Dodaj do ulubionych

Kazik Staszewski

18.09.11, 19:18
ten to się skubany urządził: - Jak trafiłeś na Teneryfę, gdzie masz dom?
- Zaczęło się od wycieczek na wakacje i wyjazdów do kuzyna, który mieszka tam od lat 80. To on wpadł na pomysł, żebym coś kupił na wyspie. Miałem wtedy trochę gotówki – starczyło na wkład własny. Wystąpiłem tam o kredyt, kupiłem dom i jeżdżę tam na 4-5 miesięcy w roku. Połączenia są częste i tanie – poza sezonem bilety można kupić za 200-300 złotych w obie strony. Nie jest to więc jakiś ekskluzywny wyczyn. Odrywam się od obowiązków – zawodowych i rodzinnych. Odpoczywam. Siedzę na balkonie, piję wino, palę papierosy, bo tam to dopiero wchodzą! I czytam książki. W Polsce czas zjadają mi gazety. A na wiosnę i lato wracam do Polski.

też będę dążył do tego :D
Obserwuj wątek
    • my-name-is-blond Re: Kazik Staszewski 18.09.11, 20:51
      Wykrzesaj w sobie trochę talentu, to nie będziesz musiał zazdrościć i wyżalać na forum :P
      • white.beet Re: Kazik Staszewski 18.09.11, 21:56
        najwyraźniej mierzysz mnie swoją miarą, nie wiem gdzie się tam doszukałaś wyżalania, a o mój talent jestem akurat spokojny :)
    • sibeliuss Re: Kazik Staszewski 19.09.11, 02:19
      Kto z nas nie nucił hitów "Celina", "Baranek" i inne napisane przez Stanisława Staszewskiego, a wykonywane przez jego pierworodnego Kazimierza. Kazio nie śpiewał o tym charytatywnie, wydał płyty i zarobił na nich.

Zapytacie o co mi chodzi, otóż mijam na Cmentarzu Bródnowskim rozpadający się grób zmarłego w 1973 Stanisława, gdzie wyblakły napis głosi "Kochanemu Tatusiowi - syn". Wiem, że to nie moja sprawa, ale po tej Teneryfie może Kazimierz dotrze kiedyś i do mogiły tatusia i załatwi chociażby zamurowanie dziury w rozpadającym się pomniku - tatusiowi wietrzenie chyba od 38 lat jest zbędne. Sprzątać zgniłych wianków nie musi, zrobili to obcy ludzie.
      • riki_i Re: Kazik Staszewski 19.09.11, 14:17
        Mocne! No, ale przynajmniej nie robił sobie sesji zdjęciowej dla kolorowej prasy na tle grobowca tatusia jak Justyna Steczkowska.

Politycznie Kazik ostatnio poparł PiS i ogłosił Lecha Kaczyńskiego prezydentem wszechczasów. Jakoś dziwnie ta deklaracja idzie w parze z uwiądem twórczym - od dawna nie nagrał nic istotnego. Szkoda, bo był to niegdyś Wielki Artysta!
        • balcerek_jozef Re: Kazik Staszewski 19.09.11, 19:45
          riki_i napisał:

> Politycznie Kazik ostatnio poparł PiS i ogłosił Lecha Kaczyńskiego prezydentem
          > wszechczasów.

Zrobił mądrze!
          Jest wielkim artystą i kronikarzem politycznym Polski.
        • szyfrant.zielonka Re: Kazik Staszewski 19.09.11, 20:44
          Z tym poparciem PiS to chyba jakaś ściema, program polityczny tej partii kłóci sie ze światopoglądem Kaza w zbyt wielu kwestiach. Więc albo robił sobie jajca, albo był pod wpływem (czego - nie wnikam).
          A artystycznie Kazik absolutnie nie próżnuje, może i "Unplugged" nie było bardzo czasochłonne w nagrywaniu, ale od tego czasu niemal non stop koncertuje po kraju, a w międzyczasie nagrał z formacją KnŻ nową płytę, która ma się ukazać jeszcze w tym roku. KnŻ nagrywał w tradycyjnym składzie, czyli - jak się domyślam - nawet z Litzą !
      • balcerek_jozef Re: Kazik Staszewski 19.09.11, 19:43
        Pewnie jego tatuś zasłużył sobie na taki grobowiec.
    • white_lake Re: Kazik Staszewski 19.09.11, 16:31
      lubię kilka piosenek Kultu, ale na szczęście Kazik nigdy nie był moim guru, więc nie muszę się przynajmniej za niego wstydzić, za głupoty, które wygaduje publicznie, ani za tę Teneryfę,
      dla mnie to trochę obciach i drobnomieszczaństwo, jak na alternatywnego artystę - ot, taki sen niemieckiego emeryta
      • balcerek_jozef Re: Kazik Staszewski 19.09.11, 19:46
        A gdzie miał się zaszyć- na Mazurach czy w Bieszczadach?
        Facet wie co robi.
      • misiania Re: Kazik Staszewski 19.09.11, 23:01
        Ale cóż jest złego w domu na Teneryfie? taka np. ja nie miałabym nic przeciw posiadaniu takowegoż.
        • white_lake Re: Kazik Staszewski 20.09.11, 00:31

misiania napisała:

> Ale cóż jest złego w domu na Teneryfie? taka np. ja nie miałabym nic przeciw po
          > siadaniu takowegoż.

złego nic, ale nie ma też w tym nic z rokendrolla
          • anka_cyganka35 Re: Kazik Staszewski 20.09.11, 08:48
            a ty myslisz, ze jego prywatne życie dziecko to jest ciagły rockendrol? :) czyli wykonawnyc death metal to nie wiem w kopalni pod ziemia powinni spedzac urlop stamtad blizej do diabła :) eh szkoda gadac
            • pochodnia_nerona Re: Kazik Staszewski 20.09.11, 21:51
              Myślę, że chodzi raczej o to, co śpiewał/deklamował niegdyś Kazik (że artysta wiarygodny to artysta głodny). Od pewnego momentu Kazikowi, zdaje się, za dobrze się wiedzie i coś mu się w głowie poprzestawiało. Procesy i czepianie się ludzi, alkoholowe wybryki też jakoś dopełniają wizerunku artysty, któremu pieniądze uderzyły do głowy.
              • pavvka Re: Kazik Staszewski 21.09.11, 08:43
                No, alkoholowe wybryki to akurat do rokendrola pasują :P
              • stara_dominikowa Re: Kazik Staszewski 21.09.11, 09:12
                pochodnia_nerona napisała:

> Myślę, że chodzi raczej o to, co śpiewał/deklamował niegdyś Kazik (że artysta w
                > iarygodny to artysta głodny).

Nie ma siły, żeby facet przed pięćdziesiątką, ojciec rodziny, dziadek wnukom nie zauważył, że bez pieniędzy zginie w kolejce po numerek do lekarza, a zamiast jechać na wakacje wyjdzie na ławkę przed blok. Młody gołodupiec ma urok buntownika walczącego z "systemem", stary - jest tylko koszmarem NFZ i ZUS-u. Jeżeli nikogo nie okradł i uczciwie zarobił na tę Teneryfę - tylko pogratulować, że stać go na godne życie z muzyki.
                • nika_75 Re: Kazik Staszewski 22.09.11, 09:32
                  ..hej prorocy moi z gniewnych lat obrastacie w tluszcz
                  juz was w swoje szpony dopadł szmal zdrada płynie z ust...

• stara_dominikowa Re: Kazik Staszewski 22.09.11, 15:33
                    nika_75 napisała:

> ..hej prorocy moi z gniewnych lat obrastacie w tluszcz
                    > juz was w swoje szpony dopadł szmal zdrada płynie z ust...

Zabawne, bo m.in. dzięki temu tekstowi Bogdan Olewicz najprawdopodobniej wygodnie żyje z tantiemów:)
                    • stara_dominikowa Re: Kazik Staszewski 27.09.11, 11:27
                      napisałam:
                      żyje z tantiemów:)

z tantiem oczywiście, sprawdziłam w słowniku :>
                • pepsic Re: Kazik Staszewski 22.09.11, 11:24
                  uczciwie zarobił na tę Teneryfę - tylko pogratulować
                  Zgoda, tylko wydźwięk kiepski, zwłaszcza wobec tych, co to na ławkach przed blokami wysiadują. Bardziej swojsko zabrzmiałaby chata na Mazurach (całkiem możliwe dużo więcej kosztowna).
                  • stara_dominikowa Re: Kazik Staszewski 22.09.11, 15:37
                    pepsic napisała:
                    > Zgoda, tylko wydźwięk kiepski, zwłaszcza wobec tych, co to na ławkach przed blo
                    > kami wysiadują.

Nie zauważyłam, żeby Kazik był socjalistą - dlaczego ma czuć się źle, bo zarobił i korzysta z owoców swojej pracy? Bo inni nie zarobili?
                    • pavvka Re: Kazik Staszewski 22.09.11, 15:57
                      stara_dominikowa napisała:

> Nie zauważyłam, żeby Kazik był socjalistą - dlaczego ma czuć się źle, bo zarobi
                      > ł i korzysta z owoców swojej pracy? Bo inni nie zarobili?

Bo prawdziwy rokendrolowiec ma całe zarobione pieniądze wydawać na dragi, wódę i dziwki :P A dorobienie się domu wakacyjnego jest niezgodne z etosem hłehłe
                      • jedzoslaw Re: Kazik Staszewski 22.09.11, 17:03
                        Nie powinien też wychowywać dzieci i być wiernym żonie, a o byciu kochającym dziadkiem nie wspominając :)
                    • pepsic Re: Kazik Staszewski 22.09.11, 19:40
                      Człowiek z klasą nie obnosi się ze stanem majątkowym.
                      • jedzoslaw Re: Kazik Staszewski 23.09.11, 03:09
                        pepsic napisała:

> Człowiek z klasą nie obnosi się ze stanem majątkowym.

A czy on się obnosi? Wygląda na to, że dziennikarz go o to spytał pierwszy.
                  • riki_i Re: Kazik Staszewski 22.09.11, 23:11
                    pepsic napisała:

> uczciwie zarobił na tę Teneryfę - tylko pogratulować
                    > Zgoda, tylko wydźwięk kiepski, zwłaszcza wobec tych, co to na ławkach przed blo
                    > kami wysiadują. Bardziej swojsko zabrzmiałaby chata na Mazurach (całkiem możli
                    > we dużo więcej kosztowna).

Artysta buntownik, który odniesie sukces, zawsze się oderwie od swoich korzeni, jest to nieuniknione. A raperzy? Żaden przecież nie zostaje na swoim blokowisku, sączyć dalej piwko wśród ziomali przed blokiem. Każdy raper, który się wybił jest potem znienawidzony przez swoją pierwotną "bazę", vide Liroy czy Tede.

IMHO Kazik to już schorowany starszy Pan. Widziałem go z bliska w normalnych klimatach (nie na scenie) i wyglądał jak siedem nieszczęść. Niech się powygrzewa na słonku na emeryturze.
                    • stara_dominikowa Re: Kazik Staszewski 23.09.11, 10:17
                      riki_i napisał:
                      > Artysta buntownik, który odniesie sukces, zawsze się oderwie od swoich korzeni,
                      > jest to nieuniknione.

Podobnie jest z politykami i w każdej innej branży. Jako terytorialne ssaki, których byt i sukces reprodukcyjny jest uzależniony od zasobów - w końcu zawieszamy na kołku piękne, głodne ideały. Teoriami rodziny nie wyżywisz.
              • riki_i Re: Kazik Staszewski 22.09.11, 23:04
                pochodnia_nerona napisała:

> Myślę, że chodzi raczej o to, co śpiewał/deklamował niegdyś Kazik (że artysta w
                > iarygodny to artysta głodny). Od pewnego momentu Kazikowi, zdaje się, za dobrze
                > się wiedzie i coś mu się w głowie poprzestawiało. Procesy i czepianie się ludz
                > i, alkoholowe wybryki też jakoś dopełniają wizerunku artysty, któremu pieniądze
                > uderzyły do głowy.

A co powiesz o Maleńczuku? Kazik to jeszcze małe piwo
                • pochodnia_nerona Re: Kazik Staszewski 23.09.11, 20:31
                  Pozwolę sobie zachować zdanie nt. Maleńczuka dla siebie, bo inaczej zaraz napadną na mnie jego fani i zechcą rozszarpać ;-)
    • gocha221 Re: Kazik Staszewski 23.09.11, 14:09
      Ja kiedyś trafiłam na artykuł o tym, jak to dobrze byc młodym rodzicem, ze można i studiowac i dawać sobie rade i w ogóle szał ciał i uprzęży.
      Jedno z młodziutkich małżeństw podejmowało panią dziennikarkę w swoim mieszkaniu, opowiadając, jakie rodzicielstwo jest fajne.
      Aż się wydało, że chłopiec jest dzieckiem Kazika a mieszkanie dostali na start od rodziców.
      No w takich warunkach, to można takie bzdety pociskać :) Wierzę, że im jest lekko, a po zaliczeniu wpadki rodzice ich wygodnie urządzili. Ba, nawet teorię można do tego dorobić :)
      • jedzoslaw Re: Kazik Staszewski 23.09.11, 19:46
        Kazik jest dowodem na to, że można żyć z muzyki bez pokazywania się w telewizji i lansu na bankietach. A co robi z tymi pieniędzmi to jego prywatna sprawa.
        • pochodnia_nerona Re: Kazik Staszewski 23.09.11, 20:29
          No z tym niepokazywaniem to nie do końca. Jednak jego twarz wszystkim jest ogólnie znana. Może nie był to lans celebrycki, jaki się teraz odbywa, ale przy okazji wydawania płyt jakieś single się pojawiały, teledyski. Jak ktoś zapyta przeciętnego Polaka o polski zespół rockowy spoza głównego nurtu, to jest duże prawdopodobieństwo, że odpowie "Kult" :-) To taki dyżurny underground polski ;-)
          Ja nie mam nic do zarobionych przez Kazika pieniędzy. Jednak jakoś chyba się w nich pogubił, bo a to wychodzą mu problemy z alkoholem, a to znowuż wdaje się w jakieś żenujące sprawy o prawa autorskie tam, gdzie powinien być raczej dumny, że go cytują. I niby się z tego wycofuje, niby zawini jakiś nadgorliwy prawnik, który go, biedaczka, napuści na blogera, ale smród pozostaje i opinia pazernego kutwy. Albo te teksty na płytach, że jeśli ktoś kupuje pirackie, to jest ch...., itp. Są zespoły, które traktują piracenie jako powód do zadowolenia, bo znaczy, że popularne, że ktoś kupi oryginał, jak sobie pirackiego "demo" posłucha. Jeszcze gdyby Kazikowi coś ubywało z kieszeni, ale przecież na Teneryfę starczyło :-P
          Ja życzę Kazikowi spokoju ducha, który przejawi się w zdrowiu i wyważonych opiniach.
          • maciejka_04 Re: Kazik Staszewski 03.10.11, 10:27
            > przy oka
            > zji wydawania płyt jakieś single się pojawiały, teledyski.
            Jak to rozumiesz? To miał nie kręcić teledysków?
            Nie chcąc poddać się koncernom, założył własna wytwórnię. Nie jest konformistą.
            Nie jest Maanamem czy też zespołem Kombi, po których został tylko "neon" - legenda.
            To co robi robi dobrze.

> ak ktoś zapyta prze
            > ciętnego Polaka o polski zespół rockowy spoza głównego nurtu, to jest duże praw
            > dopodobieństwo, że odpowie "Kult" :-)
            Może dlatego, że ta muzyka jest prawdziwa i ponadczasowa?

> Albo te teksty na płytach, że jeśli ktoś kupuje pirackie, to jest ch.
            > Jeszcze gdyby Kazikowi coś ubywało z kieszeni, ale przecież na Teneryfę starc
            > zyło :-P
            A nie jest ch...em?
            Poza tym dalczego żałujesz Staszewskiemu? To jego sprawa co robi ze swoimi pieniędzmi na które przecież sam zapracował.

• pochodnia_nerona Re: Kazik Staszewski 03.10.11, 21:59
              Jak to rozumiesz? To miał nie kręcić teledysków?
              > Nie chcąc poddać się koncernom, założył własna wytwórnię. Nie jest konformistą.
              >
              > Nie jest Maanamem czy też zespołem Kombi, po których został tylko "neon" - lege
              > nda.
              > To co robi robi dobrze.

Moja wypowiedź o teledyskach odnosiła się do wypowiedzi poprzednika, więc proszę czytać ze zrozumieniem. Nie mam pretensji, że kręcił teledyski, chodziło mi o to, że nie był anonimowym, nieznanym nikomu artysta, twarz jego była każdemu znana.

> Może dlatego, że ta muzyka jest prawdziwa i ponadczasowa?

Może, nie mam zamiaru się spierać o to ;-) Ale są bardzo popularni, do czego przyczynił się sam Kazik, rozwijając twórczo różne pomysły, zwłaszcza Tata Kazika tutaj zadziałał "popularyzatorsko", tak sądzę. Cała polska śpiewała (a czasem zawodziła) Baranka, Celinę.

>A nie jest ch...em?

Nie, jest piratem. Wiesz, inaczej wyglądałaby informacja: "kupując wydanie pirackie tej płyty, pozbawiasz swojego ulubionego artystę należnego mu uznania i zarobku", a nie "ten, kto..., jest ch..." Po prostu niesmaczne to było. A żeby było bardziej groteskowo, miałam w swoich rękach także płytę piracką KNŻ ze skopiowanym, a jakże, owym tekstem :-D Piraci, jak widać, nie przejmują się takimi "drobiazgami", ale działa to odstręczająco w stosunku do artysty.

> Poza tym dalczego żałujesz Staszewskiemu? To jego sprawa co robi ze swoimi pien
              > iędzmi na które przecież sam zapracował.
              >

A gdzie ja mu żałuję? ;-)
              Ja jego żałuję. Trochę się w tym wszystkim pogubił. Widzę w tym sporo pieniędzy, brak wyrachowania jego samego, wyrachowanie jego pazernych prawników, którzy go podpuszczają, a on, nie łapiąc się w tym, co mu może zaszkodzić, strzela na oślep po ludziach, jak z tym gostkiem z blogu, z czego się, na szczęście, wycofał, choć chwały mu to nie przyniosło, imprezy i problem z alkoholem oraz mało popularne wypowiedzi nt. polityki, polityków i mam nadzieję, że jakoś to wszystko ogarnie, bo na razie jakoś marnie.
              • maciejka_04 Re: Kazik Staszewski 04.10.11, 13:08
                > chodziło mi o
                > to, że nie był anonimowym, nieznanym nikomu artysta, twarz jego była każdemu z
                > nana.
                Skąd założenie że był anonimowy? Zdecydowanie celebrytą nie jest.

> Nie, jest piratem. Wiesz
                Dla mnie to również ch.j Jedno drugiego nie wyklucza. Jakbyś nazwała złodzieja który właśnie ukradł ci torebkę z wypłatą? Będzie złodziejem czy jeb...m ch..em?

> Ja jego żałuję. Trochę się w tym wszystkim pogubił. Widzę w tym sporo pieniędzy
                Każdy pracuje po to żeby zarobić. Problem jest w tym, że zarabia pieniądze? Lepiej gdyby był biedny?

> , brak wyrachowania jego samego, wyrachowanie jego pazernych prawników, którzy
                > go podpuszczają, a on, nie łapiąc się w tym, co mu może zaszkodzić, strzela na
                > oślep po ludziach, jak z tym gostkiem z blogu, z czego się, na szczęście, wycof
                > ał,
                Z tego co wiem to jednorazowa akcja, każdy możne się pomylić, wycofał się i przeprosił.

> imprezy i problem z alkoholem oraz mało p
                > opularne wypowiedzi nt. polityki, polityków i mam nadzieję, że jakoś to wszystk
                > o ogarnie, bo na razie jakoś marnie.
                Alkohol to jego problem. Nic nikomu do tego. Za piewcę moralności nikt go nie przedstawia.
                • pochodnia_nerona Re: Kazik Staszewski 04.10.11, 18:00
                  Jeżeli masz problemy ze zrozumieniem słowa pisanego, to ja ci nie pomogę.

PS. Alkohol jest nie tylko jego problemem. Jest problemem również jego fanów, którzy przychodzą na koncerty i widzą zachlanego gościa, który w ten sposób ich obraża.
                  • maciejka_04 Re: Kazik Staszewski 05.10.11, 10:16
                    > Jeżeli masz problemy ze zrozumieniem słowa pisanego, to ja ci nie pomogę.
                    Nie mam z tym żadnego problemu.

> który w ten sposób ich obraża.
                    Nie czuję się obrażony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka