Dodaj do ulubionych

Weglarczyk o science fiction

IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 18:04
W Gazecie Telewizyjnej niejaki Bartosz Weglarczyk stwierdzil cytuje :

"czy w ogole istnieje cos takiego jak inteligentne science fiction ? No, moze
poza Stevenem Spielbergiem i George'm Lucasem"

Tak sie zastanawiam - po co kupuje wasza gazete skoro pisza w niej ludzie z
ZEROWA wiedza o temacie w ktorym sie wypowiadaja ? Ja nie wiem. Lucas sie
jeszcze inteligentnym filmem SF nie zhanbil, Spielberg moze z raz. Zazwyczaj
robia durne, chlamowate kino akcji SF, przepakowane efektami dla malotalow. I
tu sie pytam retorycznie - ile Pan Weglarczyk ma lat ? Skonczyl juz liceum ?

Moze Pan Weglarczyk nastepnym razem zanim napisze taka gigantyczna glupote
obejrzy sobie pare filmow ? Tylko niech jego wyznacznikiem jakosci filmu nie
bedzie jego budzet. A w ogole niech sobie poczyta troche literatury SF - moze
mu sie przejasni.

Zenada.

RED BARON
rbaron@go2.pl
Ziemia jest pieklem innej planety
Obserwuj wątek
    • Gość: SGTokar Re: Weglarczyk o science fiction IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.08.02, 19:23
      > Tak sie zastanawiam - po co kupuje wasza gazete skoro pisza w niej ludzie z
      > ZEROWA wiedza o temacie w ktorym sie wypowiadaja ?
      Prawdopodobnie nie z zerowa, a tylko ze swoim pogladem. Zgadzam sie ze mocno
      obrazil fanow Spielberga i Lucasa, chociaz nie chce mi sie wierzyc by ktos by
      obrazil te osoby i autor mogl miec na mysli ze nieinteligentne scf-fi jest
      wszystko poza Spilbergiem, Lucasem i "Stargate". Jednak sam artykul od razu
      inaczej wskazuje. Ale kto by mogl tak powiedziec...
      Po co kupujesz gazete? By komentowac zle artykuly na lamach forum gazety,
      poprawiac bledy, rozpoczynac dyskusje i te inne!

> jeszcze inteligentnym filmem SF nie zhanbil, Spielberg moze z raz. Zazwyczaj
      > robia durne, chlamowate kino akcji SF, przepakowane efektami dla malotalow.

> tu sie pytam retorycznie - ile Pan Weglarczyk ma lat ? Skonczyl juz liceum ?
      Nawet w Gazecie Wyborczej musza byc artykuly debiutantow. Ludzie wyrazaja
      swoje zdanie i prawde mowiac cala reszte o Stargate bardzo mi sie podobala, ze
      wzgledu na to ze sam jesetem fanem Stargate :). Sam jestem tez tym jak to
      nazywasz "malolatem" (17) i czemu od razu malolat ma zle pisac. Nieraz moze
      pisac lepiej od starszych od siebie. Trzeba skonczyc liceum by dobrze pisac!
      Ja moze nie wypowiadam sie najlepiej, bo na pewno nie jestem humanista, ale
      wierze ze jest wielu innych ktorzy potrafia to robic doskonale, dorwnojac
      innym.

> A w ogole niech sobie poczyta troche literatury SF - moze
      > mu sie przejasni.
      Mowil o serialu i filmach SF, ksiazki to jednak co innego. W filmach musza byc
      efekty komputerowe. W ksiazkach przede wszystkim historia.

> Zenada.
    • rboy17 Re: Weglarczyk o science fiction 24.08.02, 00:33
      Gość portalu: RED BARON napisał(a):

> I tu sie pytam retorycznie - ile Pan Weglarczyk ma lat ? Skonczyl juz liceum?
      Bartosz Weglarczyk jest bardzo dobrym dziennikarzem, korespondentem "Gazety" w
      Waszyngtonie. Ja na "science fiction" się nie znam. Wiem natomiast, że Bartosz
      Weglarczyk pisze ciekawie, bo z amerykańskiej perspektywy. Komentowanego przez
      Ciebie artykulu nie czytałem, więc nie będę się wypowiadał na temat jego treśći
      i wartości. Jeśli jednak uważasz się za lepszego od Węglarczyka, nic nie stoi
      na przeszkodzie byś napisał tekst, który będzie polemiką z tym, co napisał
      Bartosz. Jeśli zaciekawisz redakcję i zaskoczysz ją swoją wiedzą oraz swoimi
      poglądami, to na pewno wydrukuje ona również Twój tekst. A więc zamiast tutaj
      obrażać dziennikarza, weż się do pisania...

> Skonczyl juz liceum?
      Znam wiele osób, które właśnie w liceum zaczynały swoje dziennikarskie kariery.
      Ja sam jestem tego najlepszym przykładem. Szczególne zasługi ma na tym polu
      właśnie "Wyborcza", która często na przykład w lokalnych wydaniach korzysta z
      pomocy 17-latków...

pozdrawiam
    • Gość: Bartek Weglarczyk Re: Weglarczyk o science fiction IP: *.stacje.agora.pl 29.08.02, 12:16
      Kochani fani SCIFI,
      tak sobie mysle, ze wasze - sluszne poniekad - oburzenie wywolane lekcewazeniem
      SCIFI przez media w Polsce zaslania wam skutecznie pole widzenia. W GW ukazuje
      sie oto bowiem artykul chwalajacy serial SciFi i naklaniajacy do jego
      ogladania, a wy piszecie, ze to kolejny dowod na to, iz ta wlasnie gazeta
      lekcewazy SciFi. Gdzie tu sens?

Docinkow osobistych nie bede komentowal, bowiem jak zawsze wyglaszaja je ludzie
      chowajacy sie za anonimowym internetem, co swiadczy jedynie o ich slabutkiej
      pewnosci siebie. Ale chce sie odniesc do jednej rzeczy
    • jk Re: Weglarczyk o science fiction 30.08.02, 21:47
      Gość portalu: RED BARON napisał(a):

I
      > tu sie pytam retorycznie - ile Pan Weglarczyk ma lat ? Skonczyl juz liceum ?

Skonczyl, zapewniam cie :-)
      Male info i zdjecie Bartka (w Telewizyjnej" daja lepsze :)) na
      www.coxnews.com/washingtonbureau/staff/weglarczyk/
      :-)
      Janusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka