Dodaj do ulubionych

karol z "dużych dzieci"

15.04.06, 19:18
co to za dziecko, kim są jego rodzice???
Chłopak ma 9 lat, wie w którym roku uchwalono i co zawiera konstytucja RP,
zna "małą konstytucje"... Jestem przerazona...
Obserwuj wątek
    • adam81w Re: karol z "dużych dzieci" 15.04.06, 19:22
      czym jestes przerazona ? ciekawe czy za 10 lat podziekuje rodzicom za taka
      tresure jak mu obecnie robia ?
      • lisowa2 Re: karol z "dużych dzieci" 15.04.06, 20:17
        Z artykułu który czytałam o tym chłopcu wynikało, że rodzice sami nie wiedzą skąd u ich syna taka fascynaja polityką. Co prawda rozmawiano o sytuacji politycznej w domu, ale nigdy nie zmuszali, nie zachęcali nawet aby syn zgłebiał tę wiedzę.
        Mnie tam bardziej przeraża, że lubi Cimoszewicza:P
        • l1k2 Re: karol z "dużych dzieci" 15.04.06, 20:24
          Karol jest super.
          Jego mama jest chyba nauczycielką, ale pewnosci nie mam, w kazdym razie kiedys
          tak wywnioskowalam.
          Adamie- rodzice go napewno nie tresuja, a niech sie intersuja polityka, co nam
          do tego :)
          --
          • adam81w Re: karol z "dużych dzieci" 15.04.06, 23:26
            jasne ze go nie tresuja :) nam nic do tego tylko ze poprzez takie durnowate
            programy lansuje sie zle wzorce wychowawcze dla dzieci . tzn wiele jest
            rodzicow ktorym nawet takich programow nie trzeba zeby ciagle truc wlasne
            dzieci " patzr jaki mariuszek madry a ty ? " - rozumiesz o czym mowie ?
            i jak to fatalnie moze wplynac na wlasne dziecko , porownywanie wlasnego
            dziecka czy tez kazanie mu sie porownywac z rowiesnikami w dziedzinach ktore
            dany mlody czlowiek ma gdzies i ma do tego prawo . Przyklad matka zauwaza jak
            jakies dziecko na ekranie tv jest dobre w np geografii , zaraz mowi o tym
            swojemu dziecku " patzr jaki ten chlopak madry z geografii " w wyniku czego
            taki chlopak zaczyna myslec ze on tez musi byc jak ten chlopak z tv co zna sie
            na geografii i poprzez co zaniedbbuje swoje zainteresowania i ciagle sie
            porownuje do chlopaka z tv .
            jesli rzeczywiscie ten chlopak sam sie zainteresowal polityka to gratuluje i
            pochwalam go . ale cos nie wierze . Cieszy mnie ze lubi cimoszewicza :)
            • bm_ka Re: karol z "dużych dzieci" adam81 18.04.06, 13:31
              O dzieciach i ich wychowywaniu wiesz NIC. Po prostu Nic, adamie81
    • maczwak Re: karol z "dużych dzieci" 15.04.06, 21:30
      Nawet domyślam się z jakiego powodu jesteś przerażona... Pewnie sama nie wiesz
      tych rzeczy które wie Karol i chłopak poprostu wprawił Cię w kompleksy.
      • paulinaa Re: karol z "dużych dzieci" 15.04.06, 23:00
        a ja oglądam duze dzieci wlasnie ze względu na niego i na bliźniaki. w ogóle
        najbardziej lubie te dzieciaki, które sa w programie od samego początku. te
        nowe to juz nie to
        • faszonica Re: karol z "dużych dzieci" 15.04.06, 23:37
          A ja nie lubie tego Karolka, jak dla mnie to dziecko przemadrzale a ja takich
          nie lubie. Przyuwazcie jak kazdego poprawia i zwraca uwage innym dzieciom,
          uwaza sie za lepszego od nich i ze jest pepkiem swiata, bo ma najwiecej
          wiadmosci. Troche pokory, ale to juz kwestia wychowania. To ze wystepuja w Tv
          nie zobowiazuje do takiego zachowania. Nigdy takich bachorow nie lubilam... Moi
          faworyci to zdecydowanie blizniaki dorownujacy inteligencja niejednemu
          doroslemu oraz slodka i bezpretensjonalna Jadzia, ta dziewczynka jest rozkoszna
          ze swoim usmiechem;). Tuz za nimi plasuje sie chyba Julka (ta dziewczynka z
          blond wlosami...nie wiem czy to Julka).
      • gostr2 Re: karol z "dużych dzieci" 16.04.06, 10:37
        mylisz się, ja też lubię politykę (nawet z tego powodu politologię skończyłam),
        ale pracuje tez społecznie z dziecmi. Kiedy ja miałam 9 lat grałam w gumę i
        baweiłam się lalkami, czytałam baśnie a nie konstytucje.
        Obawiam sie tylko tego, że za kilka lat Karolek i jemu podobnie bedą grzać
        ławki w poczekalniach u psychologów
        • gostr2 Re: karol z "dużych dzieci" 16.04.06, 10:38
          To co wyżej napisałm adresuje do maczwaka
    • kiwaczek11 Re: karol z "dużych dzieci" 15.04.06, 23:35
      dzisiejszy odcinek był wg mnie rewelacyjny. Zwłaszcza pod kontem edukacyjnym
      dla dzieciaków. Scenka z mecenasem "Devinion" ( niestety nie wiem jak jest
      pisane jego nazwisko)to metodyczny majstersztyk. Gratuluję!
      • pluci Re: karol z "dużych dzieci" 16.04.06, 11:44
        Pisze się de Virion.
        • tommy_girl Re: karol z "dużych dzieci" 16.04.06, 15:25
          Jak dla mnie to Karolek w przyszłości będzie wyglądać jak Rafał Cieszyński.
          Mama nadzieję tylko że bez pakowania na siłce...;/ Chłopczyk wygląda jak jego
          młodszy brat;)
    • dziedzicznacytadelafinansjery Cimoszewicz do niego napisał 16.04.06, 21:21
      i chyba nawet się spotkali - a na koniec mu Cimoszewicz życzył, żeby zachował
      dystans do siebie - czyli żeby mu "sodówka nie uderzyła do głowy". Ale raczej
      nie dlatego, żeby miał wrażenie, że już mu uderzyła, ale raczej na przyszłość.
      Swoją drogą to z tych komuchów, to jednak Cimoszewicz jednak wygląda na jednego
      z przyzwoitszych, taka refleksja mnie naszła. Nie żebym zaraz leciał głosować na
      niego, czy się cieszył z jego ewentualnego zwycięstwa w wyborach, ale jednak to
      był gość. Szkoda, że tak go załatwili i szkoda, że jakoś to przyzwoiciej nie
      zostało rozwiązane.
    • umfana przyszły prezydencik RP którejś tam... 16.04.06, 21:30
      żałosny gnojek
      • lisowa2 Re: przyszły prezydencik RP którejś tam... 16.04.06, 23:22
        .......ale znaczy się że kto?????????
    • annakrystyna Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 00:10
      Zastanawiam się, czy dzieci znają temat rozmowy przed programem i czy dyskutują
      o tym z rodzicami. Karolek mnie nie denerwuje. Wprost przeciwnie, jest fajnym
      dzieciakiem.
      • afra86 Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 01:20
        Wiecie, mi się wydaję-ę;), że na pewno są rozmowy w domu, o programie, ale wątpie aby tematy były wcześniej znane. Bardziej możliwe jest sytuacja, gdy cala ekipa lacznie z dzieciakami i ich rodzicami zwioza sie do studia na nagranie. Wtedy mogą sie pojawic, przecieki o czym bedzie program, choć niekoniecznie. Moze ja jestem naiwna, ale dla mnie ten program jest bardzo prawdziwy i naturalny. Tyle razy co dzieciaki palnely glupstw, nie sklania mnie do podejrzen o ingerencje rodzicow w ich wypowiedzi;)
        A dzieciaki rewelacyjne są:)
        Mi sie program bardzo podoba:)
    • smutas13 Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 06:29
      gostr2 napisała:

> co to za dziecko, kim są jego rodzice???
      > Chłopak ma 9 lat, wie w którym roku uchwalono i co zawiera konstytucja RP,
      > zna "małą konstytucje"... Jestem przerazona...

Dlaczego jesteś przerażona ?
      Przeciż On , też wszystkiego nie wie .
      Często odpowiada po dziecięcemu , bez mądrości .
      A , że polityka jest jego pasją ? Każdy ma do tego prawo .
      Ja Go lubię . Jest fajny .
    • sweetlady Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 08:40
      gostr2 napisała:

> co to za dziecko, kim są jego rodzice???
      > Chłopak ma 9 lat, wie w którym roku uchwalono i co zawiera konstytucja RP,
      > zna "małą konstytucje"... Jestem przerazona...

Typowa polska cecha, jak się ktoś za bardzo wybija, za wysoko pnie, to trzeba
      go ściągnąć do dołu.
      Jakby jego wiedza wynikała z wkuwania na siłę pod przymusem rodziców, od razu
      słychać by było formułkowatość wypowiedzi, tymczasem on doskonale wyłapuje
      temat rozmowy i rozwija go na swój sposób, wtrącając własne przemyślenia, a po
      minie jego mamy widać, że sama się boi co Karolek jeszcze wymyśli.
      Oby więcej inteligentnych dzieci, a będzie mniejsza szansa, że rządzić nami
      będą w przyszłości kolejne pokolenia lepperków.
      • billy.the.kid Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 10:51
        to jest nieślubny syn jarosława kaczyńskiego.i stąd taka inteligencja.
        dziedziczne.
        • lenawawa Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 11:24
          Karolek jest poprostu inteligentym dzieciakiem, ot, co;))
          Nie jest zresztą żadnym wyjątkiem, takich dzieci jest sporo,tyle, że jego
          oglądamy w tv;))
          Mnie bardziej podobaja sie bliźniacy, sensownie mówią;))
          Natomiast Zosia wygląda i reaguje jakby była w innym świecie, mało kumata ..
          • ciociaiwujek Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 11:50
            lenawawa ma 200% racji.
            Karolek jest b.inteligentny i odważny, co wcale nie znaczy, że jest zarozumiały.
            Ten mały człowiek, co jest oczywiste wszystkiego uczy się od rodziców
            A, od kogo ma wiedzieć co się w świecie naszej polityki dzieje.
            9-latek nie jest w stanie recytować nie swoje pąglądy i to z programu na
            program.
            Smyk jest inteligentny i tyle.Pogratulować rodzicom.
            Jeden z bliżniaków też jest "społecznie" wyrobiony.
            Nie krytykujcie Szanowni Państwo (tak w czambuł) mądrych dzieci.
            • ciociaiwujek Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 11:54
              Ponad to co wcześniej napisała ciocia, ja gorąco popieram sweetlady.
              wujek Jan
          • paulinaa Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 18:45
            > Natomiast Zosia wygląda i reaguje jakby była w innym świecie, mało kumata ..
            denerwuje mnie ta zosia. qale jeszcze gorsza jest zuzia. jakaś nowa. o niczym
            nie ma pjecia i jakies glupoty gada, ni to smieszne, ni ciekawe, ni mądre....
            • l1k2 Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 19:03
              To prawda, Zosia jest jakas dziwna (ale strasznie slodka), jak dla mnie sprawia
              wrazenie trzylatki. (a cos mi sie zdaje ze ona juz do szkoly chodzi!)
              Co do Zuzi tez sie zgodze- strasznie przemądrzala, robi głupie miny.
              • qwer52 Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 19:40
                Karolek jest wytresowany i nic więcej. Ktoś kto ma dzieci wie , jak zachowują
                się i myślą naturalnie dzieci w tym wieku.

Ja miałam kolegę w III klasie SP, który znał wszystkie państwa
                europejskie...stolice..liczbę ludności, przemysł, itp. Edukację skończył na 8
                klasie, pomimo starań rodziców. Dziś nawet nie wiem , czy żyje, bo zaczął pić
                już wtedy.

• lisowa2 Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 20:20
                  Nie kazdy przypadek jest taki sam...:P

No faktycznie, NORMALNE dzieci nie powinny sie wybijac ponad inne, powinny intelektualnie tkwić na poziomie jak cala reszta, bo inaczej zostana uznane za dziwolagi:P
                  Uch.......
                  • departament_dekoracji Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 20:52
                    Najfajniejsza była Jadźka robiąc dyskretnie makijaż (usta) na wizji.
                  • l1k2 Re: karol z "dużych dzieci" 17.04.06, 20:54
                    Napisze to drugi raz- nie zgadzam sie z tym, ze Karol jest wytresowany...nie
                    sadze ze jego rodzice mu kiedys tam powiedzieli ze ma sie interesowac polityką i
                    wbijali mu do glowy jakies regulki. Moze po prostu oglada duzo TV, programy
                    informacyjne, moze jego rodzice ogladaja programy polityczne a on razem z nimi,
                    byc moze rozmawiaja w domu o polityce. Wypowiedzi Karola nie wyglądają mi na
                    jakies wyklepane, wyuczone, sa raczej naturalne, po prostu mowi po sowojemu to
                    co wie :)
                    • asia99971 Re: karol z "dużych dzieci" 18.04.06, 09:39
                      Karolek rzeczywiście inteligentny chłopiec ale ja najbardziej lubię Olka. Jest
                      naturalny i wnosi do programu takąlekkość. Widać że to jedno z niewielu dzieci
                      które naprawdę się bawi w tym programie.Choć w ostatnich odcinkach nie wiedziec
                      czemu go nie ma.
                • go_go_yubari Re: karol z "dużych dzieci" 02.05.06, 17:50
                  Ekhm...to, ze Ty nie miales do czynienia z takimi, a nie innymi dziecmi to tylko
                  i wylacznie Twoj problem. Fakt, wiele zalezy od rodzicow- ale wystarczy tylko,
                  ze zainteresuja dziecko czyms, podsuna dostosowane do poziomu i wieku dziecka
                  ksiazki i mozna wychowac dziecko takie jak Karolek, ktory jest wyjatkowo
                  inteligentny i rozsadny- nie trzeba od razu dziecka <s>tresowac czy tez wrozyc
                  mu szybkiego pobytu u terapeuty. Dobrze jest rozwinac w dziecku jakies pasje, to
                  dziecinstwa nie zabierze, nikt nie mowi o odrywaniu od zabaw, bajek czy czegos
                  tam jeszcze...wrecz byloby wskazane uczyc dzieci od najmlodszych lat i nie
                  chodzi tu o zaden wyscig szczurow, chec posiadania Mariuszka-geniuszka i
                  swiecenia przed znajomymi, ale o rozwoj.

• ag.gu Re: karol z "dużych dzieci" 18.04.06, 11:00
      Karol jest super.No i ta słodka Jadzia.Najgorsze są te przemądrzałe
      bliźniaki.Ale może to już tak jest z bliźniakami...
    • gostr2 Re: karol z "dużych dzieci" 18.04.06, 12:27
      Kochani, przykro mi, że większość z Was opdebrała mój post jako atak na Karola,
      jego rodziców czy kogo tam jeszcze. Napisałam go, ponieważ myślałam, że dowiem
      się o tym dziecku czegos więcej (w koncu nie wyhodowano Karolka w laboratorium
      i myslałam, ze od was uzyskam jakieś lifo na jego temat). Jak już wcześniej
      pisałam pracuje z dziećmi, nawet starszymi niż Karol, czasami bardzo zdolnymi,
      inteligentnymi, ale nie spotkałm się nigdy z takimi zainteresowaniami. Zyczę
      temu dziecku jak najlepiej, ale nie wmówicie mi, ze sam zainteresował się
      polityką, ktoś musiał zaszczepić w nim tę pasję. To, moim zdaniem (podkreslam-
      moim- nie musicie się z nim zgadzać, ale nie róbcie ze mnie zawistnej,
      zaściankowej baby, która każdy przejaw inności traktuje jak odchylenie od
      normy) nie jest naturalne, by małe dziecko miało takie hobby. Rozumiem klocki
      lego, nawet te stolice i państwa rozumiem pewne elementy polityki, ale dziecko,
      które czyta konstytucje zamiast Andersena, Brzechwy czy czegoś tam...

I jeszcze do autora postu z kolegą, który skończył tylko podstawówkę- ja też w
      jedo wieku znałam wszystkie państwa, stolice, największe rzeki, masywy górskie
      itp, a udiało mi się skonczyć dwa kierunki studiów (nie związane z geografią) i
      jakoś so0bie radzę. po prostu mój ojciec się tym pasjonował i zaraził mnie
      swoimi zainteresowaniami, uwazam, ze to bardzo mądre- min rozwija i trenuje
      pamięć, pobudza do marzeń...
      Ufff, ale się rozpisałam, pozdrawiam serdecznie :)
      • bagatella Re: karol z "dużych dzieci" 18.04.06, 12:51
        gdyby karolek mieszkal we francjii chodzilby pewnikiem do jednej z dwoch szkol
        w tym kraju przeznaczonych wylacznie dla dzieci z wysokimi i nie przecietnymi
        uzdolnieniami, ktore sie tu nazywa przedwszesnie inteligentne. w takiej szkole
        sa tylko takie dzieci w typie karola, tzn maluchy w wieku 8-9 lat interesuja
        sie np biologia molekularna i nikt ich tam paluchami nie wytyka, ot takie inne
        dzieci, ktore w pozniejszym czasie napewno nie beda zazdroscily innym wypisujac
        z zazdrosci glupoty na forum, trzeba bylo sie uczyc matolki
        • paulinaa Re: karol z "dużych dzieci" 30.04.06, 12:01
          o blixniakach juz pisza w przkeroju:P
          wiadomosci.onet.pl/1331271,2679,kioskart.html
          • adam228 Re: karol z "dużych dzieci" 30.04.06, 12:33
            Przeczytałem...
            Korporacja prawnicza...ojciec.Telewizja....wujek.W domu atmosfera POwska.
            Zawiodą się w przyszłości i nic z nich nie będzie.A szkoda..
            • sandia Re: karol z "dużych dzieci" 30.04.06, 21:41
              Lepiej by bylo aby w ich domu panowala atmosfera PiSowska?
              • wrocool Re: karol z "dużych dzieci" 01.05.06, 11:58
                Czy tylko ja mam wrazenie ze w tym programie wszystko jest ustawione? IMO
                dzieci nie tylko znaja temat rozmowy ale nawet pytania...pamietam jak kiedys
                jakas dziewczynka rysowala chyba lancuch dna-narysowala (przyznaje sie ze ja
                chyba nie wiedzialbym jak to narysowac) po czym Mann wyciagnal profesjonalny
                rysynuek ktory byl prawie identyczny z tym narysowanym przez dziewczynke-jak
                dla mnie oczywiste ze ona widziala go wczesniej. Mysle ze z dziecmi przed
                programem dyskutuje sie na dany temat i robi maly "wyklad"
                • wrocool Re: karol z "dużych dzieci" 01.05.06, 11:58
                  co nie zmienia faktu ze program fajny;-)
                  • l1k2 Re: karol z "dużych dzieci" 01.05.06, 13:53
                    Eh, ja mysle, ze gdyby program byl rezyserowany to traciłby caly urok...przecier
                    o to chodzi, zeby dzieci mowily to co mysla same. Zreszta niektore dzieci
                    niekiedy mowia takie głupoty, nie wierze ze im to każa mowic. Wystarczy spojrzec
                    chociazby na taka Zosie. Nie wierzę tez, ze np. Karol uczy sie tych swoich
                    wywodów na pamięc.
                    --
                    • wrocool Re: karol z "dużych dzieci" 01.05.06, 17:29
                      nie mowie ze dzieci ucza sie na pamiec odpowiedzi, ale mysle ze znaja temat
                      rozmowy, ktory jest z nimi jakos wczesniej omawiany.
                      • estera.new Re: karol z "dużych dzieci" 01.05.06, 18:55
                        moim zdaniem to dobrze. 9 lat to już nie tak całkiem dziecko. niech się uczy :)
                        wykształconych polityków nigdy nie za wiele :)
      • sylwesia Re: karol z "dużych dzieci" 04.06.15, 21:11
        Kobieto pracujesz z dziećmi a pierdoły wypisujesz kosmiczne. Dla takiego dziecka nie ma znaczenia czy zainteresuje się geografią czy polityką. Obie te rzeczy są dla niego nowe i będzie zdobywało wiedzę zgodnie z zainteresowaniem. Naprawdę tylko Tobie nie mieści się to w głowie dzieciakowi jest absolutnie wszystko jedno.
        • mozambique Re: karol z "dużych dzieci" 05.06.15, 14:21
          i po to wyciagasz wątek sprzed 9 lat ??????????

pogięło cię ?
          • barbasia1 Re: karol z "dużych dzieci" 06.06.15, 00:01
            mozambique napisała:

> i po to wyciagasz wątek sprzed 9 lat ??????????
            >
            > pogięło cię ?

Właśnie, następna idiota się objawiła!
            • shatmach Re: karol z "dużych dzieci" 10.06.15, 21:26
              Co w tym złego? Jeśli już o "Dużych dzieciach" to proszę pytanienasniadanie.tvp.pl/20292511/wideo/duze-dzieci-10-lat-pozniej
              • barbasia1 Re: karol z "dużych dzieci" 11.06.15, 22:16
                shatmach napisał:

Włączać się do dyskusji , kiedy temat lata temu stracił na aktualności, dyskutanci odpłynęli w sobie tylko znane strony , to niezrozumiały dla mnie pomysł.

>Jeśli już o "Dużych dzieciach" to proszę rel="nofollow">pytanienasniadanie.tvp.pl/20292511>/wideo/duze-dzieci-10-lat-pozniej

A to akurat bardzo świetny pod-wątek .

Dzięki za link! Jadzia nic a nic się nie zmieniła, tylko się ... wydłużyła. ;) Bliźniacy za to nie do poznania, i tylko rzeczywiście pozostał niezmieniony, prawie.
                Jeszcze wspomnianego, charakterystycznego Karolka mogliby odnaleźć oraz urocze dziewczynki Alę i Zosię.
                • barbasia1 Re: karol z "dużych dzieci" 12.06.15, 00:16
                  Bliźniacy za to nie do poznania, i tylko GŁOS rzeczywiście pozostał niezmieniony, prawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka