czesia74 Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 10.02.09, 08:16 Ale dlaczego w Poznaniu ? Ja też jestem z Poznania, ale nie brałam nigdy pod uwagę operacji mojego synka w Poznaniu. Poczytaj forum i wtedy podejmij decyzję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
zaba51-0 Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 10.02.09, 17:27 Teraz to mnie przestraszyłaś ,bo mam już umówiony termin zabiegu u doktora Stępniewskiego podobno bardzo dobry chirurg plastyk.Moja córka będzie miała operowaną na razie wargę (lewostronny rozczep wargi wyrostka zębowego i podniebienia miękkiego i twardego)a jak będzie miała 1,5 roku to podniebienie. Pozdrawiam wszystkich rodziców kochanych rozczepków:)) Odpowiedz Link
alioszka1 Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 10.02.09, 19:08 zgloś sie do warszawy tam robia podniebienia odrazu u nas tak bylo mala miala obustronny rozszczep podniebienia miekkiego i twardego i jednostronny wargi i wyrostka teraz wyrostek zostal i troche twardego ale u nas byl ogromny rozszczep wiec profesor odrazu nam o tym powiedziala ze sie pewnie rozszczepi ale wazne jest ze miekkie jest zszyte bo pozniej z mowa nie ma problemu. zastanow sie jeszcze raz nad ta operacja pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
zaba51-0 Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 10.02.09, 20:02 A nam właśnie mówił że dużo dzieci do niego wraca na poprawki bo podniebienie się rozłazi.Sama już nie wiem ale nie którzy mówią że lepiej podniebienie operować póżniej.W ogóle to się cieszę że mała będzie miała już ten zabieg w końcu ludzie nie będą tak zwracać na nas uwagi, bo to jest już wkurzające. Najlepiej się czuję jak jedziemy na konsultację tam każdy ma ten sam problem i nikt wielce się nie przygląda i nie patrzy z przerażeniem. Odpowiedz Link
alioszka1 Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 10.02.09, 21:46 u nas sie podniebieni rozeszlo tylko dlatego ze rozszczep byl bardzo duzy i mala ma bardzo kruche tkanki i teraz jestesmy w trakcie badan genetycznych i z tego co wiem to jestesmy chyba drugim dzieckiem gdzie podniebinie sie rozeszlo ale co wazne to miekkie ma cale i twarde ma tylko po jednej stronie rozszczepione po drugiej zroslo sie pieknie pozatym naprawde to ulga kiedy juz buzia wyglada zwyczajnie szybko sie zapomina rozszczep juz 2 miesiace po zabiego a mala naprawde wyglada rewelacyjnie tak czy inaczej trzymam za was kciuki co postanowicie to bedzie najlepsze dla dziecka buziaki:) Odpowiedz Link
anetalewan Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 19.02.09, 22:51 Moja córcia miała operację podniebienia w 7 mies życia. Miała bardzo duży rozszczep (rozszczep podnibienia miękkiego i twardego plus sekwencja Pierre-Robin). Został zoperwoany w IMiD tak, że dziś córcia ma ponad 2 lata i nic się nie rozeszło. Ja też jestem z Poznania i właściwie od razu braliśmy pod uwagę tylko Warszawę między innymi z tego powodu, że w Poznaniu podniebienie operuje dr dużo później. Powodzenia! Odpowiedz Link
ania_aaa0 Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 12.02.09, 01:28 Myślę, że córeczka ma duże szanse na ładny buziak jezeli bedzie operował ja dr Stepniewski. To jeden z niewielkiej chirurgów plastyków któremu bym powierzyła swoja twarz. Na forum Michała była fotka Glorii, której operował nos... tylko zazdrościć jej mogę efektów. Sama borykam się z decyzja, jeszcze jednej korekty nosa. Brałam pod uwagę tylko dwóch chirurgów: Szczyta i Stepniewskiego. Podniebienie i owszem Warszawa, ale jesli chodzi o plastykę to dr Stepniewski uchodzi za jednego z najlepszych lekarzy chirurgii odtwórczej. Ryzyko zawsze jest, ze nie wyjdzie tak ładnie jakbyśmy chcieli, ale szanse, ze wyjdzie dobrze u tego lekarza sa większe. Odpowiedz Link
adarn Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 10.02.09, 21:45 Tutaj o p.Stępniewskim. Są osoby zadowolone z przebiegów operacji. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13419&w=81457926&v=2&s=0 Osobiście do mnie bardziej przemawiała Warszawa. Szybsza operacja to lepsze warunki do rozwoju mowy i mniej pracy logopedycznej związanej ze złymi nawykami i niepoprawnym ułożeniem języka. U nas się sprawdziło. Córka ma długie podniebienie 2 latka i 2 miesiące i mówi pełnymi zdaniami. Sama rymuje i wymyśla wymowanki. Odpowiedz Link
werk.a Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 11.02.09, 02:38 Od bardzo dawna czytam forum, dużo tu pochlebnych opinii na temat Warszawy, moja córeczka jednak operowana była właśnie w Poznaniu przez dr. Stępniewskiego. Córka urodziła się z lewostronnym rozszczepem wargi i wyrostka zębodołowego, operowana była w 5 miesiącu, po zabiegu jesteśmy 4 miesiące a efekty rewelacyjne. Według mnie dr. Stepniewski jest równie dobrym specjalistą jak inni opisywani na tym forum. Co do samego pobytu w szpitalu to spędziłyśmy tam 3 doby, siostry mile i pomocne warunki jak na szpital dobre. Odpowiedz Link
zaba51-0 Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 11.02.09, 08:49 Dziękuje wam za odpowiedzi.Werka powiedz mi a co z wyrostkiem zębodołowym gdzie będzie zabig.Czy Stępniewski też tym się zajmuje?Pozdrawiam:)) Odpowiedz Link
czesia74 Re: operacja rozczepu w Poznaniu prosze opiszcie 11.02.09, 11:50 Nie kwestionuje doświadczenia dr Stepniewskeigo, bo i sama kiedyś zakładałam watek na jego temat. Tyle tylko, ze on jest z pewnością bardzo dobrym ale chirugiem plastykiem. U naszych dzieci ważny jest oczywiscie wygląda ale także i mowa. I oczywiscie dobrze zrobiony przeszczep do wyrostka. Odpowiedz Link
ulunia_dominiczek do werk.a 12.02.09, 10:56 mam do pani pytanie co dalej?chodzi wlasnie o wyrostek?czy bedzie robiony i kiedy?mam synka po jednoetapowce w wawie,jest po jednostronnym rozszczepie wszystkiego.czeka nas wlasnie jeszcze przeszczep,droznosc nosa,no i kosmetyka ale mysle też nad doktorem Stepniewskim. Odpowiedz Link
werk.a Re: do werk.a 12.02.09, 13:18 Sama do końca nie wiem jak z wyrostkiem, na razie czekamy na ząbki i wizytę u ortodonty. Dr. Stepniewski wstępnie stwierdził, że w przypadku mojej córki przeszczep ma się odbyć ok 14 roku życia ale to jeszcze skonsultuję z ortodontą. Z tego co wiem to dr wykonuje też przeszczepy. Odpowiedz Link
zaba51-0 Re: do werk.a 12.02.09, 18:52 Werka powiedz mi jak z mową ?Miałaś wykonywane badanie słuchu, jak wyszło? Bo my byliśmy na badaniu ale mała się ruszała i nam nie wyszło i teraz jesteśmy umówieni na kwiecień na to badanie gdzie usypiają dziecko i w tedy badają słuch. Odpowiedz Link
werk.a Re: do werk.a 14.02.09, 11:30 U nas ze słuchem jest wszystko dobrze miała badanie przed i po operacji, na szczęście mała na badaniach spała. Co do mowy to córka na razie rozwija się dobrze i mam nadzieję, że tak pozostanie. Odpowiedz Link