asiat99 09.02.07, 08:57 Mam kolejne zapytanie :) Czy jest szansa, że maluch z obustronnym rozszczepem wargi i podniebienia będzie ssał smoczek-uspokajacz. Czy są specjalne uspokajacze dla dzieci z rozszczepem, czy można spróbować ze zwykłym? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skwarka23 Re: Smoczek-uspokajacz 09.02.07, 09:17 co prawda mój syn ma prawostronny rozszczep tylko ale ma smoczek zwykły Nuk trzeba go trzymać albo przykrywać pieluchą na szczęści tylko do usypiania. Odpowiedz Link
ewcia232 Re: Smoczek-uspokajacz 09.02.07, 09:19 Ja bym Ci radziła w ogóle nie dawać dziecku smoczka-uspokajacza. Po co masz mieć dodatkowy problem po operacji. Zresztą ortodonci nie zalecają takich smoczków ze względu na zgryz. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link
mama_kubka przyznaję się, niestety 09.02.07, 11:19 my używamy, jednostronny rozszczep, smoczek canpola - seria tzw. kosmiczna (takie są na nich obrazki), kauczukowy, o kształcie żarówki (tej starej, tradycyjnej), bez spłaszczonej części, trzeba kupić taki powyżej 6 m-cy lub większy, jak już będziecie bardzo zdesperowani, pozdrawiam Odpowiedz Link