elzsaw Re: Warte polecenia książki Fantasy 11.12.07, 08:38 Atrakcyjne cyfrowe publikacje do czytania : www.nexto.pl/?p=114410 Odpowiedz Link Zgłoś
kkfk <a href="http://allegro.pl/item284870051__silmarillion_dla_" targe 19.12.07, 00:53 Dla osób, które cenią "Silmarillion" Tolkiena polecam odwiedzic strone: allegro.pl/item284870051__silmarillion_dla_koneserow_1977_idealny_prezent.html Wydanie z 1977r (!!) pierwsze angielskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Bez Ziemi Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.aster.pl 12.02.08, 11:21 Kłamstwa Locke'a Lamory. Ciekawy świat fantasy i klimat "płaszcza i szpady". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Levitas Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.aster.pl 25.03.08, 09:21 Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
makiawelista Re: Warte polecenia książki Fantasy 12.02.08, 11:25 Cykl Temeraire Naomi Novik. Takie połączenie powieści historycznej (wojny napoleońskie, pare prawdziwych bitew) z fantasy (wszechobecne smoki). W Polsce ukazały się 2 części, trójka wyjdzie w marcu (ja przeczytałem w oryginale). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jon Snow Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 19:52 Polecam jak tylko można całą serię "Pieśń lodu i ognia", chyba najlepszą serię jaka kiedykolwiek powstała. Zaczynajcie od - merlin.pl/frontend/browse/product/1,327370.html Odpowiedz Link Zgłoś
jhet Re: Warte polecenia książki Fantasy 21.03.08, 20:16 Cykl Belgariada i jego kontynuacja Malloreon Davida Eddingsa. Świetne książki, ciekawe, z interesującą akcją i postaciami, pełne humoru - do dziś wspominam kilka scen, przy których plakalam ze śmiechu ; ) Pierwszy tom to Pionek proroctwa, siegnelam po niego wieki temu zupelnie przypadkiem i wciagnelo mnie na pare ładnych lat. Polecam! --- egipt-online.pl - Przewodnik po Egipcie, poradnik dla turystów - wszystko o kraju faraonów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrówka Otori IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 14:40 Cykl "Opowieści rodu Otori" Lian Hearn, to jest taka feudalna niby Japonia, szoguni, samuraje i Plemię skrytobójców, klimaty takie jak w "Przyczajony tygrys, ukryty smok" mniej więcej, choć tam to były zdaje się Chiny. Pojedynki, bitwy, intrygi, wątki miłosne, odrobina magii, postacie dobrze nakreślone, mroczne klimaty, widma, powściągliwy japoński styl, wszystko co potrzeba, może prócz humoru, ktorego tam niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessekantos Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 02:58 Ja osobiście polecam cykl perła Erica Van Lustbandera. Świetnie napisane, wciągające książki. Z wielowątkową i nieprzewidywalną fabułą. Ciekawe połączenie sf i fantasy, dobrze nakreślone "ludzkie" postacie i nie owijanie w bawełnę- przedstawiony świat jest pełen przemocy i sexu, ociekający różnego rodzaju obrzydliwościami i wypaczeniem. A motyw głównego bohatera, przemienionego w kobietę, poniżanej przez swoich rodaków rasy, co najmniej intrygujący. Gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessek Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 03:02 Dodam jeszcze "Jednym zaklęciem". Mnie się ją świetnie czytało, a subtelny humor tworzył niebywały klimat. No i oczywiście "Saga o ludziach lodu", licząca bodajże 47 tomów;p. Bardzo ciekawe książki, będące połączeniem powieści fantasy, historycznej, przygodowej i obyczajowej, która opowiada o losach klanu ludzi lodu, na przestrzeni kilkuset lat (akcja rozpoczyna się w XIV wieku, a kończy na początku lat 90. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaoam Saga Sandemo 12.06.08, 12:54 Ja bym tej sagi do fantazy nie zaliczyła.... Jak by to napisać by nikogo nie urazić.... podobało mi się to jak miałam 12 lat, teraz już nie... Wielka, ani nawet pożądna literatura to to nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Levitas Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.aster.pl 25.03.08, 09:31 Polecam w ogóle książki ze Świata Dysku, ze względu na dużo nieco przewrotnego humoru w stylu Monty Pythona. Cykl parodiuje klasyczną literaturę fantasy, ale też są wyraźne nawiązania do innych książek, filmów, krajów (Klatch - Arabia, Indie. Imperium Agatejskie - Chiny, Japonia) oraz ludzi (magowie - księża) Odpowiedz Link Zgłoś
ibelin26 Re: Warte polecenia książki Fantasy 25.03.08, 10:42 "Pan Lodowego Grzędowicza" Jarosława Grzędowicza udany mix sf i fantasy Odpowiedz Link Zgłoś
daevyan Re: Warte polecenia książki Fantasy 19.05.08, 18:16 Szukam, jak wiele osób przede mną, książki fantasy, która trafiłaby w moje gusta. Jak każda niemalże baba, lubię istnienie wątku romantycznego - dojrzewające uczucia, dojrzałe spojrzenie na miłość - jednak lubię, gdy przytłacza on inne wątki. Można powiedzieć, że lubię kobiece fantasy, jednak nie feministyczne (powiedzmy Ursula Le Guin - Tehanu to moja granica). Lubię książki inteligentne, z ciekawymi wątkami, niekoniecznie bardzo wartką akcją i lubię móc o nich później trochę pomyśleć. Z drugiej strony nie lubię książek bardzo ciężkich, trudnych do czytania. Dlaczego fantasy? Bo lubię motyw magii i różne sposoby 'tworzenia' magii przez różnych autorów. Ach, no i uwielbiam postacie typu Morfeusz z Sandmana, czy Akkarin z jednej z lżejszych i nienajlepszych książek autorstwa Trudi Canavan;) Autorami: Ursula Le Guin - Ziemiomorze Gaiman - wszystko co tylko dorwałam Pullman - trylogia 'Mroczne Materie' David Eddings - kiedyś go lubiłam, chociaż teraz jego ksiązki mogłyby okazać się zbyt proste i schematyczne ;) Białołęcka - Tkacz Iluzji Brzezińska - Opowieści z Wilżyńskiej Doliny, Wody Głębokie jak Niebo Kossakowska - Siewca Wiatru Olga Gromyko - Zawód: Wiedźma - książka leciutka, ale czasem i na to przyjdzie zapotrzebowanie Trudi Canavan - The Black Magician trylogy - dużo niedociągnięć, lekka, ale ma swoje plusy i inni, o których obecnie zapomniałam... Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek71 Re: Warte polecenia książki Fantasy 20.05.08, 10:34 A może cykl Robin Hobb "Królewski skrytobójca"? Wg mnie kawał dobrej literatury fantasy, ze sporą dawką uczuć - pisany przez kobietę. Polecam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
famus Re: Warte polecenia książki Fantasy 21.05.08, 18:23 To może najpierw czego bym nie polecał. Nudna i stworzona "dla pieniędzy" powieść Marcina Mortki "Ragnarok 1940", pierwsza część jeszcze, jak cie mogę - druga to nuda koszmarna. Już nie mówię że szkoda na nią kasy ale przede wszystkim szkoda czasu. Facet chciał chyba zarobić trochę na rynku anglo-saskim. Polecam natomiast książki w stylu wieś-magic np. Andrzeja Pilipiuka, wszystkie przygody Jakuba Wędrowycza są zakręcone i trącą "wieśminem" ( w pozytywnym sensie ) może tylko ostatnia książka z tego cyklu jest już troszkę słabsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: savolta Trudi Canavan - Trylogia czarnego maga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 08:32 Chętnie posłucham co to za niedociągnięcia;) Pierwsze 2 tomy faktycznie nie są rewelacją ale trzeci "Wielki Mistrz" bardzo mi się podobał. Może jednym z tych niedociągnięć jest brak dominacji romansu nad fantasy?? Zupełnie nie wiem do czego by się można było przyczepić. Wspaniała akcja i dobra kreacja bohaterów oraz ciekawe rozwiązanie "magii" bardzo mi się podobała ta książka polecam;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniaoam Łukjanienko 12.06.08, 12:50 Nie wiem czy ktoś już o nim pisał? " Nocna staż", "Dzienna straż", albo " Nocny patrol" ? - są chyba różne tłumaczenia. Bardzo mi sie podobał cały cykl - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
acinetobacter Re: Warte polecenia książki Fantasy 15.06.08, 22:56 "Szczęście w mrokach" i "Na tropach ciemności" autorstwa Lynn Flewelling. Wydawnictwo Zysk (1999r). Tł. Dorota Żywno. Dlaczego? Bo świat opisany istnieje. Bohaterowie są z krwi i kości. Akcja i fabuła wciągające. Jeden minus - obie pozycje są trudne do zdobycia. Wierz mi jednak - warto. Odpowiedz Link Zgłoś
mmroziuk Re: Warte polecenia książki Fantasy 17.07.08, 10:28 Polecam książki Diaczenków: "Waran" (recenzja tutaj: esensja.pl/ksiazka/recenzje/tekst.html?id=3183), „Magom wszystko wolno” (recenzja: esensja.pl/ksiazka/recenzje/tekst.html?id=2139) Niedawno wyszedł "Rytuał" - też świetny:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zasi Jacqueline Carey 20.11.08, 15:45 "Strzała Kusziela", książka która odbiega z lekka od streotypów fantasy recenzja np tutaj: www.literatura.gildia.pl/tworcy/jacqueline_carey/strzala_kusziela Tom pierwszy przeczytałam w weekend, żadna siła nie była mnie w stanie oderwać od lektury, teraz czekam z niecierpliwością na dostawę z księgarni, a w paczce kolejne 2 tomy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.elpos.net 20.12.08, 17:41 Nie wiem czy już ktoś nie polecał, ale niedawno czytałem całkiem nowe i całkiem niezłe "na krawędzi żelaza", a wcześniej "na ostrzu noża" Zambocha. Super się czyta, książki lekkie i przyjemne,.Polecam na długie zimowe wieczory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.e-wro.net.pl 10.04.09, 12:40 ja czytania fantasy zaczelam od trylogii Trudi Canavan - Trylogia czarnego maga. Wspaniała książka, niezwykle wciągająca gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
tank_pl Re: Warte polecenia książki Fantasy 18.04.09, 11:46 Najlepszą książką jaką ostatnio czytałem to "Ringo John- wojna rady" świetna trylogia naprawdę warta polecenia chociaż zaczyna się jak sf to właściwie jest to nietypowe fantasy. Polecam także "Raymonda E. Feysta adept magii" był to pierwsza książka fantasy jaką przeczytałem i dzięki niej złapałem bakcyla książek fantasy. Wartą przeczytania książką jest też "Achaja - Andrzeja Ziemiańskiego" jest to jedna z niewielu książek w której opisany świat nie jest sielanką tylko tak jak w rzeczywiatości jest okrutny i bezwzględny o czym przekonuje się główna bohaterka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: savota Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 08:44 Zgadzam się ekstra książka;) Poszukuje dobrego fantasy z kreacją bohaterów na poziomie Sapkowskiego (urzekł mnie postaciami z drużyny Geralta, Zoltanem,Yarpenem Zigrinem oraz Yennefer z Vengerbergu. Są to postacie złożone nie są dobre albo złe wspaniale przemyślane. Gdyby ktoś znał podobne kreacje proszę polecić;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bem16 Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.ists.pl 06.10.14, 19:08 "Krew Olimpu" Ricka Riordana - premiera już za kilka dni, ja już nie mogę się doczekać:D Opis rewelacyjny - zapowiada się genialnie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betty15y Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.play-internet.pl 26.06.15, 14:38 Ja uwielbiam twórczość Ricka Riordana - to mój ulubiony autor :) Aktualnie czekam na premierę KOMIKSU "Morze Potworów" - bardzo mnie zachęcił :) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Warte polecenia książki Fantasy 27.04.09, 22:14 Nikt nie wspomniał chyba do tej pory Waltera Moersa ("Miasto śniących książek"). To nie jest klasyczne fantasy, ale świat jak najbardziej fantastyczny, a książka naprawdę godna polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ilika "Kólowa lata" Melissy Marr 23.03.10, 11:54 Ja polecę Ci "Królową lata" napisaną przez Melisse Marr. To pierwsza z część sagi. Książka opowiada o dziewczynie, która widzi wróżki. Ale to nie jest bajka, ponieważ te piękne istoty zagrażają. Przepiękny, urokliwy tekst z nutką niebezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ilika Re: Warte polecenia książki Fantasy 01.07.10, 01:26 kontynuując wątek i moja pierwszą wypowiedź pojawiła sie teraz kontynuacja "Królowej lata" "król mroku" i powiem wam, ze równie bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
katikot Re: Warte polecenia książki Fantasy 08.09.09, 20:32 Oczywiście Sapkowski (wszystko), Erikson "Malazańska księga poległych", Vance cykl "Lyonesse", Wegner "Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Północ-Południe", Glen Cook cykl "Czarna kompania", Zelazny cykl "Amber", Kres cykl "Księga całości" Odpowiedz Link Zgłoś
lelina Re: Warte polecenia książki Fantasy 15.01.10, 20:32 Dawno, dawno temu, w epoce starożytnej, miałam lat około 13-tu i niechcący sięgnęłam po "Dziewięciu książąt Amberu" i "Karabiny Avalonu" Zelaznego. Stały w biblioteczce rodziców i właściwie to myślałam, że biorę do ręki kolejny kryminał, bo nimi akurat zaczytywałam się na śmierć. Przeczytałam je i ... wpadłam. Weź pod uwagę, że było to wydane w 1989r., (ja to czytałam gdzieś w 1992-3r.), a seria Amber do dziś nie straciła nic ze swej świeżości. To jest właśnie mój hit wszechczasów! Jak się już przekonałam, że opinie mojej mamy o "głupich książkach taty" są boleśnie krzywdzące, to zabrałam się od razu i za s-f. Z ostatnich pozycji polecam po prostu Drogę cienia Weeksa, serię Zwiadowców Flangana (i co, że obie dla młodzieży?)i trylogię Czarnych Kamieni Bishop. Ta ostatnia trochę horrorowata, zostaw ją na koniec,ok?, bo możesz się zmęczyć. Raczej dla dziewczyn (w/g mnie sposób pokazania bohaterów wybitnie od strony kobiety). A! Przeczytaj Piekary opowieści o Mordimerze Madderinie. To od strony faceta. Inne jego książki odpuść. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Warte polecenia książki Fantasy 25.02.10, 16:35 Wydanie 2w1? Czarna okładka? Ja niestety dotarłem do tego dopiero na studiach i jakoś mną to nie wstrząsnęło, choć przeczytałem wszystkie dziesięć i doceniam zwięzłość formy Zelaznego w porównaniu z np. Eriksonem :-) Fabuła całkiem, całkiem, ale trochę gubiłem się w kopiach Wzorca i dziwnych teoriach autora. Odpowiedz Link Zgłoś
motylek33 Jacek Piekara 21.01.10, 22:26 zdecydowanie! Najlepsze są te o inkwizytorze! Odpowiedz Link Zgłoś
rzesy_walesy Re: Warte polecenia książki Fantasy 10.03.10, 00:17 Malazańska Księga Poległych - cudo! (przynajmniej te książki które już wyszły) A z pozycji, które chyba jeszcze nie padły to polecam Mroczenego Zbawiciela (Zamboch), Kłamstwa Locke'a Lamory - Scott Lynch(nie wiem czy już padło) Odpowiedz Link Zgłoś
wiedziemek Re: Warte polecenia książki Fantasy 10.03.10, 12:55 "Siewca wiatru" Kossakowskiej - żywy, barwny język, plastyka słowa na poziomie kosmicznego obrazowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mixa1993 Moje osobiste bestsellery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 18:40 Mało znana saga DragonLance czemu ona bo kiedy przeczytałem już Harrego Pottera, Wiedźmina, Eragona i wiele innych myślałem ze niema już co czytać zwłaszcza że po przeczytaniu tych książek (były świetne) lecz strasznie krótkie, ja należne do tych ludzi którzy lubią jak coś ciągnie się w "nieskończoność" po 7 części Harrego stwierdziłem ze nie będę już nic czytał ale kolega polecił mi "Smoki wiosennego świtu" pierwsza część z trylogii która otwiera całą sagę DragonLanc. Czytałem kiedyś artykuł w którym wiele sławnych autorów fantasy przyznawało się że pisząc swoje działa czerpały z DragonLanc np. Christofer Paolini autor "Eragon" "Najstarszy" "Brisingr"... A jesli uważacie że przeczyszczaliście wszystko co najlepsze to zerknijcie na "Legenda o Humie" bije wszystkie książki fantasy jakie znam...nie umiem o niej opowiedzieć żeby nie zepsuć efektu ale warto. Ps. Najbardziej mnie boli że widzę że tylko polecacie takie książki które mają wersje filmową... Odpowiedz Link Zgłoś
styllowka Re: Warte polecenia książki Fantasy 13.10.10, 12:06 ja ostatnio natknęłam się na pozycję książkową, która łączy w sobie fantasy z horrorem, mianowicie jest "Ibis" R. Grodowskiego. Fragment jej znalazłam w internecie: www.goneta.net/sklep/product_info.php?cPath=22&products_id=95&osCsid=3nkam9e8k5ujl0bhg839vq2j97. Zastanawiam się czy znacie może jakieś inne pozycje niszowych polskich autorów z tego kręgu tematycznego? Odpowiedz Link Zgłoś