princessofbabylon 13.09.09, 12:47 Ogląda ktoś czasem? Ja siedzę teraz i mi ręcę opadają. Walnęłabym te baby obie w łeb. Biedna ta młoda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manny_penny Re: Świat według dziecka 13.09.09, 13:25 chyba mówisz o odcinku który oglądałam wczoraj do obiadu: córka, matka, babcia żal oglądać szkoda dziewczyny...ja jej proponuje na studia wyjechac na drugi koniec Polski, jak najdalej od tych toksycznych kobiet program sie skonczył a ja siedziałam w poczuciu że one nic nie zrozumiały...niestety..były ładne słowa i płacze..ale ani matka ani babcia nie zmienią się po tym programie niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Świat według dziecka 13.09.09, 14:18 Tak. Ta matka taka niereformowalna. Uciekłabym z takiego domu. A babcia? Jej się już nie da zmienić. Naprawdę mi tej małej szkoda, bo widać że ona tam nie ma nikogo, kto by mógł ją wesprzeć. Bo matka się drze, a babcia jej wtóruje. Straszne... Odpowiedz Link Zgłoś
panna-nikt-online Re: Świat według dziecka 13.09.09, 15:05 Obejrzałam kilka odcinków i zadziwia mnie pewna prawidłowość.Otóż: dzieci wydają się mądrzejsze od rodziców!I tak się zastanawiam po co tacy ludzie mają dzieci, skoro nie potrafią świadomie podchodzić do ich wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Świat według dziecka 13.09.09, 16:12 panna-nikt-online napisała: > po co > tacy ludzie mają dzieci, Ja też często to dostrzegam. I też mnie to zastanawia, po co się ktoś zbiera za robienie dzieci, jak potem sobie ewidentnie nie radzi. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 ale nikt nie zdaje sobie sprawy że sobie nie radzi 13.09.09, 17:19 Schemat jest następujący "mam niedobre dziecko", "mam pyskatą córkę" albo "mam niegrzecznego syna" więc Supernianiu na pomoc! Przecież żadna z tych bab wcale nie uważa że postępuje źle. W ogóle dziwne że kłopoty z wychowaniem mają wyłącznie matki... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: ale nikt nie zdaje sobie sprawy że sobie nie 13.09.09, 17:40 Bo ojcowie często wyautowali się w tego układu, sprowadzając swoją rolę do radosnego zapłodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 Re: ale nikt nie zdaje sobie sprawy że sobie nie 13.09.09, 18:03 > Bo ojcowie często wyautowali się w tego układu, sprowadzając swoją > rolę do radosnego zapłodnienia. + do roli bankomatu który ma wypluwać kasę, płacić za wszystko i nie dyskutować, bo to nie on on nosił w brzuszku, nie on rodził i nie on karmi. Wiadomo że w Polsce dziecko jest bardziej mamusi niż tatusia. Tatuś jest na pewno niezbędny kiedy mamusia obrażona na byle co "zabiera dzieci" i posądza tatusia o alimenty. Superniania często powtarza że ojcowie są w Polsce wyałtowani gdyż młodzi ojcowie są po narodzeniu dziecka otoczeni wianuszkiem bab (matki, żony, teściowe, ciocie), nie dopuszczeni do opieki nad dzieckiem poddają się pod naporem haseł "nie dotykaj bo zrobisz coś złego", "nie ruszaj bo upuścisz" albo "zostaw bo się nie znasz". Odpowiedz Link Zgłoś
manny_penny Re: ale nikt nie zdaje sobie sprawy że sobie nie 13.09.09, 18:12 Zapomniałeś/aś dodać, że często też pełnią rolę straszydła...powiem ojcu jak wróci, ojciec z tobą porozmawia, i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Świat według dziecka 15.09.09, 12:20 .Otóż: dzieci wydają się mądrzejsze od rodziców! Podsłuchałam rozmowe 7 i 8 latka: - oglądałes wczooraj Supernianię? - No, ale te dzieci niegrzeczne były... - jeść nie chciały i jedzeniem pluły - Ale potem okazało się, ze to wina rodziców. 8 latek z grobową miną i głębokim przekonaniem - To ZAWSZE jest wina rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_penny Re: Świat według dziecka 13.09.09, 17:54 Masz racje. Ja za całość obwiniam matkę. Przede wszystkim sama ma nieodciętą pępowinę i do spółki z babką wychowuje córkę. Matka powinna stać pomiędzy babcią i córka, ale zawsze o jeden krok bliżej do córki, a tam jest na odwrót. Znam rodzinę w której matka spoliczkowała babke w trakcie kłótni w obronie córki. Ktos moze napisać, że to patologia. Nie, to zdrowy odruch w obronie własnego dziecka. Jak ktoś ma dzieci, to powinny być one dla niego na pierwszym miejscu, a nie na szarym końcu po rodzicach. W trakcie programu i na nagraniu w domu babka wielokrotnie zwyzywała wnuczke od idiotek itp. a matka nawet nie zareagowała, a ja sie ciskałam w fotelu :) Szkoda że nie mozna zadzwonic do studia, no ale to tez nie jest program na zywo :) Moja córke moja matka wyzwałaby tak tylko raz. Ale tamta matka z programu nigdy tego nie zrozumie, bo sama siedzi pod spódnicą u babki. Tragedia. A pamiętam jeszcze taki odcinek gdzie też była matka i córka, z tym że córka duzo młodsza. Matka wyznała, że jej dziecko w niczym nie jest dobre, ani ładnie nie śpiewa, ani nie tańczy, ani nie deklamuje, itp. juz teraz nie pamietam dokładnie co jeszcze powiedziała, ale też była koszmarem z ulicy wiązów i rpowadząca była przerażona. Kobieta robiła awantury o jakies niedomknięte szafki. Generalnie oczekiwała żeby córka bardzo dobrze się uczyła, posiadała talenty wszelakie, sprzatała swój pokój (czytaj: wylizywała go na kolanach, bo wieczorem matka była gotowa zrobić test białej rękawiczki) i przy tym była grzeczna oraz dała mamusi święty spokój. A potem rodzice sie dziwią czemu dzieciaki uciekaja z domu, albo wpadają w podejrzane towarzystwo. Skoro nie moga sprostac wygórowanym oczekiwaniom rodzicom, to znajduja sobie kogos kto je zrozumie. Proste. Co tydzien mi ten program podnosi cisnienie :) Ech... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
panna-nikt-online Re: Świat według dziecka 13.09.09, 19:32 "A pamiętam jeszcze taki odcinek gdzie też była matka i córka, z tym że córka duzo młodsza. Matka wyznała, że jej dziecko w niczym nie jest dobre, ani ładnie nie śpiewa, ani nie tańczy, ani nie deklamuje.."- o tak,głupota tamtej kobiety rzeczywiście była porażająca.Szczerze mówiąc to wątpię,żeby ten program coś zmienił w zachowaniu rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
bezia_80 Re: Świat według dziecka 14.09.09, 21:45 Ja również widziałam ten odcinek i też się we mnie zagotowało. I naszła mnie jedna refleksja. jak dziecko jest malutkie i zrobi pierwszy krok, powie pierwsze proste słówka, ba- uśmiechnie sie do nas- cieszymy się jak głupki, obdzwaniamy babcie, ciocie jakie to nasze bobo mądre i co juz potrafi. dziecko dorasta, i nagle nic już rodziców nie cieszy?Za przypadkowo powiedziane słowo BABA przez malucha skaczemy pod sufit, kilka lat później za przyniesiona czwórkę z fizyki, przedmiotu w którego naukę dziecko musiało włożyć dużo wysiłku- powiemy czemu nie 5?Strasznie jest to krzywdzące. Ale tak jak ktoś to napisał- mało prawdopodobne, że te matki zmienią swoje zachowanie i coś zrozumieją po tym programie. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_75 Re: Świat według dziecka 15.09.09, 15:29 bezia_80 napisała: > Ja również widziałam ten odcinek i też się we mnie zagotowało. I naszła mnie > jedna refleksja. jak dziecko jest malutkie i zrobi pierwszy krok, powie pierwsz > e > proste słówka, ba- uśmiechnie sie do nas- cieszymy się jak głupki, obdzwaniamy > babcie, ciocie jakie to nasze bobo mądre i co juz potrafi. dziecko dorasta, i > nagle nic już rodziców nie cieszy?Za przypadkowo powiedziane słowo BABA przez > malucha skaczemy pod sufit, kilka lat później za przyniesiona czwórkę z fizyki... Wiesz Beziu, ja myślę, że takie matki nie rektutują się z tych, które skaczą do góry bo maluch powiedział BABA.. Kto cieszy się jak głupek bo dziecko powie słówko, umie cieszyć się zawsze. To nie zmienia się nagle. Sądzę, że takie potwory aą potworami od początku. Z jakichś powodów uważają ciążę i dziecko za coś co się przydarza, bo Bóg albo los tak chciał, przysparza to cierpień i kłopotów, ale nie jest to żaden ósmy cud - do takiego myślenia przyzwyczaiły ich pewnie ich matki. Od początku nie potrafią pochwalić małucha, przytulić, zachwycić się nim. To są te matki, które w supermarketach i na ulicach popędzają, pokrzykują, szarpią za rączkę. Potem karcą za złe oceny, potem wybrzydzają za chłopaka.. A potem dziwią się, że zostają same.. Ja ze swojego dzieciństwa pamiętam, że ani mama ani babcia nie szczędziły mi pochwał, pocałunków, tulenia. Teraz nie mam najmniejszych kłopotów żeby ofiarować to swojemu dziecku. To procentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Świat według dziecka 13.09.09, 20:44 Tak. I jeszcze, że się umalowała (straszne, 16latka się pomalowała) i wygląda jak dzi.wka. No ludzie święci. Tamten odcinek o niedomkniętych szafkach też oglądałam i śmiałam się z tej wariatki. W pewnym momencie wykrzyczałam, że babon jest nienormalny. Bo drzwiczki od szafy otwarte. A pies będzie kupiony, jak mała będzie miała średnią 4.0. Jakbym siedziała obok niej, to bym jej chyba w pysk dała za ten tekst, że ona się do niczego nie nadaje, bo "ani spiewać, ani rysować, ani nic". To ona musi być wybitnie utalentowana, żeby sfrustrowana matka była z niej dumna, albo ją kochała? Oglądałam ten program i jedyna myśl jaka mi się ciągle nasuwała to taka, że ta matka sama nic nie umie i jej niespełnione ambicje ma zrealizować córka. Żal mi było tej małej jak nie wiem. Z tym psem zwłaszcza... Odpowiedz Link Zgłoś
panna-nikt-online Re: Świat według dziecka 13.09.09, 21:25 ona twierdziła jeszcze,że jak juz z drzwiami od szafek będzie OK,to wtedy jeszcze krzywo ustawione talerze będą jej spędzać sen z powiek :))) Biedne to dziecko,ale wydaje mi się, ze kobieta była tak tępa,że niewiele do niej dotrało.Powtórzyła tylko,to co jej niania wyperswadowała wyglądając przy tym jak bezmyślne zombie. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: Świat według dziecka 14.09.09, 07:56 To był ciężki przypadek, ale niania nie powinna w programie pokrzykiwać, przewracać oczami i wzdychać znacząco, nawet na głupią matkę. Odpowiedz Link Zgłoś
muminek98 Re: Świat według dziecka 14.09.09, 08:18 a gdzie i na jakim kanale to leci?i kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Świat według dziecka 14.09.09, 15:18 TVN Style. Ja glądam w niedziele o 12.30, ale odcinki są o różnych porach, nie wiem dokładnie w jakich. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_penny Re: Świat według dziecka 14.09.09, 16:48 Ja ogladam w sobotę po 17 jakoś. Co do tego wywracania oczami, pokrzykiwania czy wzdychania znacząco niani. Wg mnie ona może wszystko. Ci ludzie z własnej nieprzymuszonej woli chcieli wystapić w tym programie, więc nie powinni byc oburzeni ze ktos na nich krzywo spojrzy...bez przesady. Założe się że niania i tak się chamuje, bo pewnie nie raz ma ochotę powiedziec coś wiecej. Kto ogląda program ten wie. Tam są czasem tak ciężkie przypadki, że ja po obejrzeniu programu sama mam wstrętny humor. 90% rodziców siedzących u niej na kanapie to debile. Ja ją podziwiam, bo i tak traktuję ich bardzo grzecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Świat według dziecka 14.09.09, 15:20 ochra napisała: > To był ciężki przypadek, ale niania nie powinna w programie > pokrzykiwać, przewracać oczami i wzdychać znacząco, nawet na głupią > matkę. Hmmm... no niby tak, ale niania też człowiek i nerwy też jej wysiadają w niektórych momentach ;) Ja bym tej babie wprost powiedziała, że ma z dynią, więc Zawadzka i tak sporym taktem się wykazała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
flowerbomb5 Latwo krytykowac rodzicow 15.09.09, 08:20 patrzac z zewnatrz. Ale ci ludzie tak samo zostali wychowani, kiedys to oni byli tymi dziecmi krzywdzonymi przez wlasnych rodzicow i tak od pokolen. Te niewinne dzieciaczki nad ktorymi sie wszyscy teraz uzalaja kiedys beda sie zachowywac tak samo wobec swoich dzieci. Takie zachowania wchodza w krew i nawet gdyby swiadomie probowac zmienic niektore rzeczy, to jest niesamowicie trudno, choc wielu ludziom patrzacym z zewnatrz wydaje sie banalne i oczywiste a rodzice to debile. A oni nieswiadomie i automatyczne powielaja zachowanie calych pokolen. Zeby przerwac ten lancuch pokoleniowych zaniedban trzeba wiele pracy samoswiadomosci, analizy i niesamowitego wysilku. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_penny Re: Latwo krytykowac rodzicow 16.09.09, 10:48 Idąc tym tokiem myślenia dzieci które były lane przez rodziców, własne dzieci też będa katowć? Coś mi sie wierzyc nie chce. Inaczej - ja nie chce w to wierzyć. I czy to jest wytłumaczenie dla tych rodziców? To że mieli trudne dzieciństwo, więc teraz sa złymi rodzicami? Nieświadomie powielają zachowania? Wg mnie nikt kto kiedyś zaznał krzywdy nie jest bardziej jej świadomy. I wyczuwa ja instynktownie w zachowaniu innych i swoim własnym. Dla mnie to nie jest żadne wytłumaczenie. Oni sa po prostu żli bo chca tacy być, albo jak ktos tam napisał maja dziecko z przypadku, kochane z musu. Odpowiedz Link Zgłoś
notting_hill Re: Latwo krytykowac rodzicow 16.09.09, 11:13 Tak jest, dzieci które były bite i poniżane będą bić i poniżać własne dzieci, jeśli świadomie nie przerobią tego tematu. I wcale nie "programowo" będą to robić, mogą sobie deklarować, że :"ja własnego dziecka nie uderzę nigdy", a w sytuacji stresowej ręka im sama poleci, bo taki rodzaj reakcji mają wdrukowany. Że już nie wspomnę przemocy psychicznej... Problem tkwi w tym, że wszyscy ci ludzie będą deklarować jednym głosem szacunek do rodziców, szczęśliwe dzieciństwo, brak jakiejkolwiek traumy. Mnie w tym odcinku z babcią, córką i wnuczką uderzył ich sposób komunikacji oparty na ironii, raniących uwagach, to jak matka powiedziała: bo ona płacze na zawołanie. A na uwagę Zawadzkiej, że przecież rani swoje dziecko, odpowiedź, że przecież ona nic takiego nie zrobiła, a w domyśle co ona taka wrażliwa jest. Tak tak, to wielopokoleniowy trening. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Latwo krytykowac rodzicow 16.09.09, 11:14 manny_penny napisała: > Idąc tym tokiem myślenia dzieci które były lane przez rodziców, > własne dzieci też będa katowć? Coś mi sie wierzyc nie chce. Ale tak właśnie jest. Oczywiście nie w każdym przypadku, ale statystycznie dzieci powielają wzorce rodzicielskie, i te dobre i te złe. I nawet świadomość, że rodzice robili coś źle, nie chroni przed robieniem tego samego z własnym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_penny Re: Latwo krytykowac rodzicow 16.09.09, 12:51 Rozumiem. To jest masakra w takim razie :( Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Świat według dziecka 14.09.09, 19:10 Juz o tym gdzies pisalam. Biedna ta dziewczyna- najbardziej pojetna, kumata, wrazliwa i chetna na zmiany. Az dziwne u 16 latki ,zwlaszcza z taka matka i babka. Obie do odstrzalu, zwlaszcza babka. Babka samo zlo. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_75 Re: Świat według dziecka 17.09.09, 10:08 18_lipcowa1 napisała: > Juz o tym gdzies pisalam. > Biedna ta dziewczyna- najbardziej pojetna, kumata, wrazliwa i chetna > na zmiany. Az dziwne u 16 latki ,zwlaszcza z taka matka i babka. > Obie do odstrzalu, zwlaszcza babka. Babka samo zlo Doczekałam wczoraj aż do 22:30 żeby obejrzeć powtórkę. Coś strasznego! Prześliczna, wrażliwa, inteligentna dziewczyna. Taką córkę sama chciałabym mieć. Matka - sopel lodu i nic nie wskazywało na to żeby stopniał, babka, cóż.. To co napiszę będzie straszne, nigdy tak o nikim nie napisałam, ale kiedy w pewnym momencie zaczęła labidzić, że lepiej by było dla wszystkich żeby już zeszła z tego świata, wyrwało mi się, że ma rację, ma rację... Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Świat według dziecka 14.09.09, 22:35 Oglądałam tylko raz; zobaczyłam bardzo wrażliwego, niedocenionego chłopczyka, który sam przed soba usprawiedliwiał ojczyma, że ten poświęca więcej czasu młodszemu bratu (bo to w sumie własne dziecko!) - popłakałam się i dość. To nie na moje nerwy! Odpowiedz Link Zgłoś
deczko Re: Świat według dziecka 17.09.09, 14:41 Straszni sa ci rodzice. A przede wszystkim niereformowalni, ja sie zastanawiam czemu oni ida do tego programu? Mysle, ze uwazaja, ze to z ich dziecmi jest cos nie w porzadku, ale oni sami sa swieci. Pewnie po programie maja glupie miny jak spotykaja sasiadow. Sa to rodzice na pokaz, na odwal, bo trzeba miec dzieciaka. Jak mozna o wlasnym dziecku powiedziec, ze ono jest do niczego. To PATOLOGIA!! Przeciez ta dziewczynka nie jeden raz bedzie wracac do tego programu, to smutne, ze ta matka ja wychowuje. Matka, babka i corka/wnuczka. Zal patrzec na te ladna, madra dziewczyne, jak chcialy ja zranic wyskakiwaly z ojcem, ehhh mam nadzieje, ze nie zmieni sie w taka raszple jak matka i babka. Tu widac bylo ze super niania powstrzymywala sie zeby tej babci nie dolozyc, ale taki beton niewiele juz zrozumie. Matka sie odpicowala do tv i chyba dlatego tam poszla, zeby gdzies jeszcze zaistniec. Co do zachowania super niani- mnie ono nie dziwi. Ci ludzie to sa jakies totalne buce, trzeba miec do nich cierpliwosc, ale i jej nie stracza, stad takie, a nie inne miny. Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Świat według dziecka 18.09.09, 12:03 Zal patrzec na te ladna, madra > dziewczyne, jak chcialy ja zranic wyskakiwaly z ojcem Z tym ojcem to też przegięła baba jedna wredna. Najgorsze było to, że to wbicie szpili babie radość sprawiło. -- what`bout us Odpowiedz Link Zgłoś
dalenne Re: Świat według dziecka 18.09.09, 12:16 Matko jedyna, tą sprawą powinna się zainteresować jakaś instytucja, bo to przecież znęcanie jest. Ta dziewczyna będzie miała zwichrowaną psychikę do końca życia, a poczucie własnej wartości mniejsze niż 0. To wszystko jest na serio? Bo aż wierzyć się nie chce że na potrzeby TV i nikt z tym nic nie robi... Odpowiedz Link Zgłoś