rodak 16.02.02, 18:53 No właśnie. Pogrywacie w jakieś komputerowe erpegi (nie mówie o realu, bo to całkiem ina historia). Bo ja tak (BG2 rządzi). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dodasor Re: A co powiecie o cRPG??? IP: 193.0.110.* 16.02.02, 20:33 Ja najbardziej lubię Might & Magic 6 i 7. Grafika może nie zachwyca, ale najlepsze w grze jest uczucie przestrzeni (trójwymiarowe w pełni). Można pujść gdzie sie chce, robić co się chce i w dowolnej kolejności. Ogranicza nas jedynie siła i sprawność naszej drużyny ( i gracza:). Czasem by gdzieś się dostać nie trzeba walczyć a jedynie uciakać i szybko się przemknąć. Masa broni i opancerzenia potęguje dodatkowo uczucia estetyczne w grze. Odpowiedz Link Zgłoś
rodak Re: A co powiecie o cRPG??? 17.02.02, 07:56 Ale moim zdaniem BG jest o wiele lepsze. Więcej zadań, możliwości wyboru i lepsza grafa. I jeszcze ten humor... Grałem w MM7 i moje zadanie ograniczało się do szybkiego strzelaniach do jakichś jaszczuro ludzi....Żenada. Jeśli MM to tylko Heroes!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodasor Re: A co powiecie o cRPG??? IP: 193.0.110.* 17.02.02, 18:56 Bo grałeś w czasie rzeczywistym, trzeba grać na tury aby all rozplanować. W realu można sobie pograć dopiero gdy ma się dużo many i silną drużynę, a przeciwnicy są słabi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tiges Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.silvershark.com.pl 18.02.02, 08:58 Jezeli twierdzisz, ze BG jest najlepsze to nie grales w PlaneScape Torment .. Moim zdaniem MoM 7 i 8 takze maja lepszy scenariusz od serii BG Odpowiedz Link Zgłoś
asztaka Re: A co powiecie o cRPG??? 18.02.02, 12:55 aha eeeee tam i tak rządzi Digger :) Odpowiedz Link Zgłoś
asztaka Re: A co powiecie o cRPG??? 18.02.02, 12:55 ta fabuła :))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodasor Re: A co powiecie o cRPG??? IP: 193.0.110.* 18.02.02, 22:12 Co to jest ten Digger? Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: A co powiecie o cRPG??? 27.02.02, 21:49 > Jezeli twierdzisz, ze BG jest najlepsze to nie grales w PlaneScape Torment .. > Moim zdaniem MoM 7 i 8 takze maja lepszy scenariusz od serii BG no pewnie! male zderzenie swiatow w MaM jest jak najbardziej na miejscu tworcy BG tez doszli w koncu do tego wniosku podajac kule sfer (tak, dobrze mowie?), ale to nie na taka skale jak w mighcie a na koniec niech ktos mnie oswieci: czy w herosach tez sa kreegan (znowu ta pisownia...)? bo w czworke nie gralem, ale chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: A co powiecie o cRPG??? 27.02.02, 21:44 W MaM VI gram, ehem... gram, juz mi sie trzy kawalki na plycie porysowaly chyba i trzaski slychac :) to od zuzycia, niechybnie mam 6 ma tak piekna fabula, no bo czy moze byc cos lepszego, kiedy oblednie potezni magowie dostaja do rak karabiny laserowe? a swiat jest cudownie wielki? z mnostwem sekretnych przejsc w gigantycznych dungeonach (zamek kriegspire (chyba tak sie to pisze), czy gharik fogre (?) to najlepsze podziemiozamki, jakie widzialem na PC) a w koncu okazuje sie, ze wrogowie nie pochodza z ziemi i jest okazja na uratowanie moze setek swiatow? co prawda nuzy sie po 100 levelu, ale kogo to obchodzi? mozna przeciez polatac sobie dla odprezenia, czy walnac okolicznosciowo gadzia masakre w dragonsand piekna gra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodasor Re: A co powiecie o cRPG??? IP: 193.0.110.* 28.02.02, 01:09 Zgadzam sie w pełni, ja jednak nie przeszedłem całej gry :(, zostały mi chyba ze 3 ostatnie misje, a byłem gdzieś na 80 lewelu i miałem problem, bo nieopatrznie wydałem całą kase (a miałem z 500tys.) na studzienkę (wrzucasz 5 tys kasy - dostajesz 5 tys doświadczenia). Zabrakło mi kasy na szkolenia (przy dużych lewelach kosztują majątek), poszedłem zapolować na smoki do Dragonlandu, troche kasiory przyszło, podniosłem paru postaciom doświadczenie, ale za mordowanie smoków dla kasy doszło mi nowe exp. i się utworzyło takie perpetum mobile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SeeM Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.future / 10.0.20.* 28.02.02, 07:46 to jak masz jeszcze save'y to udaj sie na polnoc od new world computing, no morze nie tak dokladnie, troche chyba na wschod jeszcze, tam jest taka skrzynia, za kazdym razem jak ja otworzysz da ci kupe zlota i nie pisze tego, bo to nie na temat, a chce sie wiedza pochwalic, tylko po to, zeby kazdy mogl zobaczyc outro (a jest w dwoch wersjach!) a potem oczywiscie grac dalej, bo sie da w koncu (w paradise walley jest duzo taniej niz w ironfirst) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodasor Do SeeM IP: 193.0.110.* 01.03.02, 01:05 Nie bardzo rozumiem. Gdzie mam się udać na północ od New World Computing by otworzyć skrzynię? Przecież nie ma takiej krainy. New World Computing to firma która stworzyła grę! Chyba ci się pomyliło z jakąś krainą. Mógłbyś konkretnie powiedzieć o jakie miejscce chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: Do SeeM 01.03.02, 08:42 w dragonsand jest taki budynek w ksztalcie logo NWC, czyli kolo przebite mieczem, jak w srodku tego kola uderzysz na ktoras tam sciane, to wejdziesz do srodka, a tam znajdziesz cala masa ludzi (to po prostu specyficzne credits), i pare innych rzeczy, na przyklad nieskonczone jedzenie i od tego budynku na polnocny, prawie najbardziej na polnocy jest skala, jak na nia likniesz, to koaze sie, ze to skrzynia i za kazdym razem, jak ja otworzysz daje pieniadze, wlasnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodasor Re: Do SeeM IP: 193.0.110.* 05.03.02, 15:14 Dzęki. Kiedyś chyba byłem w tym budynku, ale zbyt dużo tam nie zabawiłem (nudna tam było i same badziewiaste przedmioty). Tak ku scisłości to chodzi o tą altankę która daje +10 to all statuistics? Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: Do SeeM 06.03.02, 09:11 > Dzęki. prosze > Tak ku scisłości to chodzi o tą altankę która daje +10 to all statuistics? tak (szept: chyba 20?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodasor Re: Do SeeM IP: 193.0.110.* 06.03.02, 10:44 być moze 20, nie pamiętam już dobrze, ostatni raz grałem jakieś 2 lata temu :( Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: Do SeeM 07.03.02, 22:01 > być moze 20, nie pamiętam już dobrze, ostatni raz grałem jakieś 2 lata temu :( oj, dwa lata i sie zapomina ile statystyk dodaje NWC, oj niedobrze... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekkl Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.chello.pl 27.02.02, 22:36 Wg mnie cała seria Baldurs jest faktycznie niepowatarzalna i jak na razie nie do pobicia, torment i icewind to ta sama stajnia więc nie ma się o co sprzeczać, myślę, że poza niepopularną zupełnie u nas Ultimą ($$$$$$$$), absolutnie najwspanialsze RPG w historii. Pozostaje mieć nadzieję, że prawa do LOTR-a zostaną sprzedane Iterplay`owi. Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: A co powiecie o cRPG??? 28.02.02, 07:50 > sprzeczać, myślę, że poza niepopularną zupełnie u nas Ultimą ($$$$$$$$), jak to nie popularna, gram prawie codziennie i nic nie place polecam strefe cieni (bo wlasnie zmieniaja emulator i tak wszyscy beda od zera zaczynac), albo provektor (zapomnialem, jak to sie normalnie nazywa, ale chyba najlepszy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekkl Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.chello.pl 28.02.02, 11:57 możesz podać mi hosta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekkl Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.chello.pl 28.02.02, 12:08 Znalazłem serwer, faktycznie do wyboru jest tylko jeden świat. Zaczynam się zastanawiać na kupnem Ultimy. Dzięki za info. Widziałem w Empiku jeszcze jeden tytuł anologiczny do Ultimy, niestety nie pomnę nazwy, pamiętasz ? pzdr :-) Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: A co powiecie o cRPG??? 28.02.02, 15:33 nie ale nie spiesz sie, w polowie marca gdzies ma doplynac do Polski nowa dostawa ultimy, oczywiscie pelne 3d, swoja droga tez chyba kupie www.uo.netla.pl (strefa cienia, jest tez napisanedokladnie jak to zrobic, zeby ultima laczyla sie ze strefa, a nie z ameryka) uo.provector.pl/ (pelna, prawie, pomoc po polsku) uo.olnet.pl/ (nic nie wiem) www.acn.waw.pl/lukaszge/ (---//---) www.gamelists.net/cgi-bin/GLists.cgi?A=SL&lID=39 (najlepsze strony na swiecie o ultimie) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekkl Re: A co powiecie o cRPG??? 28.02.02, 23:12 Dzięki seem za linki. W świetle tego co piszesz chyba faktycznie się wstrzymam pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rodak Re: A co powiecie o cRPG??? 01.03.02, 06:17 A ja nadal obstaje przy Baldursach (choć ID i Planescape też są genialne) jak zresztą wielu ludzi. Popatrzcie na oceny w gazetach branżowyh - ID-9, BG -10 M&M - 6 - i co? chyba nie tylko ja sądze, że Baldursy i gry z Black Isle są najlepsze. Owszem, należy mieźć własne zdanie i nie podązeć za ocenami w gazetach, ale i one coś znaczą Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: A co powiecie o cRPG??? 01.03.02, 08:44 > M&M - 6 - i co? to chyba tan nedzny crusader dostal szostke, bo chyba nie MaM VI, ani VII Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiges Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.silvershark.com.pl 01.03.02, 10:43 Zgadzam sie .. M&M rzadzi fabula ... a ze silnik 3D juz nie taki? coz :) to nie najwazniejsze .. choc za tormenta to dalbym sie pociac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodasor Re: A co powiecie o cRPG??? IP: 193.0.110.* 05.03.02, 15:11 Co do ocen M&M6 to w ś.p. Gamblerze Jacek Piekara (osoba obeznana i ceniona w branrzy rpg) dał jej 94% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezo Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.2lo.lublin.pl 01.03.02, 11:14 Erpeg wszechczasow na PC to bezapelacyjnie DAGGERFALL. Żaden inny pod względem wielkości świata nie dorasta mu do pięt Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: A co powiecie o cRPG??? 01.03.02, 14:56 > Erpeg wszechczasow na PC to bezapelacyjnie DAGGERFALL. Żaden inny pod względem > wielkości świata nie dorasta mu do pięt jak najbardziej, ale MaM'y maja dla mnie lepszy klimat zreszta, daggerfall ciagle rosnie, przeciez jest masa nieoficjalnych dodatkow, czasem te questy sa spore a co o ADOM'ie powiesz, i o inych rogalikach zreszta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 00:34 Tylko M&M!! Baldur's Gate i jego mutacje mają wprawdzie świetną oprawę, ale pod względem grywalności i - przede wszystkim - fabuły, seria Might and Magic nie ma sobie równych. Żadna inna gra crpg nie ma tak niesamowitego klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.02, 21:17 hehe widze sami neofici na forum :) gral ktos w takie niewatpliwe arcydzielach cRPG jak: - seria Eye Of The Beholder - seria Ultima a zwlaszcza genialna Ultima VIII Pagan - dwie czesci Ultima Underworld (druga czesc to w moim mniemaniu cRPG wszechczasow o palme pierszenstwa moze z nia konkurowac chyba tylko Wizardy 7) - Bloodnet (nie do konca cRPG, straszny plagiat Neuromancera w sumie, ale najlepszy erpeg w kategorii cyberpunk) - Wold of Xeen (czyli polaczone M&M 4 i 5 - o wiele ciekawsze moim zdaniem niz te wspolczesne :)) - ciekawe ze HoM&M powstalo wlasnie w oparciu o te gry, obecnie to erpegi wykorzystuja niejako popularnosc hirolsow) - Lands of Lore - cala kupa tytulow ktorych nie pomne :) z rzeczy stosunkowo niedawnych bronia sie w mojej opinii wlasciwie tylko BG2 (zaprawde rzecz wielka i poniekad przelomowa - panowie z black isle ustawili poprzeczke zajebiscie wysoko i chwala za to - moze inni zrezygnuja z wypuszczania chlamu) i Fallout zwlaszcza 2 M&M 6-8 hmmm... przyznaje nieszczegolnie mi sie podobaly mimo ze mam do tej serii spory sentyment cale stado klonow baldura - wg. mnie kicha - szczegolnie przegadany na maxa torment w arcanum nie gralem, czy ktos to poleca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiges Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.silvershark.com.pl 07.03.02, 09:08 > hehe > widze sami neofici na forum :) nie przesadzaj nekromanto ;) > gral ktos w takie niewatpliwe arcydzielach cRPG jak: > - seria Eye Of The Beholder > - seria Ultima a zwlaszcza genialna Ultima VIII Pagan > - dwie czesci Ultima Underworld (druga czesc to w moim mniemaniu cRPG wszechcza > sow > o palme pierszenstwa moze z nia konkurowac chyba tylko Wizardy 7) > - Bloodnet (nie do konca cRPG, straszny plagiat Neuromancera w sumie, ale > > najlepszy erpeg w kategorii cyberpunk) > - Wold of Xeen (czyli polaczone M&M 4 i 5 - o wiele ciekawsze moim zdaniem niz > te > wspolczesne :)) - ciekawe ze HoM&M powstalo wlasnie w oparciu o te gry, obecnie > > to erpegi wykorzystuja niejako popularnosc hirolsow) > - Lands of Lore > - cala kupa tytulow ktorych nie pomne :) Ishtar (1,2,3) na przyklad .. jak ktos lubi grzebac sie w starociach ;) > > z rzeczy stosunkowo niedawnych bronia sie w mojej opinii wlasciwie tylko > BG2 (zaprawde rzecz wielka i poniekad przelomowa - panowie z black isle ustawil > i > poprzeczke zajebiscie wysoko i chwala za to - moze inni zrezygnuja z wypuszczan > ia > chlamu) i Fallout zwlaszcza 2 > M&M 6-8 hmmm... przyznaje nieszczegolnie mi sie podobaly mimo ze mam do tej ser > ii > spory sentyment > cale stado klonow baldura - wg. mnie kicha - szczegolnie przegadany na maxa > torment bo nie poczules klimatu ... Fabula rzadzi w Tormencie! RPG to jest wlasnie GLOWNIE gadanie i fabula!.. no chyba ze nie brales udzialu w prawdziwej sesji. Szczegolnie jak MG potrafi dobrze sesje poprowadzic. Heh .. niesmiertelny gimberling ;) (tylko ze to ci nic nie powie ;) ps. potraktuj moje wypowiedzi z przymruzeniem oka ;) no offence :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.02, 01:45 > Ishtar (1,2,3) na przyklad .. jak ktos lubi grzebac sie w starociach ;) hehe, calkiem do rzeczy seria choc 3 byla juz z lekka frustrujaca > bo nie poczules klimatu ... Fabula rzadzi w Tormencie! RPG to jest wlasnie > GLOWNIE gadanie i fabula! fabula owszem, nadmiar nieistotnych gadek zdecydowanie nie :) fabula w tormencie byla - przyznaje - dosc interesujaca, momentami troche za nadto wydumana i pretensjonalna, ale to mankament wiekszosci cRPG glowna wada tej gry to wg. mnie drastyczna dysproporcja miedzy warstwa dialogowa a walka (gros EP zdobywalo sie podczas prowadzenia przydlugich i nuzacych rozmow - np. jakies kamienie doznan (sic!) czy cos tam) ja oczywiscie nie mam nic przeciwko interesujacym dialogom (gralem kiedys namietnie w przygodowki roznego rodzaju) jednak od crpg oczekuje przede wszystkim sensownie rozwiazanej mechaniki rozwoju postaci a takze zadowalajacego modelu walki (ten opracowany przez black isle z pauza jest calkiem niezly choc wole system turowy) dopiero na trzecim miejscu postawilbym szeroko pojeta fabule - i to niekoniecznie budowana poprzez setki stron enigmatycznego belkotu >.. no chyba ze nie brales udzialu w prawdziwej sesji. dawnymi to bylo czasy ale zdarzalo mi sie grac w cyberpunka i ad&d pozdr, jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisznak Re: A co powiecie o cRPG??? IP: *.klaudyny.waw.pl / 10.1.32.* 26.03.02, 01:53 Po pierwsze: Fallouty i Torment rządzą! Po drugie: Czemu nikt nie wpomina Betrayal at Krondor, pierwszą cRPG 3d z prawdziwego zdarzenia Po trzecie: cała seria M&M jest niezła, szkoda, że we wszystkich częściach (czy ktoś jeszcze pamięta tekstową jedynkę:) chodzi w zasadzie tylko o walkę i questy w stylu idź do podziemi (zamku, lochu, lasu etc) przynieś mi artefaktyczną szmatkę wiecznej suchości. Po czwarte: porównywanie RPG do cRPG nie ma żadnego sensu, elementy wspólne są raczej nikłe (tak jak Wolf 3D i II WŚ) Po piąte: W związku z wydaniem ostatni części 8 (polecam!) trzeba powiedzieć o całej serii Wizardry z kultową siódemką na czele (chyba największy świat jaki widziałem) Po szóste ale raczej humorystyczne: nieźle bawiłem się też przy darksunie I i II oraz Al-Quadimie :))) A grał ktoś w Spelljammera :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: A co powiecie o cRPG??? 31.03.02, 23:08 hmh... no i jeszcze elder scroll seria, juz z morrowindem na czele w sumie moznaby tak w nieskonczonosc crpg bylo i bedzie, bo mozna bez wysilku osiagnac idealny efekt, czyli wtopic sie w swiat i robic co sie chce szczegolnie przoduje pod tym wzgledem daggerfall i ultima online crpgi zawsze lubilem, od kiedy w to gram; bo mozna sie zapomniec o wiele bardziej, niz przy akcji; nawet bardziej, niz w RPG przy slotiku i chipsach, bo tu nie ma innych, ktorzy dodaja w kolko cos od siebie i dostaje sie czysty, w 99% gotowy swiat, ktory mozna polubic, albo nie i nic sie na to nie poradzi, nie ma sie nad tym kontroli: i dobrze, niejeden wojownik mogl nie lubic swojego kraju, ktorego opuscic dajmy na to nie mogl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exe A ja się podczepię pod wątek ;-) IP: *.icpnet.pl 31.03.02, 23:42 Skoro starzy wyjadacze biorą udział w dyskusji to ja mam pytanko: Czy jako początkującemu (znowu;) graczowi warto mi zaczynać od Gothic (PL) lub Pool of Radiance 2 (PL) (bo akurat do nich mam teraz dostęp)? Jeśli nie to od czego (najlepiej po polsku, BG, ID, Fallout oczywiście kojarze). Grałem w pradawnych czasach (jak na mój wiek ;-))) w Ishtar, potem w Daggerfall (za wszelkie błędy z góry sorki), ale raczej nie wiele mi w pamięci zostało. Także - od czego warto ponownie zacząć? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
seem Re: A ja się podczepię pod wątek ;-) 01.04.02, 10:14 to zupelnie bez znaczenia, przeciez zadna z tych gier nie ma mechaniki do opanowania, czy jakis kruczkow przy tworzeniu postaci [bedzie Elder Scroll III w lutym chyba] to nie sa reczy dla ludzi lubiacych rzucac kostka i liczyc modyfikatory wszystko za ciebie robi program, wiec mozna skupic sie na klimacie [no jeden lubi klasyczne heroic fantasy, innemu moze fallouty sie podobaja, roznie] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisznak Re: A ja się podczepię pod wątek ;-) IP: *.klaudyny.waw.pl / 10.1.32.* 22.04.02, 01:57 Ani od tego ani od tego. Zacznij od Wizardry 8, Fallouta 1 i 2 (choć stare) albo Tormenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodasor Might & Magic 6/7 - help IP: 193.0.110.* 05.04.02, 18:36 mam problem: grałem kiedyś na swoim starym kompie w Might & Magic 6 i 7, male nie doszedłem do końca. Stary komp się zepsuł, teraz mam nowego. Jak wgrywam stare savy, to pojawiaję się w menu, ale wszystkie pod nazwa "pusty" i nie można ich zloudować. Co mam robić? Prosze o radę. Odpowiedz Link Zgłoś