Dodaj do ulubionych

Mam przed sobą przewodnik

17.04.06, 12:56
rowerowy po Roztoczu. Odwiedziłem już strony gospodarstw agroturystycznych,
poczynie jeszcze parę innych przygotowań, ale równolegle i Was proszę o
wskazanie tego, czego nie wolno mi przeoczyć będąc u Was w wakacje. Nie
starczy mi już czasu na wertowanie przewodników i forów. Na razie organizuję
tylko pobyt i trasy rowerowe, tak na ok. 5 dni.
pozdrawiam olo
Obserwuj wątek
    • leszeks Re: Mam przed sobą przewodnik 17.04.06, 15:36
      Kelo, to dobrze trafiles. smileja sprobuje Ci pomoc z Roztoczem Srodkowym. Napisz
      prosze czy masz juz obrana baze, z ktorej bedziesz wyruszal i wracal. Czy tez
      zamierzasz jezdzic od jednego miejsca do drugiego i w ten sposob zwiedzic
      wiecej.
      Na Roztoczu Srodkowym warto zobaczyc: Zamosc, Szczebrzeszyn, Zwierzyniec,
      Krasnobrod, Jozefow, Susiec. To sa tylo miasta wezly. Pomiedzy nimi sa
      wyznaczone trasy turystyczne a na nich bardzo wiele innych wartych zobaczenia
      miejsc: pejzaze, przyroda i historia.
      Napisz troche szczegolow jak planujesz jezdzic: z jednym miejscem baza, czy tez
      od jednego miejsca do drugiego; jak dlugie odcinki i jak trudne
      (plaskie/gorzyste). Napisz tez jaki masz przewodnik. To pomoze nam
      zsynchronizowac sie z Twoim przewodnikiem.
      Uwaga! Roztoczanskie trasy moge byc trudne, np. duze gorki i piaszczyste drogi.
      Ale mozna tez wyznaczyc latwiejsze. smile

Pozdrawiam, Leszek.

www.hucisko.pl
      • kelo Re: Mam przed sobą przewodnik 17.04.06, 16:53
        Czuję, ze 4 dni to będzie za mało. Zamierzałem dojechać na jedną, dwie
        wycieczki spod Leżajaska (baza), ale po lekturze przewodnika widzę, że bazą
        powinien być Zwierzyniec. Zapisałem do ulubionych kilka adresów agroturystyki
        pod namiot i rowery i czekam na odpowiedzi. Tan na dobrą sprawę jeszcze nie
        wiem gdzie bedzie baza, ale że jadę samochodem to pewne jest, że to będą pętle
        i to niezbyt trudne, bo bedę miał rekonwalescentkę na pokładzie. Przewodnik mam
        w miarę dobry, ale jak to przewodnik rowerowy: w prawo, za kapliczką w lewo i
        wzdłuż jaru 3 km. I nic co po drodze. Dzięki za odzew. Byłem w Zwierzyńcu raz
        przejazdem, w drodze do Zamościa, ale chyba tylko się piwa napiłem przy
        browarze i to wszystko.
        • leszeks Re: Mam przed sobą przewodnik 18.04.06, 00:30
          Zwierzyniec to bardzo dobry wybor. Jesli nie bedziecie mogli jezdzic ze wzgledu
          na rekonwalescente to zawsze jest gdzie pospacerowac. Tak czy siak proponuje
          spacer na Bukowa Gore. Mozna wrocic ta sama droga lub w dol do Soch a pozniej
          asfaltem to Zwierzynca. Na trasie piekne okazy przyrodnicze, rozne drzewostany
          od sosny, przez jodle do buka. A na koncu trasy piekny pejzaz. Dodatkowo w
          Zwierzyncu trzeba zobaczyc Kosciolek Na Wodzie. Warto rowniez zajsc do Osrodka
          Edukacyjno-Muzealnego RPN (Roztoczanski Park Narodowy). Zawsze mozna tam
          znalezc ksiazki (polecam przewodnik 'Roztocze ...' Artura Pawlowskiego) i mapy
          Roztocza.
          Piska5 podala swietna trase do Gorecka Koscielnego. Jedyno co moge dodac to, ze
          we Floriance (czyli tam gdzie koniki polskie) mozna jeszcze zajrzec do Osrodka
          Muzealnego RPN, posiedziec pod Florianem
          www.hucisko.pl/gallery/drzewa_roztocza.php i obejrzec drzewa na sciezce
          dendrologocznej. Za Florianka mozna obic z trasy i obejrzec placzacy kamien.
          Ale trzeba miec dobra mape i troche sie ryzykuje bo kamien znajduje sie w glebi
          parku i trzeba zejsc z trasy czym lamiemy przepsiy RPN. Dlatego nie polecam. A
          w Gorecku trzeba tez koniecznie pojsc do kapliczki na wodzie
          www.hucisko.pl/gallery/kapliczki_roztocza.php (zdjecia od 1 do 14).
          Inne trasa to ze Zwierzynca do Obroczy, albo asfaltem lub przez Rudke
          ewentualnie cala ta trasa jako petla. Pozniej dalej z Obroczy asfaltem do
          Guciowa. Przed samym Guciowem na krancach RPN, ukryte w lesie sa stare kurhany.
          Ale nie ma tam zadnej wyznaczonej sciezki. W Guciowie skansen, mozna zjesc
          oryginalne dania i napic sie soltysowej ksiezycowki (uwaga dalsza jazda rowerem
          nie wskazana smile ). Na gorze z tylu zagrody jest 'Monastyr', pozostalosc po
          starym grodzisku i piekne widoki. Nastepnie Bondyrz, na mapie sa trzy mlyny
          wodne ale najladniejszy jest chyba pierwszy od Guciowa. Mozna podziwiac wijacy
          sie Wieprz, no i trzeba odwiedzic Muzeum AK pana Jana Sitka w Fabryce Mebli.
          Mozna tez zjesc swiezutkiego pstraga. Mozna juz wracac ale jesli dacie rade to
          mozna przedluzyc te trase do Hutek (tutaj bijace zrodelka i znowu Wieprz) i
          dalej az do Krasnobrodu. Ale na sam Krasnobrod to conajmniej jeden dzien, albo
          mozna tu podjechac samochodem i objechac okolice rowerem.
          Troche wyczynowa trasa to z Obroczy szlakiem niebieskim na Gore Czerkies.
          Piekne lasy i widoki po drodze. Pozniej do Lasowce, miejsce bitwy partyzanckiej
          (chetnie opowiem o tym osobno). Dalej do Starej Huty. Jesli zdzwonimy sie to
          mozemy sie spotkac na herbate albo kawe w Huciski, pogadac i podziwiac ladne
          widoki smile. Nastepnie Potok-Senderki, po drodze piekne widoki, mozna tez
          zaryzykowac i zajrzec do starych sztolni (robiono tam kamienie mlynskie,
          podobno zamnkniete je w latach 60 XX w.). Pozniej szlakiem zielonym to drogi
          asfaltowej Zwierzynie-Jozefow i tedy mozna wracac. Ale tej drogi nie polecam.
          Jest waska i dosc duzy ruch. Lepiej dalej pojechac szlakiem zielonym i wrocic
          szlakiem Zwierzyniec - Gorecko Koscielne.
          To co juz opisalismy spokojnie starczy na 4 dni, mozna doliczyc jeden dzien na
          Krasnobrod. A takze polecam przynajmniej jeden dzien na plaze na stawach Echo
          lub w Krasnobrodzie.
          Jak juz wybierzesz jakies konkretne trasy daj znac, na pewno znajdziemy wiecej
          ciekawostek na tych trasach.

Pozdrawiam, Leszek.

www.hucisko.pl
    • piska5 Re: Mam przed sobą przewodnik 17.04.06, 18:47
      Ja proponuję wycieczkę ze Zwierzyńca do Górecka Kościelnego. Przez las, trasa rowerową, wzdłuż stawu echo, następnie w samym sercu puszczy stadnina koników polskich, a w Górecku jeziorko w lesie z tama i sztucznym wodospadem i wpaniały zabytkowy kosciółek ze źródełkiem. Proponuję też zaliczyć trzygodzinny spływ kajakowy po wieprzu, spokój, cisza, relaks.
      • czuk1 Re: Mam przed sobą przewodnik 17.04.06, 21:40
        Albo centralnym szlakiem rowerowym ?
        m
    • czuk1 Czy nasze podpowiedzi sa wystarczające.....????? 23.04.06, 18:15
      .... do zobaczenia w wakacje na Roztoczu.
      pzdr mariusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka