czajka9 20.06.03, 09:29 Jakie sa wasze ulubione książki s-f? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3telnick Re: ulubione stare dobre s-f 20.06.03, 15:31 Długo wymieniać... Zaczynałem od Broszkiewicza "Mój Księżycowy pech", potem "Wiatr od Słońca", później lżejszy Lem - "Eden", "Niezwyciężony", "Opowieści o Pilocie Pirxie", "Cyberiadę", pożniej był też czas na "Solaris", "Pamiętnik znaleziony w wannie", "Dzienniki gwiazdowe"... W międzyczasie Kirył Bułyczow, Zajdel ("Limes Inferior"!), EUgeniusz Dębski z jego a'la Chandler'owskimi powieściami, "Głowa Kasandry" (czyje to było? pamiętam, że jeden z bardziej udanych debiutów)... "Człowiek w Labiryncie" Silverberga, a i bracia Strugaccy... oj długo wymieniać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W10 Ubik, Limes Inferior, Misja Międzyplanetarna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 21:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takijeden Glowa Kasandry IP: *.ny5030.east.verizon.net 03.07.03, 18:45 Glowe Kasandry napisal Marek Baraniecki, a potem sprobowal zrobic z niej film - i tyle o facecie slyszeli... Od polowy lat 80-tych nie wydal juz chyba ani slowa, troche szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asimo2 Re: Glowa Kasandry IP: *.hipernet.ras.pl 09.07.03, 11:30 Gość portalu: takijeden napisał(a): > Glowe Kasandry napisal Marek Baraniecki, a potem sprobowal zrobic z niej film - > > i tyle o facecie slyszeli... Od polowy lat 80-tych nie wydal juz chyba ani > slowa, troche szkoda. w połowie lat 90-tych, w FENIXIE ukazało się opowiadanie Baranieckiego pt gambit wg piotra ( lub Pana nie pamiętam dokładnie a do tego nr pisma nie mam czasu teraz dotrzeć ale spróbuję po 14 .07 . 03 ) w tym samym nr był wywiad z autorem,k tóry mówił że pracuje nad nową powieścią ale jak do tej pory ani widu ani słychu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Glowa Kasandry IP: *.wsp.czest.pl 10.07.03, 10:08 Baraniecki wydał zbiorek 4 (świetnych)opowiadań pt.Głowa Kasandry (wyd.Reporter,pocz.lat 90-tych),w antologii "Dira Necessitas"(wyd.Almapress) umiescił opowiadanie "Gwiezdny Kupiec".To w Fenixie miało chyba tytuł "Gambit Piotra" (chyba 91 rok). Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: ulubione stare dobre s-f 05.07.03, 14:30 bułyczow, strugaccy, "ludzie jak ludzie" [autora nie apmietam, ale to jest radziecka sf], brian w. aldis, gene wolf... zajdel, petecki... ps. prowadze na yahoo mala grupe dyskusyjno/mailongowa poswiecona glownie starej SF. aby sie przylaczyc po prostu wyslijcie e-mail na adres stara-sf-subscribe@yahoogroups.com albo napiszcie do mnie: rubeus100@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: ulubione stare dobre s-f IP: 195.216.116.* 17.07.03, 09:08 Moje ulubione starocie to: Gabriela Górska - Kontakt Aleksandra Szarłat i Ewa Szymańska - Bogowie naszej planety Markowski - Pajęczyna. / Po drugiej stronie księżyca Jak ożeniłem sie z brzydką dziewczyną Ocean niespokjny Na tropie tajemnicy - rosyjscy autorzy (nie pamiętam) Andrzej Trepka - Totem lesnych ludzi Zbigniew prostak - Spłacony dług Czesław Chruszczewski - zbiory opowiadań Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś