Dodaj do ulubionych

Trasy rowerowe po Roztoczu

20.04.06, 20:18
Jakie trasy polecalibyście przeciętnym niewytrenowanym osobom, tak około 20-
30-50km dziennie?
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 20.04.06, 20:32
      Nieudolnie wydobywałem przy pomocy przeglądarki adresy stron pt.

szlaki rowerwowe na Roztoczu

jest kilka opisów i map tras rowerowych. Może sama przejrzyj?
      Napewno turyści rowerowi dadzą Ci szereg wskazówek.

Ja gdybym jechał to korzystał bym z centralnego szlaku od batorza aż do Horyńca.

m
      • amalfi Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 20.04.06, 20:43
        Nie to miałam na myśli. Chodzi mi o własne odczucia, miejsca godne polecenia.
        Ze swej strony bardzo moge polecić okolice nieco bardziej na północ od Zamościa.
        W miejscowości Bobliwo koło Izbicy w tym roku ruszył wyciąg narciarski. W lecie
        w tej okolicy jest naprawdę fantastycznie. Są takie górki, na które mozna wejść
        i rozglądając się dookoła nie dostrzec żywej duszy.
        Rowerem można przejechać trasę z Izbicy do Rudnika i z powrotem podziwiając
        przepiękne krajobrazy.
        • czuk1 Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 20.04.06, 21:32
          Nasz KOlega USERS 1 z kolei promował, przemerzał , rysował trasę Od Zamościa
          przez Udrycze trudnymi bardzo wertepami aż gdzieś do Wólki Panieńskiej,
          Wierzby i Starego Zamościa.
          Ja przejechałem tylko maleńki fragmencik od Lapiguza przez część Udrycz do kol.
          Zrąb i spowrotem do Zamościa ... i miałem dość.
          Choć trzeba przyznać, że górki sa tam często wyższe niż na Roztoczu.
          m -
          • szpak_zam Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 21.04.06, 21:12
            oj Czuku trzeba trenować bo tereny są piękne big_grin. Rzeczywiscie polecam trasy
            opisane na szlakach - szczególnie przypadł mi go gustu kawełek koło Zwierzyńca w
            pięknym lesie oraz koło stadniny koników polskich - ale nazwy nie przypomnę sobie sad
            • czuk1 Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 21.04.06, 21:36
              Trasa którą opisujesz może przebiegać (można samemu ją zorganiazowac i to na
              cały dzień) i jest bardzo łatwa a przedewszystkim atrakcyjna.:
              Zwierzyniec- Florianka-Józefów Roztoczański - (na stacjiPKP, na skrzyzowaniu
              dróg) - w kier. Górecka Kościelnego- tama i elektrownia wodna przed Goreckiem-
              Górecko Kościelne - Józefów kamieniołomy - powrót do Zwierzynca -przez
              Tereszpol i Sochy.
              Razem ok.35-40 km.
              Nie ma potrzeby szukać oznakownia trasy - wystarczy mapa Roztocza.
              .I można jechac nawet jutro.

pozdrawiam Mariusz

• misia.m Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 28.04.06, 22:24
                "Nie ma potrzeby szukac oznakowania trasy- wystarczy mapa Roztocza" - podpisuję
                się obiema łapkami pod tym!!!
                Tak jeździ sie najciekawiej!

Osobiście korzystam zawsze ze szlaków pieszych PTTK ,ułatwiają wycieczki,
                chociażby okolice SZczebrzeszyna( te wąwoziki i pagórki, do dzisiaj
                wspominam),aczkolwiek trasy rowerowe ułatwiają czesto powrót do domu,
                ale tę koło Zwierzyńca ominęliśmy, bo to była istna autostrada przez las,
                a ja zdecydowanie wolę spokój i intymność na rowerowym szlaku, tłumy mam na
                codzien na Marszałkowskiejwink
                Jako osoba przyzwyczajona do przemierzania z rowerem górskich szlaków
                najbardziej cenię sobie dzikie zakątki i...górki, także w kamieniołomach koło
                Józefowa czułam się na rowerze całkiiem jak " u siebie'. Polecam!
                • leszeks Re: Trasy rowerowe po Roztoczu 28.04.06, 23:26
                  Ja z kolei polecam trase gminy Zamosc. Tak fajne kolko w okolicach Zamoscia.
                  Nie pamietam dokladnie ale chyba ok 15 km. Nie jest zbyt wyczynowa ale jest
                  kilka mocnych gorek do pokonania.
                  A druga trasa, znacznie trudniejsza, z Zamoscia poczatek trasa gminy Zamosc a
                  pozniej w Wolce Wieprzeckiej odbic na pomnik Powstania Zamojskiego w kierunku
                  Szewni Dolnej (wzdluz szlaku zielonego), przez Rezerwat Krzywianki (sciezka
                  przyrodnicza czerwona) do Wojdy (uwaga mocna gorka i zwykle mokra droga).
                  Nastepnie do Blizowa, po drodze mozna podziwiac ladne widoki. Pozniej zielonym
                  szlakiem przez las, troche po piasku, pod gore a nastepnie piekne widoki na
                  doline Wieprza i z gorki na pazurki do Bondyrza. Tu mozna odpoczac i zdecydowac
                  czy jechac dalej, czy tez dzwonic po transport (ja tak zrobilem smile ). Dalej
                  przez Kaczorki do Hutek i mozna jeszcze dalej do Krasnobrodu przez las. Ja
                  niestety tam juz nie dojechalem, bo kondycja nie ta. Z pod zrodelek w Hutkach,
                  zamowionym w Bondyrzy transportem wrocilem do Zamoscia. smile Jak dobrze, ze mamy
                  czasy telefonow komorkowych. smile
                  Relacja fotograficzna z tej wyprawy tutaj:
                  www.hucisko.pl/gallery/roztocze200507.php
                  tylko trzeba troche zmienic kolejnosc ogladania, najpierw zdjecia 6 do 18 a
                  pozniej 1 do 5. Pozostale to juz inna bajka.

Pozdrawiam, Leszek.

www.hucisko.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka