Dodaj do ulubionych

nacjonalistyczna "nauka jazdy" w TVN

04.06.02, 16:01
Wczoraj obejrzałem w TVN program "nauka Jazdy". Rozumiem, że dla mieszkańców
Śląska wyjazd do sasiedniego Krakowa to wyjazd do innego zaboru i należy to
miasto ośmieszyc, ale poczułem sie urazony jako krakowianin, kiedy dorosła
kobieta-instruktor wyłacznie na potrzeby zaistnienia w telewixji pozwala sobie
na nacjonalistyczne oglednie mówiac kokmentarze. Kiedy usłyszałem, że pani
instruktor "nie widziała w Krakowie żydka, ale zobaczyłam murzynka" i ten
afrykanin, którego zobaczyła "to taki fajny bambo" zagotowałem sie. Prywatne
problemy i poglady pani instruktor mnie nie obchodzą, ale te same wyrazone w
programie telewizyjnym nie sa prywatne i obrażaja nie tylko krakowian. Chyba,
że mieszkańcom Śląska odpowiada jak mniejszość niemiecka, np, mówi o
nich "polaczki"
Obserwuj wątek
    • Gość: zizi Re: nacjonalistyczna IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 22:55
      Ja Cie prosze: to sa prywatne poglady tej pani. I nie identyfikuj z nia reszty
      mieszkancow Ślaska.( Ktorzy nie koniecznie lubia jak jakakolwiek mniejszosc czy
      nawet wiekszosc nazywa ich "polaczkami").
      • jhbsk Re: nacjonalistyczna 05.06.02, 09:04
        Wieżę, że to są prywatne poglądy tej pani. Ale prezentowanie ich na antenie to chyba gruba przesada.
        Rasizmem zalatuje na kilometr.
        • jhbsk Re: nacjonalistyczna 05.06.02, 09:05
          Kajam się, miało być "wierzę".
    • Gość: asia Re: nacjonalistyczna IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 05.06.02, 09:26
      Mieszkam na Śląsku i strasznie mnie to zirytowało. Nie wiem dlaczego, ale
      czasem paru innych Ślązaków myśli kim to oni nie są i może dlatego wiele ludzi
      odnosi się do nas czasem z lekką pogardą. Owego programu na TVN wprost nie
      znoszę, bo owi instruktorzy uważają, że są zabawni i super popularni, no i
      potem im wychodzą takie 'rasistowskie' teksty. Mam nadzieję, ze jakoś na to
      zareagują ludzie, bo to nie ważne czy takie rzeczy mówi Ślązak,krakowianin,
      warszawiak czy wrocławianin, to jest chamstwo i już. A tym bardziej w tv, która
      podobno ma wychowywać (dobrze, że program jest wieczorem, to może parę
      dzieciaków nie zobaczy jak dorosły traktuje innych dorosłych, bo słowa bolą
      najbardziej)
      • mindo Re: nacjonalistyczna 05.06.02, 11:17
        Gość portalu: asia napisał(a):

> A tym bardziej w tv, która
        > podobno ma wychowywać (dobrze, że program jest wieczorem, to może parę
        > dzieciaków nie zobaczy jak dorosły traktuje innych dorosłych, bo słowa bolą
        > najbardziej)

Owszem, telewizja ma wychowywać ale nie TVN. W tej telewizji nie widzę nic co by
        wygladało na wychowawcze. To czysta komercja a z tym zawsze się łączy szmira.
      • _anonim_ Re: nacjonalistyczna 05.06.02, 20:09
        Zastanawiam sie jekby ta pani zareagowalo,gdyby w obcym kraju ktos powiedzal o
        niej: O patrz jakie fajnie polaczki,w zyciu takiego nie widzalam,jaaaaaaaa
        jakie fajne, kurcze pewnie po raz pierwszy widza samochod.Kurcze a dlaczego nie
        maja na sobie czapek uszatek powinni przyjechac furmanka,eeee to jacys mlodzi
        nowoczesni.
        • Gość: Tomek Powaliło was??? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 05.06.02, 21:45
          Łooo Jezu - wszędzie się wkrada zaraza politycznej poprawności... Ludzie,
          wyluzujcie się. No i co z tego, że kobita powiedziała coś o "Żydkach"
          i "Murzynkach"? A co miała powiedzieć? O "osobach narodowści semickiej"
          i "Afrykańczykach"? Wyluzujcie się trochę - albo od razu podpiszcie protest
          przeciwko tytułowi II częsci trylogii Tolkiena (Dwie Wieże - które niektórym
          kojarzą się z 11 września, he he he... A program jest bardzo fajny - zwłaszcza
          jak instruktorem jest ten facet,,,
          • Gość: Michał ZAKAZ ŻARTOWANIA Z KOGOKOLWIEK !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 22:13
            Przecież to już jest paranoja !
            Nie wolno żartować z Murzynów i Żydów !
            Idąc tym tropem nie wolno z każdego narodu lub rasy, płci, organizacji lub
            zawodu !
            Proponuję kary grzywny za dowcipy o Niemcach, Rosjanach i Polakach.
            Należy też zakazać śmiać się z blondynek ( oburzenie kobiet ), komunistów
            ( oburzenie rządu ), nacjonalistów ( oburzenie "Radia Maryja" ), księży
            ( oburzenie księży ), Wąchocku ( oburzenie Wąchocka ), teściowych ( oburzenie
            teściowych ), policjantów ( oburzenie policjantów ), Unii Wolności ( oburzenie
            czterech pozostałych w tej partii członków ) ITD...

WPROWADŹCIE ZAKAZ DOWCIPÓW I ZAKAZ ŚMIANIA SIĘ Z KOGOKOLWIEK I CZEGOKOLWIEK !

Posty politycznie poprawnych ponuraków przypominają słowa mojego znajomego,
            który widząc, że ktoś się śmieje zawsze zadaje jedno pytanie :
            "Dlaczego śmiejesz się przeciwko mnie ?"
          • _anonim_ Re: Powaliło was??? 06.06.02, 08:03
            Hmm,wiec dla ciebie szczytem wyrafinowanego poczucia humoru jest nabijanie sie
            z ludzi na ulicy?Mosi to byc bardzo zabawnie,tu nie chodzi o smianie sie z
            jakiejs narodowosci.tylko o powiem poziom,ktorego normalny i myslacy czlowiek
            nie przekracza.Jakbys sie czul,gdyby ktos o tabie tak mowil,o patrz glupi
            polaczek,sloma ci z butow wystaje.I wiesz co w 100% odpowiadzasz przecietnemu
            wyobrazeniu o Polakach.(ciemni,glupi nietolerancyjny)
          • Gość: paul Re: Powaliło was??? IP: 193.0.117.* 07.06.02, 12:17
            Tomek - Ty chyba jestes jednym z tych polaczkow, co?
    • Gość: TOYA Re: nacjonalistyczna IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 05.06.02, 22:50
      Ludzie to zaczyna się robić wariatkowo. Całkiem sympatyczna para instruktorów
      jazdy, znakomita czysta śląska gwara której z radością słucham i oglądam
      trochę śmiechu, trochę luzu na tyle na ile pozwala program , odbiór wśród
      sporej gromadki moich znajomych wręcz znakomity a tu się dowiaduję że to
      niepoprawne politycznie że pachnie rasizmem itd. itp. ble ble ble.
      To jakieś szaleństwo. Człowieku który to napisałeś - po co oglądasz TAKI
      RASISTOWSKI PROGRAM. Oglądaj Jedynkę tam masz wszystko poprawnie.
      A tak poważnie wypij za każdym razem szklankę zimnej wody zamiast .... Pzdr.
      • Gość: mina Re: nacjonalistyczna IP: *.turboline.skynet.be 06.06.02, 02:01
        dajcie spokoj. jestem slazaczka, gware znam i wladam biegle, mieszkam w
        belgii, program ogladalam i tez odczulam niesmak. zydki, murzynki - co to
        kurwa jest? pewnie brak obycia - przejechalaby sie pani instruktorka kawalek
        dalej, niekoniecznie w ramach jazd szkoleniowych, i moze oswoilaby sie z
        widokiem ludzi o innym kolorze skory lub inaczej ubranych. mnie za te pania
        wstyd. zwroccie jednak uwage, jak fajnie traktuje drugi instruktor kursansa
        bodajze z tajlandii. i prosze, nie wiazcie zachowan z regionem. jedna pani
        instruktorka nie jest wizytowka slaska. ok? dzieki:)))
      • jhbsk Re: nacjonalistyczna 06.06.02, 09:34
        Gość portalu: TOYA napisał(a):

