Dodaj do ulubionych

Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przeszczep

17.06.09, 11:50
Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przeszczepu. Z tym związane jest
właśnie moje pytanie. Jak wygląda to w praktyce. Czy ktoś tak miał? Ile czasu
trwa prostowanie zgryzu i przygotowywanie go do operacji. Jak często zmienia
się aparaty. W tym wypadku nie stałe. Skołowana jestem i nie wiem co teraz.
Moje dziecię nie nadaję się do współpracy. Nie wiem jak ją przekonam że musi
założyć aparat. Jedyne wyjście z tej sytuacji jest chyba poczekać jak będzie
trochę bardziej skora do współpracy. Jak przyjmowały to wasze dzieci?
Obserwuj wątek
    • ulunia_dominiczek Re: Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przes 17.06.09, 14:38
      Witaj.A jaki jest powod tego,że nie dostaliście zgody na przeszczep?
      My mamy wizyte we wtorek i też się boje co to będzie,bo już na
      pierwszej wizycie 3 w listopadzie ubiegłego roku widziałam w karcie
      wpisany zgryz krzyżowy.Moje dziecko też nie nadaje się do
      wspólpracy,nawet na wizycie u pediatry dostaje histerii,więc nie
      było by mowy o tym żeby założyc teraz aparat.Poszukaj w archiwum,coś
      na ten temat kiedyś czytałam.No i najlepiej porozmawiac też o tym z
      chirurgiem, który operował twoje dziecko.Powiedz jeszcze ile twoje
      dziecko ma ząbków i jaki wiek?
      • roksanna1 Re: Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przes 17.06.09, 15:33
        Byliśmy w listopadzie u ortodonty. Panie ortodonta mówiła, że mamy za
        ciasno (a tak naprawdę z tych nerw to ja już nie jestem pewna). Zgryz
        również mamy krzyżowy, ale to nie jest przyczyna przeciwskazań.
        • reniblank Re: Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przes 18.06.09, 17:40
          My też nie mamy kwalifikacji:( mimo że zgryz jest w porządku (tylko dwójka przy rozszczepie jest troszkę krzywa) Ortodonta kazała czekać na trójkę w rozszczepie aż wyjdzie w całości,u nas jest szczęka szeroka... Profesor mówiła że dobrze by było jakby piątka wyszła... zdaje się na ortodontów. w tym roku napewno przeszczepu nie bedzie:(
          • ulunia_dominiczek Re: Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przes 18.06.09, 22:17
            Moje dziecko ma zgryz krzyżowy i żabki są krzywa,własnie odnosnie
            tych ząbków.Jeśli sa krzywe ma to jakis wpływ na decyzje ortodonty?
            Jesteśmy umówieni we wtorek do doktora Przylipiaka.
            • kasia.be1 Re: Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przes 19.06.09, 15:26
              kochani, u mojego lukaszka rowniez ortodonci nie wyrazili zgody na
              wczesny przeszczep kosci(dwie niezalezne opinie). Nie przejmujmy sie
              tym, jezeli tak jest lepiej dla naszych maluchow. Jest to lepsze dla
              nich, poniewaz przeszczep utrudnia potem prace ortodontyczne i
              niekiedy trzeba dokonywac operacji na szczece, zeby ustawic zeby!

U nas rozszczep byl bardzo szeroki, przez co dziaslo i zabki po
              stronie 'rozszczepowej' sa mocno cofniete; poczawszy od 4-go roku
              (teraz lukaszek ma 3) bedzie nosil aparacik, aby naprostowac zabki i
              potem to samo na stalych zebach. Ortodonci twierdza, ze w ten sposob
              prosotwane zabki ustawia sie w naturalny luk i wizualnie brak kosci
              w wyrostku bedzie niezauwazalny. A przeszczep kosci zrobia ok. 10-12
              roku zyczia.

NIe ma jednej obowiazujacej metody prowadzenia dzieci w przypadku
              rozszczepu, ja gleboko wierze, ze kazda decyzja lekarzy jest
              przemyslana i nie chodzi o to, zeby jak najszybciej miec to z glowy
              (bo tak my rodzice czasami chcemy), tylko zeby zrobic zabieg w
              najlepszym dla naszych dzieci momencie;)

My na razie poprawiamy troche nosek, przetoke i blizenke - i to juz
              za miesiac. Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam serdecznie
              • ulunia_dominiczek Re: do kasia.be 19.06.09, 16:04
                A może Pani powiedziec,gdzie Pani chodzi do ortodonty,czy to jest
                Imid?
                • anieczka81 Re: do kasia.be 19.06.09, 16:53
                  kasia.be1
                  święte słowa!!!
                  my podlegamy pod szczecin i tam też leczymy sie(córka lewostronny
                  rozszczep wargi i wyrostka).co prawda mała ma dopiero 10 miesięcy
                  ale zęby już są,rosną sobie jak chcą 1 po stronie rozszczepu jest
                  przekręcona prawie o 90stopni ale i ortodontka i pani docent
                  stwierdziły że przeszczep będzie później później ponieważ najpierw
                  trzeba spróbować na aparacie czy ten możę tak naprostuje szczęke że
                  przeszczep nie będzie może potrzebny. więc myśle że słowa koleżanki
                  dotyczące decyzji lekarzy są naprawde święte. pozdrawiamy i trzymamy
                  kciuki za kolejne operacje buziole
                • roksanna1 Re: nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przesz 19.06.09, 21:32
                  ulunia_dominiczek:
                  > A może Pani powiedziec,gdzie Pani chodzi do ortodonty,czy to jest
                  > Imid?

Byłam tylko raz u ortodonty, właśnie w Imid. Teraz męża wyśle jeszcze raz, po to
                  samo. Tylko kazałam mu się już bardziej dopytać. Jeśli się okażę , że druga
                  diagnoza będzie taka sama to trudno. Nie zdecyduję się na walkę z aparatem już
                  teraz. Moje dziecię naprawdę nie nadaje się do współpracy. Może jej nie ufam,
                  nie wiem.

kasia.be1:
                  >NIe ma jednej obowiazujacej metody prowadzenia dzieci w przypadku
                  >rozszczepu, ja gleboko wierze, ze kazda decyzja lekarzy jest
                  >przemyslana i nie chodzi o to, zeby jak najszybciej miec to z glowy
                  >(bo tak my rodzice czasami chcemy), tylko zeby zrobic zabieg w
                  >najlepszym dla naszych dzieci momencie;)

Masz świętą rację. Trochę też trzeba tym lekarzom zaufać :). Bardzo bym chciała
                  mieć to już z głowy. Tak bardzo chciałabym już zobaczyć tego ząbka :)

Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa. Ta szczelina, która pozostaje. Czy jeśli
                  zabieg będzie w późniejszym terminie, dużo późniejszym to ona pozostanie taka
                  do, np. 10 roku życia?
                  • kasia.be1 Re: nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przes 20.06.09, 21:23
                    w kwestii ortodonty - my bylismy w Imid, nie pamietam nazwiska, ale
                    jest to kierowniczka zakladu ortodoncji i bardzo goraco ja polecam;
                    a 'na co dzien' chodzimy do dr Obloj - tez z Imid tylko chodzimy do
                    niej na Urysynow

co do szczeliny w dziasle to wg mojej najlepszej wiedzy, tak jak
                    pisalam, dobre ustawienie zebow ortodontycznie daje bardzo dobre
                    efekty wizualne, ale przeszczep trzeba prawie zawsze przeprowadzic
                    Ktorys lekarz mowil nam, ze zdarzaja sie przypadki, ze nie trzeba
                    tego robic, ale to rzadkosc i na pewno nie u nas
                    goraco Was pozdrawiam!
    • roksanna1 Re: A jednak mamy. 29.06.09, 12:22
      Boże jestem przeszczęśliwa. Wysłałam tatę do ortodonty, dzwonił przed chwila do
      mnie. Dostaliśmy kwalifikację do wcześniejszego przeszczepu. Teraz tylko ustalić
      termin. Trzymajcie za mnie kciukasy.
    • ulunia_dominiczek Re: Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przes 29.06.09, 12:42
      witam.my rownież nie dostaliśmy pozwolenia na przeszczep,przyjeła nas jakas
      młoda Pani doktor,stwierdziła,ze jest tendencja do zwężenia po prawie stronie i
      mamy czekac do 2,5 roku,wtedy zaczniemy prace z aparatami.Wiem,ze niektore
      dzieci przechodza przeszczep i maja taka sytuacje jak moj synek.Przykładem jest
      własnie dziecko roksanny1.CZy ktoś mi powie czy po decyzje w sprawie przeszczepu
      można udac sie do Pani Orbłoj na Ursynów?Może jakiś namiar na Pania
      doktor?Niechce juz jeżdzic do Imid,3 godziny czekania i dziecko wrociło
      chore.Roksanna1 kto was przyjął za drugim razem?
      • roksanna1 Re: Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przes 29.06.09, 13:24
        Powiem Ci że ja też już myślałam o pani Obłoj. To była dla mnie niespodzianka.
        My mieliśmy się zjawić za pół roku jak piątki wyjdą żeby aparat się miał na czym
        trzymać, a tu tak niespodzianka. Może u Ciebie też się to zmieni.
        Kontakt do pani Obłoj. Chyba też nawet z forum.
        www.odent.pl, Nowoursynowska 145E wejście od Rosola, tel. (022)4054430
        Na razie nie wiem kto przyjmował za drugim razem, bo był mąż a z nim jeszcze się
        nie widziałam, tylko telefonicznie rozmawiałam. Dodam że to wiadomości sprzed
        1,5 godziny :)
        • ulunia_dominiczek Re: Nie mamy kwalifikacji do wcześniejszego przes 29.06.09, 13:53
          DziEkuje Ci za namiary.I jeśli będziesz mogła i wiedziała napisz prosze kto
          przyjął dzisiaj Twoje dziecie,podejrzewam,że by może własnie doktor
          Orbłoj,przyjmuje w poniedziałki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka