mariola_natalka 08.09.08, 08:55 Witam jutro jade na pierwszą operacje do IMID czy ktos by mógl mi napisać jak tam jest, jaka jest obsługa personelu i wogóle jak atmosfera.Dzieki z góry wszystkim.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kala57 Re: OPINIE O IMID 08.09.08, 09:43 Przyłączam się do pytania:czy pierwszą dobę po operacji można być z dzieckiem ? Odpowiedz Link
mama_kubka Re: OPINIE O IMID 08.09.08, 11:33 Dziewczyny, było już sporo o tym, ale rozumiem stres przed, więc napisze jak to było mniej więcej rok temu, proszę wziąć poprawkę na jakieś zmiany na lepsze ;). IMO generalnie dobre zdanie o pobycie w Instytucie zmienia się na plus wraz z wiekiem dziecka: maluch na ręku - 2 godziny czekania wydają się wiekiem, czekanie z chodzącym - nie jest źle. Personel jako taki - średnie stany polskiej służby zdrowia. To co było dla mnie absolutnie karygodne, to to, że z tym swoim wychuchanym, cudem uchronionym od infekcji maluchem czekałam 1,5 godziny wśród kaszlących pacjentów przybyłych na konsultacje, żeby dopiero móc przejść do izby przyjęć w innym budynku. Warunki dla rodziców jak to najczęściej u nas - żenada. Pielęgniarki w porządku, ale trudno wymagać od nich cudów przy mikroskopijnej obsadzie. Tak sobie myślę, że wrażenia zależą też od Twoich wcześniejszych pobytów w takich placówkach, dla mnie to było wielkie zdziwienie na minus. Ale jak po 10 dniach spotkałam pielęgniarkę z którą miałam już pierwszego dnia ostre spięcie to się prawie wzruszyłam ;-). Reasumując - dla kompetencji lekarzy i więszości personelu warto wiele znieść. A kto wie, może się miło rozczarujesz. Kala - z dzieckiem na sali pooperacyjnej mogła być teoretycznie 1 osoba do 19 czy 20. Możesz potem wziąć prywatnie pielęgniarkę, o 6 rano dziecko wraca na ogólną salę. Gdybym miała jeszcze raz rozważać czy robić tam pierwszą operację - zdecydowanie tak. Pozdrowienia :) Odpowiedz Link
wiggy Re: OPINIE O IMID 08.09.08, 12:56 Podobno pierwszej nocy gdy dziecko jest na bloku operacyjnym rodzice nie mogą być z dzieckiem ale jest możliwość wynajęcia pielęgniarki (ok 200 zł) później w nocy może byc tylko jeden rodzic Napisz po powrocie jak to wszystko wygląda, ja też jestem jeszcze przed i się bardzo martwię Pozdrawiam Odpowiedz Link
aga72bb Re: OPINIE O IMID 08.09.08, 13:20 Mój syn miał operację w styczniu. Przychylam się do opinii mamy kubka. Lekarze super specjaliści , reszta... Trzeba zacisnąć zęby dla dobra dziecka. Jeden rodzic może zostać z dzieckiem w nocy , w dzień oboje mogą przebywać na oddziale. Tylko podczas obchodu lepiej , że by drugi rodzic wyszedł z sali , bo lekarze ( nie wszyscy ) bardzo się czepiają. Jeśli dziecko jest starsze dostajecie duże łóżko i śpicie na nim z dzieckiem , jeśli to niemowlę lub małe dziecko - to maleństwo śpi w małym łóżeczku a rodzic rozkłada specjalny materac dostępny w świetlicy , na podłodze. Po operacji do godz. 19 można przebywać z dzieckiem na sali pooperacyjnej ,potem już nie . Jeśli rodzic chce ( i ma kasę) to może wynająć pielęgniarkę która zaopiekuje się tylko i wyłącznie naszym dzieckiem ( 200 zł za noc). Niestety zazwyczaj rodzic musi sobie na tę noc szukać noclegu poza szpitalem , bo kiedy dziecko idzie na operację to zazwyczaj każą się wyprowadzić z sali , bo przyjęto kogoś następnego . Piszę zazwyczaj bo czasem się udaje i można zostać.Na drugi dzień wraca się z dzieckiem na normalną salę. W kuchni jest czajnik i mikrofalówka. Naczynia lepiej przywieźć swoje. A potem to tylko radość kiedy patrzy się na zoperowane dziecko!!! Odpowiedz Link
mariola_natalka Re: OPINIE O IMID 17.09.08, 22:08 Witam,jesteśmy już po operacji moje wrażenia z pobytu w IMID są bardzo dobre,fakt faktem warunki na oddziale nie są zachwycajace,ale przecież nie to najbardziej się liczy.Lekarze są wspaniali i pielęgniarki też nie są złe o niektórych mozna powiedziec że są bardzo sympatyczne i jak tylko mogą to starają sie pomóc. Jedno czego się bałam to,to ze nie można z dzieckiem zostać w nocy po operacji i myślałam że będzie ciężko ale Natalka dostała środki przeciwbólowe i spała całą noc,jak przyszłam rano to się nawet nie obudziła. Także ja jestem zadowolona z przebiegu leczenia szpitalnego i atmosfery ogólnej w szpitalu myslałam że będzie gorzej. Natalke operowała profesor Dudkiewicz i po zakończonej operacji dość sporo czasu poświęciła mi aby powiedzieć jak przebiegła operacja i co udało się zrobić ,jest to wspaniała kobieta która pomogła mojej Natalce. To tyle co chciałam napisać o pobycie w IMID jeżeli by ktoś chciał o coś jeszcze zapytać napewno o ile będę znała odpowiedz to odpisze. Pozdrawiam wszystkich ciepluko. Odpowiedz Link