Dodaj do ulubionych

Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia

20.08.09, 13:02
Przeczytałam właśnie poradnik dla rodziców dzieci z
rozszczepem.Napisano w nim o specjalnych płytkach na
podniebienie.Ponoc pomagają w łączeniu sie kostek w podniebieniu.Czy
wasze dzieci także noszą takie płytki i jeśli tak to jakie są ku
temu wskazania.Zastanawiam się czy moja córka też powinna je nosic...
Obserwuj wątek
    • alioszka1 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 20.08.09, 13:39
      takie plytki juz sa nie praktykowane nawet chyba juz nie mozna ich dostac
      zreszta lekarze odradzaja pozdrawiam
      • camilla_maggio Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 06.09.09, 21:43
        Ale bzdura....Za granica wklada sie plytki, jesli to konieczne, bo dzieki nim
        mozna karmic dziecko piersia. Tylko u nas leczenie wyglada jak za "krola
        cwieczka"...
    • asik57 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 20.08.09, 20:15
      Jedna z położnych laktacyjnych, która próbowała mi wmówić, że mogę karmić
      piersią też mi mówiła o konieczności założenia takiej płytki. Jak się szybko
      okazało była ona kompletną ignorantką jeśli chodzi o dzieci z rozszczepem.
      Płytek już się po prostu nie używa i wszelkie informacje na ich temat są obecnie
      nieaktualne. Nikt nie weryfikuje stron internetowych na których można znaleźć
      różne "kwiatki". Sprawdź rok napisania tego poradnika.
      • agneesi Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 20.08.09, 20:46
        Mi też główna Pani od laktacji w szpitalu, siostra oddziałowa próbowała wmówić,
        że muszę założyć dziecku płytkę, żeby w ogóle jadło, nie koniecznie z piersi.
        Wyśmiałam ją, że płytek już od dawna się nie stosuje. Szkoda, że nawet
        pracownicy szpitala nie starają się poszerzać dotychczas zdobytej wiedzy.
        Dobrze, że jest to forum.
        • jolantazd Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 20.08.09, 21:46
          Dziękuję za odpowiedz na pytanie.Jest to poradnik wydawnictwa
          lekarskiego pt.Rozszczep wargi i podniebienia autorstwa 3 pań
          B.Piekarczyk,E.Młynarskiej-Zduniak,M.Winiarskiej-Majczyna.Rok
          wyd.2003.Żałuje ,że ją kupiłam.Wwiem,że moje pytaniw się pewnie
          powtarza,ale jacy specjaliści powinni obejrzec moją Ewunię przed
          operacją zszycia podniebienia i wargi?Operacja już za 2 miesiące....
          • anulaaa33 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 20.08.09, 22:07
            Jolantazd na kiedy macie planowany termin??
            • jolantazd Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 21.08.09, 08:00
              My mamy planowany termin operacji na 28 padziernika w Imid .Mam
              nadzieje ,że nie zmieni się.
              • anulaaa33 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 21.08.09, 09:44
                To tak jak my , mamy dzwonić 23 paźdz.
                • jolantazd Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 21.08.09, 13:20
                  my mamy dzwonic 22 pazdziernika.Jakby co to mój email to jolanta-
                  zdanowska@wp.pl
    • u.too Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 21.08.09, 13:45
      sama płytka aż tak wiele nie zmieni - to rodzaj protezy
      naprawdę ułatwić życie dziecku może jedynie zabieg,
      płytki były stosowane, gdy operacja była w bardzo odległym terminie,

teraz jest tendencja,żeby dziecko operowane było dużo wcześniej, by
      równowaga była przywrócona jak najszybciej, co umożliwa dalszy
      prawidłowy rozwój twarzoczaszki
      postęp w chirurgi dziecięcej jest bardzo duży ale nie każdy lekarz
      to zdążył zauważyć, większość opracowań na ten temat jest
      mocno 'przeterminowana'
      bardzo rzetelna publikacja - książka doc Hortis ' Mowa pacjenta z
      rozszczepem wargi i podniebienia' kosztuje ok 14 zł

• margarita-2 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 23.08.09, 00:00
        Nam tez zalecono te plytke i nawet ja dla nas zrobiono ( w Zabrzu).
        Zalozylam malej kilka razy ale ona w niczym nie pomagala, wrecz
        przeszkadzala i dziecko sie nia dlawilo, a po jej wyjeciu cala masa
        zeleglego pokarmu w dziurze rozszczepowej byla utrapieniem dla
        corki, bo ona sie jakos dziwnie krztusila tymi pozostalosciami... W
        koncu po konsultacji w W-wie odlozylismy te plytke i karmilismy mala
        Medela, efekt o niebo lepszy...To podobno juz przezytek.
        • minia.1234 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 25.08.09, 21:09
          Witam .Ja mam córeczke dwumiesięczną z rozszczepem podniebienia i
          sekwencją pierre robina,Zuzia sama nie je tylko przez sądę,planowana
          operacja w IMID na styczeń 2010.Wczoraj bylismy w Polanicy i tam
          kazali nam skontaktowac sie we Wrocławiu u ortodonty aby zrobić
          płytke.Po tym wszystkim co tu przeczytałam zastanawiamy sie z mężem
          czy wogóle jest sens jechac i meczyc maleństwo znowu?
          • macca4 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 25.08.09, 21:50
            Moim zdaniem odpuść tą płytkę, nie męcz dziecka. W IMID naprawdę wiedzą co robią :)
            Ale mimo wszystko możesz próbować karmić poza sondą (wątpię czy przy PR płytka
            coś by pomogła ...)
            • anulaaa33 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 25.08.09, 22:51
              Ja też nie założyłabym tej płytki...Kiedyś tak ale czasy się zmieniają i
              technika lekarzy również ;)
              Pozdrawiam
              • marysiarysia1 do minia1234 25.08.09, 23:35
                Minia - napisz którzy lekarze zalecili aby twoja mała karmina była przez sondę.
                • minia.1234.0 Re: do minia1234 26.08.09, 16:37
                  Karmienie sądą ...kazano nam w Warszawie ,nie wiem jak ten lekarz
                  sie nazywał ale jeden mówił chyba akcentem Rosyjskim,a drugi
                  przyszedł z drugiego gabinetu zobaczyc naszą małą i w sumie bardzo
                  dużo rad nam dał,między innymi jak Zuzia ma spac żeby normalnie
                  oddychała.Mysle że moja córka już nie bedzie umiała jesc przez
                  smoczek ,poprostu jak skończy 4 miesiące zaczne ją karmić
                  łyżeczką,bo powiedzieli że po zszyciu podniebienia nie bedzie juz
                  wolno karmić sądą,chyba ze stanie się CUD i mała po operacji będzie
                  piła z butli?
                  • alioszka1 Re: do minia1234 27.08.09, 14:12
                    moja mala tez jadla sonda przez pierwsze 4 miesiace ale powoli uczylam ja jesc
                    smokiem (nukiem rozszczepowym) jakos dalo rada ja nuczyc . teraz jest 9 miesiecy
                    po zabiegu od 9 miesiaca je tylko lyzeczka a pije dalej nukiem rozszczepowym
                    (dalej ma rozszczep podniebienia twardego). nauka karnienia dziecke nie przez
                    sonde jest troche meczaca ale warto i wczesniej czy pozniej dzieciaki zalapuja o
                    co biega :) pozdrawiam
                  • andziabrodzik21 Re: do minia1234 15.10.09, 14:46
                    hej ten z akcentem Rosyjskim to pewnie dr Ernest Szczygielski . Po operacji
                    postarajcie się by mała piła z butelki. Na początku będzie ciężko ale potem mała
                    zaskoczy i będzie Oki. nasz synek też nie potrafił ssać a ok 1,5 miesiąca po
                    operacji nauczył się. naprawdę warto spróbować.
          • asik57 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 26.08.09, 19:42
            Zaraz po porodzie byłam we Wrocławiu u ortodonty i tam nikt nawet nie wspomniał
            o płytce. Obejrzano mała, zrobiono zdjęcia, zapytano czy radzę sobie z
            karmieniem, czy nie mam innych kłopotów i zalecono wizytę jak mała skończy rok i
            będzie po operacji. Wybieramy się we Wrześniu.
            • minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 27.08.09, 10:08
              Może nie zaproponowali ci płytki bo twoje maleństwo radzi sobie z
              jedzeniem ,moja nie je sama.A powiedz mi we Wrocławiu byłas na
              krakowskiej 26?u doktor Janiny SZeląg?Bo ja dostałam do niej namiary
              ale nie można sie tam dodzwonić i nawet nie wiem czy musze miec
              skierowanie czy to jest prywatnie?
              • u.too Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 27.08.09, 12:38
                a czy córeczka ma odruch ssania?
                można sprawdzić to np. u logopedy

• minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 27.08.09, 13:53
                  u.too napisała:

> a czy córeczka ma odruch ssania?
                  > można sprawdzić to np. u logopedy
                  >Jak jeszcze po urodzeniu byłysmy w szpitalu to przychodzila pani
                  logopeda i uczyła masarzu twarzy i języczka to Zuzia miała odruch
                  ssania,w chwili obecnej jak już je tylko przez sądę około 6 tyg jak
                  próbuje dać butle to odrazu wymiotuje i się dławi ,mysle ze juz
                  pomęczymy sie az bedzie miała 4 miesiące i zaczniemy karmic łyżeczka
                  • u.too Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 27.08.09, 21:36
                    samo krztuszenie może wynikać z cofniętej żuchwy

jeśli zrobicie płytkę sama ocenisz czy ona rzeczywiście coś zmieni
                    o ile mogę odnieść się do własnych doświadczeń, mocno wątpię

moja córeczka nie miała PR ale inne problemy, z powodu których Ola
                    miała uwalniane mięśnie bródkowo żuchwowe

czy próbowałaś karmienia butelką habermana? (medela)
                    niektórym dzieciom z rozszczepem ten smoczek bardzo ułatwia jedzenie
                    jeśli nawet tym smoczkiem maluszek się nie najada może rzeczywiście
                    lepiej karmić córeczkę sondą, przynajmniej będzie przybywać na wadze
                    co ma duże znaczenie skoro przed nią poważny zabieg
                    powodzenia
              • asik57 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 27.08.09, 17:10
                Tak byłam na Krakowskiej 26. Nie pamiętam nazwiska lekarza, bo to było rok temu
                i nie zapisałam. To jest Katedra Periodontologii Akademii Medycznej wiec na NFZ.
                • asik57 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 28.08.09, 19:03
                  Dziś pytałam - nie trzeba skierowania, ale trzeba się wcześniej zarejestrować.
                  • minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 28.08.09, 21:50
                    asik57 napisała:

Dziękuję że sie zapytałas,dobrze sie składa bo mąż bedzie we
                    wrocławiu we wtorek to tam podjedzie i ją zarejestruje,niestety
                    telefonicznie jakos nie mogę sie dodzwonic.W sumie nawet jak nie
                    zdecydujemy sie na tą wkładkę to i tak dobrze jak jej zrobią jakies
                    zdjecie i zbadają.Pozdrowionka
                    • agneesi Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 03.09.09, 12:06
                      Witam,

mogę polecić butelkę medela. Moja córka ma rozszczep podniebienia miękkiego i urodziła się malutka. Lekarz mi mówił, że nawet jakby nie było rozszczepu to dziecku byłoby ciężko jeść, bo jest malutka. Z tej butelki wyciskaliśmy jej przez miesiąc mleko i jakoś szło, teraz ma 3 miesiące i pije w 10 min sama (bez wyciskania) 130 ml (tylko jej dziurkę powiększyliśmy).
                      Pozdrawiam
                      • minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 04.09.09, 13:20
                        Witam.Moja Zuzia urodziła się z wagą 3500 a pzry wypisie 3300,to
                        chyba nie jest tak mało,ale ogólnie mało przybiera na wadze bo
                        wymiotowała,zmienialismy mleko z bebiko na enfamilAR które zagęszcz
                        sie w zołądku i też wymiotowała ,teraz jestesmy po wizycie u
                        gastrologa i zmienił jej na Nutramigen+Nutriton zagęszczacz.Wymioty
                        sie skończyły ale i tak ulewa a podaje jej przez sądę 60 ml,więcej
                        sie nie da po wymiotuje nawet próbowałam po 2 godz dodać z 30 ml i
                        wymiotuje jeszcze tamtym poprosyu potrzebuje 3,5 godz zeby
                        przetrawic pokarm.Lekarz powiedział ze ma mały zołądek.Dzis byłam ją
                        zważyć i waży 4480 mając 2,5 miesiąca,przez dwa tyg przybrała tylko
                        230gr,chociaz położna powiedziała ze dobrze ze wogóle przybiera.Co
                        do smoczka medele to słyszałam ze jest dobry ale nie chce w ciemno
                        tracic pieniedzy,a może KTOŚ MA DO ODSPRZEDANIA TAKI SMOCZEK ZA PÓŁ
                        CENY?I tak postanowiłam po 3 miesiącach uczyć karmić łyżeczką.Fajnie
                        że Twoja córeczka radzi sobie z jedzeniem ale wiesz ma tylko jeden
                        rozszczep a moja całkowity to też jest różnica,,,Pozdrawiam
                      • minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 06.09.09, 18:43
                        Zazdroszcze ci ze Twoja pije tak dużo moja nie dosyc ze przez sądę
                        to zjada minimum 70 gr,jak dam jej wiecej to zwraca,ręce mi opadają
                        już,nie wiem co robić juz zapomniała ssania wogóle nie potrafi
                        czekam do 4 miesiąca moze łyzeczką bedzie jadła
                        • agneesi Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 07.09.09, 16:10
                          A nie ma możliwości wcześniejszej operacji, gdzieś czytałam, że przy problemach
                          z jedzeniem operacja jest wykonywana szybciej, nawet około 3 miesiąca. Nie wiem
                          czy to prawda. Może warto popytać. Życzę dużo sił i powodzenia.
                          • minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 07.09.09, 20:54
                            Tak w Warszawie operują szybciej z tym że dziecko musi ważyć 6kg,ale
                            powiadomili mnie że u takich małych dzieci np.4,5 miesiecznych
                            słabo sie goi i muszą poprawiac,dlatego wyznaczyli mi termin jak
                            Zuzia bedzie miała skończone 7 miesiecy.Mam nadzieje ze jakoś
                            wytrwamy do stycznia,dzis byłam u lekarza zmienił jej lek na wymioty
                            na DEBRIDAT,mam nadzieje ze przestanie ulewac i bedzie przybierac na
                            wadze szybciej.Pozdrawiam
                            • marysiarysia1 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 07.09.09, 23:50
                              Mój synek miał operowane podniebienie po skończeniu 4 miesięcy. Wskazaniem do
                              wcześniejszej operacji była sekwencja PR - poronna postać. Również duzo ulewał
                              ale mimo to dobrze przybierał na wadze. W dniu operacji ważył 7,2 kg. Nie było
                              żadnych komplikacji. Wszystko świetnie się zagoiło. Teraz jestesmy dwa lata po
                              operacji.
                              • minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 08.09.09, 11:21
                                marysiarysia1 napisała:

> Mój synek miał operowane podniebienie po skończeniu 4 miesięcy.
                                Wskazaniem do
                                > wcześniejszej operacji była sekwencja PR - poronna postać. Również
                                duzo ulewał
                                > ale mimo to dobrze przybierał na wadze. W dniu operacji ważył 7,2
                                kg. Nie było
                                > żadnych komplikacji. Wszystko świetnie się zagoiło. Teraz jestesmy
                                dwa lata po
                                > operacji.
                                Super:))Jak na 4 miesiące to ładnie ważył tylko pozazdrościc.Moja od
                                wczoraj bierze lekarstwo na wymioty a dziś jeszcze nie ulała,może
                                akurat ten Debridat będzie działał i zacznie przybierac na
                                wadze.Pozdrawiam
    • minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 09.10.09, 23:19
      Czy po zszyciu podniebienia aby zostac wypisanym do domku dziecko
      musi samo jesc?Martwie się tym bo moja Zuzia nie potrafi sama jesc
      od urodzenia karmiona sądą i nie wiem czy sobie poradzi?
      • ella.78 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 10.10.09, 08:01
        musi jesc co najmniej polowe tego co przed operacja, ale ja niestety nie wiem
        jak z sonda - nasz jadl butle.
      • andziabrodzik21 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 15.10.09, 14:23
        Hej u nas warunkiem wyjścia do domu po operacji było samodzielne wypicie przez
        małego 100 ml mleka butelka. Filip od urodzenia był na butelce i po operacji
        też robiliśmy wszystko żeby z tej butli pił. myślę, ze lepiej dla was i córeczki
        byłoby lepiej gdyby mała zaczęła z butli pić. Wiem, że jest to ciężka walka ale
        naprawdę opłacalna!! Poproś pielęgniarkę żeby wam pokazała jak macie karmić
        małą! to jej obowiązek! po operacji podniebienie jest zamknięte wiec może pic z
        butelki!!
        • minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 16.10.09, 13:01
          andziabrodzik21 napisała:

> Hej u nas warunkiem wyjścia do domu po operacji było samodzielne
          wypicie przez
          > małego 100 ml mleka butelka. Filip od urodzenia był na butelce i
          po operacji
          > też robiliśmy wszystko żeby z tej butli pił. myślę, ze lepiej dla
          was i córeczk
          > i
          > byłoby lepiej gdyby mała zaczęła z butli pić. Wiem, że jest to
          ciężka walka ale
          > naprawdę opłacalna!! Poproś pielęgniarkę żeby wam pokazała jak
          macie karmić
          > małą! to jej obowiązek! po operacji podniebienie jest zamknięte
          wiec może pic z
          > butelki!!
          Witaj.No wiem że było by lepiej gdyby mała jadła sama,tak sie składa
          że każdy mówił co innego,a na ostatniej wizycie w IMID chirurdzy nie
          kazali wogóle karmić Zuzi z butelki tylko przez sądę ponieważ
          języczek jej się zapada SPR , i jest ryzyko że bedzie miała
          zachłystowe zapalenie płuc.Dlatego się martwie gdyz ona wogóle nie
          potrafi ssać bo od urodzenia jest na sądzie i na dodatek ma refluks
          i wymiotuje,dlatego sie martwie jak dziecko które nigdy nie jadło
          samo ma jeśc po operacji?
          • andziabrodzik21 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 17.10.09, 14:42
            Hej. Jeśli lekarze kazali ci karmić małą sondą to na razie ją tak karm. Wy
            operacje macie w styczniu tak?? Więc macie jeszcze troszkę czasu. Nasz synek też
            nie ssał od urodzenia, ale fakt był na butelce tylko , że my mu dusiliśmy
            delikatnie smoczek i mleczko pomalutku spływało mu do buźki. a kiedy podrósł to
            sam dziąsełkami przyduszał smoczek i mleczko mu leciało. No i nam nie ulewał.
            • minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 03.11.09, 17:49
              MAM PYTANIE CZY w IMIDZ JEST KUCHNIA i BEDZIE MOŻNA SAMEMU GOTOWC
              KASZKE?Ponieważ już nie podaje mojej Zuzi mleka w proszku wyżuciłam
              wszystko i zaczęłam gotować na mleku w butelce kaszke i dziecko
              przestało wymiotować,Chyba cód bo tyle męczarni przez 4 miesiące i
              coiągle zmiany mleka i leków a tu normalne mleko dziecko zaczęło
              tolerowac i waży prawie 6kilo:)Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
              • izoldziak Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 03.11.09, 21:30
                Córa była 3 tyg. temu operowana w IMiD-zie. W kuchni do dyspozycji jest czajnik
                i mikrofala. Nie pamiętam, żeby była tam kuchenka, na której można coś ugotować.

• asik57 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 04.11.09, 18:54
                  Kuchenki do gotowania nie ma. Jest mikrofalówka i czajnik. Ale starsze dzieci
                  dostają posiłki, więc może jest możliwość zamówienia w kuchni kaszki dla dziecka. |
    • minia.1234.0 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 27.12.09, 18:07
      Mam pytanie czy w IMIDZ ie są sale dwu osobowe?czy leży sie po kilka
      osób na salach?I jak wygląda sprawa opłaty za pobyt z dzieckiem i
      wyzywieniem,czy można wykupic prowiand czy raczej zostaje bufet?
      Zbliża sie termin operacji mojej zuzi i musze byc na wszysko
      przygotowana..dziekuje za odpowiedz.
      • macca4 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 27.12.09, 19:17
        2-osobowe + ewentualni rodzice.
        Opłata jest ale ile to nie pamiętam (raczej niedużo). W ramach opłaty - materac.
        Jedzenia nie było ale była lodówka do przechowywania np pokarmu dla dziecka oraz
        chyba druga w kuchni - dla siebie. W kuchni czajnik, kuchenka mikrofalowa i
        chyba zwykły piecyk. Najlepiej żeby ktoś donosił jedzenie lub wymieniać się i
        wychodzić coś zjeść.
        Informacje z przed prawie 2 lat ale chyba niewiele się zmieniło :)
        • izoldziak Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 27.12.09, 20:31
          Jeśli chodzi o lodówkę to są dwie z tego co pamiętam: jedna do przechowywania
          mieszanek i jedzenia dla maluchów, a druga do dyspozycji rodziców dzięki
          fundacji rozszczepowe marzenia.
          • u.too Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 28.12.09, 10:26
            kilka usprawnień na oddziale chirurgii w imid jest możliwe dzięki
            wspólnemu celowi, który jest bliski nam wszystkim :) fundacja to
            jedynie narzędzie, tak naprawdę to na rezultaty składa się wiele
            pozytywnych gestów, i małych i dużych za co wszystkim dziękujemy
    • 1angelika Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 18.01.10, 15:35
      Moja córka jest 14 dni po operacji podniebienia całkowitego w IMID,i
      wczoraj zobaczyłam jak w samym tyle szwy sie rozeszły i jest
      szpara ,zadzwoniłam do dr. Surowca i powiedział że mozna by zrobić
      lapisowanie ale nie wiadomo czy pomoze na 100% bo jak jest duża
      szpara to trzeba bedzie do poprawki za rok lub 1,5.Mam pytanie czy
      ktoś sie orientuje czym smarują to podniebienie tzn lapisują?
      ponieważ nie ma sensu jechac 400km i nie wiadomo czy pomoze a u nas
      to samo moze zrobić laryngolog.Dziekuje za odpowiedzi
    • mama_1.2.3.4.5 Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 26.08.16, 19:52
      Mam pytanie w którym tygodniu życia dziecka trzeba zgłosić się na konsultację do chirurga aby ustalić termin operacji rozszczepu podniebienia?
      • baksiuuu Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 23.09.16, 19:51
        Z tego co się dowiedziałam ponieważ moje przyszłe dzieciątko będzie miało rozszczep jest to 6-8 tydzień.
    • samtezwciagamczasem Re: Do rodziców dzieci z rozszczepem podniebienia 05.10.16, 18:03
      przejdzie operacja a za kilkanaście lat ujebie sobie że chce byś smokiem i zrobi to samo. EKOLOGICZNIEJ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka