Dodaj do ulubionych

mam pytanie jako laik

IP: 213.77.14.* 21.05.02, 12:15
witam znawcow tematu i filmu...
mam pytanie zupelnie z innej beczki: zalożmy, ze nie ogladalem epizodow
4,5,6... albo ogladalem je tak dawno, ze juz nie pamietam wiele. Na razie nie
widzialem tez czesci 1 i 2. Czy lepiej bedzie jesli bede ogladal te filmy w
kolejnosci takiej jak biegnie historia, tj. od 1 do 6 czy lepiej ogladac je w
kolejnosci takiej jak krecil je Lucas.
Bede wdzieczny za rade... z gory dziekuje :)))) pozdrawiam wszystkich fanow
Obserwuj wątek
    • azubin Re: mam pytanie jako laik 21.05.02, 14:17
      Myślę że od początku (1,2,3..., nie zniechęcając się słabszymi momentami:)) to
      może być ciekawe doświadczenie, ktore wielu nie było dane
      • mikolaj7 Re: mam pytanie jako laik 21.05.02, 20:41
        a ja bym wlasnie ogladal tak jak nakrecil je lucas, bo
        roznica miedzy 3 i 4 epizodem bedzie ogromna, nie
        zdziwie sie jak zniecheci uzpelnie do ktorejs z trylogii.
        • Gość: yacoos Re: mam pytanie jako laik IP: *.acn.waw.pl 21.05.02, 23:48
          jezli jestes maruda i wszystko ci przeszkadza.
          to moim zdaniem 4,5,6, 1,2,3.
          A jak nie to ja bym chetnie sprooobowal 1,2,3,4,5,6 ..... moze byc ciekawie ...

A swoja droga .... moze ktos kto nie ogladal 4,5,6 nie bedzie dostrzegal tylu
          wad w 1,2,3 ????

wengosh :-)
    • Gość: SamoZlo Re: mam pytanie jako laik IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 08:26
      Odpowiedź jest tylko jedna: jeśli chcesz przeżyć dużo ciekawych zwrotów akcji z części 4,5,6 - coś, co już wiedziałbyś, oglądając wcześniej części 1,2,3 - mówię o rzeczach oczywistych, wynikających z akcji - obejrz filmy tak, jak kręcił je Lucas. Będziesz miał więcej frajdy, no i staniesz się może miłośnikiem SW. Natomiast, jeśli w filmach cenisz przede wszystkim popis możliwości technicznych - obejrz od cz.2.
      Część 1 możesz sobie darować, albo obejrzeć jako ciekawostkę.
      Tak na marginesie - Atak klonów obejrzałem wczoraj i tak sobie myślę, że lepiej by było, gdyby Lucas nie nakręcił Mrocznego Widma, tylko Atak Klonów rozbił na dwie części. Przynajmniej akcja by tak nie gnała na łeb, na szyję... i może nie byłoby żenujących sytuacji, takich jak płacz kobiety żegnającej się z Amidalą - ta scena mnie rozbroiła. Widzimy panią, jak coś gada, jest jej smutno, zaraz potem łezka spływa jej po poliku i cięcie. Następne ujęcie... heh George się starzeje... albo ja.
      :)
      nara
      • Gość: Alex Re: mam pytanie jako laik IP: 193.0.117.* 22.05.02, 09:20
        Obejrzenie GW w porządku chronologicznym może być bardzo ciekawe. Wiele scen z
        późniejszych epizodów nabiera nowego znaczenia. Tuskenowie uciekają panicznie
        na widok Obi-Wana, pamiątka po masakrze Anakina? Yoda mówiący do Luke`a
        wiekiego wojownika szukasz, mo wzroście mnie oceniasz? A nie powinieneś. Bo
        moim sprzymierzeńcem jest moc, a to potężny zprzymierzeniec, świetlistymi
        istotami jestęśmy ... wygląda inaczej po walce Yody i tak dalej.
        Owe szybkie cięcia akcji nie dopowiadanie kwestii, to trochę efekt krytyki
        fanów. Lucas najwidoczniej przejął się krytykami (wbrew temu co mówi) i gdy
        krytykowano go za przydługie dialogi skrócił je maksymalnie. Trochę zbyt
        maksymalnie ...
    • Gość: Vanin Re: mam pytanie jako laik IP: *.sgh.waw.pl 22.05.02, 15:12
      coz... jesli masz nascie lat to zacznij od epizodu pierwszego.

Jezeli jestes dorosly to ogladnij czesc 4,5 i 6 a z reszta daj sobie spokoj. ;)
      • Gość: Alex Re: mam pytanie jako laik IP: 212.33.87.* 23.05.02, 16:38
        Obawiam się że grupa docelowa przy kręceniu epizodów 4-6 była ta sama. Epizody
        te wcale nie są bardzeij dorosłe od Ataku klonów. To my dodaliśmy w nie treści
        interpretując inaczej ulubiony film naszego dzieciństwa. Te Ewoki, miłość Hana
        i Leii (jeszcze bardziej przeszkolna niż Anakin i Amidala), Luke podrywający
        Leię, błędy logiczne w scenariuszu.
        • darthazubin Re: mam pytanie jako laik 23.05.02, 16:40
          Coś w tym jest. Obejrzałem niedawno ponownie i Mroczne Widmo i Powrót Jedi i
          ewoki nie są w niczym lepsze od jar-jara i kolegów
          • okazja Re: mam pytanie jako laik 23.05.02, 16:54
            zas odpowiadajac na pytanie.... w jekiej kolejnosci..... w calkowicie
            dowolnej .... choc proponuje zostawic ESB na koniec..... na deser..... bo i tak
            najlepsze....... pamietam te kilka lat czekania na RoTJ...... a potem
            ewoki..... blueeeeeee........
            • mikolaj7 Re: mam pytanie jako laik 23.05.02, 20:02
              okazja napisał(a):

> zas odpowiadajac na pytanie.... w jekiej kolejnosci..... w calkowicie
              > dowolnej .... choc proponuje zostawic ESB na koniec..... na deser..... bo i tak
              >
              > najlepsze....... pamietam te kilka lat czekania na RoTJ...... a potem
              > ewoki..... blueeeeeee........

czytajac Twoje wypowiedzi dziwie sie, ze w ogole slowo
              'star wars' i 'lucas' przechodza Ci przez gardlo. albo
              klawiature...
              • grisznak Re: mam pytanie jako laik 24.05.02, 00:52
                Co do Ewoków. Pamiętacie "Przygody Ewoków", bo ja bardzo słabo, cos tam było z
                jakimś złym władcą, który biedne miśki terroryzował. Jest toto w
                wypożyczalniach? I czy nie była to aby produkcja niemiecka (bo ostatnio doszły
                mnie takie słuchy)?
                • Gość: Pradera Re: mam pytanie jako laik IP: *.acn.waw.pl 24.05.02, 16:02
                  Aaaa no przecież pewnie że było! I był taki cholernie wkurzający blondynek z
                  nimi, chyba miał być zamiast Luke'a czy co... ale skąd się to wzięło to nie
                  pamiętam...
                  • Gość: Pradera Re: mam pytanie jako laik IP: *.acn.waw.pl 24.05.02, 16:45
                    Właśnie sprawdziłem - to chyba jednak była oryginalna produkcja TV, Lucas był
                    producentem, głównego Ewoka grał ten sam aktor co w ROTJ... były tego zdaje się
                    dwa filmy, "Bitwa na Endor" i "Caravan of Courage".
                    Ale co gorsza-dowiedziałem się ze były seriale animowane "Przygody Ewoków"
                    i "Droidy".brrr... widział to ktoś?
                    • mikolaj7 Re: mam pytanie jako laik 24.05.02, 20:18
                      Gość portalu: Pradera napisał(a):

> Właśnie sprawdziłem - to chyba jednak była oryginalna produkcja TV, Lucas był
                      > producentem, głównego Ewoka grał ten sam aktor co w ROTJ... były tego zdaje się
                      >
                      > dwa filmy, "Bitwa na Endor" i "Caravan of Courage".
                      > Ale co gorsza-dowiedziałem się ze były seriale animowane "Przygody Ewoków"
                      > i "Droidy".brrr... widział to ktoś?

moje pierwsze skojarzenie to wladca pierscieni banshiego -
                      te gw pewnie byly rownie tragiczne?
                      • Gość: Alex Re: mam pytanie jako laik IP: 193.0.117.* 25.05.02, 13:01
                        Jar-Jar jest gorszy od Ewoków gdyż tamci nie mówią po ludzku ....
                        Ale w ogóle APM byłby lepszy gdyby droidy bojowe wymordowałyby armie Gungran.
                        Przy komentarzu Qui-Gona o wykorzystywaniu istot które nie rozumieja o co
                        chodzi w tej grze byłby to dobry efekt i nadałby filmowi trochę więcej
                        posępności
                        • mikolaj7 Re: mam pytanie jako laik 25.05.02, 17:29
                          Gość portalu: Alex napisał(a):

> Jar-Jar jest gorszy od Ewoków gdyż tamci nie mówią po ludzku ....
                          > Ale w ogóle APM byłby lepszy gdyby droidy bojowe wymordowałyby armie Gungran.

to nie quake.

> Przy komentarzu Qui-Gona o wykorzystywaniu istot które nie rozumieja o co
                          > chodzi w tej grze byłby to dobry efekt i nadałby filmowi trochę więcej
                          > posępności

ale jakim kosztem ! przeciez nie chodzi o to, zeby
                          posepnosc rosla wraz z ociekajacym na czerwono ekranem !
                    • grisznak Re: mam pytanie jako laik 25.05.02, 18:17
                      Taa też pamiętam tego blondynka, który rozbił sie u Ewoków wraz z rodzinką.
                      Oglądałem to mając 10 lat na urodzinach u koleżki :))) Nie wiedziałem, że są
                      tego dwie części, doprawdy żałosne.
                      • grisznak Re: mam pytanie jako laik 25.05.02, 18:26
                        Właśnie przeczytałem, że pierwszy nosił tytuł "the Ewok Adventure" a drugi
                        rzeczywiście "Battle of Endor", który zresztą dostał Emmy za efekty i nominacje
                        do Emmy za animacje i najlepszy program dla dzieci. A o R2-d2 i C-3PO był cały
                        serial animowany. (o Ewokach też)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka