czuk1 Re: najlepsze lody na roztoczu 29.06.06, 08:28 Szczerze? Sentyment do robionych przez odpustowych lodziarzy został. Ale smak ich (obecnie) jest o wiele gorszy od tych sprzedawanych z chłodziarek w każdym niemal sklepiku. Uważam, że w ostatnim 20 leciu w Polsce była rewolucja LODOWA. Lud zaś, choć demokrację mamy (a lud jest w wiekszosci statystycznej)-- Odpowiedz Link
koziorozka o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 29.06.06, 09:11 Zgadzam się z Czukiem, w Polsce dokonała sie rewolucja lodowa i dobrych lodów jest mnóstwo. Jednak z żalem zauważyłam, że potężne sieci podbijają coraz większy teren - lody w kulkach nakładanych do wafla coraz częściej mają ten sam smak w Gdańsku co w Krakowie (( Dlatego z przyjemnoscią poczytam o dobrych zamojskich smakach i adresach )) Odpowiedz Link
czuk1 Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 29.06.06, 10:24 O. ? Nie wiedziałem, że jesteś smakoszką lodów. Na marginesie. Obok jednakowych smaków. Zawsze zastanawiam sie jak to jest, lodów w tych zamrażarkach moc, kupujacych mało. Znaczyło by to, że te lody długo tam leżą. czy nie ma zagrozenia dla naszego zdrowia? Czy ktos kupujac sprawdza ich ważność, bo jak - nie. Odpowiedz Link
czuk1 Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 29.06.06, 15:40 ...bo ja nie.... (konieczna poprawka mojego poprzedniego postu) Odpowiedz Link
szpak_zam Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 29.06.06, 18:36 oj istnieje takie coś jak data ważności a wiecie jak przygotować własne zimne lody - jakieś przepisy ? Odpowiedz Link
misia.m Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 30.06.06, 18:06 Wiem,że w której z ciastkarni w Zwierzyńcu są takie naj, tylko nie wiem jeszcze w której, bo gospodarz osobiście kupował lody,spróbuję się za 2 tygodnie dowiedzieć- sama na miejscu. Odpowiedz Link
czuk1 Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 30.06.06, 20:20 U Bachty w drewnianym pawilonie, przy Parku, na trakcie pieszym, przy skrzyżowaniu w kierunku Browaru i Stawu Echo,naprzeciwko Oficyny Pałacowej ( obecnie stołówki), obok stawu i w pobliżu Kościółka na wodzie. m Odpowiedz Link
dolores12 Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 02.07.06, 14:44 Lody najlepsze pod słońcem są w Józefowie, koło kościoła. Znam ten smak od dziecka a w zeszłym roku mógł ich już spróbować mój dwuletni synek. Polecam gorąco. Odpowiedz Link
ancyk.62 Izbica 03.07.06, 18:31 Wiem ,że od dawna legendy krążą o lodach w Izbicy,...ale sama nie jadłam juz klka lat więc nie wiem czy jeszcze jest tam lodziarnia Odpowiedz Link
maria88 Re: o wyższości kulki nad papierkiem/pudełkiem 04.07.06, 19:41 Nie dodałes, ze chodzi o Zwierzyniec. Ja uwazam ze najlepsze lody to firmy "Sniezka" wprawdzie kupione w kazdym sklepie ale są wyśmienite, tanie i przypominają mi lody z dzieciństwa bo są kwadratowe i w fawlu. Dodam dla młodych forumowiczów, ze dawnej lodziarze mieli metalowe foremki do ktorych wkładali na spód kwadratowe bądz okrągłe wafle, następnie łyzką nakładali na to lody i przykrywali je drugim waflem. Lody nie jadło się ale lizało "na okrąglo". Odpowiedz Link