Dodaj do ulubionych

Tematy do WG- 20.11.

16.09.05, 13:51
1.Honore de Balzac-Zycie i tworczosc-"Komedia ludzka- sceny z zycia
paryskiego w studiach obyczajowych.
2.Geografia Ameryki Lacinskiej
3.Rembrandt i Vermmer dwaj mistrzowie malarstwa nederlandzkiego
4.Stefan Zeromski- jego zycie i tworczosc
Obserwuj wątek
    • stare_psisko Re: Tematy do WG- 20.11. 16.09.05, 19:18
      dzięki wielkie, skubi!
      A to niespodzianki, z wyjątkiem Żeromskiego ;)
    • pajhiwo1 Mam pytanie zwiazane z tematem geografia Ameryki 17.09.05, 19:08
      Lacinskiej.Chcialbym sie dowiedziec jak wygladaja jakies przykladowe pytania
      eliminacyjne z podobnego tematu czyli jakiegos geograficznego.Chodzi mi glownie
      o zorientowanie jak wysoki jest poziom tych eliminacji bo jestem zywo
      zainteresowany tym tematem.Jak ktos byl kiedys na eliminacjach to prosze o
      przyklad tylko bez glupich zartow bo nie oto chodzi.pozdrawiam
      • skubi99 Re: Mam pytanie zwiazane z tematem geografia Amer 18.09.05, 06:11
        Witam,
        poziom z tematow geograficznych jest wg mnie dosc wysoki.Kroluje georafia
        fizyczna czyli pytania typu :
        -najwyzszy szczyt gor Tibesti lub jakie wyspy leza pomiedzy Wielka Rafa Koralow
        a wybrzezem Australii(g.obszarow tropikalnych)
        -najwiekszy park narodowy Finlandii lub gdzie lezy miasto Lokja(geografia
        Skandynawii)
        -wybrzeza jakich krajow oplywa Prad Benguelski, jaka jest stolica
        administracyjna Beninu,najdalej na północ wysunięty punkt Afryki,inna nazwa
        Przyl. Agulhas czy które z podanych państw ma najwyższą gęstość zaludnienia
        (oczywiscie g.Afryki)
        Niestety wiecej pytan juz nie pamietam.Nauka,przynajmniej w moim przypadku
        glownie atlas i mapy.Ale trzeba byc przygotowanym na takie pojedyncze
        rodzynkimo gestosc zaludnienia czy polozenia jakiegos miasteczka,notabene
        znanego w wydobycia rud zelaza co bylo rowniez zawarte w pytaniu.
        Pozdrawiam
        • pajhiwo1 Re: Mam pytanie zwiazane z tematem geografia Amer 19.09.05, 13:00
          dzięki wielkie skubi,własnie o to mi chodziło.Przymierzam się od roku do
          eliminacji i wkoncu zamierzam tym razem spróbować,jeżeli nic się oczywiście nie
          wydarzy.Może spotkamy sie na eliminacjach.Tak sobie myślę że przydałaby się
          jakaś strona poświęcona tylko i wyłącznie wielkiej grze bo to miejsce jest
          jedynym znanym mi miejscem gdzie można się czegoś dowiedzieć( no poza
          regulaminem WG na stronce tvp)
          • skubi99 Re: Mam pytanie zwiazane z tematem geografia Amer 20.09.05, 09:32
            Bardzo chetnie sie spotkam,biore urlop i przyjezdzam do Polski.
            Co do tej strony to juz o tym myslalem,ale obecnie brakuje sprzetu i czasu.Ale
            moze w przyszlosci,czemu nie.
            Pozdrawiam
          • igruszka Re: Mam pytanie zwiazane z tematem geografia Amer 27.09.05, 01:05
            Przeciez mozna zalozyc Googlegroup
    • kaszuna Re: Tematy do WG- 20.11. 19.09.05, 22:07
      Witam

Kurcze pytania troche szczególowe.
      Przymierzam sie do geografii i malarzy.
      Do geograficznego tematu polecony jest atlas ;-) a co byscie polecili do malarzy?

Pozdrawiam, Kaszuna
      • skubi99 Re: Tematy do WG- 20.11. 20.09.05, 09:30
        Pamietam pytanie z Michala Aniola,kto byl kierownikiem prac renowacyjnych
        freskow w Kaplicy Sykstynskiej w drugiej polowie XX wieku(byly podane dokladne
        lata).
        Atlas na pewno i to szczegolowy,poza tym wiadomosci encyklopedyczne(polecam
        cd "Geografia z Encyklopedii PWN".
        Co do malarzy;ja sciagalem ich wszystkie prace z internetu jest kilka niezych
        stron poswieconych sztuce na ktorych sa wsztsystkie potrzebne informacje o
        dzielach.Natomiast zyciorys to juz ksiazka.Nawet chcialem sie zmierzyc z
        Rembrandtem ale moj zapal oslabl jak zobaczylem ile on tego namalowal,a
        niestety nie mam juz tak duzo czasu jak kiedys.Ale moze dlatego pytania nie
        beda zbyt szczegolowe.
        Ostatnio byl Rafael i Leonardo moze jest ktos kto byl na eliminacjach i pamieta
        jakies pytania.
        Pozdrawiam
        • igruszka Re: Tematy do WG- 20.11. 27.09.05, 01:09
          skubi99 napisał:

> Ostatnio byl Rafael i Leonardo moze jest ktos kto byl na eliminacjach i pamieta
          > jakies pytania.

Z Leonarda to byly dosc idiotyczne: ile stron notatnika jest w jakis tam
          zbiorach, gdzie jest jakis inny z jego notatnikow, gdzie jest inna wersja
          ktoregos obrazu. Ale podane liczby stron nie pasowaly mi do najnowszej
          literatury przedmioty, a obraz, o ktory pytano jest teraz uwazany za dzielo
          kogos innego. Mam wrazenie, ze trzeba sie trzymac ksiazek polskich, chocby
          przestarzalych, a nie czytac nowej literatury przedmiotu.

• m1gol Re: Tematy do WG- 20.11. 20.09.05, 09:21
      Nie pasują mi te tematy. Liczyłam, że będzie coś z historii, może Elżbieta albo
      starożytność. Chyba zrezygnuję ze startu w tych eliminacjach. Mam prośbę.
      Podajcie listę tematów, która pojawi się na eliminacjach 20. Z góry wielkie
      dzięki.
      Powodzenia dla tych, ktorym podpasowały tematy i będą startować.
    • kaszuna Re: Tematy do WG- 20.11. 20.09.05, 14:02
      Skubi99

Skubi a gdzie ty teraz mieszkasz? Jesli moge zapytac?
      Lecisz do Polski na eliminacje?
      Szczerze mówiac ja tez, jestem wiec zainteresowana gdzie na globie przebywasz?

Odnosnie WG przegladalam PWN strony www ale informacje sa chyba troszke stare.
      polecasz encyklopedie?

Odnosnie malarzy to szczerze mówiac bylam na eliminacjach Delacrouix ale
      niestety przeszlam do 2giego etapu i tyle wylozylam sie po tem na jednym
      pytaniu. Dlatego pytam sie co bys polecal bo widze ze jestes obeznany. Ja do
      Delacrouix przygotowywalam sie tylko z duzego albumu. :-(

Pozdrawiam, Kaszuna
      • skubi99 Re: Tematy do WG- 20.11. 20.09.05, 15:10
        Witam,
        od kilku miesiecy mieszkam w UK.Dlatego opuscilem ostatnie eliminacje.Trzeba
        odrobic stracony czas.
        Malarzy nie ruszam,za duzo do sciagania i nie zdaze.Sam Rembrandt namalowal 600
        obrazow,a do tego szkice,rysunki.Nie ma szans.Poza tym przydalaby sie biografia
        po polsku,a takowej nie mam.Wermeer jest ok,ale mowie ten drugi to
        potega.Startowalem z Michala Aniola,ale wylozylem sie na tym kierowniku prac
        renowacyjnych i drugie bylo"kto kontynuowal po smierci MA prace nad jakims
        koscolem w Rzymie"
        Wiec zaczynam Ameryke.Na stronie PWN nie ma zbyt wiele informacji,niestety.Jak
        przygotowywalem sie do Afryki to z tej plyty CD skopiowalem wszystko co mialo
        zwiazek z Afryka i podejrzewam,ze teraz czeka mnie to samo. Poza tym jest
        jeszcze "Slownik Geografii Ameryki",stary ale moze sie przydac.No i oczywiscie
        atlas.A jak czegos nie jestem pewny to wrzucam haslo na wyszukiwarke i jest
        tyle stron,ze glowa boli.
        Ale i tak trzeba byc pzrygotowanym na rozne niespodzianki,teraz mi sie
        przypomnialo pytanie z Afryki"przez ktore panstwo nie przebiega rownik"i podane
        trzy lub cztery.
        Wiec wiedza ogolna pomieszana ze szczegolami,czyli praktycznie wszystko,a i tak
        bedzie na pewno jakies pytanie z haczykiem.
        Pozdrawiam
      • arystoteles.pl Re: Tematy do WG- 20.11. 21.09.05, 10:20
        > Odnosnie malarzy to szczerze mówiac bylam na eliminacjach Delacrouix ale
        > niestety przeszlam do 2giego etapu i tyle wylozylam sie po tem na jednym
        > pytaniu.

To jak wyglada drugi etap? Zadaja tam pytania? Ustnie, pisemnie? Oceniaja prezencje czy wiedze? Jak to w ogole wyglada?
        • skubi99 Re: Tematy do WG- 20.11. 21.09.05, 18:53
          Drugi etap wyglada dokaldnie tak samo jak pierwszy,czyli test 15 pytan.Tyle ze
          troche mnie ludzi:))
          Pytania podobne jak w pierwszej czesci,jezeli chodzi o pozoim,przynajmniej tak
          mialem z Reymonta.
          Pozdrawiam
    • kaszuna Re: Tematy do WG- 20.11. 20.09.05, 15:57
      skubi99

Widze skubi ze mieszkamy chyba najblizej :-)
      ja tez jestem na wyspach. A gdzie dokladniej mieszkasz?
      Jesli jest to gdzies blisko Londynu to chyba byloby sie warto spodkac na wkuwanie.
      :-)

Odnosnie CD to jakie masz na mysli encyklopedie PWN na CD rom-ie?

Pozdrawiam, Kaszuna
      • skubi99 Re: Tematy do WG- 20.11. 20.09.05, 17:39
        Witam,
        mieszkam w Reading niedaleko Londynu.
        Pare lat temu ukazala sie Encyklopedia PWN na kilkunastu CD romach.I pisalem o
        czesci poswieconej geografii.Maja mi przyslac z Polski razem z tym Slownikiem
        Geografii Ameryki.
        A co do wspolnego wkuwania to proponuje co innego,zadawac sobie pytania
        dotyczace Ameryki.Podczas nauki na pewno cos sie znajdzie czy to podchwytliwego
        czy jakies ciekawostki.
        Pozdrawiam
        P.S.moj nr GG 5715309
    • llullaillaco Re: Tematy do WG- 20.11. 21.10.05, 11:36
      Geografia Ameryki Łacińskij - czyli mam rozumieć, ze temat obejmuje również
      Meksyk, Ameryke Srdkowa, Karaiby?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka