anath 01.07.03, 18:02 1.Jaką nazwę nosi gaz o zapachu zgniłego siana? ............ 2.Jaki wzór ma gaz rozweselający? ............ 3.Jaki związek organiczny został jako pierwszy otrzymany syntetycznie? ............ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbij Re: PYTANIA:chemia 03.07.03, 10:38 anath napisała: > 1.Jaką nazwę nosi gaz o zapachu zgniłego siana? fosgen > 2.Jaki wzór ma gaz rozweselający? podtlenek azotu N2O > 3.Jaki związek organiczny został jako pierwszy otrzymany syntetycznie? mocznik > Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA:chemia 03.07.03, 13:41 zbij napisał: > anath napisała: > > > 1.Jaką nazwę nosi gaz o zapachu zgniłego siana? > fosgen > > 2.Jaki wzór ma gaz rozweselający? > podtlenek azotu N2O > > 3.Jaki związek organiczny został jako pierwszy otrzymany syntetycznie? > mocznik Wszystkie odpowiedzi prawidłowe.Gratulacje!!! 1.Jak nazywa się ten minerał:CaWO4?(nie chodzi o to,że wolframian wapnia). 2.Jak nazywa się cecha obiektów polegająca na tym,że ich zwierciadlane odbicie nie pokrywa się dokładnie z oryginałem(występuje w niektórych zw.chem)? 3.Ten kwas ma wzór HOOC-COOH. 4.Ten pierwiastek zwiększa swe przewodnictwo elektryczne pod wpływem światła. Odpowiedz Link Zgłoś
zbij Re: PYTANIA:chemia 04.07.03, 09:07 > 2.Jak nazywa się cecha obiektów polegająca na tym,że ich zwierciadlane odbicie > nie pokrywa się dokładnie z oryginałem(występuje w niektórych zw.chem)? W jakim sensie zwierciadlane odbicie? Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA:chemia 04.07.03, 12:30 zbij napisał: > > 2.Jak nazywa się cecha obiektów polegająca na tym,że ich zwierciadlane > odbicie > > nie pokrywa się dokładnie z oryginałem(występuje w niektórych zw.chem)? > W jakim sensie zwierciadlane odbicie? Obiekt i jego odbicie w zwierciadle płaskim mają się do siebie tak jak prawa ręka w stosunku do lewej. Właśnie do tych rąk nawiązuje nazwa tej własności. Odpowiedz Link Zgłoś
zbij Re: PYTANIA:chemia 04.07.03, 13:55 anath napisała: > 1.Jak nazywa się ten minerał:CaWO4?(nie chodzi o to,że wolframian wapnia). scheelit > 2.Jak nazywa się cecha obiektów polegająca na tym,że ich zwierciadlane odbicie chiralność- podejrzewałem, że może to mieć związek enancjomerami, ale znalazłem własciwą odpowiedź po twoim uszczegółowieniu > nie pokrywa się dokładnie z oryginałem(występuje w niektórych zw.chem)? > > 3.Ten kwas ma wzór HOOC-COOH. kwas szczawiowy > 4.Ten pierwiastek zwiększa swe przewodnictwo elektryczne pod wpływem światła. selen Odpowiedz Link Zgłoś
anath Re: PYTANIA:chemia 04.07.03, 15:53 zbij napisał: > anath napisała: > > > 1.Jak nazywa się ten minerał:CaWO4?(nie chodzi o to,że wolframian wapnia). > scheelit lub szelit,oczywiście bardzo dobra odpowiedz! > > 2.Jak nazywa się cecha obiektów polegająca na tym,że ich zwierciadlane > > odbicie > >nie pokrywa się dokładnie z oryginałem(występuje w niektórych zw.chem)? > chiralność TAK!Brawa! > podejrzewałem, że może to mieć związek enancjomerami ma związek > ale znalazłem własciwą odpowiedź po twoim uszczegółowieniu > > > > > > 3.Ten kwas ma wzór HOOC-COOH. > kwas szczawiowy Doskonała odpowiedz!!! > > 4.Ten pierwiastek zwiększa swe przewodnictwo elektryczne pod wpływem świat > ła. > selen Tak.wspaniale!!! Gratulacje! 1.Ten pierwiastek ma dwie odmiany alotropowe-jedna jest bardzo twarda(10 w skali Mohsa),druga bardzo miękka(1 w skali Mohsa).Jaki to pierwiastek? 2.Ten metal ma najdłuższą fazę ciekłą(największy ze wszystkich zakres fazy ciekłej). 3.Jak nazywa się metoda wykrywania arsenu? 4.NaHCO3 to inaczej.............(chodzi o najbardziej popularną nazwę). 5.Jak nazywa się stały adsorbent stosowany w technice wysokiej próżni? Odpowiedz Link Zgłoś