grek.grek 20:20 Kultura "Manchester by the Sea" 28.12.18, 10:02 Szybka powtórka. wybitny dramat : głęboka psychologia zagrana z wyczuciem przez aktorów, zwłaszcza Caseya Afflecka, bezpośrednia konfrontacja dwóch róznych postaw wobec straty/śmierci, kilka sekwencji poprowadzonych mistrzowsko przez reżysera [feralny dla Lee wieczór, stypa, pogrzeb, sceny dialogowe - na czele ze spotkaniem po latach Lee i jego eks-żony], ale w istocie trudno w tym filmie znajdować wycinki szczególnie wyrózniające się i osobne, bo całość nie jest szczególnie widowiskowa fabularnie czy wizualnie, jej siłę stanowią ukryte emocje bohaterów objawiające się na tle codzienności, ciemna energia tragedii, która determinuje postrzeganie świata i samego siebie albo bunt i eskapizm. A sugestywne tło stanowią obrazki zimowych przedmieść Boston, czasami błyśnie piękna niebieska zatoka, czasami słońce da o sobie znać, pojawi się aria operowa albo liryczny fortepian, jakby komentujące stany uczuciowe i sytuacje życiowe bohaterów. znakomitość ! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 20:20 Kultura "Manchester by the Sea" 29.12.18, 10:34 powtórka o... 3:15 ;] yikes ! ale z soboty na niedzielę przed noworocznym początkiem tygodnia... ? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:50 TVN7 "Wierny ogrodnik" 28.12.18, 10:09 według powieści Johna Le Carre. racjonalny dyplomata żeni się z żarliwą aktywistką działającą na rzecz praw człowieka w Afryce. Kiedy jej działalnośc przeciwko korupcji i machlojkom koncernów, ściąga na nią zemstę i śmierć - mąz porzuca swoje hobby, czyli pracę w ogrodzie, i zajmuje się śledztwem, by wskazać winnych. Zapowiedź sugeruje thriller, w dodatku chyba niejednoznaczny. Ralph Fiennes i oscarowa Rachel Weisz, reżyseria : Fernando Meirelles; scenariusz adaptowany Jeffrey'a Caine'a, muzyka Alberto Iglesiasa oraz montaż Claire Simpson z nominacjami oscarowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:25 TVP1 "Rain Man" 28.12.18, 10:17 4 Oscary : Dustin Hoffman za główną rolę, dla najlepszego filmu, dla Barry'ego Levinsona za reżyserię oraz za scenariusz dla duetu Bass & Morrow. I jeszcze na dodatek zarobił ;] 25 mln budżet zaowocował ponad 350 mln dochodu. Rzadki przypadek filmu, który na wszystkich trzech polach : sympatia wymagającej widowni, uznanie krytyki, powodzenie w kinach, odniósł... zwycięstwo :] A może najważniejszym sukcesem okazało się, z perspektywy czasu, to, że zwrócił uwagę na ludzi z autyzmem i z pewnością przyczynił się do większej wrażliwości społecznej i zrozumienia dla osób posiadających ten typ osobowości. Ba, główny bohater posiada tak wyjątkowe talenty, że pewnie wielu widzów z zazdrością na niego spoglądało i chętnie by się z nim na coś zamieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:00 Historia "Paweł i Gaweł" 29.12.18, 09:28 wspaniała komedia przedwojenna ! dwóch przyjaciół, rywali, Gaweł Pawlicki, handlarz, i Paweł Gawlicki, wynalazca, łączą siły, by pomóc młodocianej skrzypaczce, która w istocie jest kobietą zupełnie dorosłą, a więc... miłość w drodze ! :] duet Bodo & Dymsza w najwyższej formie, urocza Helena Grossówna, komiczne dialogi, zabawne qui pro quo i niezapomniany hit Henryka Warsa "Ach, śpij kochanie" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:20 Kultura "Duża ryba" 29.12.18, 09:43 Tim Burton w swoim ulubionym emploi - dorosły już syn zawsze miał za złe swojemu ojcu, że bujał w obłokach, a może nawet zakrzywiał rzeczywistość; kiedy ojciec znajduje się na ostatniej prostej, syn odkrywa, że tata wcale nie kłamał, po prostu przepuszczał świat i wydarzenia przez filtr fantazji i nieposkromionej wyobraźni ubierając ją w kostium zabawy, żartu i bajkowej opowieści. Tym razem Ewan Mc Gregor w głównej roli. scenariusza na podstawie powieści Daniela Wallace'a "Big Fish : A Story of Mythic Proportions". wg mnie : bardzo dobre ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:40 Kultura "Duża ryba" 30.12.18, 09:30 już za 2 godziny powtórka :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:15 TVN "Podróż na sto stóp" 29.12.18, 10:00 świetnie brzmi w zapowiedzi ! miasteczko na południu Francji, a w nim wyborna restauracja prowadzona przez nobliwą panią korzystającą ze sprawdzonych i uświęconych -setletnią tradycją przepisów. Idea jest nośna, bo lokal dorobił się gwiazdki z Biblii branży gastronomicznej, czyli Przewodniku Michelina. I oto znienacka wprowadza się do miasta rodzina Hindusów, którzy otwierają własną jadłodajnię i niechący zaczynają rywalizować o klientelę. A więc pojedynek kultur ?, który zapewne, koniec końców, doprowadzi do ich spotkania i drogocennego miksu, a więc pochwałą Europy multikulturowej, bogatej różnorodnością ? I w tle wątek miłosny rodem z "Romea i Julii", bo przedstawiciele młodego pokolenia po obu stronach... barykady mają się ku sobie. Film Lassego Hallstroma, który zrobił, w gruncie rzeczy - przynajmniej z opisu - podobną tematycznie "Czekoladę", scenariusz Stevena Knighta [autora znakomitego "Locke'a"], w głównych rolach : Helen Mirren, Manish Dayal, Charlotte Le Bon. zapowiedź sugeruje menu lekkie i sympatyczne, nieprawdaż ? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: 22:15 TVN "Podróż na sto stóp" 29.12.18, 11:28 Bardzo przyjemny film, myślę, że Ci się spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 22:15 TVN "Podróż na sto stóp" 30.12.18, 09:20 Dzięki, Mała Ciekawostko :] liczę na powtórkę, w takim układzie, wczoraj nie udało mi się obejrzeć, odbywałem wstępną drzemkę przed nocnymi seansami ;] Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: 22:15 TVN "Podróż na sto stóp" 31.12.18, 14:47 Ha! Przyłapany na pomyłce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 22:15 TVN "Podróż na sto stóp" 31.12.18, 17:04 nie mam nic na swoją obronę... :] ale to się już nigdy nie powtórzy, obiecuję na Nowy Rok :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:25 Puls "Nienawistna ósemka" 29.12.18, 10:18 Quentin Tarantino w formie ! :] Sroga zima, śnieg, mróz i osiem osób zamkniętych w jednym pomieszczeniu, czyli w zajeździe gdzieś na Dzikim Zachodzie. Same szczególne typy i charaktery :] I wiadomo, że coś się musi wydarzyć, zwłaszcza że animozje, podejrzenia, prowokacje i niesnaski nabrzmiewają od samego początku. nie brakuje żadnego elementu kina tarantinowskiego : ciągnące się kilometrami kapitalne monologi, anegdoty, elokwentne dialogi, sceny oglądane z kilku perspektyw, sensacyjne twisty, retrospekcje, cofnięcia taśmy i czasu filmowego, formuła rozdziałów, rekwizyty znaczące, refreny, no i oczywiście paroksyzmy przemocy, oczywiście tyleż efektowne, co przerysowane w celowy sposób. All that Jazz ;] bardzo zręczna konstrukcja fabularna, w dodatku rozpisana na niemal 3 godziny, scenografia wręcz teatralnie klaustrofobiczna, choć są fragmenty z pięknymi śnieżnymi plenerami stanu Wyoming :] Muzyka : Ennio Morricone, no i zespół aktorski grający jak z nut, na czele z Samuelem Jacksonem, Kurtem Russellem, Timem Rothem i oscarową Jennifer Jason Leigh w roli groźnej kryminalistki, ale tak prowadzonej, że w jej relacji z wiozącym ją do więzienia szeryfem można dostrzec groteskową kpinę z filmowych wątków feministycznych. wg mnie : świetne ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:00 TV6 "Wall Street" 29.12.18, 10:33 młody makler Bud trafia na Wall Street, poznaje lidera całego środowiska, Gordona Gekko, i daje się uwieść nie tylko jego osobistym walorom towarzyskim, ale przede wszystkim filozofii jaką ten zamaszysty człowiek interesu się kieruje : "Chciwość jest dobra", a więc kluczem do szczęścia człowieka są pieniądze, za pieniądze szczeście się kupuje, zarabianie pieniędzy i ich wydawanie stanowi sens życia człowieka, takie jest credo Gekko, które on sam uskutecznia i daje przykład. Gekko nie jest przy tym uczciwy, ale wyznaje zasadę, że cel uświęca środki, a powodzenie trzeba sobie zorganizować, zamiast zdawać się na kaprysy losu. Bud ślepo za nim podąża, widząc w Gordonie mentora, father figure, starszego brata, nauczyciela, a przede wszystkim : idola. jest to symbol epoki reaganowskiej w Ameryce, odtrąbionego sukcesu kapitalizmu i triumfu konsumeryzmu, szybujących aspiracji materialnych klasy średniej, otumanienia na punkcie powodzenia finansowego, przy jednoczesnym wydrenowaniu mentalnym. Oliver Stone krytykuje i piętnuje ten pozorny dobrostan, cenę jaką płacą ludzie dający się otumanić tej ideologii [część intelektualistów, z Pasolinim na czele, dopatrywała się w konsumpcjonizmie znamion systemu równie niszczacego dla tkanki społecznej, co bolszewizm, faszyzm czy fanatyzm religijny], a Michael Douglas oscarowo gra wybitnej klasy kanciarza i oszusta, za którym podąża młode pokolenie pozbawione ideałów innych niż pełen portrel. świetne kino. Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Black mirror: Bandersnatch 29.12.18, 20:56 Ciekawa propozycja na koniec roku: nowy odcinek "Black mirror", który jest interaktywnym pełnometrażowym filmem natemat.pl/259049,interaktywny-film-na-netflixie-czarne-lustro-bandersnatch-to-odjazd kultura.onet.pl/film/recenzje/czarne-lustro-bandersnatch-wlam-sie-do-mozgu-recenzja/mcx9mdt Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Black mirror: Bandersnatch 30.12.18, 09:21 Dzięki, czytałam o tym:) Widziałam cały serial i bardzo mi się podobał, więc tego filmu na pewno nie przegapię:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Black mirror: Bandersnatch 30.12.18, 09:28 dzięki ! :] pisaliśmy kiedyś o "Czarnym lustrze". pamiętam, że Czesi pokazywali wszystkie odcinki, a niedawno także TVN. Odpowiedz Link Zgłoś
seidici Re: Black mirror: Bandersnatch 31.12.18, 12:11 Od oglądania "Czarnego lustra" skutecznie odstraszył mnie na wieki wieków opisywany przez Ciebie odcinek, w którym premier Wlk. Brytanii zostaje zmuszony do odbycia publicznego aktu z hm. ... świnią. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Black mirror: Bandersnatch 31.12.18, 13:00 pamiętam. wątek główny istotnie jest osłupiający, ale, wg mnie, jest świetnie wymyślony i wykorzystany, a nawet prawdopodobny, powiem Ci, ze ja się zastanowiłem, dlaczego jacyś cyberterroryści nie wpadli na takie coś nie wpadli, przy czym mam nadzieję, że nigdy im się nie uda. czasami telewizja wyprzedza rzeczywistość, ale miejmy nadzieję, że nie w tym przypadku. Ale zachęcam Cię do obejrzenia całego serialu, inne odcinki są już oparte na mniej rewolucyjnych pomysłach :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Black mirror: Bandersnatch 31.12.18, 22:03 Gdzie? Na jakim kanale? Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Re: Black mirror: Bandersnatch 02.01.19, 22:52 No przecież jest wyraźnie napisane, w linki trzeba kliknąć, to się dowiesz Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Re: Black mirror: Bandersnatch 02.01.19, 22:50 Każdy odcinek to osobna historia, nie trzeba oglądać po kolei, można sobie wybrać po streszczeniach lub rankingach odcinków, których jest mnóstwo w sieci Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Re: Black mirror: Bandersnatch 02.01.19, 22:56 Tego chyba jednak żadna zwykła TV nie pokaże, przynajmniej obecnie, to już jest telewizja następnej generacji, gdzie sami możemy sobie wybrać, jak potoczy się dalsza akcja w filmie - no jak to zrobić w takim TVN czy u Czechów, nie ma takiej opcji na razie Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:50 Historia "Ada ! To nie wypada !" 30.12.18, 09:40 wczoraj "Paweł i Gaweł", a dziś kolejny odcinek klasyki przedwojennej komedii polskiej. Ada jest nieznośna, a na dodatek pełna wdzięku i uśmiechu, więc mozna tylko załamywać ręce nad jej kolejnymi "wybrykami", a potem lubić ją coraz bardziej i bardziej :] Komediowy wyraz sympatii dla żywiołowości i kreatywnego temperamentu, nawet kosztem drobnych... "zniszczeń" ;] muzyka Zygmunta Wiehlera, na czele z hitem pod takim samym tytułem jak film [słowa napisał Jerzy Jurandot], scenariusz i reżyseria KOnrad Tom, a w obsadzie Loda Niemirzanka, Antoni Fertner, Kazimierz Junosza-Stępowski, Aleksander Żabczyński, Mira Zimińska. powróćmy jak za dawnych lat ! :>] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:35 TV4 "E.T" 30.12.18, 09:46 wybitny hit kina lat 80-tych, sympatyczny E.T był chyba pierwszym filmowym przybyszem z kosmosu, który miał dobre intencje i nie chciał Ziemian wysłać na inną galaktykę ;] Steven Spielberg miał nosa do powoływania oryginalnych postaci w kinie, trochę wcześniej wyposażył w cechy niemal ludzkiego instynktu rekina, a trochę później reaktywował, po raptem jakichś 200 milionach lat, dinozaury. Cztery Oscary. Kino dla całej rodziny, jak to się przywykło mówić w takich okolicznościach :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:35 TV4 "E.T" 31.12.18, 09:37 dokładnie o tej samej porze - powtórka :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: 16:35 TV4 "E.T" 31.12.18, 21:33 Na końcówce płakałam rzewnymi łzami niegdyś, hehe ... Niezapomniana muzyka John Williams www.youtube.com/watch?v=2-qrMz-JAzo Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 16:35 TV4 "E.T" 01.01.19, 16:18 piękne filmowe wspomnienie, Barbasiu :] dzięki ! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:35 TV6 "Komandosi z Navarony" 30.12.18, 10:03 "Działa Navarony" pamiętam dobrze, to była część kolekcji kina akcji, jaką kupiliśmy wraz z odtwarzaczem beta, od którego zaczęła się moja przygoda z kinem ;] ; "Komandosów..." już jakoś słabiej kojarzę. A jak u Was, Czcigodni ? :] Znów chodzi o to samo, grupa amerykańskich/alianckich zołnierzy ma do wykonania ważną misję dywersyjną na tyłach wroga, tym razem są to Bałkany, a celem operacji jest niemiecki agent umieszczony w oddziałach paryzantki jugosłowiańskiej. w obsadzie : Harrison Ford, Edward Fox, Robert Shaw, Franco Nero reżyseria : Guy Hamilton ofk, na postawie produkowanych taśmowo ksiażek Alistaira Mac Leana. "Działa..." były w 1961 roku, "KOmandosi..." z 1978, aż 17 lat przerwy, ech... dzisiaj taki sequel zjawiłby się po góra dwóch latach ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:20 Kultura "Wszystko będzie dobrze" 30.12.18, 10:22 12-letni chłopiec z miasteczka na Pomorzu decyduje się na bieg do Częstochowy, w intencji by Matka Boska wyleczyła jego matkę, która trafia do szpitala z powodu nowotworu. Pomysł jest karkołomny, więc próbuje go zatrzymać na miejscu nauczyciel wuefu, sfatygowany alkoholik, któremu życie się rozpadło. Bez powodzenia, ale kiedy dowiaduje się, ze może wylecieć z pracy z racji nadużywania, samochodem przyłącza się do chłopca, wietrząc w tej hecy szansę na ocalenie swojej pozycji zawodowej, zwłaszcza gdy zainteresują się nią media. Oczywiście, jego postawa ewoluuje w bardzo pożądanym, ale unikającym łopatologii, kierunku. robi się z tego zupełnie nietypowy film drogi, bo takiego, w którym jeden biegnie, a drugi jedzie samochodem, to chyba jeszcze nie było albo był bardzo dawno temu ? ;] Droga wiedzie szosami i ścieżkami Polski naszej pięknej całej, w kostiumie zdecydowanie letnim, może nawet lipcowym, a prowadzi do puenty całkiem nieoczekiwanej, ale sumiennie sugerowanej, i przy całym zaskoczeniu wyjątkowo logicznej :] świetny oczywiście Robert Więckiewicz, który wprawia się tutaj do "Pod Mocnym Aniołem", choć jest to rola mniej dramatyczna, aczkolwiek nie mniej wymagająca. moim zdaniem, minimalnie nietrafiony jest młody pan aktor w głównej roli, trochę jest nadekspresyjny, ale da się to jakoś obejśc, także dzięki świetnej muzyce Michała LOrenca. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:45 TVP2 "Herkules" [2014 r.] 30.12.18, 10:29 Herkules i jego kompania, na wesoło, ale też nie brak scen walki, romansów czy wątków z kasą w tle ;] wg mnie, bardzo porządna robota filmowa, stuprocentowa rozrywka, aczkolwiek chętnie chwali się w niej wartości przyjaźni, poświęcenia i odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:35 TVP2 "Bardzo poszukiwany człowiek" 30.12.18, 10:41 premiera. z opisu wynika, że akcja rozpoczyna się dekadę po 9/11, rozgrywa się w Hamburgu [a przynajmniej tak się zaczyna] i kręci wokół dużej kasy, jaką dawno temu zdeponowano na koncie w prywatnym banku, a teraz chce ją podjąć podejrzany jegomość z Czeczenii. Od razu cała sprawa staje się obiektem zainteresowania służb specjalnych, które podejrzewają dżentelmena o powiązania z terrorystami i szykują prowokację. film Antona Corbijna, którego doceniam mocno za "Amerykanina" i "Control", oglądam je zawsze gdy są w ramówce ;]; jest on także renomowanym fotografem, autorem teledysków dla najpoważniejszych zawodników w branży i plastykiem, co przekłada się na świetne oko do zdjęć i kompozycji kadru. Muzykę robi Herbert Gronemeyer, podobnie jak do "Amerykanina", no i obsada znakomicie się prezentuje : Philipp Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Rachel Mc Adams, Nina Hoss, Robin Wright, Daniel Bruhl, oraz Grogoriy Dobrygin, aktor do odkrycia, jak sądzę. świetnie się zapowiada ! Odpowiedz Link Zgłoś
seidici Re: 22:35 TVP2 "Bardzo poszukiwany człowiek" 31.12.18, 12:03 Hej Grek, obejrzałam z przyjemnością. Niespieszna fabuła z mocnym suspensem. W głównej roli nieodżałowany P.S. Hoffman, notabene, który film robi. Pani Mc Adams niekoniecznie, a pani Wright za mało. Polecam Wam, a sobie powtórkę! Pozdrawiam sylwestrowo :) pepsic Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 22:35 TVP2 "Bardzo poszukiwany człowiek" 31.12.18, 12:47 cześć, Pepsic ! :] wspaniale, że wpadłaś ! dlaczego tak rzadko ?! :] dzięki ! mnie też udało się obejrzeć "Bardzo poszukiwanego..." :]; podzielam Twoje uwagi, te trzy spotkania w restauracjach i dialogi Hoffmana z Robin Wright to są świetne sekwencje ! mam notatki a'propos, spróbuję napisać coś więcej w najbliższym, styczniowym, Volume :] Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: 22:35 TVP2 "Bardzo poszukiwany człowiek" 31.12.18, 14:46 Hej, Pepsic! Fajnie, że zajrzałaś - pozdrawiam Cię gorąco :) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:00 TV6 "Piekielna gra" 30.12.18, 10:48 na podstawie tego właśnie filmu Martin Scorsese sporządził "Infiltrację", która dała mu symbolicznego Oscara za całokształt ;] wg mnie, wersja made in Honkong jest znakomita, posiada dramaturgię, napięcie i energię psychologiczną, a przede wszystkim... no cóż, jest oryginałem wobec swojego hollywoodzkiego odpowiednika, więc - mimo że bez kasowych aktorów i budżetu - jest filmem co najmniej równie udanym. w skrócie, chodzi o to, że policja ma wtyczkę w gangu, a gang w policji, obaj panowie grają swoje role tak dobrze, że ich to aż niepokoi, a jednocześnie żyją w ciągłym stresie i obawie przede zdemaskowaniem, w końcu dowiadują wzajemnie o swoim istnieniu i rusza wyścig z czasem, kto kogo pierwszy ujawni. minęło trochę czasu od kiedy oglądałem "Grę", detale fabuły umknęły mi, ale nie zapomniałem absolutnie świetnych wrażeń, jakie miałem po tym seansie, zatem : ośmielę się z czystym sumieniem polecić Wam ten film, Czcigodni :] zaletą jest też zupełnie inna estetyka i interesująco egzotyczna strona wizualna, pozwalające odetchnąc od dekoracji nowojorskich czy kalifornijskich, które Hollywood niemiłosiernie ogrywa w swoich sensacyjnych produkcjach ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:50 TV6 "Tajemnicza wyspa Juliusza Verne'a" 31.12.18, 09:20 na wyspę trafia kilkoro rozbitków, i znajdują na niej... tajną bazę kapitana Nemo :"] Czy to z Verne'a, czy to raczej zabawna vernowskimi motywami ? reyseria : Mark Sheppard. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:55 TVP Historia "Piętro wyżej" [1937 r.] 31.12.18, 09:35 Kamienica w Warszawie : na dole mieszka pan Pączek, jegomość w latach, a nad nim mieszka drugi Pączek, młody spiker radiowy. I wciąż nie mogą dojść do ładu w tym sąsiedztwie, zwłaszcza gdy młodszy Pączek zapraszaa do siebie kolegów i grają hałaśliwą muzyką jazzową, podczas gdy starszy Pączek ze swoimi kolegami oddaje się przyjemnościom klasyki :] spiker wie, że starszy pan ma córkę, wyobraża sobie, ze to okropny "koczkodan", na miarę tatusia ;]. Ba, wiedząc że ona ma się zjawić, ale nie mając pojęcia jak wygląda, napuszcza na nią swojego kolegę, łowcę posagów, chytrze pomagając wkraść się w łaski przyszłego teścia ;] Kiedy więc pewnego wieczora znajduje w swoim mieszkaniu piękną dziewczynę, może podejrzewać wszystko, tylko nie to, że jest ona córką Pączka, która pomyliła piętra. I z tego bierze się cała perypetia, która organizuje losy bohaterów, gdyż nieznajoma rankiem znika, a zakochany spiker szuka jej po całym mieście\ cudowna komedia ! jedna z najlepszych w historii polskiego kina ! :] kopalnia szlagierów z muzyką Henryka Warsa, na czele z "Umówiłem się z nią na dziewiątą" , "Seksapil [to nasza broń kobieca]", "Dzisiaj ta, a jutra tamta", fenomenalnie zabawne role i dialogi Eugeniusza Bodo, Józefa Orwida i Heleny Grossówny oraz oczywiście Henryka Sempolińskiego, który bawi do łez swoim " (...) to moja specjalność", a nade wszystko ten duch przedwojennej Warszawy, język, nastrój i swoista elegancja, która króluje nawet podczas karczemnych awantur między lokatorami ;] brylant ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:50 Stopklatka "Między wierszami" 31.12.18, 09:44 początkujący literat chciałby coś stworzyć, ale wena nie przychodzi. Kiedy więc wchodzi w posiadanie cudzesa - po drobnych wahaniach przywłaszcza go sobie i oddaje do druku i odnosi sukces w branży. kłopot w tym, że niebawem całe towarzystwo oczekuje następnej powieści, a pan spryciarz znajduje się w nie lada opałach, bo samodzielnie nie potrafi napisać nawet jednego zdania godnego uwagi. W dodatku, jeśli dobrze pamiętam, pojawia się ktoś, kto zna całą prawdę o jego zaskakującym sukcesie. w głównej roli Bradley Cooper. pamiętam słabo, ale raczej na pewno jest to dobrze zrobiona amerykańska konfekcja :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:55 Kultura "Arabeska" 31.12.18, 09:57 o, to chyba jeden ze szlagierów kina sensacyjnego lat 60-tych ? rząd brytyjski szykuje umowę biznesową z arabskimi szejkami, której zapisy uderzają w interesy wpływowego biznesmena. Służby śledzą go, aby nie wszedł im w paradę z jakąś intrygą. Używają w tym celu profesora z uniwersytetu, znawcę arabskich dialektów. Biznesmen orientuje się jednak w sytuacji i pozbawia szpiega wolności, jednocześnie proponując, żeby mu pomógł w zamian za darowanie życia. Profesor zgadza się, ale kochanka biznesmena ostrzega go, ze to wybieg, bo w istocie jego los już został przesądzony. Gotowa jest jednak pomóc mu wydostać się z opresji. Sophia Loren i Gregory Peck w głównych rolach. reżyseria : Stanley Donen, twórca "Deszczowej piosenki". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Jak ugryźć 10 milionów" 31.12.18, 10:04 intryga brzmi następująco : na przedmieściach Montrealu mieszka nie wadzący nikomu dentysta, który ma kłopoty z agresywną żoną; sąsiaduje z płatnym zabójcą, który jest tu incognito, ponieważ szukają go koledzy po fachu, bynajmniej nie po to, by razem zrobić grilla. dentysta wkrótce odkrywa kim jest jego sąsiad, i otwiera się przed nim finansowa okazja, może go wydać bossowi mafijnemu i zarobić na tym całe 10 tysięcy dolarów. I to zdaje się jest dopiero początek całej hecy :] Bruce Willis, Matthew Perry, Rosanna Arquette w głównych rolach. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:45 Puls 2 "Kula" 31.12.18, 10:14 świetna obsada, interesująca historia, science fiction w zamkniętych pomieszczeniach i w głębinach oceanu, obca forma życia w formie gadającego komputera, umiejętnie dawkowana groza... i jakoś nie wyszedł z tego kasowy sukces : inwestycja 80 mln nawet się nie zwróciła. w sumie, ciekawie by było ustalić, dlaczego, bo wg mnie jest to film dobry, sugestywny, choć może niekoniecznie wnoszący jakieś nowalijki do historii science fiction i filmowych kontaktów ludzkości z kosmicznymi przybyszami [za pomocą artefaktów], a na dodatek dość dyskusyjne są momenty, w których wybitni naukowcy tłumaczą sobie nawzajem definicje z liceum, a także w ledwie zawoalowany sposób dowodzą własnej wyjątkowości [dialog : "Kiedy zrobiłeś doktorat ? - Miałem 18 lat - A niech to diabli, byłeś rok szybszy ode mnie !"], skoro zostali specjalnie wyselekcjonowani do takiej misji jak ta w filmie, nie muszą chyba przekonywać, że mają tytuły naukowe i wiedzę ;] Ale to tylko zabawny przytyk :] Analiza kinowej klapy "Kuli" pozostaje równie otwartą zagadką, co tożsamość "Jerry'ego" ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:55 Puls "Job, czyli ostatnia szara komórka" 31.12.18, 10:18 kino polskie, w formie serii scenek, skeczów, gagów z udziałem kilku bohaterów na tle przestrzeni miejskiego blokowiska. wg mnie, kilka momentów, tekstów i pomysłów daje nadzieję ;] reżyseruje Konrad Niewolski, który zrobił świetną więzienną [choć film nie opowiada o tym, jak się żyje po tamtej stronie muru, ma większe ambicje] "Symetrię" i ciekawy, poplątany, dziwny, intrygujący "Palimpsest". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 31.12.18, 10:29 Czcigodni, Drodzy, Wspaniali Obecni i Wspaniali Chwilowo-Nieobecni :] Życzę Wam przyjemnego wieczoru sylwestrowego, odpoczynku w zabawie oraz zabawy w odpoczynku, aby dane Wam było spędzić go tam jak lubicie najbardziej :] I awansem, już dziś, a uprzedzam że się będę powtarzał ;]], gratuluję Nowego Roku i w 2019 winszuję Wam licznych inspirujących spotkań, odkryć, wrażeń, lektur filmowych, serialowych, książkowych, wszelakich ! oraz pozbycia się wszelkich zmartwień, pomyślnego rozwiązania kłopotów, niezmiennej wiary w urodę i energię każdego dnia :] z całego serca Wam życzę :] z dedykacją :] : www.youtube.com/watch?v=wNi9S10pS9o Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 31.12.18, 13:03 Dziękujemy:)! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 31.12.18, 13:16 Dziękuję, Mała Ciekawostko :] wspaniałego Nowego Roku ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 31.12.18, 13:18 Dziękuję, Mała Ciekawostko :] znakomitego 2019 Roku :] Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 31.12.18, 14:44 Dziękuję bardzo i również do życzeń się przyłączam - niech się nam wszystkim szczęści w Nowym Roku, a dziewczynom naszym kochanym, niech się sprawy poukładają i niech do nas dołączają :) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 31.12.18, 17:00 Dzięki, Maniu :] przyłączam się ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 31.12.18, 21:52 Całuski, Maniu, za dobre słowa! Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 31.12.18, 21:52 Kochany Greku, dziękuję za piękne życzenia! Tobie, Wszystkim Wam, Kochane Panie, Nam dobrego Nowego Roku! Zdrowia i pomyślności oraz bogactwa interesujących doświadczeń i doznań życzę serdecznie! Uściski Zawsze pamiętająca i myśląca o Was B. :) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 01.01.19, 16:17 Dziękuję, Barbasiu ! :] wspaniałe życzenia ! :] A najważniejsze jest takie, żebyś była z nami zawsze ! :] PS : przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję, ale forum zdaje się przechodziło jakąs konserwację i dopiero co wróciła możliwość pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 01.01.19, 23:16 Dziękuję, Greku. :) Postaram się pojawiać się częściej, takie jest moje pierwsze postanowienie noworoczne. Tak, tak. Ja też miałam problem z wejściem na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 01.01.19, 23:34 barbasia1 napisała: > Dziękuję, Greku. :) Postaram się pojawiać się częściej, takie jest moje pierwsze postanowienie noworoczne. Cudowne postanowienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 02.01.19, 11:44 Cieszę się ogromnie, Barbasiu ! :] Głęboko wierzę, że tak będzie ! :]] jakieś noworoczne chochliki harcowały, chyba ? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 31.12.18, 21:55 I coś muzycznego, filmowego na Nowy Rok! Może do tego filmu będzie należał i 2019 rok!? www.youtube.com/watch?v=1DnZwmI2kpc Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 01.01.19, 16:20 dzięki, Barbasiu :] o yes, sądzę że masz na myśli Oscara... :] miejmy nadzieję, jest duża szansa. wspaniała muzyka, jak dobrze że w kinie tak jeszcze czasami grają ":] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 01.01.19, 23:21 Kibicuję bardzo! Aczkolwiek, muszę wyznać, ku memu zaskoczeniu, że nie porwał mnie ten film, w takim stopniu, jakbym się spodziewała po tych wszystkich zapowiedziach i zachwytach! Nie wyszłam spłakana z kina! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: z okazji Sylwestra i Nowego Roku ! :] 02.01.19, 11:46 świetnie ! :] o, Barbasiu, musisz nam opowiedzieć o swojej wyprawie kinowej na "Zimną wojnę", o wrażeniach filmowych, o wszystkim ! :] KOniecznie ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek "La La Land" w CtV 31.12.18, 13:20 u Czechów dzisiaj "La La Land" - o 20:00 w Ct2 :] a zatem, niebawem będzie zapewne i u nas. Oby ! oczywiście, mam nadzieję obejrzeć i zdam raport :] Odpowiedz Link Zgłoś