amalfi 20.04.06, 20:18 Jakie trasy polecalibyście przeciętnym niewytrenowanym osobom, tak około 20- 30-50km dziennie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 20.04.06, 20:32 Nieudolnie wydobywałem przy pomocy przeglądarki adresy stron pt. szlaki rowerwowe na Roztoczu jest kilka opisów i map tras rowerowych. Może sama przejrzyj? Napewno turyści rowerowi dadzą Ci szereg wskazówek. Ja gdybym jechał to korzystał bym z centralnego szlaku od batorza aż do Horyńca. m Odpowiedz Link
amalfi Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 20.04.06, 20:43 Nie to miałam na myśli. Chodzi mi o własne odczucia, miejsca godne polecenia. Ze swej strony bardzo moge polecić okolice nieco bardziej na północ od Zamościa. W miejscowości Bobliwo koło Izbicy w tym roku ruszył wyciąg narciarski. W lecie w tej okolicy jest naprawdę fantastycznie. Są takie górki, na które mozna wejść i rozglądając się dookoła nie dostrzec żywej duszy. Rowerem można przejechać trasę z Izbicy do Rudnika i z powrotem podziwiając przepiękne krajobrazy. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 20.04.06, 21:32 Nasz KOlega USERS 1 z kolei promował, przemerzał , rysował trasę Od Zamościa przez Udrycze trudnymi bardzo wertepami aż gdzieś do Wólki Panieńskiej, Wierzby i Starego Zamościa. Ja przejechałem tylko maleńki fragmencik od Lapiguza przez część Udrycz do kol. Zrąb i spowrotem do Zamościa ... i miałem dość. Choć trzeba przyznać, że górki sa tam często wyższe niż na Roztoczu. m - Odpowiedz Link
szpak_zam Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 21.04.06, 21:12 oj Czuku trzeba trenować bo tereny są piękne . Rzeczywiscie polecam trasy opisane na szlakach - szczególnie przypadł mi go gustu kawełek koło Zwierzyńca w pięknym lesie oraz koło stadniny koników polskich - ale nazwy nie przypomnę sobie Odpowiedz Link
czuk1 Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 21.04.06, 21:36 Trasa którą opisujesz może przebiegać (można samemu ją zorganiazowac i to na cały dzień) i jest bardzo łatwa a przedewszystkim atrakcyjna.: Zwierzyniec- Florianka-Józefów Roztoczański - (na stacjiPKP, na skrzyzowaniu dróg) - w kier. Górecka Kościelnego- tama i elektrownia wodna przed Goreckiem- Górecko Kościelne - Józefów kamieniołomy - powrót do Zwierzynca -przez Tereszpol i Sochy. Razem ok.35-40 km. Nie ma potrzeby szukać oznakownia trasy - wystarczy mapa Roztocza. .I można jechac nawet jutro. pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link
misia.m Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 28.04.06, 22:24 "Nie ma potrzeby szukac oznakowania trasy- wystarczy mapa Roztocza" - podpisuję się obiema łapkami pod tym!!! Tak jeździ sie najciekawiej! Osobiście korzystam zawsze ze szlaków pieszych PTTK ,ułatwiają wycieczki, chociażby okolice SZczebrzeszyna( te wąwoziki i pagórki, do dzisiaj wspominam),aczkolwiek trasy rowerowe ułatwiają czesto powrót do domu, ale tę koło Zwierzyńca ominęliśmy, bo to była istna autostrada przez las, a ja zdecydowanie wolę spokój i intymność na rowerowym szlaku, tłumy mam na codzien na Marszałkowskiej Jako osoba przyzwyczajona do przemierzania z rowerem górskich szlaków najbardziej cenię sobie dzikie zakątki i...górki, także w kamieniołomach koło Józefowa czułam się na rowerze całkiiem jak " u siebie'. Polecam! Odpowiedz Link
leszeks Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 28.04.06, 23:26 Ja z kolei polecam trase gminy Zamosc. Tak fajne kolko w okolicach Zamoscia. Nie pamietam dokladnie ale chyba ok 15 km. Nie jest zbyt wyczynowa ale jest kilka mocnych gorek do pokonania. A druga trasa, znacznie trudniejsza, z Zamoscia poczatek trasa gminy Zamosc a pozniej w Wolce Wieprzeckiej odbic na pomnik Powstania Zamojskiego w kierunku Szewni Dolnej (wzdluz szlaku zielonego), przez Rezerwat Krzywianki (sciezka przyrodnicza czerwona) do Wojdy (uwaga mocna gorka i zwykle mokra droga). Nastepnie do Blizowa, po drodze mozna podziwiac ladne widoki. Pozniej zielonym szlakiem przez las, troche po piasku, pod gore a nastepnie piekne widoki na doline Wieprza i z gorki na pazurki do Bondyrza. Tu mozna odpoczac i zdecydowac czy jechac dalej, czy tez dzwonic po transport (ja tak zrobilem ). Dalej przez Kaczorki do Hutek i mozna jeszcze dalej do Krasnobrodu przez las. Ja niestety tam juz nie dojechalem, bo kondycja nie ta. Z pod zrodelek w Hutkach, zamowionym w Bondyrzy transportem wrocilem do Zamoscia. Jak dobrze, ze mamy czasy telefonow komorkowych. Relacja fotograficzna z tej wyprawy tutaj: www.hucisko.pl/gallery/roztocze200507.php tylko trzeba troche zmienic kolejnosc ogladania, najpierw zdjecia 6 do 18 a pozniej 1 do 5. Pozostale to juz inna bajka. Pozdrawiam, Leszek. www.hucisko.pl Odpowiedz Link