Dodaj do ulubionych

Operacja 4-5 r.ż

24.05.11, 20:18
Bardzo proszę o radę kogo polecacie do korekty nosa i przegrody oraz konsultacje dziecka 4-5 lat i czy w tym okresie jest to konieczne, czy poczekać aż skończy sie wzrost nosa gdzieś ok 13 r.ż., dodam że mamy za sobą 2 operacje i nos zawsze nie wychodził. bardzo proszę o opinie bo nie wiem co robić
Obserwuj wątek
    • senna.lawina Re: Operacja 4-5 r.ż 24.05.11, 22:02
      Przyznam, że nigdy nie brałam pod uwagę trzeciej operacji dziecka w tym wieku, wykluczając przypadki gdy jest to niezbędne do w miarę normalnego funkcjonowania, nie obiło mi się to do tej pory o uszy. Dr Piwowar w luźnej rozmowie powiedział kiedyś, że poprawiał noc 8-letniej dziewczynce, bo - pisząc skrótowo - miała takie marzenie.
      Co do przegrody jako takiej słyszałam, ale to od laryngologa chyba, że zdarza się, że jej poprawianie pogarsza sprawę. Do tej pory tkwię w przekonaniu, że im później ruszać nos tym lepiej. Tłumaczę to sobie tym, że im mniej ingerencji tym mniej blizn, zrostów itd. Przypominam jednak sobie, że jedna z osób związanych ze środowiskiem lekarskim Imidu mówiła, że nie ma dowodów na to, że nos trzeba poprawiać dopiero po zakończeniu wzrostu...
      Wykazałabym tu jednak daleko idącą "rodzicielską" ostrożność.
      A bardzo przeszkadza Wam "dzisiejszy" nos ?
    • u.too Re: Operacja 4-5 r.ż 25.05.11, 10:58
      ania, rozmawiałaś już z chirurgiem?
      nos, jak wszystko ;) jest indywidualną kwestią
      obiegowo kości 'nie rusza się' do zakończenia wzrostu, Ola miała zoperowaną jako niemowlak
      teraz - 6 lat robimy tkanki miękkie, bo zaburzają tor oddechowy skrzydełka bedą wyciągnięte i przyszyte w bardziej optymalnym miejscu, wydłużony słupek i dalej co konieczne i możliwe

kilka mscy temu na wizycie podsumowano nasze skrzydełka jako wystarczająco duże, a teraz, że nos za mały - jak by nie nazywać i z której strony nie analizować ewidentnie wychodzi, że musi być zoperowany
      mam nadzieję, że na sali operacyjnej okaże się,że tkanek wystarczy
      dopiero po wyciągnięciu skrzydełek tak naprawdę okaże się co z przegrodą
      robimy więcej rzeczy więc znieczulenie nie jest z powodu samego nosa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka