asia.mama.marcelego 16.08.03, 12:42 Poniewaz mój syn jest po 1 operacji, chciałam zapytać rodziców po jakim czasie najlepiej rozpocząć masaż wargi. Nam doktor doradziła po 2 tygodniach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
erykp Re: mam pytanie... 16.08.03, 22:22 Witam! Nam powiedziano, że po zagojeniu się rany (2 - 3 tygodnie od zdjęcia szwów). Jakie masz zalecenia co do masażu? Dostałaś je od chirurga, czy ortodonty? Pozdrawiam Odpowiedz Link
asia.mama.marcelego Re: mam pytanie... 17.08.03, 21:55 Nam zalecono po 2 tygodniach - chirurg. Ale pojade z nim także do ortodonty bo tam dają świetne instrukcje. Odpowiedz Link
aga.mama.zuzy Re: mam pytanie... 18.08.03, 07:17 Ja byłam z Malutką u ortodonty (p. dr Polaczek) zaleciła smarowanie blizn okrężnymi ruchami 2 tygonie po zdjęciu szwów. Kciuk należy wkładac do buzi pod górną wargę a drugim palem lekko rozcierać blizne. Na końcu posmarować contratubexem. Dziecko musi być wyspane i najedzone aby traktowało cały zabieg jak zabawe. Jeśli zaczyna marudzić należy od razu przerwać. Odpowiedz Link
erykp Re: mam pytanie... 18.08.03, 21:32 Pytanie techniczne: jak często? Nam zalecono 4 x dziennie po 1 minucie na każdą bliznę. Poza tym wszystko wygląda tak samo, tyle że smarujemy contratubexem lub maścią z witaminą A przed masowaniem. Niestety nasz synek za nic w świecie nie chciał uznać tego za zabawę. Musimy więc odwracać jego uwagę reklamami w TV. Cóż, w tym przypadku cel uświęca środki... Odpowiedz Link
asia.mama.marcelego Re: mam pytanie... 22.08.03, 17:58 Gdy ja masowałam Marcelkowi wargę przed operacją to tylko podczas przewijania. On był zajęty (i zachwycony) swoją nagością - a ja w tym czasiei robiłam z nim to co chciałam :) POZDRAWIAMY Odpowiedz Link