> To jakieś szaleństwo. Człowieku który to napisałeś - po co oglądasz TAKI
        > RASISTOWSKI PROGRAM. Oglądaj Jedynkę tam masz wszystko poprawnie.
        > A tak poważnie wypij za każdym razem szklankę zimnej wody zamiast .... Pzdr.

Tak się składa, że oglądałam ten program, żeby posłuchać pięknej śląskiej gwary. Do głowy mi nie
        przyszło, że pojawią się tu rasistowskie treści.
    • ulla75 Re: nacjonalistyczna 06.06.02, 09:40
      Mieszkam w Katowicach, a zatem to co nazywane jest śląską kulturą nie jest mi
      obce. Jednak ostatnio ja równiez byłam zażenowana tym co słyszałam w "Nauce
      jazdy". Po takich programach nie ma się co dziwić, że reszta Polski utożsamia
      śląskość z prostactwem, wulgarną rubasznością i szowinizmem lokalnym. Państwo
      instruktorzy bywają zabawni, ale ostatnio to było przegięcie. Raz - te
      wszystkie "żydki" i "bambo", a dwa - zwyczajne wulgaryzmy, które padają z ust
      tych państwa. Mam tu przede wszystkim na myśli słowo "dupny", które na Śląsku
      jest popularnym przymiotnikiem, tak jak np. "ciulaty", ale poza nim uważane
      jest za słowo mocno niecenzuralne.
      • Gość: Bytek Re: nacjonalistyczna IP: *.akk.net.pl 11.06.02, 20:59
        Mieszkam na Śląsku i także jestem zdegustowana często zachowaniem instruktorów.
        Co do "występu"pani instruktor w Krakowie, to po prostu brak słów. Wygląda na
        to, że jest mocno ograniczona, a jej szowinizm okazywany na każdym kroku
        przyprawia o mdłości.Kraków według niej, to jakiś obcy świat, a Krakowianie, to
        podludzie.Przyjechała ważna pani instruktor ze Śląska i drżyjcie narody.To
        przyglądanie się ludziom, te żałosne komentarze typu bambo, no nie ...
        Instruktor jest moim zdaniem bardziej światowy, lubi poznawać ludzi, tego co
        jest inne nie krytykyje, nie wyśmiewa się z ludzi. Razi mnie jednak jego
        agresja w stosunku do innych kierowców.Wyskakiwanie z samochodu i wrzaski
        niezbyt przystoją instruktorowi. Gdy ktoś z tyłu trąbi może pomogłoby trochę
        humoru dla rozładowania sytuacji. Jaki to przykład dla kursanta i dla widza???
        • Gość: Tomek A jednak was powaliło... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.06.02, 22:32
          Dobrze (albo szkoda...) że od prawie 30 lat nie ma już Latającego Cyrku Monty
          Pythona, bo wtedy to chyba pobieglibyście po ambasadę brytyjską protestować
          przeciwko "obrażaniu, wyszydzaniu, poniżaniu i naigrawaniu się" wszystkich i
          wszystkiego...
          • Gość: Michał Powaliło ich i to ciężko ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 22:51
            Jeżeli ktoś ma kompleks niższości, to wszedzie szuka wrogów !
            Posty "politycznie poprawnych" forumowiczów przypominają mojej skromnej osobie
            pewnego znajomego.
            Kiedy ktoś w jego obecności się śmiał z dowcipu np. o blondynkach, to on z
            wielką powagą pytał się : "dlaczego śmiejesz się przeciwko mnie ?"

I jeszcze dla "politycznie poprawnych" dowcip o safari :
            Facet na safari jest niesiony w lektyce przez czterech Murzynów.
            Nagle strzała trafia prosto w plecy jednego z nich.
            Facet spada z lektyki i zdenerwowany komentuje : "Cholera ! To już trzecia
            opona w tym tygodniu !"
            • Gość: Pradera Re: Powaliło ich i to ciężko ! IP: *.acn.waw.pl 12.06.02, 23:51
              Porównywanie Monty Pythonów z kwestiami pani instruktor to żenada i idiotyzm.
              Nie pojmujesz, że oni śmiali się między innymi z takich ludzi jak ona?
              Jeśli uważasz że opowiadając dowcipy o żydkiewkach czy innych szuwaksach,
              stajesz się bohaterem 'walki z polityczną poprawnością' to żal mi cię.
              • Gość: Tomek Re: Powaliło ich i to ciężko ! IP: 213.76.149.* 13.06.02, 09:13
                > Porównywanie Monty Pythonów z kwestiami pani instruktor to żenada i idiotyzm.
                > Nie pojmujesz, że oni śmiali się między innymi z takich ludzi jak ona?

Oczywiście, że tak - tak jak napisałem, śmiali się ze wszystkich i wszystkiego.
                Patrząc na niektóre wątki na forum Gazety, na nas tez mogliby sobie nieźle
                poużywać. Nie oszczędzili nawet Grahama Chapmana i jego "prochów", które przez
                przypadek rozsypali z pamiątkowej urny.

> Jeśli uważasz że opowiadając dowcipy o żydkiewkach czy innych szuwaksach,
                > stajesz się bohaterem 'walki z polityczną poprawnością' to żal mi cię.

Oj Pradera, Pradera... A na forum trójkowym tak się zgadzaliśmy... No a co w
                takim razie powiesz o Gandalfie, który w tak cyniczny sposób wyszydzał osoby o
                odmiennej orientacji seksualnej ;-)?
                • Gość: Michał Zwyczajny brak poczucia humoru ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 16:41
                  Obawiam się Tomku, że niektórzy ludzie nie są w stanie zrozumieć, iż poważnie
                  leży się tylko w trumnie.
                  W Holandii opowiada sie ogromne ilości kawałów o głupich Belgach ( wszystkie
                  kawały o Wąchocku są importowane z Holandii i pierwotnie były o Belgach ).
                  Polacy śmieją sie z Niemców, Niemcy z Polaków, Niemcy Zachodni ze Wschodnich,
                  Anglicy ze Szkotów, Szkoci z Anglików itd...
                  Poznałem kiedyś Żyda i opowiadaliśmy wspólnie kawały o chytrusach Żydach,
                  którzy każdego robią w konia w interesach.
                  Czym innym jest opowiadanie kawałów, a czym innym szowinizm, czy rasizm.
                  Przypominam, ze za Hitlera za kawały polityczne trafiało się do Oświęcimia.

Obawiam sie, że naszym "przeciwnikom kawałowym" BRAKUJE ZWYCZAJNIE POCZUCIA
                  HUMORU !
    • Gość: martynka Re: nacjonalistyczna IP: *.lukowa7.waw.pl / 192.168.1.* 13.06.02, 20:28
      Nie wiem czemu , ale aż mnie ukuło jak ta Pani tak powiedziała... W ogóle
      denerwuje mnie ten program - wspólczuję katowiczanom że dostana im się tacy
      kierowcy....pzdr.
    • bukowski27 slask vs. krakow 14.06.02, 10:57
      na poczatek jedna uwaga... widzialem program - dl amnie texty zenujace.

druga uwaga: o ile sie orientujae to TVN jest telewizja o rodowodzie
      krakowskim... emisja programu nie odbywa sie przeciez tak ze ekipa sobie
      nakreci material i puszcamy co i jak i kiedy chcemy... jest (jak zakladam)
      dyrektor programowy stacji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka