Dodaj do ulubionych

Koncert Noworoczny z Wiednia.

29.12.10, 17:48
Bardzo namawiam wszystkich do obejrzenia tego koncertu. Transmitowany bezpośrednio z sali Filharmoników Wiedeńskich, gdzie można zobaczyć nie tylko zabytkowe wnętrza, ale jeszcze do tego bajkowo udekorowane, z reguły przez ogrodników z San Remo, lub z Holandii.
Bardzo atrakcyjny PROGRAM
Oglądam od lat, i nigdy się nie zawiodłem.
Całość na TVPHD zaraz po jedenastej, lub pr.II PR. Także w pr.II TVP, ale tylko druga część, za to z komentarzem B.Kaczyńskiego.
Oczywiście to wszystko w Nowy rok, czyli 1.01.2011.
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 29.12.10, 19:29
      Zawsze oglądam.
    • kropkai Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 30.12.10, 22:57
      Dlaczego ten koncert, pokazywany jest tylko dla wybranych?? Ja nie mam HD.
      Swoją droga, nie potrafię zrozumieć, dlaczego polskie stacje tv, nie wpadły na pomysł żeby z tak oczywistego wydarzenia artystycznego w wymiarze co najmniej europejskim, nie zrobić swojej wizytówki noworocznej?
      Widać mają nas za bandę kretynów i wolą nam serwować Kevina albo inne cuda.
      • karen64 Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 30.12.10, 23:52
        Za `To&owo`:
        -sobota 1 stycznia godz.11.15 -12.10 część I na TVP KULTURA
        -sobota 1 stycznia część I godz.13.10-14.00 na TVP2 ,a w niedzielę 2 stycznia o godz.0.20-1.50 część II na TVP2
        -na TVPHD : sobota 1 stycznia godz.11.05 cz.I , o godz.12.15 część II

Dla mnie Nowy Rok bez tego koncertu się nie liczy :)
        • pola_negri Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 31.12.10, 08:14
          W zeszłym roku zapomniałam oglądnąć! Kaca (moralnego) miałam chyba do lutego :-)
          • misiania Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 31.12.10, 11:14
            Ja sobie troszkę wraz z publicznością klaszczę, gdy dyrygent nakazuje, i od razu nowy rok robi się weselszy :)
        • wnukmarycha Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 31.12.10, 11:41
          Z tego wynika, że jedynie w TVP HD Koncert Noworoczny w całości nadawany będzie na żywo, a w TVP Kultura - wyłącznie cz. II, podczas gdy na docierającym do znacznie szerszej rzeszy odbiorców - 'z puszki', czyli w postaci retransmisji. W swoich zapowiedziach odnośnie retransmisji w TVP 2 Telewizja Polska robi swoim widzom wodę z mózgu, bowiem w prasowych anonsach przekaz z godz. 13:10 podawany jest jako cz. I koncertu, podczas gdy w rzeczywistości jest to cz. II. Z tego powodu od lat Koncert Noworoczny oglądam za pośrednictwem kanałów niemieckojęzycznych (ARD, ZDF, 3sat), gdzie dodatkowo nie muszę wysłuchiwać popisów komentatora, któremu zdarza się 'zagadywać' początki utworów.
        • wnukmarycha Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 31.12.10, 11:59
          Oznacza to, że TVP robi swoim widzom wodę z mózgów lub uważa ich za idiotów. Bezpośrednia transmisja całości jest wyłącznie w niszowym TVP HD, a transmisja tylko z I części - w równie niszowym TVP Kultura. Zapowiedzi prasowe (również w serwisie TVP) dotyczące tego eventu są po prostu kłamliwe - w programach jest mowa, że o 13:10 będzie transmitowana pierwsza część Koncertu Noworocznego, podczas gdy nie jest to transmisja, a już przekaz 'z puszki'; w niedziele ma to być część II - akurat jest odwrotnie. W swoim serwisie dotyczącym programu TVP 2 na 1 stycznia telewizja podaje:
          "Ten uroczysty koncert jest nadawany jednocześnie przez wiele stacji radiowo-telewizyjnych."
          Z tego wynika, że nawet wg TVP nie jest ona stacją telewizyjną!!!

To wszystko sprawia, że już od wielu lat oglądam Koncerty Noworoczne za pośrednictwem stacji niemieckojęzycznych (ARD, ZDF, 3sat), gdzie w dodatku komentatorom nie zdarza się 'zagadywanie' początków utworów i popisywanie się swoją elokwencją.
          • wnukmarycha przepraszam za 'dublet', ... 31.12.10, 12:01
            ... ale akurat podczas wysyłania postu trwała instalacja programu, w wyniku czego system mi 'wywalił się'.
            • szwampuch58 Re: przepraszam za 'dublet', ... 31.12.10, 15:49
              live w HD,720p, tylko na ZDF niekodowane na Astrze,
              • aduerin re 31.12.10, 17:29
                eee tam, koncert noworoczny bez komentarza Boguslawa Kaczynskiego to juz nie to samo. Nie odmowie sobie tej uczty melomana :)
                • wnukmarycha Re: re 31.12.10, 23:57
                  aduerin napisała:

> eee tam, koncert noworoczny bez komentarza Boguslawa Kaczynskiego to juz nie to
                  > samo. Nie odmowie sobie tej uczty melomana :)

Ja wręcz przeciwnie - właśnie dlatego co roku odmawiam sobie tej 'przyjemności' (choć zasług p. Bogusława nie neguję, ale znając twórczość Straussów i ich biografie ...)
          • the_dzidka Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 31.12.10, 16:05
            Masz jakąś straszną traumę na tle TVP.
            • wnukmarycha Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 31.12.10, 23:55
              Nie mam, ale nie lubię, gdy ktoś usiłuje ze mnie robić idiotę.
              • the_dzidka Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 01.01.11, 12:09
                I dlatego walę wielopiętrowe posty na temat kondycji oraz prowadzenia się TVP przy okazji jednego nieco irytującego faktu. Jasne.
    • wendrowczyk Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 01.01.11, 10:42
      Nudne.
      • oryginal23 Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 01.01.11, 12:30
        Ciekawe od czego jest TVP Kultura, tam koncert powinien być transmitowany w całości.
        23.
        • elde23 Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 01.01.11, 14:50
          Czuję niedosyt. Gorąco namawiałem, ale koncert był rzeczywiście nudny.
          Zazwyczaj dyrygenci o światowej sławie składali repertuar z przebojów, których u Straussów nie brakowało. Dyrygenci mniej znani, wyciągają utwory, które nie przebiły się do strefy "przebojowej".Chcą się w ten sposób wyróżnić. Nie pamiętają przy tym, że jeśli coś nie trafiło do ucha słuchacza przez 150 lat, to widocznie coś w tym jest. Nie zawiodła natomiast sceneria, zwłaszcza wnętrza. Trochę mniej kwiatów, niż w ubiegłych latach, ale "darowanemu koniowi...".
          Na koniec uwaga do p.Kaczyńskiego. Otóż Koncert odbywał się w Złotej Sali budynku Wiedeńskiego Towarzystwa Muzycznego, który o budynek nie ma nic wspólnego z Filharmonią. Nawet nie stoi w pobliżu. To tak, jakby się upierać, że ołtarz W.Stwosza znajduje się w Katedrze na Wawelu.
          Nie zmienia to faktu, że już cieszę się na koncert przyszłoroczny.
          • wnukmarycha Re: Koncert Noworoczny z Wiednia. 02.01.11, 12:22
            Tym razem TVP zrobiła coś, co dotąd się nie zdarzało - zachowany został pierwotny podział koncertu na części, co jednak oznacza, że większość widzów oczekujących wczesnym popołudniem tej najbardziej atrakcyjnej - drugiej i zarazem tradycyjnej - części została wystawiona do wiatru, bowiem zwykle nadawana bezpośrednio w południe, tym razem pokazana zostanie w niedzielę (a właściwie już w poniedziałek) po północy, przy niewielkiej widowni. Można oczekiwać, że taki sposób pokazywania tego koncertu w przyszłym roku stanie się argumentem do zaniechania jego emisji na popularnych antenach TVP.

elde23 napisał:

> Na koniec uwaga do p.Kaczyńskiego. Otóż Koncert odbywał się w Złotej Sali budyn
            > ku Wiedeńskiego Towarzystwa Muzycznego, który o budynek nie ma nic wspólnego z
            > Filharmonią. Nawet nie stoi w pobliżu. To tak, jakby się upierać, że ołtarz W.S
            > twosza znajduje się w Katedrze na Wawelu.

To niestety nie pierwszy przypadek, gdy mający niewątpliwe popularyzatorskie zasługi B. Kaczyński udowadnia, że akurat w przypadku twórczości J. Straussa II do lekcji 'nie przykłada się'. Tym razem takim kwiatkiem był debiutancki kadryl (op. 2) J. Straussa II - przyznanie się, że słyszał tą perełkę kadryli po raz pierwszy jest dziwne, skoro utwór ten jest na licznych płytach różnych wykonawców.

> Nie zmienia to faktu, że już cieszę się na koncert przyszłoroczny.

... w którego programie oby znalazło się więcej znanych (a i tych mniej znanych, ale uroczych) utworów Straussów, choćby Józefa, który z całej dynastii był chyba najbardziej oryginalnym, wrażliwym - by nie rzec - romantycznym kompozytorem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka