kyos 01.05.08, 11:57 ktoś czytał ? jak oceniacie tą książkę ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dodecahedron Re: "Imago" W.Żwikiewicz 05.05.08, 08:33 Jak cała proza Żwikiewicza- ciężka, wymagająca skupienia nie okupionego (w moim przypadku) satysfakcją. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: "Imago" W.Żwikiewicz 09.06.08, 13:09 dodecahedron napisał: > Jak cała proza Żwikiewicza- ciężka, wymagająca skupienia nie > okupionego (w moim przypadku) satysfakcją. faktycznie cięzka i faktycznie wymagająca skupienia a reszta to już kwestia gustu :) w każdym razie najdziwniejsza rzecz jaką czytałem: chaos pomysłów (momentami wygląda to jak prototyp RPG), specyficzny rytm narracji (i sama osoba narratora, jej osobowość, obsesje i emocje), ciąg obrazów między snem a jawą, pewne powtarzające się motywy (kilka różnych planów-osi wokół których toczy się akcja, czy raczej monologi refleksyjne)... i detonujący finał, który nie wyjaśnia ani tajemnicy planety ani jej cywilizacji, niczego --poza nakreśleniem niezwykle sugestywnego obrazu człowieka (i ludzkości) XX wieku Odpowiedz Link Zgłoś
christopher.scierwnik Re: "Imago" W.Żwikiewicz 04.07.08, 14:48 Żwikiewicza czytałem tylko "Delirium w Tharsys" i jakieś opowiadania. bardzo ciężka literatura, trochę taka "sztuka dla sztuki". do końca nie wiadomo o co chodzi...ale coś w tym jest;) jest mnóstwo nowych, ciekawych rzeczy do przeczytania, więc nie wiem, czy jeszcze kiedyś dam Żwikiewiczowi szansę, ale kto wie... pamiętam , że na podstawie "delirium..." próbowałem zrobć kampanię do Starcrafta, ale utknąłem... Odpowiedz Link Zgłoś
dodecahedron Re: "Imago" W.Żwikiewicz 06.07.08, 22:53 christopher.scierwnik napisał: > pamiętam , że na podstawie "delirium..." próbowałem zrobć kampanię do > Starcrafta, ale utknąłem... Szacun! Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: "Imago" W.Żwikiewicz 28.09.08, 19:02 Coś okropnego. Straszliwy, niestrawny gniot. Chociaż przyznam szczerze, że doczytałam nawet nie do połowy. Odpowiedz Link Zgłoś