Dodaj do ulubionych

badanie słuchu.

07.09.06, 15:41
cześć dziewczyny.na forum pisze pierwszy raz aczkolwiek śledzę je od dłuższego
czasu.mam czteroletniacoreczke po rozszczepie(jednostronny wargi i
podniebienie twarde i miękkie)dziecko jest po dwóch operacjach(02.2003r
warga)(11.2004 podniebienie).moje pytanie dotyczy badania słuchu.iga nigdy nie
miała go badanego.lekarz pediatra stwierdził że jeżeli słyszy to nie ma
potrzeby.ja mimo wszystko chciała bym ją przebadać.w każdej przychodni
laryngologicznej w poznaniu do której dzwoniłam mówiono mi że owszem dziecko
można zbadać ale pod narkozą.tego właśnie chciałabym uniknąć.jak miały badany
słuch wasze dzieci?czy też były do tego usypiane?a metoda przesiewowa którą
bada się noworodki może być zastosowana u 4-latka? pozdrawiam.iza.
Obserwuj wątek
    • kasia.be1 Re: badanie słuchu. 07.09.06, 15:55
      izo,
      rozszczep jest jak najbardziej wskazaniem do dalszego badania sluchu, nawet
      jesli przesiewowe badanie noworodkow wyszlo pozytywnie (tak bylo u mnie). Ja
      mam wprawdzie malego dzidziusia (2.5mies.), ale juz badalismy go pod katem
      sluchu i nie bylo to badanie pod narkoza (!). Badanie polegalo na umieszczeniu
      w uszkach elektrod podczas snu dziecka, bardziej szczegolowe badanie to ABR,
      ktore takze wykonuje sie gdy dziecko spi i trwa ok. godziny; bada sie w ten
      sposob potencjaly sluchowe wywolane z pnia mozgu. Nie wiem jak to jest w
      przypadku 4-latki, proponuje zebys zadzwonila do Instytu Fizjologii i Patologii
      Sluchu w Wawie, tam sie na tym znaja tel. 835 13 77; 864 08 86; 864 08 87; 864
      08 90
      Wrzuc sobie w wyszukiwarke na tym forum sluch i zobaczysz, sporo sie na ten
      temat pisalo. pozdrawiam:) kasia
      • iza024 Re: badanie słuchu. 07.09.06, 16:06
        dziękuję ci kasiu za odpowiedż.ale widzisz twoje dzieciąko miało badany słuch
        podczas snu.mi też proponowano abym najpierw uśpiła igę to będą badać bez
        narkozy.uśpienie w dzień bardzo żywiołowej 4-latki jest niestety niemożliwe
        dlatego szukałam metody badania podczas której dziecko nie musi spać.dziękuje za
        nr.telefonów na pewno zadzwonie i zorientuje się w zakresie ich usług.
        • anka723 Re: badanie słuchu. 07.09.06, 16:53
          jak my robiliśmy badanie przesiewowe ( otoemisję) Zosi był chłopczyk trzyletni
          ale musiał leżeć bardzo spokojnie i nie płakać , jak się rozpłakał to wyszli z
          gabinetu uspokoił się i znowu miał robione badanie. W niektórych placówkach
          proponują danie dziecku syropku na spanie i przyjść kiedy dziecko jest śpiące
          żeby tam usnęło. My spędziliśmy na badaniu ABR 6 godzin dwa razy usypiałam
          dziecko zanim pani się wyrobiła
          • mimarzena Re: badanie słuchu. 07.09.06, 16:59
            Hej, moja obecnie 6-letnia pannica miała wielokrotnie badany słuch w różnych
            ośrodkach (z których polecam szczególnie IFiPS) i nigdy jej nie usypiano.
            Dziecko juz 3 letnie współpracuje podczas badania. ABR wykonywane jest niemowlętom.
            Może pani w przychodni źle Cię zrozumiała (nie załapała, że chodzi o dziecko
            4-letnie a nie 4-miesięczne)
            Pozdrawiam
            forum skolioza
            • katja9 Re: badanie słuchu. 07.09.06, 19:37
              Cześć
              Moja córka tez rozszczepek miała 2 badania słuchu i wszystko wyszło ok.Przy
              trzecim stwierdzono niedosłuch.Ciężko nam uwierzyć.Skontrolowano tylko jedno
              uszko bo mała się wybudziła.Mamy teraz w Poznaniu kolejne badanie-tym razem z
              wlewką(czyli to jest ta tzw.narkoza).Ponoć to badanie jest najbardziej
              wiarygodne bo dziecko jest w głębokim śnie, a nam zależy na dokładnym badaniu.
              • iza024 Re: badanie słuchu. 07.09.06, 22:06
                dzięki za odpowiedzi.właśnie dzisiaj podczas rozmowy z laryngologiem z Poznania
                (dolna wilda)tłumaczyłam mu że moje dziecko ma 4 lata i nie jestem w stanie
                uspić jej w dzień ale zapewniam że będzie współpracować podczas badania.Lekarz
                stwierdził że wtedy takie badanie najczęściej wychodzi błędnie i jego zdaniem
                bez anastezjologa się nie obędzie.ale umówiłam się na wizytę imimo wszystko s
                spróbujemy.Pozdrawiam Iza
                • katja9 Re: badanie słuchu. 07.09.06, 22:44
                  hej
                  Moja córka też miała badanie na dolnej wildzie i to trzecie w wieku 11 miesięcy
                  wyszło negatywnie.Tak naprawdę nie wiadomo czy mocno spała i czy w związku z
                  tym wynik badania był prawidłowy.Teraz idziemy na przybyszewskiego.

Szczerze mówiąc martwię się tą całą wlewką, zwłaszcza że moja mała już tak dużo
                  przeszła.
                  pa
                  • iza024 Re: badanie słuchu. 07.09.06, 23:06
                    przychodnia na przybyszewskiego była pierwszą w której dowiadywałam się jak moge
                    zbadać słuch Igi i właśnie tam również zaproponowano mi badanie w narkozie bo
                    innej możliwości nie ma.Nie wiem co to jest ta wlewka ale podejrzewam że właśnie
                    tym uśpią twoją córcię.moja miała już 2 razy podawaną narkozę w tym przy drugiej
                    operacji na ponad 3 godziny(podniebienie )i uwierz mi byłam najszczęśliwszą
                    matką na świecie kiedy się z niej wybudziła.Dlatego tak bardzo zależy mi na
                    zbadaniu jej bez usypiania.A dlaczego tak często badacie słuch?IZA
                    • mamanicole Re: badanie słuchu. 08.09.06, 07:33
                      Polecam Ci Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu w Warszawie. Wiem, że tam
                      jest możliwość przeprowadzania badań w nocy, podczas snu dziecka.
                      Jeśli istnieje taka możliwość, to po co narażać dziecko na dawkę narkozy, która
                      ma negatywny wpływ na organizm?
                      Telefony do Instytutu już masz w jednej z odpowiedzi.

Aga
                      • mimarzena Re: badanie słuchu. 08.09.06, 08:37
                        Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu na Pstrowskiego to bardzo dobry i
                        polecany ośrodek. Mają tam aparaturę i pomieszczenia do badania na najwyższym
                        poziomie. W żadnym innym ośrodku moje dziecko nie miało uszu oglądanych kamerką.
                        Na monitorze w duzym powiekszeniu sama możesz zobaczyc co w uchu jest nie tak. W
                        żadnym innym ośrodku przed badaniem Iza nie miała czyszczonych uszu (juz samo to
                        świadczy o profesjonalnym podejściu do dziecka).
                        Podstawowe badanie u rozszczepków to tympanometria - badanie ciśnienia w uszach
                        - informuje o zaleganiu płynu. Do tego badania nie potrzeba współpracy dziecka
                        ani jego snu. Pozostałe badania wymagaja współpracy, ale nawet jeśli dziecko się
                        zagapi raz czy dwa, to nie szkodzi. Bada się słuch na różne sposoby, więc wynik
                        jest jakąś wypadkową. Poza tym z wyglądu błony bębenkowej i wnętrza ucha lekarz
                        wywnioskuje, czy mogą/są jakies nieprawidłowości.
                        Myślę, że badanie w narkozie to ostateczność i naprawdę nie jest konieczne u
                        4-latka, który słyszy, rozumie i mówi. Jeżeli okaże sie konieczne, to w IFiPS
                        też je wykonają, lub podczas snu dziecka.
                        Pozdrawiam
                        Będzie Ci potrzebne skierowanie od lekarza rodzinnego i aktualna książeczka
                        zdrowia lub możesz wykonać badania przez fundację przy IFiPS i wtedy nic nie
                        potrzebujesz oprócz kasy. Lekarz rodzinny nie powinien stwarzac problemów ze
                        skierowaniem, ba przy rozszczepie badanie słuchu jest jednym z podstawowych badań.
                        • katja9 Re: badanie słuchu. 08.09.06, 15:06
                          hej
                          Moja córka pierwsze badanie przesiewowe miała w szpitalu jako noworodek,drugie
                          w 4 miesiącu, a teraz 3 ze wzgledu na rozszczep i wczesniactwo.Wlewka nie jest
                          narkozą -jest to czopek doodbytniczy DIAZEPAN.
                          • iza024 Re: badanie słuchu. 08.09.06, 15:22
                            Katja napisz mi proszę jak będziecie już po badaniu jak to przebiegało i jaki
                            był wynik.życzę powodzeniia i pozdrawiam.Iza
    • katja9 Re: badanie słuchu. 08.09.06, 18:38
      Pewnie IFIPS jest dobrym ośrodkiem,zresztą to dopiero w Warszawie natrafiliśmy
      na bardzo dobrych specjalistów w IMID-zie, którzy pomogli w chorobie
      córki.Problem u nas jest taki że mała już jest duża ma prawie roczek, do
      operacji ze słuchem wszystko było dobrze, a dopiero teraz wyszedł niedosłuch w
      jednym uszku.Musimy dość szybko skontrolować uszka małej, aby w razie czego
      podjąć odpowiednie kroki(aparat).Poza tym mamy za tydzień kontrolę u logopedy w
      IMID-zie, a podstawą mówienia jest dobry słuch.Dam znać jak będziemy po.pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka