Dodaj do ulubionych

najlepsze lody na roztoczu

28.06.06, 20:30
patrz temat smile
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: najlepsze lody na roztoczu 29.06.06, 08:28
      Szczerze? Sentyment do robionych przez odpustowych lodziarzy został.
      Ale smak ich (obecnie) jest o wiele gorszy od tych sprzedawanych z chłodziarek
      w każdym niemal sklepiku. Uważam, że w ostatnim 20 leciu w Polsce była rewolucja
      LODOWA.
      Lud zaś, choć demokrację mamy (a lud jest w wiekszosci statystycznej)--
      • koziorozka o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 29.06.06, 09:11
        Zgadzam się z Czukiem, w Polsce dokonała sie rewolucja lodowa i dobrych lodów
        jest mnóstwo. Jednak z żalem zauważyłam, że potężne sieci podbijają coraz
        większy teren - lody w kulkach nakładanych do wafla coraz częściej mają ten sam
        smak w Gdańsku co w Krakowie sad((
        Dlatego z przyjemnoscią poczytam o dobrych zamojskich smakach i adresach smile))
        • czuk1 Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 29.06.06, 10:24
          O. ? Nie wiedziałem, że jesteś smakoszką lodów.
          Na marginesie. Obok jednakowych smaków.
          Zawsze zastanawiam sie jak to jest, lodów w tych zamrażarkach moc,
          kupujacych mało. Znaczyło by to, że te lody długo tam leżą.
          czy nie ma zagrozenia dla naszego zdrowia?
          Czy ktos kupujac sprawdza ich ważność, bo jak - nie.
          • czuk1 Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 29.06.06, 15:40
            ...bo ja nie.... (konieczna poprawka mojego poprzedniego postu)
            • szpak_zam Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 29.06.06, 18:36
              oj istnieje takie coś jak data ważności big_grin
              a wiecie jak przygotować własne zimne lody - jakieś przepisy ?
              • misia.m Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 30.06.06, 18:06
                Wiem,że w której z ciastkarni w Zwierzyńcu są takie naj, tylko nie wiem jeszcze
                w której, bo gospodarz osobiście kupował lody,spróbuję się za 2 tygodnie
                dowiedzieć- sama na miejscu.
                • czuk1 Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 30.06.06, 20:20
                  U Bachty w drewnianym pawilonie, przy Parku, na trakcie pieszym, przy
                  skrzyżowaniu w kierunku Browaru i Stawu Echo,naprzeciwko Oficyny Pałacowej (
                  obecnie stołówki), obok stawu i w pobliżu Kościółka na wodzie.
                  m
                  • dolores12 Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 02.07.06, 14:44
                    Lody najlepsze pod słońcem są w Józefowie, koło kościoła. Znam ten smak od
                    dziecka a w zeszłym roku mógł ich już spróbować mój dwuletni synek. Polecam
                    gorąco.
                    • ancyk.62 Izbica 03.07.06, 18:31
                      Wiem ,że od dawna legendy krążą o lodach w Izbicy,...ale sama nie jadłam juz
                      klka lat więc nie wiem czy jeszcze jest tam lodziarnia
                  • maria88 Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 04.07.06, 19:41
                    Nie dodałes, ze chodzi o Zwierzyniec. Ja uwazam ze najlepsze lody to firmy
                    "Sniezka" wprawdzie kupione w kazdym sklepie ale są wyśmienite, tanie i
                    przypominają mi lody z dzieciństwa bo są kwadratowe i w fawlu.
                    Dodam dla młodych forumowiczów, ze dawnej lodziarze mieli metalowe foremki do
                    ktorych wkładali na spód kwadratowe bądz okrągłe wafle, następnie łyzką
                    nakładali na to lody i przykrywali je drugim waflem. Lody nie jadło się ale
                    lizało "na okrąglo".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka