Dodaj do ulubionych

SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.02, 15:06
Według mnie tak. Co za rozmach! Prawdziwa epopeja. Wielkie namiętności, zdrady
i poświęcenia. Jakież opisy scen batalistycznych. Alez trzeba mieć wyobraźnię,
zeby stworzyc coś takiego...
Obserwuj wątek
    • Gość: An-Nah Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena IP: *.chello.pl 20.02.02, 15:47
      Jak chodzi o Tolkiena, to nie rozdrabniałabym się aż
      tak bardzo. Dla mnie "Hobbit", "Władca Pierścieni" i
      "Silmarillion" to całość (uzupełniona "Niedokończonymi
      Opowiaściami" i "Księgą Zaginionych Opowieści").
      Tolkien po prostu stworzył świat i opisał go z wielkim
      rozmachem i duzą ilością szczegółów. Żaden inny pisarz
      nie dokonał czegoś takiego, choć wiele było prób
      (przyznaję niektóre naprawdę udane - vide "Diuna").
      • Gość: komsomoł Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.02, 00:01
        Jednak chyba nie do końca. Owszem niby ten sam świat, a jednak nie zupełnie.
        Hobbit miła bajka, przygoda na raz, podróż tam i z powrotem. Władca Pierścieni
        wielki epos( tak się ostatnio zwie w gazetach to dzieło) o walce dobra ze złem.
        A Silimarillion uch. To tak skąplikowane i pokręcone dziłeo jakiego nie zaznała
        literatura. Stworzenie świata + Quenta Silimarillion to wszystko daje nam
        dzieło ,które łatwo się nie czyta i jeszcze trudniej analizuje. W Hobbicie i
        Władcy próżno szukać postaci tak skomplikowanych i tragicznych jak Feanor czy(
        mój ukochany) Turin Turambar. Nie to chyba jednak nie ta sama bajka,
        Silimarillion faktycznie jest chyba najgłębszym dziełem Tolkiena, ale
        najdoskonalszym pozostaje nadal Władca
    • Gość: elloth Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? IP: *.toya.net.pl / 10.0.213.* 20.02.02, 17:35
      zdecydowanie najwspanialsze - popieram, gdyby nie silmarllion srodziemie nie
      byloby takie samo.
    • mikolaj7 Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? 21.02.02, 00:36
      hehe, jeszcze tego nie czytalem... ale bynajmniej nie z
      braku checi... juz trzymalem w rece i chcialem kupic, ale
      zwyciezyla potrzeba nabycia podrecznikow do szkoly :-
      ))))
    • Gość: XIII Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena IP: *.ds2.uw.edu.pl 21.02.02, 12:26
      Ułachachachacha!

Chociaż zgadzam się, że z całego Tolkiena Silmarillion czytało mi się najmilej... Po prostu po każdym niemal zdaniu turlałem się po podłodze ze śmiechu.

Głupie i naciągane. Jak każda książka Tolkiena zresztą.
      • Gość: kerk Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena IP: 193.0.73.* 21.02.02, 13:26
        Skoro kazda ksiazka Tolkiena jest glupia to jaka nie jest szanowny madralo?
        • Gość: Nala Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 21.02.02, 13:29

Widocznie, zdaniem XIII - podręczniki !!!
          :-)
          • Gość: kerk Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena IP: 193.0.73.* 21.02.02, 13:37
            Ciekawe co to za maruda tak sie wymadrza - nie? :)
            E! XIII! Moze jeszcze jedna blyskotliwa uwaga?
            • Gość: XIII Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena IP: *.ds2.uw.edu.pl 22.02.02, 14:18
              Gość portalu: kerk napisał(a):

> Ciekawe co to za maruda tak sie wymadrza - nie? :)
              > E! XIII! Moze jeszcze jedna blyskotliwa uwaga?
              Bardzo chętnie, w końcu po to tutaj wchodzę... :)

A co do tego, jaka książka nie jest głupia... Nie odpowiem. Nie odpowiem, dlatego, że musiałbym wymienić jakąś pozycję z gatunku zupełnie różnego od Silmarillion i ewentualna późniejsza dyskusja na ten temat byłaby w istocie dyskusją na temat wyższośći któregoś z tych gatunków właśnie. Mogę za to podać parę przykładów, które, choć również moim zdaniem nieprzyjemne w czytaniu, są jednak znacznie sensowniejsze i, co najważniejsze, przy czytaniu ich nie ma się uczucia zażenowania. Ot, na przykład Biblia czy mity greckie. Go figure.
              Tolkien po prostu porwał się z motyką na słońce.
              • Gość: Albionus Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena IP: 192.168.5.* 22.02.02, 20:49
                owszem porwał sie z motyka na Księżyc, a co ważniejsze udało mu się to w
                niesamowitym stylu. Silmarolion jest tak dobry jak Biblia, a on napisał to
                sam .
      • frant Odp. na zdanie aroganta 12.03.02, 17:58
        Nie neguje tego że Tolkienowi jeśli się chce można wiele zarzucić, ale pisanie
        takich rzeczy na forum fantasy...
    • Gość: kerk Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? IP: 193.0.73.* 21.02.02, 13:33
      Przyznam szczerze ,ze czytalem Tolkiena pierwszy raz 10 lat temu i od razu
      nabylem calosc ( hob, tryl, silm ), ale mimo nieskrywanej radosci z czytania
      historii Srodziemia, uwazam ze trylogii nic nie pobije. Aczkolwiek ciesze sie,
      ze komus sie Silmerillion bardzo podoba, poniewaz ostatnio spotykam sie glownie
      z opiniami ,ze ksiazka ta jest...nudna. Ludzie sa rozne...i czasem dziwne... (
      patrz mail jeden wyzej )
      • Gość: Nala Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 21.02.02, 13:45
        Gość portalu: kerk napisał(a):

> Ludzie sa rozne...i czasem dziwne... ( patrz mail jeden wyzej )

A co ja takiego napisałam ????????????????????????????????
        :-)
    • yggy Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? 21.02.02, 16:31
      zdecydowanie Silmarillion jest najwspanialszy. po kilku ladnych latach
      siegnalem spowrotem (po obejrzeniu "Wladcy") i odkrywam coraz to nowe rzeczy.
      • greyrat ekranizacja? ;) 21.02.02, 23:02
        I-Wydziedziczeni
        skrotowo stworzenie świata i od stworzenia Silmarili po założenie
        Nargothrondu
        II-Luthien i Beren
        chyba wiadomo :)
        III-Dzieci Hurina(zaczynając film od Nirnaeth Arnoediad)
        j.w.
        IV-Czas Gniewu
        od zniszczenia Doriath po Wojnę Gniewu
        V-Akallabeth
        sam upadek

w cz. II i III wplecione inne wydarzenia historyczne

co wy na to? ;)
        • Gość: pogromca Re: ekranizacja? ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.02, 23:28
          Cóż to byłyby za filmy mniam mniam
          • Gość: Aethor Re: ekranizacja? ;) IP: *.pata.pl 21.02.02, 23:46
            Ale tego się pewnie nie doczekamy.

A propos Silmarillion i Władca (czy wszyscy muszą go nazywać trylogią skoro nią
            nie jest ????!!!!!!), to spotkałem jednego człowieka który przeczytał
            Silmarillion a nie dał rady Władcy bo był dla niego za nudny.

To jest właśnie przykład na to że ludzie są bardzo różni.
            • Gość: pogromca Re: ekranizacja? ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.02, 11:06
              > A propos Silmarillion [...] to spotkałem jednego człowieka który przeczytał
              > Silmarillion a nie dał rady Władcy bo był dla niego za nudny.

Wcześniej czytałem władcę, był ekstra, ale kiedy siegnąłem pos silmarillion, to
              juz nie chciało mi się do Władcy wracać, tylko sie delktowałem Beleriandem

• emilia_ignaciuk Re: ekranizacja? ;) 24.02.02, 17:52
                Coś mi się zdaje że to kosztowałoby jeszcze więcej niż Władca, bo chyba
                najdroższe są sceny bitew-w trylogii większych walk było 4 a w Silmarillionie
                było 5 i to baardzo dużych:-))a poza tym żeby valinor był naprawdę piękny
                trzeba mnóstwo pieniędzy:-)))
                • Gość: pogromca Re: ekranizacja? ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.02, 18:32
                  Właściwie cały Silmarillion to jedna wielka bitwa ;)
    • Gość: michal Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.02.02, 23:52
      Gość portalu: pogromca napisał(a):

> Według mnie tak. Co za rozmach! Prawdziwa epopeja. Wielkie namiętności, zdrady
      > i poświęcenia. Jakież opisy scen batalistycznych. Alez trzeba mieć wyobraźnię,
      > zeby stworzyc coś takiego...

Nie ponioslo Cie troszeczke? Polec ja komus kto nie czytal ani Hobbita ,ani
      Wladcy..
      Na pewno sie zrazi.Ale jako uzupelnienie do powyzszych ,owszem owszem, trzeba
      zdjac czapke przed potega wyobrazni Mistrza

• Gość: Arkadorn Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? IP: *.speed.planet.nl 22.02.02, 00:40
        Wg mnie, Tolkien jest pisarzem genialnym, stworzyl trzy rozne xiazki.Ja
        przyznaje ze najbardziej podobal mi sie Wladca, Hobbita czytalem jakis czas
        temu swojej corce do poduszki. Silmarillion jest najglebsza i najtrudniejsza
        xiazka Tolkiena i nie wyobrazam sobie zeby ktos kiedys odwazyl sie nakrecic
        film na jej podstawie.Musze zaczac czytac Silmarillion po raz wtory,
        przypomniec sobie Beleriand. Swoja droga ciekawy jestem jak beda wygladac Enty.
        PS najgorsza scena z 1 czesci filmu to orki lazace po kolumnach......zgadzacie
        sie????
        • greyrat Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? 22.02.02, 00:44
          Gość portalu: Arkadorn napisał(a):

> PS najgorsza scena z 1 czesci filmu to orki lazace po kolumnach......zgadzacie
          > sie????

...dyskusyjne....z duchem książki rzeczywiście niezbyt zgodne,ale wrażenie robi...

• Gość: Arkadorn Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? IP: *.speed.planet.nl 22.02.02, 01:17
            greyrat napisał(a):

> Gość portalu: Arkadorn napisał(a):
            >
            > > PS najgorsza scena z 1 czesci filmu to orki lazace po kolumnach......zgadz
            > acie
            > > sie????
            >
            > ...dyskusyjne....z duchem książki rzeczywiście niezbyt zgodne,ale wrażenie robi
            > ...
            >
            > jasne wrazenie robi, ale......to jakies az nierealistyczne, mnie drazni w
            kazdym razie.

• Gość: Hakobo Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.02.02, 18:16
      Z Silmarillionem macie całkowitą rację, tyle tylko, że jako film Silmarillion
      nie przejdzie. Tam jest za dużo pięknych wątków i żeby nic nie popsuć trzebaby
      z piętnaście godzin filmu. Inna sprawa, że to wielkie wyzwanie i chylę czólka
      przed każdym komu by się udało!
      • mikolaj7 Re: SILMARILLION - serial? 24.02.02, 19:19
        Gość portalu: Hakobo napisał(a):

> Z Silmarillionem macie całkowitą rację, tyle tylko, że jako film Silmarillion
        > nie przejdzie. Tam jest za dużo pięknych wątków i żeby nic nie popsuć trzebaby
        > z piętnaście godzin filmu. Inna sprawa, że to wielkie wyzwanie i chylę czólka
        > przed każdym komu by się udało!

moze serial? po poltorej godziny kazdy rozdzial np... choc
        pewnie wyszedloby z tego cos jak przygody herkulesa...
        • Gość: undrhll Re: SILMARILLION - serial? IP: 193.140.41.* 24.02.02, 19:56
          Co jak co, ale Silmarilliona to chyba nie mozna dobrze nakrecic. Wolabym, zeby
          nikt nie probowal.A juz serial, to chyba na pewno nie... jakos sobie nie
          wyobrazam: jak sie skonczy Xena, Hercules, Wladca Zwierzat czy tez Conan, to
          sie zacznie Silmarillion czesc 1. No nie. A w kinie to istotnie trzeba by 15
          godzin, 5 filmow. Wiec niech Silmarillion lepiej zostanie na papierze, a raczej
          w naszych wyobrazniach. Tak mi sie przynajmniej wydaje.
    • Gość: elve Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? IP: *.netland.gda.pl 12.03.02, 23:17
      dzięki silmarillionowi utwierdziłam się w przekonaniu, że jestem elfem... nie
      moge więc nie kochać tej ksiązki... :)
    • Gość: Beren Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.03.02, 21:55
      Też tak uważam .Wspaniała atmosfera, nieziemska.
      Ale dzieło absolutnie nie do sfilmowania!Na szczęście!
      • Gość: greyrat Re: SILMARILLION - najwspanialsze z dzieł Tolkiena? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 05:44
        Gość portalu: Beren napisał(a):

> Też tak uważam .Wspaniała atmosfera, nieziemska.
        > Ale dzieło absolutnie nie do sfilmowania!Na szczęście!

....do sfilmowania. .....jak już wspomniano minimum 15 h. .....gdyby jednak
        istniała taka wersja PRZYNAJMNIEJ na poziomie WP, to bym ja obejrzał jednym
        ciągiem i zapewne popadł w katatonię na rok z zachwytu ;] ......
        .....a tak przy okazji:jaka by była Wasza reakcja na Tolkiena sfilmowanego
        komputerowo (vide FF,choć pod względem poziomu fabuły przykład to
        nieporównywalny...).....ja bym się nie pogniewał za taki Silmarillion.....i nie
        ździwię się,gdy za jakieś 5 lat gdy takie filmy zaczna byc tańsze od "normalnych"
        ktoś zrobi kilkuczęściową wersję Silmarillionu....
        ...kurna,przy odpowiedniej kasie to przecież całkiem realne juz teraz....
        podp.
        szczuro(chaliera,zapomniałem siem lognąć)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka