Dodaj do ulubionych

Chora decyzja NFZu

19.07.09, 15:55
www.gazetawpr.pl/BoxInfoPositions/1028/1/all/Niereformowalny-
Fundusz-Zdrowia-(Nfz).html

www.5plus.fora.pl/protest-w-sprawie-likwidacji-dzieciecej-izby-przyjec-w-grodziskim-szpitalu,7/
Obserwuj wątek
    • zwierz.alpuhary Re: Chora decyzja NFZu 19.07.09, 16:26
      W jakim sensie ta informacja dotyczy mieszkanców Pruszkowa?
      • janusjanus Re: Chora decyzja NFZu 19.07.09, 17:03
        W tym, iż mieszkańcy Pruszkowa korzystają z usług tego szpitala.

Masz szczęście, że ani ty, ani nikt z Twoich najbliższych nie musiał się o tym
        przekonać.
        • zwierz.alpuhary Re: Chora decyzja NFZu 19.07.09, 17:19
          Szczerze mówiąc, nigdy by mi nie przyszło do głowy, żeby mieszkając w Pruszkowie i mając pod nosem x różnych szpitali warszawskich jeździć do szpitala w Grodzisku.
          • janusjanus Re: Chora decyzja NFZu 19.07.09, 18:21
            Zwierzu, powtórzę - masz szczęście.

Co do tej "jazdy do szpitala", hmm...

Gdy masz dziecko z 40 st. gorączki, albo gdy potrącił cię samochód i masz
            połamane nogi, to WIOZĄ cię. A w tego typu przypadkach kierują (kierowali)
            pruszkowiaków na Szpitalny Oddział Ratunkowy szpitala grodziskiego.

Ćwiczyłem sytuację tego typu dwukrotnie (w tym raz raptem parę miesięcy temu) i
            nie wyobrażam sobie wspólnego pobytu dzieciaków z dorosłymi na SORze. To jakiś
            obłęd.

• zwierz.alpuhary Re: Chora decyzja NFZu 19.07.09, 18:31
              No dobrze, zgadzam się, ale to jest ogólnie jakaś głupota, zeby wieźć dzieci z Pruszkowa do Grodziska. Przecież na Litewską jest bez porównania bliżej.
              • janusjanus Re: Chora decyzja NFZu 19.07.09, 18:59
                Zwierz - chyba się zgodzimy, że głupotą to jest decyzja NFZ-u.

Chętnie podyskutuję o poziomie intelektualnym rodziców chorych dzieci. Ale może
                w innym wątku.
                • zwierz.alpuhary Re: Chora decyzja NFZu 19.07.09, 19:12
                  Ale przecież pisałeś wyraźnie, że "wiozą" i "kierują, czyli że to nie zależy od rodziców? Nic już nie rozumiem.
                  A ze służby zdrowia nikt nigdy i nigdzie nie będzie zadowolony. Taki lajf.
                  • kwika Re: Chora decyzja NFZu 19.07.09, 23:14
                    Skoro nikt nigdy nie będzie zadowolony to załóżmy ręce i nic nie
                    róbmy.

• zwierz.alpuhary Re: Chora decyzja NFZu 20.07.09, 00:20
                      Powiem ci tak od serca: najlepiej jest ubezpieczyć się prywatnie w jakimś Luxmedzie czu Falcku a publiczną służbę zdrowia zostawić tym, którzy naprawdę nie mają pieniędzy na lepszą opiekę. Może wtedy ten system zacznie działać.
                      • marzena-2 Re: Chora decyzja NFZu 20.07.09, 22:10
                        zwierz.alpuhary napisał:

> Powiem ci tak od serca: najlepiej jest ubezpieczyć się prywatnie w
                        jakimś Luxme
                        > dzie czu Falcku a publiczną służbę zdrowia zostawić tym, którzy
                        naprawdę nie ma
                        > ją pieniędzy na lepszą opiekę. Może wtedy ten system zacznie
                        działać.

Czy to znaczy że dzieci rodziców których nie stać na to żeby nie być
                        klientami NFZu muszą być traktowane jak coś gorszego?
                        Mam nadzieję że to tylko moja zwykła nadinterpretacja Twoich słów.
                        Szpital w Grodzisku nie ma chirurga dziecięcego ale w którym
                        szpitalu jest wszystko?
                        Grodzisk jest bliżej i jechanie z chorym dzieckiem do Warszawy przez
                        zakorkowane Aleje jest często niemożliwe a na pewno graniczy z
                        sadyzmem.
                        Swoją drogą, pojechałam kiedyś z dzieckiem na Działdowską i
                        usłyszałam że więcej mam do nich nie przyjeżdżać bo mnie nie
                        przyjmą. Bardzo miła pani wyjaśniła że nie powinni nas przyjmować bo
                        nasz rejon jest w Grodzisku a w ogóle to najpierw powinnam się
                        zgłosić na pogotowie gdzie oczywiście pediatry brak. Jedynym powodem
                        dla którego zrobili wyjątek i nas przyjęli był fakt iż mieli mało
                        swoich pacjentów a moje dziecko było poważnie chore. Nie wyobrażam
                        sobie sytuacji w której musielibyśmy czekać na ogólnej izbie wraz z
                        dorosłymi i moje dziecko narażone by było na widok ofiar wypadków
                        itp.

• piotr.jasinski Re: Chora decyzja NFZu 21.07.09, 10:25
                          > Nie wyobrażam sobie sytuacji w której musielibyśmy czekać na
                          > ogólnej izbie wraz z dorosłymi i moje dziecko narażone by było na
                          > widok ofiar wypadków

A ja sobie wyobrażam, bo w zeszłym roku w trybie pilnym (karetka)
                          dziecko zostało wieczorem zawiezione na Niekłańską.

Zwierz też nie do końca ma rację, pisząc o leczeniu się w Luxmedzie,
                          Falcku czy Medicoverze etc - większość z tych firm kupuje miejsca w
                          tych samych szpitalach do których trafia 'zwykły' chory. Z reguły
                          mają może nieco lepsze warunki, ale jak jest dużo chorych to różnicy
                          większej nie ma (też znam to z praktyki).

Służba zdrowia jaka jest taka jest, powoli (bardzo powoli) się
                          poprawia, można znaleźć wiele pozytywnych przykładów, ale też sporo
                          negatywnych. O grodziskim szpitalu słyszałem i czytałem wiele
                          dobrego, ale w momencie kiedy dwa lata temu ich pacjentem przez
                          tydzień był mój ojciec, to w pewnym momencie zastanawiałem się, czy
                          przypadkiem nie kręcą tam kolejnego odcinka "Daleko od noszy"
                          • zwierz.alpuhary Re: Chora decyzja NFZu 21.07.09, 10:41
                            > Zwierz też nie do końca ma rację, pisząc o leczeniu się w Luxmedzie,
                            > Falcku czy Medicoverze etc - większość z tych firm kupuje miejsca w
                            > tych samych szpitalach do których trafia 'zwykły' chory. Z reguły
                            > mają może nieco lepsze warunki, ale jak jest dużo chorych to różnicy
                            > większej nie ma (też znam to z praktyki).

dobrze, a powiedz mi ile razy w życiu trafiasz do szpitala a ile razy potrzebujesz lekarza do dziecka z gorączką albo z anginą, zeby obejrzał i wypisał receptę i dał zwolnienie? Ja szczerze mówiąc jeszcze nigdy w życiu nie byłem w szpitalu dłużej niż jeden dzień.
                            • piotr.jasinski Re: Chora decyzja NFZu 21.07.09, 14:30
                              > dobrze, a powiedz mi ile razy w życiu trafiasz do szpitala a ile
                              > razy potrzebujesz lekarza do dziecka z gorączką albo z anginą,
                              > zeby obejrzał i wypisał receptę i dał zwolnienie?

Dobrze, ale ten wątek tyczy dziecka w szpitalu a nie służby zdrowia
                              wogóle :)
                              A w życiu bywa różnie - Ty nie trafiłeś wcale, a dla znanego na tym
                              forum Szymka Jakubowskiego pobyty w szpitalu stanowią sporą część
                              życia...

Nie wiem czym była spowodowana decyzja NFZu o odmowie finansowania,
                              ale co powiecie na taką małą prowokacyjną demagogię - albo
                              przychodnia w Grodzisku, albo np porodówka w Pruszkowie (lub dowolny
                              inny oddzaił dowolnego szpitala) bo kasy jest tylko na jeden z
                              nich...
                        • zwierz.alpuhary Re: Chora decyzja NFZu 21.07.09, 10:29
                          > Czy to znaczy że dzieci rodziców których nie stać na to żeby nie być
                          > klientami NFZu muszą być traktowane jak coś gorszego?
                          > Mam nadzieję że to tylko moja zwykła nadinterpretacja Twoich słów.

co to znaczy "nie stać"? Jeśli masz pracę to płacisz normalnie składki a jeśli nie masz pracy to rejestrujesz się jako bezrobotny/a w pośredniaku i wtedy składki płaci za ciebie państwo. Naprawdę bardzo ciężko jest znaleźć się poza systemem publicznej służby zdrowia.
                          • kwika Re: Chora decyzja NFZu 21.07.09, 10:49
                            Pewnie, że dziecko może być przyjmowane na ogólnej izbie przyjęć.
                            Ale skoro już działała pediatryczna to dlaczego ją niszczyć.
                            Dlaczego nie może być lepiej niż w innych szpitalach. Dlaczego to co
                            jest lepsze, daje więcej komfortu małym pacjentom należy niszczyć?
                            Myślę, że wszyscy chcemy, aby służba zdrowia poprawiała jakość
                            usług. I właśnie oddzielna izba przyjęć dla dzieci to był krok do
                            przodu. Należy pamiętać, że oddzielna izba przyjęć dla dzieci to też
                            mniejsze kolejki na ogólnej izbie przyjęć (tak ok. 20-30 osób na
                            dzień mniej).

I jeszcze do zwierza. Tylko się Tobie wydaje, że tak trudno znaleźć
                            się poza systemem. Znam wiele osób będących poza systemem.
                            ZApominasz, że wiele w naszym kraju jest osób bezrobotnych bez nie
                            zarejestrowanymi w PUP. Ale to temat na inny wątek.
                            • zwierz.alpuhary Re: Chora decyzja NFZu 21.07.09, 11:33
                              > I jeszcze do zwierza. Tylko się Tobie wydaje, że tak trudno znaleźć
                              > się poza systemem. Znam wiele osób będących poza systemem.
                              > ZApominasz, że wiele w naszym kraju jest osób bezrobotnych bez nie
                              > zarejestrowanymi w PUP. Ale to temat na inny wątek.

Model z powszechnym szczęściem i powszechnym zatrudnieniem już przerabialiśmy, niestety nie wyszło.
                            • sqz Re: Chora decyzja NFZu 21.07.09, 12:31
                              Nie do konca na tym się znam ale chyba żeby być zarejestrowanym w PUP
                              to trzeba się tam przejść i zgłosić. Jest to wolna wola osoby, ktora
                              nie chce się rejestrować?? Czy tez jest tak ze to urzędnik ma biegac
                              po mieście i szukac nie zarejestrowanych bezrobotnych?? Nie to żebym
                              miał coś przeciw biegającym po ulicach urzędnikom , mógłby byc to
                              widok pocieszny ale to chyba nie oto chodzi.
                              • kwika Re: Chora decyzja NFZu 21.07.09, 12:36
                                To jest temat o Pediatrycznej Izbie Przyjęć w Grodzisku, a nie o
                                bezrobotnych. O bezrobotnych możemy podyskutować na oddzielnym wątku.
                                • sqz Re: Chora decyzja NFZu 21.07.09, 14:57
                                  Jak zauważę że w naszym rejonie jakieś bezrobocie jest to o nim będę
                                  mógł rozmawiać. Z moich obserwacji bezrobocia nie ma. I tyle w
                                  temacie bezrobotnych.
                                  • marzena-2 Re: Chora decyzja NFZu 22.07.09, 22:41
                                    Jutro ok godz 14.00 w radiu Victoria na 98,1 FM ma zostać
                                    wyemitowany materiał dotyczący zamknięcia izby przyjęć.
              • wojtek.w7 Re: Chora decyzja NFZu 19.07.09, 19:09
                do Grodziska jest 10-12 km, na Litewską - 20-22 km.
                Raczej do Grodziska jest bliżej.
                • kol Re: Chora decyzja NFZu 20.07.09, 00:01
                  Tez czytalem ten tekst i decyzja NFZ dziwna jest. Ale.. gdy moj 9 letni syn
                  skrecil noge - to bylo w marcu bodajze, to musialem z nim jechac do Wawy - na
                  Kopernika. W Grodzisku bowiem twierdzili ze nie ma chirurgii dzieciecej i tam
                  dziecku nie pomoga. O Pruszkowie nie wspominam. Tu w ogole mnie olali.
                  Wiec niby ten Grodzisk byl, ale jak bylo potrzeba to go nie bylo. Chyba ze
                  oddzial ratunkowy chirurgii nie zapewnial.
    • alabama8 Re: Chora decyzja NFZu 20.07.09, 08:17
      Mój potomek w zeszłym roku złamał łapę brykając na bicyklu i w te
      pędy pojechałam do Grodziska, wychodząc z założenia że nie ze
      wszystkim trzeba lecieć do Warszawy. Sory-batory, nie mamy chirurga
      dziecięcego i jedyne co zrobili to tymczasowo wsadzili łapę w szynę
      i kazali jechać do Warszawy.
      Tak więc chirurgii tam nie ma, ale powinna być izba przyjęć dla
      dzieci z gorączką, biegunką, itp. Takie nie powinny czekać.
      • kwika Re: Chora decyzja NFZu 20.07.09, 09:23
        Niestety tak to jest, że nie w każdym szpitalu jest wszystko. Ale
        skro już coś było to dlaczego trzeba to niszczyć. Sami korzystaliśmy
        z usług Pediatrycznej Izby Przyjęć. I nie mogę powiedzieć żadnego
        złego słowa pod ich adresem. Obsługa miła, dziecko czuło się
        swobodnie. Dzięki lekarzom tam pracującym nasza córka jest zdrowa.
    • pruszko-wianka Re: Chora decyzja NFZu 22.07.09, 23:02
      My w Grodzisku bylismy niestety kilka razy :( Miedzy innymi 2 razy z
      zapalniem pluc i raz z rozcieta broda. Chociaz chirurga dzieciecego
      nie ma to brode zszyli. Na Dzialdowskiej tez juz bylam.
      Okropienstwo, warunki lokalowe fatalne, smrod, brud i ubustwo. Spiac
      w nocy przy dziecku na podlodze prawie, ze pod nosem mialam
      zdechlego karalucha. Nie wspomne o tlumie ludzi na izbie przyjec.
      Grodziska izba przyjec to luksus w porownaniu z tamtym szpitalem.
      Dla nas to ogromna strata...... obysmy wiecej nie musieli korzystac
      z uslug szpitala :(
      • leo48 Re: Chora decyzja NFZu 23.07.09, 06:23
        Po długiej nieobecności zajrzałem na to forum i przeczytanie już pierwszego
        wątku wprawiło mnie w stan lekkiego osłupienia. Jak można :

1. Będąc administratorem pruszkowskiego forum nie mieć pojęcia, że sprawa
        szpitala w Grodzisku dotyczy Pruszkowa jak najbardziej ?
        2. Uznawać dojazd z Pruszkowa do Warszawy za dogodniejszy niż do Grodziska ?
        3. Status quo pruszkowskiej tzw służby zdrowia uznawać za stan zadowalający lub
        choćby wystarczający ?
        4. Proponować w obecnej sytuacji powszechne prywatne ubezpieczanie rodzin (a
        przynajmniej dzieci) w różnych Luxmedach ?

Na jakiej ty żyjesz planecie ?
        • sqz Re: Chora decyzja NFZu 23.07.09, 09:53

leo48 napisał:

> Po długiej nieobecności zajrzałem na to forum i przeczytanie
          już pierwszego wątku wprawiło mnie w stan lekkiego osłupienia. Jak
          można :
          > 1. Będąc administratorem pruszkowskiego forum nie mieć
          pojęcia, że sprawa szpitala w Grodzisku dotyczy Pruszkowa jak
          najbardziej
          ?
          > 2. Uznawać dojazd z Pruszkowa do Warszawy za dogodniejszy niż do
          Grodziska ?

Wszystko zależy od godziny jazdy :) o 3 w nocy w obie strony jedzie
          sie tak samo szybko :)

> 3. Status quo pruszkowskiej tzw służby zdrowia uznawać za stan
          zadowalający lub choćby wystarczający ?

Uznawanie że gdziekolwiek w Polsce status służby zdrowia jest
          zadawalający to bardzo duża przesada. Uznanie że istnieje coś
          takiego jaki panstwowa sluzba zdrowia to juz jest przesada.
          > 4. Proponować w obecnej sytuacji powszechne prywatne ubezpieczanie
          rodzin (a przynajmniej dzieci) w różnych Luxmedach ?

Nie wiem co masz na myśli mówiąc o obecnej sytuacji ale wykupienie
          abonamentu na usługi prywatnych firm nie jest juz drogie a powoduje
          dwa plusy;
          1. Ci których na nie stać uciekają z panstwowej sluzby zdrowia i nie
          traca czasu na stanie w kolejkach po tzw numerek i szukanie
          specjalisty po całej okolicy. sam mam ubewzpieczenie w Luxmedzie i
          zapomniałem już co to znaczy czekanie w kolejce do lekarza. Dzwonie
          umawiam sie na dogodny mi termin i ide.
          2. Drugi plus, Ci co odejda do prywatnych lecznic zwalniaja miejsce
          w panstwowych dzieki czemu kolejki robią się krotsze.
          >
          > Na jakiej ty żyjesz planecie ?
          Ja żyje niestety na Ziemi , chociaz Wenus bardziej mnie pociąga :)
          • leo48 Re: Chora decyzja NFZu 23.07.09, 11:07
            Sqz, odpowiadam na Twoje pytanie, co rozumiem przez obecną sytuację. Jest to
            stan kryzysu, który dla jednych jest dopiero zapowiedzią ale dla innych jest to
            stan permanentny. Proponowanie większości z tych ludzi ubezpieczeń dodatkowych
            jest powiedzmy sobie niedelikatne. Rozumiem, że za Ciebie pracodawca opłaca
            Luxmed. Ja obecnie znacznie słabsze wsparcie ubezpieczeniowe kontynuuję już na
            własny koszt i zapewniam, że jest to odczuwalne obciążenie domowego budżetu. A
            co do Wenus - całkowita racja.
          • kwika Re: Chora decyzja NFZu 23.07.09, 11:18
            Dlaczego niektórzy z Was nie patrzą dalej niż koniec własnego nos
            (portfela). Dlaczego zapominają o innych obywatelach naszego miasta,
            państwa, którzy nie koniecznie muszą mieć takie możliwości? Dlaczego
            w tak lekki sposób przechodzą do tego co się dzieje wokół nas,
            zezwalając przez to na szarzyznę i takie decyzje jak chociażby
            omawiana tu kwestia Pediatrycznej Izby Przyjęć w Grodzisku? Dlaczego
            patrzycie tylko perspektywy Warszawy/Pruszkowa? Czyż patrzenie z
            punktu widzenia Warszawy i nie dostrzegania innych nie sprawia,
            że „Warszawiacy” są tak bardzo „lubiani” w Polsce?
            • sqz Re: Chora decyzja NFZu 23.07.09, 11:45
              Nie wiem czy ktokolwiek z nas ma wplyw na to czy izba pediatryczna
              bedzie w Grodzisku czy nie. Zapewne decyzje już zapadły i my jako
              obywatele nie możemy już nic zrobić. Jako pruszkowiak z urodzeniam,
              charakteru i zamiłowania do Pruszkowa nie wiem jaki jest punkt
              patrzenia warszawiaków.
              Dostrzegam problemy innych ze służbą zdrowia i probując im pomóc
              odchodze od panstwowej służby zdrowia robiąc miejsce innym, których
              nie stac na prywatne leczenie.
              Drogi Leo mam ten plus że zakład opłaca za mnie leczenie aczkowliek
              pazerne słuzby panstwowe stwierdziły że jest to moj dochod i
              pobieraja mi od tego podatek. Ale zapewniam Cie ze z wielu rzeczy
              moge zrezygnowac ale napewno nie zrezygnuje z abonamentu w prywatnej
              lecznicy. Poprostu szkoda mi czasu na stanie w kolejkach do lekarza.
              A co do przechodzenia do porzadku dziennego nad dziwnymi decyzjami
              wladz to nie kazdy ma w sobie ducha walki i wiekszosc z nas zyje
              poprostu tak jak jest nam wygodnie. sa wyjatki ktore chca coś robic
              dla innych , czasem pociagna za soba innych ale
              wiekszosc "człowieków" na tym lez padole najbardziej sobie ceni
              pelna miche i swiety spokoj. Niezaleznie od miejsca zamieszkania.
              "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
              J.Tuwim
            • kol Re: Chora decyzja NFZu 23.07.09, 11:45
              Ja w tej sprawie nie rozumiem tylko jednego. Jak to mozliwe, ze w
              Pruszkowie, gdzie mamy dwa duze szpitale nie ma calodobowej pomocy
              pediatrycznej dla dzieci. To nie jest jakas wioska, ale miasto
              liczace ponad 50 tys. ludzi. W Polsce nie ma obowiazku posiadania
              samochodu, a dojazd noca nie tylko do Wawy ale i Grodziska latwy nie
              jest. Wyjazd taksowka w obie strony to wydatek ponad 200 zl.
      • szleski Re: Chora decyzja NFZu 26.07.09, 21:49
        Dziwi mnie taka negatywna ocena Działdowskiej. My tam byliśmy kilkanaście razy z
        synem, w tym raz musiałem zostać na noc na oddziale. Wrażenia jak najbardziej
        pozytywne. Bodaj tylko raz trafił się lekarz-gbur. Poza tym jednym przypadkiem,
        zachowanie lekarzy było na super-wysokim poziomie.
        • elunia70 Re: Chora decyzja NFZu 27.07.09, 17:10
          Byłam z dzieckiem 2x w grodzisku i 2x odesłano mnie do W-wy. Kolejne
          razy nie próbowałam. Zawsze jadę na Działdowską, ewentualnie
          Litewską. Działdowską bardzo polecam - nigdy nikt nie zasugerował,
          że rejon mamy w Grodzisku. Rejonizacji już nie ma od kilku lat. A
          przed szpitalem w Grodzisku bronię się rokoma i nogami. Leżałam na 2
          oddziałach - dorosłych i nie polecam.
          • kwika Re: Chora decyzja NFZu 27.07.09, 22:43
            Ciekawe dlaczego odesłano? Niemieli miejsca, aparatury,
            specjalistów, oddziału. Nie można mówić, że odesłali to są źli.
            Kiedyś moja córka zachorowała. Żaden szpital w Warszawie i okolicy
            nie chciał jej przyjąć. Dopiero w Dziekanowie ją przyjęli. Czy to
            oznacza, że każdy szpital jest zły i mam go odradzać? Nie. Bo nie
            znam powodów, dla których nam odmawiano. Podejrzewam, że część nie
            miała miejsca, część nie miała izolatek (miała wirusa), część nie
            opiekowała się tak małymi dziećmi.

• kwika Re: Chora decyzja NFZu 29.07.09, 11:49
              Na portalu www.petycje.pl został zamieszczony protest przeciwko
              zamknięciu Pediatrycznej Izby Przyjęć w Szpitalu Zachodnim w
              Grodzisku Mazowieckim. Protest można poprzeć poprzez głosowanie pod
              adresem
              www.petycje.pl/4230
              • stowarzyszenie.5plus Re: Chora decyzja NFZu 04.09.09, 10:00
                W najbliższym czasie będzie można poprzeć protest w trakcie:
                - Sportowej soboty – 5 września godz. 12.00, Park Potulickich, przy
                ul. Lipowej,
                - Żegnaj lato na rok – 6 września, stadion Znicza, stoisko
                Stowarzyszenia 5 Plus,
                - Dożynek Powiatowych – 13 września, Park Sokoła, stoisko
                Stowarzyszenia 5 Plus.

Zapraszamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka