Gość: janka IP: *.chello.pl 06.12.02, 21:15 a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ola Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.acn.waw.pl 06.12.02, 21:48 Ja też lubię oglądać serial"Dom".Chciałabym,żeby go powtórzyli.A może powtarzają? Jeśli tak to na jakim programie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moboj Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.magma-net.pl 06.12.02, 22:41 właśnie skończyli emitować na tvp3, ale teraz zdaje się zaczęli powtarzać na tv polonia w sobotnie wieczory - dopiero dwa odcinki były. też kocham ten serial, jest wspaniały i co najważniejsze - nie jest głupi !!!! i swietni aktorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.acn.waw.pl 07.12.02, 12:35 Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baska Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 10:32 Jest dobrze napisany i odegrany. POza tym w sumie nie ma w nim niczego nieprawdopodobnego, a wszystko pokazane tak jak w życiu - poprostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: 212.87.3.* 17.12.02, 14:32 Ten film zyskuje szczegolnie dzieki porownaniu z dzisiejszymi serialami, ktore sa zwykle niezbyt dobrymi imitacjami amerykanskich filmow akcji (Psy, Sfory etc). Jedynie co mnie troche irytuje to 'political correctness' ktora przy realizacji kazdej czesci, w kazdych warunkach, udalo sie autorom scenariusza zachowac. Ale nawet mimo to, dzieki znakomitym aktorom i mistrzowskim dialogom i dzis ten film sie oglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: 62.233.139.* 17.12.02, 16:34 a kto jest Waszą ulubioną postacią z serialu? ja lubię Heńka Lermaszewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raszefka Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: OSET:* / 192.168.0.* 17.12.02, 16:39 Halina!!! :))) Tyle razy oglądałam ten serial, a nie wiem czy i kiedy pobrali się z Mundim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: 62.233.139.* 17.12.02, 16:52 pobrali się, teraz można obejrzeć stare odcinki i w przedostatnim, zdaje się, Mundek spotkał Halinkę na klatce schodowej, pomógł jej wnieść dywan do mieszkania, i już został :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 18:45 Pierwsze 12 odcinków jeszcze z Popiołkiem jest świetne, ale ta dokrętka z lat 90 jest wg mnie tragiczna. Zupełnie zatraciła klimat tamtych odcinków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar komusza propaganda IP: *.skorosze.2a.pl 18.12.02, 00:10 Opis życia w PRL-u, cały naród buduje swoją stolicę, polaków nocne rozmowy i inne tego rodzaju bzdety nampompowane propagandą. Za dużo proletariackich wątków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.02, 13:35 Podobałą mi się pierwsza seria. Wyraziste postaci, dobrze odtworzone realia czasów tużpowojennych. "Dom" to chyba kopalnia powiedzonek że wspomnę choćby "Koniec świata" dozorcy Popiołka, "Mówi wam to coś" tow. Jasińskiego czy "Wiśta - wio, łatwo powiedzieć" Andrzeja Talara. Nowe odcinki były gorsze. Niby to bardziej rzetelne kręcone bez ingerencji cenzury, ale... Jeśli pierwszy "Dom" był serialem obyczajowym na tle wydarzeń poliotycznych to nowy był bardziej serialem dokumnetalnym pokazującym wpływ poliyki na życie ludzkie. No i ten antykomunizm bohaterów mówiących o PRL językiem III Rzeczypospolitej. Gdyby całe społeczeństwo miało takie nastawienie do władzy komunizm upadłby dwadzieścia lat wcześniej. Najlepiej to widać na przykładzie głownego bhatera. W pierwszej serii Andrzej ze swoją gorliwościa, uczciwoscia i prostolinijnością był bohaterem pozytywnym z którym większość Polaków mogła się identyfikować. W drugiej serii stał się bohaterem niejednoznacznym a jego podejście bardziej pasujące do dekady gierkowskiej kompletnie nie przystawał do większości uświadomionych bohaterów. Mimo wszystko żałuję że nie powstanie nowa seria obejmująca lata osiemdziesiąte. Akurat wtedy już wszyscy byli przeciw władzy komunistycznej albo w najlepszym razie obojętni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.chello.pl 18.12.02, 13:49 Piszecie tutaj takie mądre charakterystyki bohaterów, mądre recenzje i przemyślenia. A mnie chodzi o klimat serialu- o to, jak pokazani są bohaterowie żyjący w tamtych dziwnych czasach, jak radzą sobie ze zwykłymi problemami w stosunkach międzyludzkich (wątek Danusi i Henia), jak przezwyciężają trudności (Kajtek i Majka). Ja myślę że niech tam są sobie podteksty polityczno- propagandowe, ale stanowią one tło (które stwarza swojski klimat), ale ja kocham bohaterów. Obsada jest doskonała. Bardzo zmartwiła mnie informacja że nie będzie już kolejnej seri, chlip, chlip :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raszefka Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: OSET:* / 192.168.0.* 21.12.02, 15:27 Właśnie ten klimat bardziej mi się podoobał w pierwszych 12 odcinkach. I niech to sobie będzie komusza propaganda, jak ktoś wcześniej napisał. Ale mnie naprawdę poruszało, kiedy Basia wciąż oczekiwała powrotu Łukasza... a ile razy razy spierałyśmy się z mamą, czy Andrzej postąpił słusznie czy okrutnie, podrzucając zdjęcie na cmentarzu! W dalszych odcinkach nowi bohaterowie mnie już tylko drażnili - głupiutka Danusia, ganiająca za Olbrychskim (który zagrał siebie samego sprzed 20 lat : ( ); Mietek i Gosia - trudno powiedzieć, które z nich bardziej nadawało się do leczenia psychiatrycznego; kobieta (imienia zapomniałam) poszukująca swojej siostry... nie, to już nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.02, 17:36 Przypomniał mi się pewien szczegól z drugiej serii. Bohaterowie oglądają Mistrzostwa w piłce nożnej i podcza meczu Polska - RFN dopingują Szarmacha, który w tym meczu nie zagrał. Odpowiedz Link Zgłoś
verroniqe Re: uwielbiam serial 'Dom' 18.12.02, 15:55 taaaak ale jakoś tylko tą pierwszą serię darzę sympatią i sentymentem. Film kojarzy mi się z dzieciństwem i pierwszym "filmem dla dorosłych" kóry mogłam oglądać. Niesamowite postacie, niesamowity klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
popiolkowa Re: uwielbiam serial 'Dom' 21.12.02, 17:47 Mój nick odpowie na twoje pytanie. Pierwszy serial oglądany w kolorze. Koniec świata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: router:* / 10.102.21.* 22.12.02, 21:05 Też uwielbiam. Oglądałam serial chyba ze trzy razy, ku rozpaczy rodziny;) W sumie na nim uczyłam sie powojennej historii Polski. Oczywiście, że pierwsza seria była o niebo lepsza, ale dokrętka też nie była zła- bardzo lubiłam jej pierwszy odcinek o Marcu'68, a potem wątek Kajtka i Majki. Moja ulubiona postać? Pewnie Andrzej. Uważam, że to bardzo uczciwy człowiek. No, i Mundi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.ostrzeszow.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 22:09 Andrzej uczciwy, no tak... nie licząc jego romansu z Gawryluk niestety reżyser nie żyje, więc nie mamy co liczyć na ciąg dalszy, ale może macie jakieś pomyśły na kontynuację? zaczynam od Henia, który jeździ za granicę i sprowadza używane samochody, a Danusia otwiera sklep z porcelaną (ściągnęłam ten scenariusz z życia, ale co tam... ma być przecież prawdopodobny) życzenia na święta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.02, 23:01 Gość portalu: zuza napisał(a): > Andrzej uczciwy, no tak... nie licząc jego romansu z Gawryluk To już nie był ten sam Andrzej, co w pierwszej serii. A zresztą jego syn Kajtek przespał się z E. Błaszczyk, co prawda aby ratować życie swej dziewczyny, no ale zawsze. > niestety reżyser nie żyje, więc nie mamy co liczyć na ciąg dalszy, ale może > macie jakieś pomyśły na kontynuację? > zaczynam od Henia, który jeździ za granicę i sprowadza używane samochody, a > Danusia otwiera sklep z porcelaną (ściągnęłam ten scenariusz z życia, ale co > tam... ma być przecież prawdopodobny) Gdyby powstały kolejne odcinki to pierwszy opowiadałby o osiemnastu miesiącach "Solidarności". Andrzej pewnie zapisałby się do Solidarności i pewnie zostałby wybrany szefem związku w FSO, ale byłby na pewno zwolennikiem linii ugodowej. Odcinek kończyłby się pewnie 13 grudnia 1981. W drugim odcinku większość mieszkańców kamienicy przy Złotej trafiłaby do interny. Andrzej zapewne podpisałby lojalkę i odmówił współpracy z SB. Oczywiście nie zaangażowałby się w żadną podziemną działalność tylko dalej robił swoje. Poza tym pewnie bohaterowie chodziliby na msze ks. Popiełuszki, dyskutowali o zabójstwie Przemyka, słuchali Radia Wolna Europa i byliby doskonale poinformowani o tragedii czarnpbylskiej. Niewykluczone, że w stanie wojennym Andrzej odnowiłby znajomość z Basią (no bo pewnie jej mąż znalazłby się w jakiejś Białołęce). Ciekawe jak długo wytrzymałby we wdowieństwie? Co do pozostałych to ciekawie byłoby na przykład aby Mietek poznał swego prawdziwego ojca -esesmana. Henio w latach osiemdziesiątych urządził się pewnie jako cinkciarz a w III RP bez trudu by się odnalazł > życzenia na święta nawzajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: router:* / 10.102.21.* 23.12.02, 23:32 Gość portalu: P-77 napisał(a): Andrzej zapewne podpisałby lojalkę i odmówił współpracy z SB. A jak to sobie wyobrażasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.02, 23:44 Czym innym była lojalka (deklaracja, że nie będzie się walczyć siłą z panującym ustrojem) a czym innym zwyczajne donosicielstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: router:* / 10.102.21.* 24.12.02, 08:31 A ja myślę, że nawet nie podpisałby. Za bardzo odchorował to swoje wystąpienie w '76, a przecież wtedy tez nie robił tego dla przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: uwielbiam serial 'Dom' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.02, 22:13 Gość portalu: Ginny napisał(a): > A ja myślę, że nawet nie podpisałby. Za bardzo odchorował to swoje wystąpienie > w '76, a przecież wtedy tez nie robił tego dla przyjemności. A skąd wiesz, czy i tym razem SB-ecy nie uciekliby się do szantażu. Na pewno mieliby w ręku syna Andrzeja - Kajtka. Odpowiedz Link Zgłoś