krześle:))) kto tego nie przeżył niech żałuje. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
smitte Re: kino ZZK "OŚWIATA" 06.12.03, 14:44 No, pamiętam, jak żeśmy z tatą "Pana Tadeusza" oglądali, też 3 godz na krzesłach, ale byliśmy twardzi! Ale ile to przygód tam było! Nigdy nie wiadmomo było co zleci z góry, papiery i butelki to pikuś, raz dostałam całkiem dobrym snickersem, zjadłam oczywiście. Raz film poleciał z pierwszej i ostatniej szpuli, środek obejrzałam później w tv, albo nie było dzwięku przez pół seansu i robiliśmy sobie dubbing ad hoc, albo się w ogóle taśma w połowie zerwała. Raz oglądałam film sama samiutka na balkonie, na dole jeszcze ktoś siedział, było ciemno i zimno i w ogóle środek grudnia, dobrze, że to nie był horror! ET w pierwszym rzędzie oglądałam i potem mi tata musiał opowiedzieć co się działo. A osiemnastek ile, wesel, innych imprez! Kawał życia, szkoda, ze go już nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: kino ZZK "OŚWIATA" 06.12.03, 18:03 byłem tam chyba pierwszy raz w życiu w kinie.To było bodajże w przedszkolu, oglądaliśmy "Bolka i Lolka".O tych wszystkich osiemnastkach i studniówkach nawet nie wspominam. Cóż,moja droga Smitte - idzie nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
smallec Re: kino ZZK "OŚWIATA" 07.12.03, 00:44 Tam byłem pierwszy raz "w kinie". Pamietam "Popiol i diament". No a potem dziesiatki seansow szkolnych. Taaak kawal historii. Jak to Stazynski okreslil ??? Kultura idzie pod mlotek? hahaha ... to chyba jedyne, co jest w stanie powiedziec o kulturze. No i doprowadzą (oni;)do upadku resztek historii miasta. Idzie NOWE, stare musi odejsc. Barany! Jedno co pocieszajace, to pomysl na zagospodarowanie - biurowo/mieszkalno/handlowe - bo mysl o jakims "plastikowym centrum rozrywki" byla przerazajaca. Ciekawi mnie tylko jedno ... udziały poszczególnych radnych w przyszlym przedsiewzieciu. pozdrowienia Smallec Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: kino ZZK "OŚWIATA" 07.12.03, 11:28 ale czy zauważyłeś smallcu kto jest za to odpowiedzialny?Przeczytaj uważnie: "Red.: Czyli rezygnujecie państwo z kultury? J. Starzyński: Nie, to nie my rezygnujemy z kultury. Ten budynek był własnością ZNTK (Zakładów Naprawczych Taboru Kolejowego)" no i jak sam widzisz, to jest wina ZNTK-u a nie miasta.Przecież to nie do pomyślenia żeby miasto przejęło budynek od ZNTK.A zresztą "jest inna oferta", trzy domy kultury.Co prawda tylko jeden z nich pochodzi sprzed wojny ale co tam, przecież to tylko jakaś stara kanciapa, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
smallec Re: kino ZZK "OŚWIATA" 07.12.03, 12:09 stary.prochazka napisał: > ale czy zauważyłeś smallcu kto jest za to odpowiedzialny? Przeczytaj uważnie: > "Red.: Czyli rezygnujecie państwo z kultury? > J. Starzyński: Nie, to nie my rezygnujemy z kultury. Ten budynek był > własnością ZNTK (Zakładów Naprawczych Taboru Kolejowego)" > no i jak sam widzisz, to jest wina ZNTK-u a nie miasta. No pewnie ... Kto na tym zyska? Ja sie pytam. Odpowiedź na to pytanie z pewnością wyjaśni nam kwestię odpowiedzialności. > A zresztą "jest inna oferta", jak zwykle ... w koncu kadencja trwa tylko 4 lata. > trzy domy kultury. tak .... dla 60 tys. ludzi. > Co prawda tylko jeden z nich pochodzi sprzed wojny ale co > tam, przecież to tylko jakaś stara kanciapa, nieprawdaż? Prostaki!!! Ot jaka mamy "elite" Kiedys stoliki, potem budy, teraz sklepy i supermarkety. A ostatnia ksazke jaka czytali, byl "lysek z pokladu idy" ... pozdrowienia Smallec Odpowiedz Link Zgłoś
bwc Re: kino ZZK "OŚWIATA" 07.12.03, 15:08 Zrobiłem zdjęcie tablicy pamiątkowej umieszczonej (jeszcze) przy wejściu do kina "OŚWIATA". Kto wyrazi chęć mogę udostępnić. Niestety napis nie jest za bardzo czytelny. Ale "wprawne oko" odczyta wszystko. Pozdrawiam bwc Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak1972 Re: kino ZZK "OŚWIATA" 07.12.03, 15:16 ja tez zrobilem zdjecie tej tablicy ale faktycznie nienajlepiej wygladalo i musialem sie troche nim pobawic aby bylo czytelniejsze, zamiescilem je w albumie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak1972 Re: kino ZZK "OŚWIATA" 07.12.03, 15:11 Jakby ktos chcial zobaczyc fotki kina wykonane przeze mnie w dniu 22 listopada to zapraszam pod ten adres --> www.album.com.pl/album.php?id=3153 haslo --> kino niestety zdjecia z wnetrza nie bardzo wyszly z powodu panujacych tam ciemnosci :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: kino ZZK "OŚWIATA" 07.12.03, 16:09 Dzięki.Za tym barkiem jeszcze 4 lata temu uśmierzałem fenomen nieznośnej lekkości bytu siedząc na jakimś stołku i prowadząc bardzo egzystencjalne rozmowy z otoczeniem przy ogłuszających dźwiękach Boney M:))) Odpowiedz Link Zgłoś
shpinak Re: kino ZZK "OŚWIATA" 07.12.03, 18:06 pamiętam jak w okresie gdy organizowane tam były 'potańcówki' (połowa lat 90) zwabiony dochodzącymi odgłosami postanowiłem sprawdzić jak to się bawi ówczesna młodzież pruszkowska, niestety, nie było mi dane sprawdzić tego dogłębnie gdyż przed wejściem do 'sali zabaw' natrafiłem na trwającą właśnie bójkę dwóch przedstawicielek płci pięknej, wyrywających sobie pokaźne pukle farbowanych włosów z zaciekłością której pozazdrościłaby im sama Anita z komisji śledczej. Wokół walczących białogłowych zebrała się całkiem spora grupka kibiców w spodniach z trzema lampasami, pokrzykujący co i raz i zagrzewających do walki swoją faworytkę. Po tak traumatycznym doświadczeniu na samym początku zrezygnowałem z dalszej eksploracji w obawie o swoje zdrowie, zarówno fizyczne jak i psychiczne. Tak więc jeśli miałaby tam się odbywać taka właśnie 'kultura i oświata' to może i dobrze że powstanie coś nowego. Ale Pulp Fiction na krzesłach i tak było ponad wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
bwc Re: kino ZZK "OŚWIATA" 08.12.03, 15:15 No i stało się. Widowni już nie ma. Reszta jeszcze stoi. bwc Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: kino ZZK "OŚWIATA" 08.12.03, 15:34 > Tak więc jeśli miałaby tam się odbywać taka właśnie 'kultura i oświata' to może > > i dobrze że powstanie coś nowego. > Ale Pulp Fiction na krzesłach i tak było ponad wszystko. W pełni się z tobą zgadzam ale nie o taką kulturę i oświatę mi chodziło.Z Domu Kolejarza przy pewnym nakładzie środków możnaby zrobić niesamowicie "klimatyczne" miejsce które z takimi scenami nie miałoby nic wspólnego, bez lotniczych foteli z uchwytem na kubek i smrodu popcornu.Wyobraź sobie elegancki wystrój z lat trzydziestych albo czterdziestych,ciężkie aksamitne kotary, kanapy albo fotele zamiast krzeseł(tak jak w Lunie albo w Warsie na rynku Nowego Miasta) - kino studyjne które równie dobrze mogłoby być teatrem i jakąkolwiek inna przestrzenią dla kultury, miejscem na spotkania,koncerty i na Bóg wie co jeszcze. W Łodzi jest na przykład kino Charlie w którym powstała m.in akcja ratowania starych kin: www.charlie.pl I o coś takiego raczej mi chodzi bo nawet przyznam rację prezydentowi że to co się tam działo ostatnio, niewiele miało wspólnego z kulturą.Ale z drugiej strony te "inne oferty" raczej mnie odstraszają niż przyciągaja. A w ogóle co to za maniera wyrażać się o kulturze "oferty"?Oferty moga być w supermarkecie a nie w kulturze.Po tym jednym słówku widać jakie jest rozumienie tego słowa wśród pruszkowskich urzędników Odpowiedz Link Zgłoś
shpinak Re: kino ZZK "OŚWIATA" 08.12.03, 19:38 > W pełni się z tobą zgadzam ale nie o taką kulturę i oświatę mi chodziło.Z Domu > Kolejarza przy pewnym nakładzie środków możnaby zrobić > niesamowicie "klimatyczne" miejsce które z takimi scenami nie miałoby nic > wspólnego, bez lotniczych foteli z uchwytem na kubek i smrodu popcornu.Wyobraź > sobie elegancki wystrój z lat trzydziestych albo czterdziestych,ciężkie > aksamitne kotary, kanapy albo fotele zamiast krzeseł(tak jak w Lunie albo w > Warsie na rynku Nowego Miasta) - kino studyjne które równie dobrze mogłoby być > teatrem i jakąkolwiek inna przestrzenią dla kultury, miejscem na > spotkania,koncerty i na Bóg wie co jeszcze. > W Łodzi jest na przykład kino Charlie w którym powstała m.in akcja ratowania > starych kin: > www.charlie.pl > I o coś takiego raczej mi chodzi bo nawet przyznam rację prezydentowi że to co > się tam działo ostatnio, niewiele miało wspólnego z kulturą.Ale z drugiej > strony te "inne oferty" raczej mnie odstraszają niż przyciągaja. > A w ogóle co to za maniera wyrażać się o kulturze "oferty"?Oferty moga być w > supermarkecie a nie w kulturze.Po tym jednym słówku widać jakie jest rozumienie > > tego słowa wśród pruszkowskich urzędników > Sugestia starego prochazki o tym że można by zrobić świetne, klimatyczne miejsce jest oczywiście oczywista, jednak osobiście nie wierzę aby ktokolwiek się na taką inwestycję odważył, z dwóch powodów. 1. kasa jaką trzebaby włożyć w kino (jeszcze do zrobienia) 2. kasa włożona jest z regułu po to aby można ją było po jakimś czasie wyjąć z nawiązką i z tym byłby większy problem. Oczywiście zakładając że byłoby to miejsce takie jak napisałeś czyli raczej kultura niszowa (gdyby zrobić tam dancing dla podstarzałych gangsterów zwróciłby sie pewnie szybko o ile doczekałby w całości takiego dnia). Inaczej rzecz ujmując w mieście wielkości Pruszkowa wcale niełatwo znaleźć grupę stałych bywalców takiego przybytku. W Warszawie z powodzeniem funkcjonują takie miejsca jak Wars, Paradiso, Muranów, Dom Sztuki Wiolinowa czy KinoLab jednak swoich bywalców werbują z rzeszy ponad 2 milionów mieszkańców + kilkaset tysięcy osób dojeżdzających i pracujących w Warszawie, którzy swój wolny czas spędzają właśnie tam i pomimo tak dużej liczby potencjalnych zaiteresowanych w Warszawie działa tylko kilka takich miejsc a nowe jakoś nie powstają. W dodatku te które działają mają za sobą dość poważne instytucje/firmy kulturalne które zarabiają na ich utrzymanie swoją działalnością główną (Wars, Muranów - Gutek Film, Paradiso - Solopan, KinoLab - CSW dotowane z budżetu min. kultury) reasumując - ryzykowna byłaby to inwestycja i raczej nieprędko sie jej doczekamy i chcąc nie chcąc pozostaje Warszawa. PS. a propos tematu, w ostatnią sobotę nawiedziłem warszawskie Paradiso gdzie dali przegląd twórczości warszawskiego Zespołu Filmowego 'SKURCZ' (kręcą m.in. teledyski Kazika), jak ktoś ma ochotę na wieczór absolutnego filmowego absurdu nie przestrzegającego żadnych zasad nie tylko sztuki filmowej ale i często dobrego smaku to naprawdę polecam. ja umarłem ze śmiechu. Gadałem z ludźmi z Paradiso i zamierzają organizować takie przeglądy cyklicznie bo zawsze mają nadkomplet, więc trzeba uważnie śledzić repertuar. więcej info tu: www.skurcz.robbo.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: kino ZZK "OŚWIATA" 11.12.03, 18:29 smutne ale trudno temu odmówić racji.Może jednak, gdyby nie było to tylko kino ale miejsce na koncerty, spektakle i tym podobne, takie miejsce publiczne i gdyby znalazł sie jakiś dobry animator, dałoby się stworzyć w Pruszkowie takie miejsce?Może nawet niekoniecznie w Oświacie bo tego już się chyba nie uratuje ale gdzieś indziej? Patrzę trochę krzywo na Warszawę i na to że wszystko jest tak jak mówisz w Warszawie, bo tym sposobem prędzej czy później zostaniemy jej najgorszym pipidówkiem a to mi sie nie uśmiecha:( Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Tablicy już nie ma :-( 13.12.03, 20:19 Zapytani przeze mnie robotnicy powiedzieli dziś, że ktoś z jakiegoś muzeum się dowiadywał o nią, ale czy wziął - nie wiadomo. "Jakieś muzeum" - to ani chybi Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego, bo innych w pobliżu nie ma. Poszedłem więc tam i pytam o tablicę dyżurującą panią. I tu się zaczyna historia jak z filmu Barei. Pani mówi, że nic nie wie. Sugeruję więc, że Muzeum powinno być zaineresowane sprawą, jako że jest największą placówką kulturalną w Pruszkowie. Odpowiedź rozkłada mnie na łopatki: "Tam w parku jest inna" (pani miała chyba na myśli MOK w dawnym Domu Kultury Pedagoga). Mówię dalej: "Ale tu jest przecież jedyne muzeum w Pruszkowie". Pani odpowiada: "Ale archeologiczne!". Niniejszym obwieszczam więc wszem i wobec, ze ponieważ zajmuję się historią okresu międzywojennego, od dziś nie będę reagował na jakiekolwiek próby nielegalnej eksploracji stanowisk archeologicznych przez różnorodnych "wykrywaczy", a jeżeli trafią mi kiedyś w ręce jakieś wytwory kultury sznurowej, czy innej dołkowo-grzebykowej, to z dziką przyjemnością je potłukę :-P ********** Na tablicy informacyjnej podane są namiary na wykonawcę robót rozbiórkowych, więc jeżeli nie są one fikcyjne (czasem tak się zdarza) to może w poniedziałek będę coś więcej wiedział. Czy ktoś wie, ile kosztuje kilogram złomu? Ile złotych trzeba przygotować, by wykupić tablicę, ważącą na oko jakieś 30-40 kg? Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Tablicy już nie ma :-( 14.12.03, 16:24 sqh napisał: > Zapytani przeze mnie robotnicy powiedzieli dziś, że ktoś z jakiegoś muzeum się > dowiadywał o nią, ale czy wziął - nie wiadomo. "Jakieś muzeum" - to ani chybi > Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego, bo innych w pobliżu nie ma. Poszedłem > więc tam i pytam o tablicę dyżurującą panią. I tu się zaczyna historia jak z > filmu Barei. > > Pani mówi, że nic nie wie. Sugeruję więc, że Muzeum powinno być zaineresowane > sprawą, jako że jest największą placówką kulturalną w Pruszkowie. Odpowiedź > rozkłada mnie na łopatki: "Tam w parku jest inna" (pani miała chyba na myśli > MOK w dawnym Domu Kultury Pedagoga). Mówię dalej: "Ale tu jest przecież jedyne > muzeum w Pruszkowie". Pani odpowiada: "Ale archeologiczne!". > sqh, wcale nie jestem pewien czy to na pewno było Muzeum Starożytnego Hutnictwa- wieść mogła się roznieść daleko, ja sam napisałem o tym na kilku innych forach a taka tablica to łakomy kąsek.Jakby nie patrzeć, oni naprawdę nie mają z tym nic wspólnego więc być może odpowiedź tej pani była prawdziwa i jedyna jakiej mogła udzielić(zresztą dla nich to też może być irytujące że są tutaj uważani za oazę kultury i wszyscy się do nich zwracają ze sprawami które ich zupełnie nie dotyczą). nie znam się na "aktualnym kursie" ale wydaje mi się że taka tablica na złomie może kosztować około 120 złotych, zależy z czego jest zrobiona. Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak1972 Re: Tablicy już nie ma :-( 14.12.03, 21:01 > Czy ktoś wie, ile kosztuje kilogram złomu? Ile złotych trzeba przygotować, by > wykupić tablicę, ważącą na oko jakieś 30-40 kg? > Szczerze mówiac, nie sadze aby ktos wzial ta tablice w celu sprzedazy na zlom. Bylo tam wiecej rzeczy wartosciowszych, jesli juz to raczej podejzewam jakiegos pseudokolekcjonera ....... ale moze i lepiej ze chociaz on sie tym zainteresowal skoro ani muzeum ani wladze miasta nie wykazaly cienia inicjatywy w celu zachowania sladow historii. Przynajmniej moze w ten sposob faktycznie nie trafila ona na zlomowisko :-(( No coz, mamy smutna nauczke, ze o historie naszego miasta musimy sami dbac a w tym wypadku miejmy nadzieje ze ta tablice jeszcze kiedys bedziemy mogli obejrzec nie tylko na zdjeciach. Odpowiedz Link Zgłoś
bwc Re: Tablicy już nie ma :-( 03.02.04, 14:22 Właśnie dziś wzięli się za główny budynek. Odchodzi stary Pruszków. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Pozdrowienia z chorobowego... 05.02.04, 19:19 Na razie krótkie sprostowanie. Okazało się, że tablica nie była przedwojenna - dolne rzędy tekstu, wykonane drobną czcionką, zawierające m. in. datę fundacji tablicy, skutecznie zakrywały nanoszone od lat warstwy farby. Nie zmienia to jednak faktu, że tablica ta stanowi pamiątkę po Starym Pruszkowie i - o ile to jeszcze możliwe - warto by ją ocalić. Teren pod wyburzanym DKK jest własnością firmy "Dorlew", z którą jak do tej pory nie udało mi się nawiązać kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
pio-te-rek Re: Pozdrowienia z chorobowego... 05.02.04, 19:24 Wracaj do zdrowia :) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Pozdrowienia z chorobowego... 05.02.04, 19:31 Dziękuję, dziękuję, jest już na tyle dobrze, że mogę przejść z pozycji leżącej do półsiedzącej i trzymać laptopa na kolanach. **** Hm, rozwalają zatem też salę, w której oswego czasu od Wojskowej Komisji Lekarskiej dostałem zasłużoną a zaszczytną kategorię "E"... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Pozdrowienia z chorobowego... 06.02.04, 16:25 sqh napisał: > > Hm, rozwalają zatem też salę, w której oswego czasu od Wojskowej Komisji > Lekarskiej dostałem zasłużoną a zaszczytną kategorię "E"... :-))) > nie marudź, zamiast tego będziesz miał nowoczesny i estetyczny kompleks handlowo-usługowy w którym mieszkańcy Pruszkowa po ciężkim i pracowitym tygodniu odnajdą chwilę wytchnienia i zasłużonego odpoczynku. (czytaj:przeszklony blaszany barak, do którego nie przyzna się żaden architekt) Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak1972 Re: Pozdrowienia z chorobowego... 06.02.04, 00:18 eee, przesadzasz z ta drobna czcionka i ta farba. Na zdjeciu zamieszczonym przeze mnie w albumie wyraznie widac caly napis który brzmi: DOM KULTURY KOLEJARZA WYBUDOWANY W LATACH 1936-1939 ZE SKLADEK CZLONKOWSKICH ZZK OBIEKT PRZEKAZANY PRZEZ ZARZAD GLÓWNY ZZK UCHWALA NR 10 Z DNIA 13 XII 1974r ZALODZE ZNTK W PRUSZKOWIE Ale faktycznie nie zmienia to faktu ze byla pamiatkowa i ze nalezalo ja zachowac. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Pozdrowienia z chorobowego... 07.02.04, 19:23 Ha, no to ja nie mam pojęcia, dlaczego swego czasu przepisując treść tablicy, tego małego nie przepisałem. Może ktoś ją przejechał szczotką drucianą przed odkręceniem? Jakby nie było - szkoda jej. Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak1972 Re: Pozdrowienia z chorobowego... 08.02.04, 20:27 Wiesz co, mam wrazenie ze mówimy o dwoch innych tablicach. Na tej o której ja mowie caly napis razem z data jest wykonany jednakowa czcionka i zdjecie, wykonane bylo przeze mnie 22 listopada, wtedy co bylismy w ZNTK'u oto link do zdjecia a haslo to oczywiscie --> kino www.album.com.pl/zdjecie.php?p=11&al=3153&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=12&so=&sz=&n=&a =&s=&o=&pns=11 jak widac na nim, napis nie jest namalowany tylko odlany i sa to wypukle litery to nawet po zamalowaniu je nadal widac. Moze byla jakas inna tablica?? Faktycznie, jakby nie bylo - szkoda jej, gdybym wiedzial ze tak skonczy to pewnie sam bym poszedl i odkrecil ja :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Pozdrowienia z chorobowego... 09.02.04, 13:14 Nie, z pewnością ta sama... Nie pamiętam, kiedy dokładnie przepisywałem z niej tekst, ale fakt jest faktem - z jakichś przyczyn przepisałem tylko pierwszą część. No nic, może trochę mniej żal. Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak1972 Re: kino ZZK "OŚWIATA" 18.02.04, 20:47 Od kilku dni na miescie mozna bylo zauwazyc nekrologi, szczególnie w okolicy WKD i Urzedu Miasta, ten który mozna sobie obejrzec pod ponizszym linkiem byl wywieszony kolo kolejki. Od razu zastrzegam ze zostal zdjety jak byl juz zaklejony innymi ogloszeniami. Swoja droga ciekawa inicjatywa www.album.com.pl/zdjecie.php?p=11&pns=11&al=3153&lz=13&so=&sz=&n=&a=&s=&o=&start=0&start_opinie=0&prestop=0&p restzd=0&zm=zo Odpowiedz Link Zgłoś
szczupak1972 Re: kino ZZK "OŚWIATA" 18.02.04, 20:49 sorry, nie ten link, i haslo jesli komus sie nie otwiera to --> kino www.album.com.pl/zdjecie.php?p=12&pns=12&al=3153&lz=13&so=&sz=&n=&a=&s=&o=&start=0&start_opinie=0&prestop=0&p restzd=0&zm=zo Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: kino ZZK "OŚWIATA" 20.02.04, 15:26 Proste i skuteczne, inicjatywa bardzo ciekawa, ciekawe kto się tego "dopuścił"? miło by było gdyby twórca trochę bardziej to rozpowszechnił ale odradzam słupy podlegające Urzędowi Miasta-jest sporo innych dobrych miejsc:) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Architekt-autor 20.02.04, 15:08 Autorem projektu DKK był ponoć sam Stanisław Brukalski. Jeżeli jednak wziąć pod uwagę inne jego realizacje, to albo DKK został zaprojektowany na kolanie (może miasto za mało zapłaciło), albo mocno oszpecony po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś