Dodaj do ulubionych

Stan szlaków

07.08.05, 18:05
Podzielcie się,jak wygląda stan oznakowania szlaków w tym roku,spokojnie
przebiegały trasy,czy trzeba było się nie raz wracać?
Obserwuj wątek
    • koszatek Re: Stan szlaków 07.08.05, 22:24
      - w rejonie Bełżca i Brzezin szlak czerwony prowadzi drogami, które są mało uczęszczane i w lecie zarastają pokrzywami. Trochę wygląda to tak, jakby był znakowany zawsze wiosną, kiedy chaszczy jeszcze nie ma,
      - już 2 razy pogubiłem się na czerwonym szlaku na odcinku Siedliska - góra Siedliska, chociaż generalnie orientację w terenie mam dobrą. Przydałoby się tam więcej znaków w miejscach rozwidleń dróg.
      • users1 Re: Stan szlaków 07.08.05, 22:31
        Podzielam zdanie, podobnie jest na niebieskim szlaku od Lubyczy Kr. w kierunku
        Gorajów i Monastyrza, a ubiegłym roku za Dębami, jak już kiedyś pisałem
        trafiłem do Gruszki...
        W.2
    • miet.b Re: Stan szlaków 07.08.05, 22:43
      Kiedyś sam malowałem szlaki turystyczne. Wiem, ze są odnawiane średnio co 2
      lata, niestety są niszczone mimo odpowiednich paragrafów na równi ze znakami
      drogowymi. Powinny być odnowione do początku sezonu turystycznego. Kiedyś taki
      szlak odnowiłem, a już w środku sezonu był już zniszczony w kilku miejscach.
      Chodząc po Roztoczu najlepiej posługiwać się dokładną mapą i busolą, mimo że
      znam teren zawsze zabieram. Na miejscowych nie można do końca liczyć, kiedyś
      chciałem dojść do pomnika z 1863 roku, zmarnowałem dużo czasu aby go odnaleść
      bo wg miejscowych z Osuch miałobyć 1-2 km. Do pomnika doszedłem w końcu ale w
      następnym sezonie i to z drugiej strony, a od Osuch było 8=9 km.
      Wracajac do szlaków część przejść jest prowadzona przez drogi polne, które nie
      są w lesie i tam można się zgubić bez mapy. Powinny być drogowskazy w takich
      miejscach. Kiedyś na części szlaku centralnego (Szastarka=Zwierzyniec)
      postawiłem ponad 40 drogowskazów, aby potem po 2 latach było ich już tylko
      kilka.
      • czuk1 Re: Stan szlaków 16.08.05, 09:04
        Trudno mi odpowiedziec na to pytanie.
        Sądzę, że fakt powstawania nowych szlakow w parkach krajobrazowych, nowych
        ścieżek rowerowych na Roztoczu a także powszechne zainteresowanie wójtow gmin
        roztoczanskich sprawami turystyki jest impulsem do odnawiania starych znakow na
        starych szlakach turystycznych.
        przy okazji informuję, że od kilku lat działa Zwiazek Gmin Roztoczańskich
        nieformalna organizacja samorzadów ktora sluzy koordynacji dzialań na terenie
        Roztocza.
        Pozdrawiam mariusz
        • miet.b Re: Stan szlaków 16.08.05, 09:17
          Co do finansowania. Kiedyś był Wydział Kultury Sportu i Turystyki. PTTK w
          Zamościu proponowało nowe szlaki a gminy w zasadzie akceptowały ich
          przeprowadenie, stare odnawiane sa w miarę potrzeb. Finansowanie było w/w
          urzedu, a znakowaniem zajmowali się znakarze zwykle członkowie PTTK po
          specjalnym kursie. W tej chwili a stan szaków odpowiada pan Słoniewski z PTTK,
          podpowiem mu, wiec ze trzeba odnowić, ale dopiero nastąpi to wiosną następnego
          roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka