ubott.1 04.06.04, 23:01 We Wloszech widzialem lasy sadzone pod sznurek, wysko galezie, takie to sztuczne. Dopiero kolo Alp byly takie naturalne. Ale nasze roztoczanskie bija je na glowe. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: Lasy nasze to jest cos !!! 05.06.04, 17:16 ubott.1 napisał: > We Wloszech widzialem lasy sadzone pod sznurek, wysko galezie, takie to > sztuczne. Dopiero kolo Alp byly takie naturalne. Ale nasze roztoczanskie bija > je na glowe. Zazdroszczę Ci tych wojaży. Mariusz Odpowiedz Link
misia.m Re: Lasy nasze to jest cos !!! 05.06.04, 18:06 Chyba nie musisz zazdrościć.... Ja za granicą , tak na dłuższy pobyt byłam ze dwa razy i po powrocie....postanowiłam śmiertelnie poważnie , że jeżdżę teraz TYLKO po POLSCE!!!! Co prawda zdarzają mi się jednodniowe wyskoki na Słowacje , czy do Czech w trakcie pobytu w naszych pieknych górach, ale zawsze miło mi jest , gdy już znajdę się po biało-czerwonej części granicy z powrotem. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Lasy nasze to jest cos !!! 06.06.04, 09:08 misia.m napisała: > Chyba nie musisz zazdrościć.... > Ja za granicą , tak na dłuższy pobyt byłam ze dwa razy i po > powrocie....postanowiłam śmiertelnie poważnie , że jeżdżę teraz TYLKO po > POLSCE!!!! > Co prawda zdarzają mi się jednodniowe wyskoki na Słowacje , czy do Czech w > trakcie pobytu w naszych pieknych górach, ale zawsze miło mi jest , gdy już > znajdę się po biało-czerwonej części granicy z powrotem. Uspakajasz mnie. Lagodzisz moj instynkt zazdroszczenia wszystkim ktorzy zwiedzaja Swiat. M Odpowiedz Link
ubott.1 Re: Lasy nasze to jest cos !!! 06.06.04, 10:28 Masz misia racje. Podobne mialem odczucia jak wrocilem. A jeszcze zaraz po powrocie pojechalem na Ukraine. To zderzenie dwoch swiatow. Jak dobrze, ze mieszkam w Polsce i nie ma tego co na Ukrainie. Chocby to przekraczanie granicy gdzie celnik ukrainski traktuje Cie jakbys byl przynajmniej przestepca. Tam slowo wolnosc jest jeszcze pustym sloganem. KIedys mam chec mu odpowiedziec na jego pytanie a dokad pan jedzie ??? ze jade sobie na Ukraine !!! A w Polsce naprawde jest gdzie pojezdzic, zawsze to tu czlowiek czuje sie u siebie. Odpowiedz Link
benia30 Re: Lasy nasze to jest cos !!! 06.06.04, 13:16 czuk1 napisał: > > > Zazdroszczę Ci tych wojaży. Mariusz A ja Ci Mariusz zazdroszczę tego życia na wsi zabitej deskami (jak to określiłeś w innym watku) Zazdroszczę Ci, że oddychasz roztoczańskim powietrzem, budzisz się i chodzisz spać na Roztoczu, masz możliwość patrzeć na cudne roztoczańskie widoczki zawsze jeśli tylko znajdziesz an to ochotę, a nie tylko kilka razy w roku i to od święta... Pozdrawiam benia Odpowiedz Link
czuk1 Re: Lasy nasze to jest cos !!! 08.06.04, 18:24 No tak. Na Śląsku tego nie ma. Ale ja z kolei tyle lat przeżyłem i świata , poza Europą, nie widziałem. Tak to jest, każdy ma swoje marzenia. I co gorsze ; pieniędzy, czasu i życia zabraknie by choć część marzeń się spełniła. pzdr Mariusz Odpowiedz Link
misia.m Re: Lasy nasze to jest cos !!! 08.06.04, 21:40 ALE WARTO SPRÓBOWAC CHOĆ CZĘŚĆ TYCH MARZEŃ ZREALIZOWAĆ.! Ja tam zawzięcie próbuje od czasu jak tylko mogłam zacząć gospodarować samodzielnie swoja ciężko zarobioną ( Kasą), no i takie malutkie marzeńka realizuję.Po tym co prawda zaciskam pasa na maxa( choćby i teraz . przed urlopem)ale nie żal mi wydawać na paliwo potem i na kwatere i posiłki na trasie, bo i tak robię to z rozsądkiem i nie"szastam " ani trochę . A ile frajdy, ile zdjęć i przygod!!! Tego mi nikt nie odbierze!!1( a znajomi czasami tylko zazdroszczą tych naszych wypraw) Odpowiedz Link
blotniarka.stawowa Re: Lasy nasze to jest cos !!! 08.06.04, 22:35 czuk1 napisał: >I co gorsze ; pieniędzy, czasu i życia zabraknie by choć część marzeń się spełniła. Czuku, teraz takie marzenia, ktore nie tak dawno wydawaly sie nierealne, sa juz mozliwe (choc niestety jeszcze nie dla wszystkich) do spelnienia. Nie jest juz tak ze np. bilet za ocean kosztowal przecietnego czlowieka oszczednosci calego zycia, ze paszport byl wydzielany wybranym... Spelniania marzen zycze! Odpowiedz Link
czuk1 Re: Lasy nasze to jest cos !!! 09.06.04, 09:18 blotniarka.stawowa napisała: > czuk1 napisał: > >I co gorsze ; pieniędzy, czasu i życia zabraknie by choć część marzeń się > spełniła. > > Czuku, teraz takie marzenia, ktore nie tak dawno wydawaly sie nierealne, sa juz > > mozliwe (choc niestety jeszcze nie dla wszystkich) do spelnienia. Nie jest juz > > tak ze np. bilet za ocean kosztowal przecietnego czlowieka oszczednosci calego > zycia, ze paszport byl wydzielany wybranym... > Spelniania marzen zycze! Dziekuje Skarbie. Stara się w końcowce zycia godzić (chaotycznie) pracę, wypoczynek, przygody, turystyke. Ale to sie nie da. A Twój pogląd o możliwościach zwiedzania świata przez przecietnego Polaka odnosi sie do Polakow żyjacych na Zachodzie, za Oceanem, w Świecie. Przecietnie zarabiajacy Polak może sobie co drugi rok pozwolić pojechać gdzieś na wypoczynek w Europie lub Afryce, a jakś Indonezja, Japonia czy Stany,Kanada to już troche za drogo. Jeszcze w latach 80-tych nie mogłem się napatrzyć jak w Sankt Peterburgu (pfu - wówczas w Leningradzie) bielutcy staruszkowie powyżej 80-ciu lat z Anglii zwiedzali Ermitaż, a potem siadali sobie do autokaru (mieli jechac do Moskwy), widzialem też ich o1 w nocy na moście - brali udział w celebrowaniu białych nocy (pili z butelek szampana). Czy to jest mozliwe w skali masowej aby spotkac można taką wycieczke z Polski ????!!! Odpowiedz Link
czuk1 Re: Lasy nasze to jest cos !!! 09.06.04, 09:20 czuk1 napisał: > blotniarka.stawowa napisała: > > > czuk1 napisał: > > >I co gorsze ; pieniędzy, czasu i życia zabraknie by choć część marzeń > się > > spełniła. > > > > Czuku, teraz takie marzenia, ktore nie tak dawno wydawaly sie nierealne, s > a > juz > > > > mozliwe (choc niestety jeszcze nie dla wszystkich) do spelnienia. Nie jes > t > juz > > > > tak ze np. bilet za ocean kosztowal przecietnego czlowieka oszczednosci > calego > > zycia, ze paszport byl wydzielany wybranym... > > Spelniania marzen zycze! > Dziekuje Skarbie. Stara się w końcowce zycia godzić (chaotycznie) pracę, > wypoczynek, przygody, turystyke. Ale to sie nie da. > A Twój pogląd o możliwościach zwiedzania świata przez przecietnego Polaka > odnosi sie do Polakow żyjacych na Zachodzie, za Oceanem, w Świecie. > Przecietnie zarabiajacy Polak może sobie co drugi rok pozwolić pojechać gdzieś > na wypoczynek w Europie lub Afryce, a jakś Indonezja, Japonia czy Stany,Kanada > to już troche za drogo. > Jeszcze w latach 80-tych nie mogłem się napatrzyć jak w Sankt Peterburgu (pfu > - > wówczas w Leningradzie) bielutcy staruszkowie powyżej 80-ciu lat z Anglii > zwiedzali Ermitaż, a potem siadali sobie do autokaru (mieli jechac do Moskwy), > widzialem też ich o1 w nocy na moście - brali udział w celebrowaniu białych > nocy (pili z butelek szampana). > Czy to jest mozliwe w skali masowej aby spotkac można taką wycieczke z > Polski ????!!! ERRATA "Staram się...." pozdrawiam Cię serdecznie Mariusz PS. Pisałem do Ciebie długi lista na skrzynkę. Odpowiedz Link
blotniarka.stawowa Do Czuka 09.06.04, 11:06 czuk1 napisał: > PS. Pisałem do Ciebie długi lista na skrzynkę. Czuku, Ja dostalam tylko jeden Twoj list, pisany 1 czerwca. Odpisalam Ci 2 czerwca, skrzynka pokazuje, ze wiadomosc do adresata doszla, ale odpowiedzi to ja nie mam... Po szczegoly napisz prosze blotniarka.stawowa@gazeta.pl Odpowiedz Link
stiah Re: Do Czuka 09.06.04, 20:28 Z lasami to jest coś rzeczywiście na rzeczy...Na wiosnę tego roku dowiedzieliśmy się, że teść chce kupić....kawałek lasu. Mny nięliśmy (cała rodzina)doćć minorowe. W Wielką sobotą pojechaliśmy obejrzeć ten las - było to bokładnie miejsce, gdzie organizowaliśmy nasze pierwsze wspólne ogniska... - z przyszłą wtedy żoną! Zgodziliśmy się, a potem nakopaliśmy takich prawdziwych narcyzów (nie tych żółtych) i rosną już pod Krakowem. Ale o tym już pisałem... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Do Czuka 13.06.04, 11:02 blotniarka.stawowa napisała: > czuk1 napisał: > > PS. Pisałem do Ciebie długi lista na skrzynkę. > > Czuku, > Ja dostalam tylko jeden Twoj list, pisany 1 czerwca. Odpisalam Ci 2 czerwca, > skrzynka pokazuje, ze wiadomosc do adresata doszla, ale odpowiedzi to ja nie > mam... > > Po szczegoly napisz prosze blotniarka.stawowa@gazeta.pl Skarbie. Wczoraj (bo Users przypomniał mi , powiedział że nie dostałaś listu) napisałem kolejny list. Może nieprawidłowo adresuję. pozdrawiam Cie serdecznie Mariusz Odpowiedz Link
blotniarka.stawowa Re: Do Czuka 13.06.04, 11:14 czuk1 napisał: > Skarbie. Wczoraj ... napisałem kolejny list. Może nieprawidłowo adresuję. A ja Ci juz wczoraj odpisalam na skrzynke w gazecie. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Do Czuka 13.06.04, 11:42 blotniarka.stawowa napisała: > czuk1 napisał: > > > Skarbie. Wczoraj ... napisałem kolejny list. Może nieprawidłowo adresuję. > > > A ja Ci juz wczoraj odpisalam na skrzynke w gazecie. Tak przed minutą otrzymalem piękny list. Dziekuję serdecznie. Dobrej niedzieli - Skarbie. M Odpowiedz Link
czuk1 Roztocze bez lasów???? 07.03.05, 14:43 Tematyka lesna nie zostala u nas rozwinieta. Roztocze bez lasow bylo by jednym wielkim pastwiskiem. Może ktoś powie nam - jakie kompleksy leśne sa najbardziej wartosciowe. Może jest witryna - Nadleśnictwa i Parku Narodowego (RPN). m Odpowiedz Link
czuk1 Re: Roztocze bez lasów???? 05.11.05, 18:45 Krajobraz i laszy to skarby pierwsze Roztocza. m Odpowiedz Link
krecik23 Re: Roztocze bez lasów???? 16.11.05, 13:37 www.mos.gov.pl/kzpn/pl/rozt_pl.htm Odpowiedz Link
optymistka8 Re: Lasy nasze to jest cos !!! 16.11.05, 09:26 Wasze lasy to naprawdę jest coś. Pamiętam roztoczańską przyrodę z czasów dzieciństwa. Co roku spędzałam wakacje (bite dwa miesiące) na takiej malutkiej wsi Wieprzów koło Tomaszowa Lubelskiego. I nie zamieniłabym ich na żadne inne. Roztoczańska przyroda może zafascynować nie jedną osobę. Mnie zafascynowała i co raz częściej myślę o odbyciu podróży sentymantalnej w moje ulubione miejsca. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Lasy nasze to jest cos !!! 16.11.05, 17:43 W Wieprzowie (chyba) jest jest źrodło rzeki Wieprz. m Odpowiedz Link