Dodaj do ulubionych

Serial "W Labiryncie" - gdzie kręcono?

• pizza_adoloran Gocław - nowe zdjęcia 28.06.06, 14:20
      Przybyłem, zobaczyłem, pstryknałem. Okolica, w której kręcono sceny z boiskiem i
      z przychodnią AA istotnie bardzo się zmieniła. Nie jestem pewien wszystkich
      niuansów, ale na pewno (o czym pisano już wyżej):

- zmieniła się bryła szkoły na Abrahama poprzez dobudowanie basenu "Wodnik".
      Jest w filmie ujęcie z wejściem do budynku - dziś wejście to wygląda trochę
      inaczej (na mojej "kompozycji" są to dwie fotografie na samym dole).

- boisko istnieje nadal, ale w tle widać rzeczywiście głównie basen "Wodnik" -
      ze względu na spore tłumy musiałem robić zdjęcie zza ogrodzenia, bo grało na
      tymże boisku kilka drużyn naraz, ogarniętych mudnialową gorączką. Zdjęcia po
      lewej stronie kolażu.

- Bloki, które widać za głową Marka Kondrata, stoją jak stały, tylko są
      pomalowane. Skojarzyły mi się na początku ze Służewiem, bo tam są bloki
      identyczne, tylko brązowe, jak w "Labiryncie", podczas gdy gocławskie zdążyły
      już zmienić barwy. Zdjęcie w prawym górnym rogu.

Czy to te same bloki, w których Marta Klubowicz dzwoni z budki telefonicznej?
      Nie pamiętam tego odcinka, nie posiadam go i w związku z powyższym nie jestem
      pewien.

img518.imageshack.us/img518/1903/goclaw5qj.jpg
      • hansfrank Re: Gocław - nowe zdjęcia 28.06.06, 17:32
        > Czy to te same bloki, w których Marta Klubowicz dzwoni z budki telefonicznej?
        > Nie pamiętam tego odcinka, nie posiadam go i w związku z powyższym nie jestem
        > pewien.

Nie te same. Klubowicz dzwoni z Afrykańskiej, czyli w zasadzie z Saskiej Kępy
        (os. Kopernika) a nie z Gocławia. Bloki nic się nie zmieniły. Jak były białe,
        tak są.
        • pizza_adoloran Re: Gocław - nowe zdjęcia 28.06.06, 17:34
          Aaaa, jak byłem na miejscu to nie mogłem sobie przypomnieć nazwy ulicy, nadrobię
          w najbliższej przyszłości, mimo że nie posiadam capsa, bo nie mam tego odcinka,
          w którym ona dzwoni.
    • pizza_adoloran Ślub na Czerniakowie - nowe fotki 30.06.06, 21:27
      Pamiętamy wszyscy ślub Kordka i Klubowicz, który - zamiast stać się dla nich
      szczęśliwą uroczystością - zakończył się tragicznie, gdyż w drodze do kościoła
      zginął ojciec Kordka, grany przez Mieczysława Voita. Naprawdę, jak wszyscy
      wiedzą, aktor zmarł nagle i trzeba było stosownie przearanżować scenariusz.

Kościół, w którym Kordek i Klubowicz brali ślub (i jest to chyba jedyna taka
      scena w filmie, gdzie zebrano większość pierwszoplanowych postaci) jest
      niewielki. Patronem jego jest Św. Antoni a sama świątynia stoi na równie
      skromnym Placu Bernardyńskim przy ulicy Czerniakowskiej. Na tej fotografii widać
      aktora, grającego brata Kordka, czekającego na ojca przed kościołem. No i
      kościół dziś.

img79.imageshack.us/img79/7479/kosciolnabernardynskiej4ch.jpg

Tu natomiast widzimy finałową scenę odcinka: Kordek, zauważywszy samochód
      rodziców, rozbity w wypadku, wysiada i zaczyna biec za karetką, odjeżdżającą z
      jego rodzicami. Biegnie ulicą Bernardyńską, która odchodzi od Placu
      Bernardyńskiego i idzie w głąb osiedla. Przy tej ulicy stoi również sklep, spod
      którego porwano dziecko Ewy nr 2, ale to już temat na inny post, bo muszę
      najpierw znaleźć scenę "porwania" w serialu... do miłego.

img176.imageshack.us/img176/4046/wypadekvoita0ta.jpg
    • pizza_adoloran gdzie te lody? 01.07.06, 00:06
      W jednym z ostatnich odcników serialu Marta i Igor idą na lody. Kupują je, jak
      sie można domyślić, w jakiejś cukierence usytuowanej na parterze typowego
      pawilonu usługowego, jakich pełno było swego czasu na wielu osiedlach. Może ktoś
      kojarzy, gdzie jest to miejsce? Załączam scenkę z filmu.

www.youtube.com/watch?v=Og_r7QocL-o
      • agnieszka_azj Re: gdzie te lody? 02.07.06, 23:15
        Byłam kiedyś w tej lodziarni i rozpoznałam ją potem w telewizji. Wydaje mi
        się, że to było gdzieś na Powiślu w okolicy mostu Poniatowskiego/Solca.
        • pizza_adoloran Porwanie Mateuszka na Bernardyńskiej + pytanie 03.07.06, 19:13
          agnieszka_azj napisała:

> Byłam kiedyś w tej lodziarni i rozpoznałam ją potem w telewizji. Wydaje mi
          > się, że to było gdzieś na Powiślu w okolicy mostu Poniatowskiego/Solca.

Nie pamiętasz może dokładniej, w którym miejscu? Byłem dziś w tej okolicy i
          nawet się przyglądałem specjalnie, ale nie zidentyfikowałem tego miejsca. Czy to
          był osobno stojący pawilon, czy to był zaadaptowany na lodziarnię parter jednego
          z bloków?

A dzisiaj obiecywane już porwanie małego syna Ewy spod sklepu osiedlowego przy
          Bernardyńskiej. Sklep znajduje się parę kroków za kościołem, w którym brali ślub
          Kordek i Klubowicz. Na Truskawiecką, gdzie mieszkali Sucheccy, jest stąd
          kawałek, ale najwyraźniej lubili długie spacery.

img154.imageshack.us/img154/3701/porwaniemateuszka3qc.jpg

Oznaczyłem na zdjęciu miejsca, w których stali aktorzy (1,2) i jako 3 całość
          sklepu. Niewiele się zmienił, zniknęła tylko budka, która stała pomiędzy nim a
          przystankiem autobusowym (widać ją w serialu w momentach, gdy Ewa wchodzi i
          wychodzi ze sklepu, ale kamera jest w ruchu i capsy wychodzą zbyt niewyraźne, by
          je tu umieszczać).

I teraz mam pytanie z serii "gdzie to jest". Ewa, przed porwaniem Mateusza,
          spaceruje po parku, w którym zaczepia ją kobieta, później podejrzana o porwanie
          - taka typowa kloszardka. Ale nie o kloszardkę mi chodzi, tylko o miejsce, w
          którym Ewa spaceruje i potem siada na ławce. Domyślam się, że jest to gdzieś na
          Sadybie lub Czerniakowie (bo tam umieszczono całą rodzinę Sucheckich), ale
          oczywiście autorzy serialu nie musieli być do końca konsekwentni. W każdym razie
          może ktoś rozpoznaje ulicę (skwer?), którym Ewa spaceruje z wózkiem.

img199.imageshack.us/img199/4580/ewazdzieckiem13fc.jpg

Zwracam uwagę na bardzo charakterystyczne wykończenie w postaci półkolistych
          dachówek (czy czegoś innego).
          • pizza_adoloran Re: Porwanie Mateuszka na Bernardyńskiej + pytani 03.07.06, 19:15
            P.S. Gapa ze mnie. Budkę, którą usunięto sprzed sklepu, widać za Ewą na małym
            zdjęciu. Za budką jest przystanek autobusowy. Obecnie w tym miejscu jest tylko
            trawnik.
            • lalinda Re: Porwanie Mateuszka na Bernardyńskiej + pytani 05.07.06, 17:08
              Świetne zdjęcia. Niezły pomysł z numerowaniem, kto gdzie jest - szkoda że w
              serialu rzadko pokazują pełen plan. Teraz pamiętam ten sklep, bo kiedyś byłam w
              okolicy rowerem i chyba kupiłam w nim coś do picia. Ale nie porywałam żadnego
              dzieciaka z wózka :-)

PS Pizza, Twoja wizytówka... ech... a w ogóle dlaczego nazwałeś się "pizza"? Tak
              lubisz ją jeść?
              • pizza_adoloran Labirynt z lotu ptaka 05.07.06, 17:57
                Dziecko było porwane razem z wózkiem, jakby co. A dlaczego pizza_adoloran? No
                właśnie, może ktoś wie? Adoloran - wiadomo, ale skąd ta pizza? To nie jest moja
                ulubiona potrawa.

A w ogóle to postanowiłem wykorzystać program Google Earth do stworzenia kilku
                obrazków, uświadamiających naocznie wszystkim, gdzie co jest. Jak się gdzieś
                pomyliłem, proszę o wybaczenie. Dla ułatwienia - bo wbrew pozorom z góry nie
                wszystko jest takie oczywiste - innym kolorem oznaczyłem obiekty "labiryntowe" a
                innym popularne punkty lub ulice. Miłego oglądania.

Zapraszamy napizzę

Zapraszamy na Rozbrat

Zbliżamy się do Centrum

Jesteśmy w Centrum

Idziemy na Trakt Królewski

Sadyba i Czerniaków
                • shatmach Capsy z serialu<a href="http://img131.imagevenue.com/img.ph" targe 06.07.06, 01:41
                  Jestem pod wrażeniem. Nawet na mapie wszystko wyszukałes. :)

Ja dam trochę capsów (mam ich około 60) które zrobiłem kiedyś przy okazji
                  powtórki serialu. Nie są to niestety budynki z zewnatrz bo wtedy nie zracałem
                  na to uwagi. Bedzie sobie można jednak trochę powspominać bohaterów serialu.

img266.imageshack.us/img266/8840/jank50el.jpg
                  img15.imagevenue.com/img.php?loc=loc98&image=28434_4.jpg
                  img129.imagevenue.com/img.php?loc=loc68&image=28441_7.jpg
                  img22.imagevenue.com/img.php?loc=loc240&image=28515_10.jpg
                  img19.imagevenue.com/img.php?loc=loc59&image=28520_13.jpg
                  img157.imagevenue.com/img.php?loc=loc264&image=28606_15.jpg
                  img159.imagevenue.com/img.php?loc=loc13&image=28612_19.jpg
                  img138.imagevenue.com/img.php?loc=loc41&image=28618_21.jpg
                  img44.imagevenue.com/img.php?loc=loc103&image=28827_23.jpg
                  img25.imagevenue.com/img.php?loc=loc114&image=28834_25.jpg
                  img20.imagevenue.com/img.php?loc=loc291&image=28840_26.jpg
                  img152.imagevenue.com/img.php?loc=loc100&image=28860_28.jpg
                  img153.imagevenue.com/img.php?loc=loc25&image=28865_31.jpg
                  • shatmach Re: Capsy z serialu 06.07.06, 01:51
                    c.d.

img31.imagevenue.com/img.php?loc=loc241&image=29023_35.jpg
                    img127.imagevenue.com/img.php?loc=loc188&image=29029_36.jpg
                    img25.imagevenue.com/img.php?loc=loc37&image=29036_37.jpg
                    img124.imagevenue.com/img.php?loc=loc37&image=29042_38.jpg
                    img102.imagevenue.com/img.php?loc=loc190&image=29233_39.jpg
                    img131.imagevenue.com/img.php?loc=loc58&image=29238_42.jpg
                    img127.imagevenue.com/img.php?loc=loc163&image=29244_45.jpg
                    img148.imagevenue.com/img.php?loc=loc222&image=29249_46.jpg
                    img126.imagevenue.com/img.php?loc=loc176&image=29255_babcia.jpg
                    img104.imagevenue.com/img.php?loc=loc292&image=29437_ewa3.jpg
                    img28.imagevenue.com/img.php?loc=loc8&image=29442_ewa5.jpg
                    img139.imagevenue.com/img.php?loc=loc281&image=29448_gfghg.jpg
                    img17.imagevenue.com/img.php?loc=loc24&image=29453_jank4.jpg
                    img19.imagevenue.com/img.php?loc=loc172&image=29463_komp.jpg
                    img137.imagevenue.com/img.php?loc=loc76&image=29593_lozinska.jpg
                    img144.imagevenue.com/img.php?loc=loc185&image=29601_Mariolka.jpg
                    img148.imagevenue.com/img.php?loc=loc115&image=29606_Pani_Hania.jpg
                    img131.imagevenue.com/img.php?loc=loc95&image=29611_renatka.jpg
                    • pizza_adoloran świetne! 06.07.06, 08:58

Wrzuć całą resztę, jeśli możesz - super jakość! Nie dane mi było, niestety,
                      oglądać ostatnich powtórek "Labiryntu" w zeszłym roku. A przypomniało mi się w
                      ogóle, że - gdy powtórka szła na WOT (obecnie TVP3) parę lat temu, stacji się
                      coś pomerdało i np. puścili dwukrotnie jeden odcinek (ten, w którym Ewa dokonuje
                      identyfikacji zwłok znalezionego nad wodą dziecka) a nie pokazali tego, który
                      powinien być po nim. Taka ciekawostka.

A na jednym z Twoich zdjęć widać, gdzie jest zrobione - Chodakowska z Edziem
                      siedzą w taksówce obok Hotelu Europejskiego.

Już niedługo wrzucę jakieś nowe zdjęcia z plenerów serialowych.
                      • shatmach Re: świetne! 07.07.06, 15:57
                        Pizza spakuje te capsy i zapisze ci późnym wieczorem na rapid, ok? Całośś ma 15
                        mb. Jutro sobie to najwyzej ściągniesz.
                        • shatmach Re: świetne! 07.07.06, 18:05
                          Capsy

rapidshare.de/files/25203962/W_labiryncie.zip.html
                          • pizza_adoloran nowe zdjęcia - okolice różne 08.07.06, 16:11
                            Dzięki za capsy - ściągnąłem właśnie z trudem (rapidshare robi czasem łaskę, że
                            pozwala coś zassać, ale się udało) i zaraz obejrzę te, których nie widziałem a
                            Olę Duraj ustawię na pulpit. A tymczasem wrzucam jeszcze kilka labiryntowych
                            ciekawostek.

W jednym z odcinków Piotrek i Staszek omawiają którąś ze swoich wpadek (nie
                            pamiętam czy z pistoletem, czy z kasetami video Davida Hamburgera) - Staszek
                            zastaje Piotrka, jeżdżącego na deskorolce. Mam wrażenie, że jest to teren
                            Stadionu Dziesięciolecia, dumnie zwanego Jarmarkiem Europa.

img145.imageshack.us/img145/4108/stadion8op.jpg

W innym znów odcinku panowie Jan Duraj i Paweł Hanisz proszą Mariolę, by
                            skontaktowała ich z jakimś kolegą-fachowcem od farmaceutyków. Mariola spotyka
                            owego kolegę (i chyba im go nawet przedstawia) w ogródku restauracji "Ambasador"
                            w Alejach Ujazdowskich. Ogródek "wczoraj i dziś" poniżej.

img221.imageshack.us/img221/1677/ogrodekambasadora9tp.jpg

Dzięki uprzejmości jednej z forumowiczek dotarłem do miejsca, w którym znajdował
                            się kiedyś sklep "Grześ" - dawno go tam nie ma, zachował się jedynie załom w
                            ścianie (dwa zdjęcia po lewej stronie, z serialu i dziś). Na zdjęciach po prawej
                            stronie Ludna 10 z większej perspektywy.

img225.imageshack.us/img225/121/sklepgrzes0qw.jpg

I już na sam koniec tego wpisu: obiecałem kiedyś zdjęcia z okolic kamienicy
                            Racewiczów w innej niż zimowa scenerii. Oto i one - zrobione wczoraj. Niestety,
                            podwórko jest niedostępne dla zwykłych przechodniów, co w sumie rozumiem, choć
                            żałuję.

img236.imageshack.us/img236/6477/rozbrat34363mn.jpg
      • motyl69 Re: gdzie te lody? 21.07.07, 17:37
        Rozczaruję was te miejsce to Grójecka między Dickensa a Korotyńskiego nr chyba
        128.W ujęciu zza lady widać bloki nieparzystej Grójeckiej.
        • pizza_adoloran Re: gdzie te lody? 23.07.07, 18:06
          motyl69 napisał:

> Rozczaruję was te miejsce to Grójecka między Dickensa a Korotyńskiego nr chyba
          > 128.W ujęciu zza lady widać bloki nieparzystej Grójeckiej.

Serdeczne dzięki, wybiorę się tam w tygodniu i sprawdzę, jak to wygląda.
    • pizza_adoloran Tato, ja chcę oglądać slalom!!! 10.07.06, 13:05
      Mundialowe szaleństwo już się skończyło. Inne szaleństwa odbywały się przy
      telewizorze w domu Racewiczów...

www.youtube.com/watch?v=Yk1lyglbBFs
      • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Tato, ja chcę oglądać slalom!!! 10.07.06, 18:33
        A mundialowe też były:) Pamiętam jak chyba reżyser P.Karpiński kiedyś opowiadał
        jak kręcono odcinek, w którym znaczącą rolę odegrały właśnie mistrzostwa świata
        (Italia '90, dodajmy). I mówił, jak to w jednej ze scen w instytucie Gutman,
        Siedlecki i Duraj oraz przybyły w trakcie rozmowy Stopczyk) omawiają "wczorajsze
        spotkanie". No i okazało się, czego scenarzysta przecież nie mógł przewidzieć,
        że akurat dzień przed emisją odcinka był mecz, który akurat idealnie pasował do
        podanego w serialu opisu.

A rola mistrzostw była ważna nie tylko z powodu tej rozmowy, ale także dlatego,
        że podczas wymiany gadżetów związanych z mistrzostwami w ręce Piotrka dostał się
        breloczek, który potem posłużył Racewiczowi do zdemaskowania kradzieży kaset.
        Poza tym w czasie transmisji meczu w ogłoszeniach Telewizyjnego Kuriera
        Warszawskiego podano ogłoszenie o zaginięciu kaset. Piotrek najpierw złościł się
        na ojca, że ten przełączył telewizor na inny kanał, ale potem, gdy zorientował
        się o czym jest mowa, pobiegł zapisać numer telefonu Meyerów.
        No i ostatnia scena odcinka, kiedy Joanna wraca z Renatą z mitingu AA i zaprasza
        ją do domu. Gdy ta się sumituje z powodu późnej pory, zapewnia ją, że Adam z
        synem oglądają mecz i nie zwrócą na nie uwagi. W istocie panowi oglądają mecz, a
        po meczu Adam wchodzi do kuchni i rozpoznaje... rozwiązłą siostrę przyrodnią Ewy
        Glinickiej, którą Joanna przedstawia jako... koleżankę z telewizji.
        • pizza_adoloran nowe zdjęcia - centrum Warszawy 11.07.06, 08:12
          Owszem, pamiętam że aktorzy nie używali nazwisk piłkarzy, tylko w dialogach
          stosowali sformułowania "a widzieliście, jak ten ich obrońca", "a gdyby ten
          bramkarz", "ten napastnik" itp., co z jednej strony było irytujące a z drugiej
          wiadomo, że serial kręci się na zapas, więc trudno by było odgadnąć, kto będzie
          grać w jakiej drużynie (chyba żaden ze współczesnych seriali nie pokusił się o
          przedstawienie Polaków, kibicujących Jerzemu Dudkowi, hehe).

A dziś coś z zupełnie innej beczki, mianowicie dość oczywiste miejsca, ale niech
          już będą do kompletu. W jakiś czas po śmierci matki Igora zjawia się jego
          ojciec, próbuje uwieść Chodakowską a potem jest zły, że najpierw zrobił to jego
          syn. W końcu jakoś dochodzi do porozumienia, tłumacząc Igorowi, że on też kiedyś
          miał starszą kobietę. Cała ta rozmowa ma miejsce podczas odwożenia ojca przez
          Igora na Dworzec Centralny. Okolica nie uległa rewolucyjnym zmianom.

img206.imageshack.us/img206/968/igorzojcemnadworcu4zz.jpg

Drugi "centraly" punkt to wystrojona jak Indianin na Barbórkę Sławomira
          Łozińska, która idzie do hotelu, by spotkać się z ojcem Marty, który informuje
          swą eks-żonę o tym, że chce zabrać Martę do Stanów i że ona się już zgodziła.

img205.imageshack.us/img205/613/lozinskaforum1vr.jpg
          Tu nastąpiła pewna zmiana otoczenia: hotel, przez lata nazywający się Forum
          (zbudowali go Szwedzi, złośliwi twierdzą że z zemsty za klęskę potopu
          szwedzkiego) zmienił ostatnio właściciela i nazwę. Nazywa się Novotel. Przeszedł
          też spory lifting - z pomarańczowego zmienił się na bury. Inaczej wygląda też
          wejście (od strony ulicy Parkingowej) - zniknął charakterystyczny daszek,
          widoczny w capsach z Łozińską, a zamiast niego pojawił się szklany baldachim.
          • dantedamiano Re: nowe zdjęcia - centrum Warszawy 11.07.06, 10:11
            Ma ktoś jakieś videa z serialu? Albo wideo z czołówki serialu!??
            • pizza_adoloran miejsca dotychczas niezidentyfikowane 11.07.06, 22:06
              dantedamiano napisał:

> Ma ktoś jakieś videa z serialu? Albo wideo z czołówki serialu!??

Ma. Archiwum TVP. Całe 120 odcinków.

No dobrze, przejdźmy do dotychczasowego podsumowania - chciałbym jednocześnie
              obalić jedną z teorii nt pewnego miejsca.

Nie wiemy, gdzie są, choć widać je nieco w serialu:

1. Dom pani Marii

2. Kwiaciarnia Chodakowskiej

3. Willa Prof. Sucheckiego

4. Dom starego Glinickiego

5. Mieszkanie Igora (to, w którym początkowo "opiekuje się nim" Chodakowska)

Nie wiemy, gdzie są, i raczej się nie dowiemy (bo nie widać z zewnątrz, o ile
              mnie pamięć nie myli):

1. Mieszkanie pana Leona, pełne zegarów

2. Mieszkanie rodziców Kordka

3. Mieszkanie pani Leny, niepełnosprawnej aktorki, którą opiekuje się Marta

4,5,6...i coś tam pewnie jeszcze.

I teraz tak: powyżej padła sugestia, że willa starego Hanisza, którą potem
              wynajęli Danka i David, to dom przy ulicy Truskawieckiej 13a. Ostatnio udałem
              się w te okolice, by zrobić zdjęcie domu i okazało się, że to nie ten dom. W
              serialu budynek ma wyraźnie pustą przestrzeń przynajmniej z jednej strony (widać
              to, gdy Danka, śledzona przez Stefana Każuro, wchodzi do środka - po lewej
              stronie jest wolna przestrzeń).

img50.imageshack.us/img50/7134/sadyba4ln.jpg
              Dom przy ulicy Truskawieckiej 13a jest natomiast z obu stron szczelnie
              przylepionym do sąsiadujących szeregowcem, więc nie może to być ten sam budynek.
              Nie zrobiłem wprawdzie zdjęcia, ale proszę mi wierzyć na słowo. Być może komuś
              pomyliły się seriale, bo mam wrażenie, że owa posesja przy Truskawieckiej
              wykorzystywana jest jako domostwo doktora Lubicza i jego rodziny w serialu
              "Klan". Od "Klanu" do "labiryntu" nie tak wcale daleko, więc skojarzenie nie
              jest przypadkowe, no ale to jednak nie ten budynek. A więc który?

Mam tu jeszcze jedno zdjęcie, na którym widać Danutę Kamińską, parkującą
              samochód - prawdopodobnie przed posesją, któej szukamy. Może ktoś, mieszkający
              bądź przechodzący w pobliżu, rozpoznaje ten fragment willowej Sadyby? W tle
              widać charakterystyczne, kolorowe domy - zdaję sobie jednak sprawę, że ich barwy
              dziś mogą być zupełnie inne niż 15 lat temu. Poza tym tuż za aktorką widać jakąś
              ulicę prostopadłą do tej, przy której parkuje - i, naturalnie, wcale nie musi
              być to Truskawiecka. Proszę zatem o pomoc w identyfikacji.

img176.imageshack.us/img176/3481/sadyba69bd.jpg

• sandra1301 Re: miejsca dotychczas niezidentyfikowane 16.08.06, 12:37
                fajny wątek, hop do góry
                • dziedzicznacytadelafinansjery Re: miejsca dotychczas niezidentyfikowane 08.09.06, 20:31
                  To ja sie podzielę tym, co mi się przypomniało. Otóż w jednym z odcinków,
                  jeszcze przed metamorfozą, Marta "włóczy się z jakimiś brudasami" (A.Racewicz) -
                  na czym "nakrywa" ją Racewiczowa i każe iść do domu. I scena ma miejsca przy
                  schodkach,m obie idą "do domu" w górę schodków (w stornę ulicy Hoene-Wrońskiego
                  - to przecnica Górnośląskiej). I teraz - czy to nie są te schodki, które wiodą
                  od tego praku wzdłuż Rozbrat, ale w kierunku skarpy wiślanej? Jezeli tak, to one
                  idą w przeciwnym kierunku, bo do domu to raczej by było w dół parku. A może one
                  w dół idą? Kurczę, nie pamiętam.
                  W każdym razie czy to są te schody, o których piszę, czy jakies inne?
                  • pizza_adoloran Re: miejsca dotychczas niezidentyfikowane 17.12.06, 18:50
                    dziedzicznacytadelafinansjery napisał:

> To ja sie podzielę tym, co mi się przypomniało. Otóż w jednym z odcinków,
                    > jeszcze przed metamorfozą, Marta "włóczy się z jakimiś brudasami" (A.Racewicz)
                    > -
                    > na czym "nakrywa" ją Racewiczowa i każe iść do domu. I scena ma miejsca przy
                    > schodkach,m obie idą "do domu" w górę schodków (w stornę ulicy Hoene-Wrońskiego
                    > - to przecnica Górnośląskiej). I teraz - czy to nie są te schodki, które wiodą
                    > od tego praku wzdłuż Rozbrat, ale w kierunku skarpy wiślanej? Jezeli tak, to on
                    > e
                    > idą w przeciwnym kierunku, bo do domu to raczej by było w dół parku. A może one
                    > w dół idą? Kurczę, nie pamiętam.
                    > W każdym razie czy to są te schody, o których piszę, czy jakies inne?

Jedyne schodki mogą być albo tymi, o których piszesz, albo schodkami od kładki
                    przy Sejmie. Nie posiadam jednakże tego odcinka, więc nie wiem na 100%
    • shatmach Miondlikowska w ciąży 11.09.06, 14:41
      Aktorka "W labiryncie" Jowita Miondlikowska spodziewa się dziecka. Info podaje
      dziś "Twoje Imperium". Jest nawet nowa fotka Jowity z mężem. Ma krótkie włosy
      (Jowita).
      • pizza_adoloran Leon Niemczyk 09.12.06, 21:33
        Niedawno odszedł docent Stopczyk... Nie będę mu wystawiać internetowej
        świeczuszki lub pisać "R.I.P." - gdy odchodzi wielki aktor, żadne słowa nie starczą.
    • pizza_adoloran wpadki c.d. 17.12.06, 18:56
      Chodzi mi nie tylko o niekonsekwencje lokalizacyjne, o których wcześniej, ale
      tak ogólnie:

odc.3

Bajbus odwiedza Martę i ta przedstawia go Racewiczowi. Speszony chłopak
      sugeruje, że "poczeka przy windzie". W kamienicy Racewiczów nie ma żadnej windy
      ani miejsca na nią, co dokładnie widać w wielokrotnych ujęciach klatki schodowej.

odc. 4

Podczas spaceru po parku (chyba tym przy Rozbrat) matka Krystyny tłumaczy jej,
      na czym polega małżeństwo, dając za przykład własne: "I naprawdę było nam
      wspaniale i nadal jest" - sugestia, że ma męża, zostaje zapomniana, gdy pojawia
      się Ostoja-Lutkiewicz.

Machnięcie się w tekście: Racewiczowa, wzburzona scenografią w studiu tv,
      krzyczy na scenografa, że stawia banalne bukiety i "Zastawki, podesty i kwiaty"
      po czym wyraźnie poprawia się i powtarza w innej kolejności "Podesty, zastawki i
      kwiaty" - teraz nie do pomyślenia.
      • pizza_adoloran Gdzie jest willa Sucheckich - poszukiwań cd 03.01.07, 23:34
        Przypominam, że nie udało się nikomu ustalić, gdzie znajduje się willa
        profesorostwa Sucheckich. Wrzuciłem na youtube dość charakterystyczny fragment,
        w którym Marek Kondrat jedzie na Sadybę, by dowiedzieć się, co się dzieje z Ewą
        (będącą wówczas w szpitalu) i zastaje tam tylko jej uroczą siostrę. Nie siostra
        jednak jest tu istotna, tylko droga, jaką przebywa wspaniały wartburg doktora
        Racewicza. Widać dość dobrze domy w tle, z charakterystycznymi dachami. Może
        ktoś tam mieszka(ł) bądź przebywa(ł) i zna nazwę tej ulicy? O dokładny adres nie
        śmiem prosić, ale może chociaż jakieś wskazówki...

www.youtube.com/watch?v=QABNVz_aBAc
        • agnieszka_azj Re: Gdzie jest willa Sucheckich - poszukiwań cd 10.01.07, 21:22
          pizza_adoloran napisał:

> Przypominam, że nie udało się nikomu ustalić, gdzie znajduje się willa
          > profesorostwa Sucheckich.

To było chyba na Sadybie, ale bliżej Wilanowa. Okolice ulicy Nałęczowskiej ???
      • dziedzicznacytadelafinansjery Re: wpadki c.d. 04.01.07, 20:51
        pizza_adoloran napisał:

> Chodzi mi nie tylko o niekonsekwencje lokalizacyjne, o których wcześniej, ale
        > tak ogólnie:
        >
        > odc.3
        >
        > Bajbus odwiedza Martę i ta przedstawia go Racewiczowi. Speszony chłopak
        > sugeruje, że "poczeka przy windzie". W kamienicy Racewiczów nie ma żadnej windy
        > ani miejsca na nią, co dokładnie widać w wielokrotnych ujęciach klatki schodowe
        > j.
        >

Zaiste, prawda to:) A ja mam jeszcze inną interpretację - otóż Bajbus mógł sobie
        zrobić tzw. jaja z Racewicza, doskonale zdając sobie sprawę, że windy tam nie ma.

> odc. 4
        >
        > Podczas spaceru po parku (chyba tym przy Rozbrat) matka Krystyny tłumaczy jej,
        > na czym polega małżeństwo, dając za przykład własne: "I naprawdę było nam
        > wspaniale i nadal jest" - sugestia, że ma męża, zostaje zapomniana, gdy pojawia
        > się Ostoja-Lutkiewicz.

Albo nawet wcześniej - bo nigdzie ten pan nie jest pokazany. A "pojawia się:
        jeszcze raz - kiedy babcia chce Oleńkę wziąć "do dziadusia", ale wcześniej
        naopowiada jej, że "gdyby tatuś leczył dzieci, to by rodzice przychodzili do
        niego z pieniązkami a on woli pracować z króliczkami i myszkami, a one nie mają
        pieniążków i dlatego mamusia musi sie zameczać i latać samolotami". I w tefekcie
        tego Janek się denerwuje i mówi, że Ola nie pójdzie do "dziadziusia"

>
        > Machnięcie się w tekście: Racewiczowa, wzburzona scenografią w studiu tv,
        > krzyczy na scenografa, że stawia banalne bukiety i "Zastawki, podesty i kwiaty"
        > po czym wyraźnie poprawia się i powtarza w innej kolejności "Podesty, zastawki
        > i
        > kwiaty" - teraz nie do pomyślenia.

A pamiętasz scenę przyjęcia u Gutmana, jak przechodził na emeryturę? Doliczyli
        się jednego nakrycia więcej, nawet się aktorzy zorientowali, ale skomentowali,
        że będzie "dla strudzonego wędrowca", czy jakoś tak i dalsza częsć rozmowy
        została przykryta muzyką.

A - i jeszcze jedno - jak Ostoja przyszedł do Janki i jedli sandacza - i
        Lutkiewicz się wsypał w jakimś tekście (oj, skleroza, nie pamiętam jakim) - i
        zerknął porozumiewawczo w stronę pewnie rezysera, pewnie w nadziei, że będzie
        dubel - ale jednocześnie się poprawiając.
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: wpadki c.d. 08.01.07, 19:56
          Do góry, hop!
          • pizza_adoloran labiryntowe wredziochy 08.01.07, 22:04
            O, tak, pamiętam i sandacza, i kłótnię Duraja z teściową o pieniążki, których
            zwierzątka nie mają, żeby zapłacić tatusiowi większą pensję. I tu nawinął mi się
            temat zupełnie inny. Kto z bohaterów "Labiryntu" zasługuje na miano
            najwredniejszej postaci? Jak to w życiu bywa, nikt nie jest jednoznacznie zły
            lub dobry, ale niektóre wyczyny bohaterów serialu aż się proszą o wzmiankę.

Racewicz (Marek Kondrat):
            1) zdradza żonę, najpierw z Ewą, potem z Danką, gdy Ewa pojawia się z powrotem w
            jego otoczeniu, chce do niej wrócić. Śmieje się z nałogu alkoholowego Joanny i
            nie rozmawia z nią poważnie.

2) Synowa pani Marii, Elżbieta (Sylwia Wysocka):
            Wyżywa się na Ewie za to, że mieszka prawie za darmo u pani Marii, oskarża męża
            o zdradę, po czym sama obściskuje się z gachem w Łazienkach. Atakuje teściową
            (mieszkanie) i prawdopodobnie podburza męża.

3) Ojciec Marty (Janusz Bukowski)
            Zostawił żonę z dzieckiem i umierającą matką (własną), próbował wykurzyć
            Racewiczów z mieszkania, które potem przegrał w karty, hazardzista i
            hohsztapler, narobił sobie długów i wpuścił kilka osób w maliny, psując im
            reputację.

4) Maciuś, daleki krewny Sucheckich (Cezary Domagała)
            Oszukuje rodzinę co do swoich postępów na studiach, wdaje się w coraz to
            ciemniejsze interesy, zahaczające o grupy przestępcze, prowokuje Duraja swoim
            zachowaniem, próbuje wrobić Mariolę w aferę z podrabianiem podpisu (rewelacyjna
            scena, w której Suchecka z matką Maćka podejrzewają Mariolę o to, że jest z
            Maćkiem w ciąży).

to na początek...
            • anmanika Re: labiryntowe wredziochy 09.01.07, 09:58
              No a Prezes Stopczyk? Też był postacią wskroś niegatywną. Kręcącym swoje lewe
              interesy na koszt Instytutu, no ale i on okazał wielkie serce organizując
              lekarstwo dla Maciusia (chyba?).
              • pizza_adoloran Re: labiryntowe wredziochy 09.01.07, 19:05
                anmanika napisała:

> No a Prezes Stopczyk? Też był postacią wskroś niegatywną. Kręcącym swoje lewe
                > interesy na koszt Instytutu, no ale i on okazał wielkie serce organizując
                > lekarstwo dla Maciusia (chyba?).

Dla Mateuszka. No właśnie, zanim okazał serce: podpisywał się pod adoloranem i
                zmuszał naukowców do dołożenia swojego nazwiska, uprawiał kolesiostwo,
                wprowadzał protegowanego nieroba-bombę (p. Bożenka; inna sprawa że większość
                pracowników laboratorium spóźniała się do pracy a o 15 rzadko kto zostawał),
                rozkręcał niejasny interes na terenie wówczas już swego byłego instytutu. Ale
                sam został ukarany, gdy hohsztapler Heller wystawił go do wiatru i wyjechał z
                pieniędzmi z Polski.

No właśnie - Heller
                Oszust, typowy "byznesmen" początków naszego kapitalizmu: stworzył nic nie
                produkującą firmę i cały czas robił ludzi w bambuko z kasą, zalegając z
                wypłatami, z czynszem czy z długami a potem znikając z resztą majątku. Dziś
                powiedziano by: przedsiębiorczy.

Renata (przez pierwsze odcinki) - Anna Chodakowska
                Eks-prostytutka z wyrokiem, próbująca zatruć życie przyrodniej siostrze oraz
                paru innym osobom, pchająca się bez skrupułów do łóżka wszystkim od profesora
                Sucheckiego do Racewicza. Dobrze, że Piotruś był za młody. Na szczęście potem
                nastąpiła transformacja i Renata-wiedźma zamieniła się w uczciwą i skromną
                kwiaciarkę, okazyjnie uwodzącą dwieście lat młodszego syna zmarłej koleżanki.
                • anmanika Re: labiryntowe wredziochy 11.01.07, 08:55
                  Zauważyłeś jak się pomyliłam? Maciuś był przecież w Koglu Moglu z Małgorzatą
                  Lorentowicz i utkwiło mi w głowie, jej wołanie "Maciusiu"
                  • agiczek Re: labiryntowe wredziochy 11.01.07, 11:22
                    w Koglu Moglu byl Piotrus ;)

Macius kojarzy mi sie tylko z Klanem :)))
                    • anmanika Re: labiryntowe wredziochy 11.01.07, 11:31
                      No nie, wiedziałam, że mam kiepską pamięć do imion ale, że aż tak źle jest tego
                      nie wiedziałam. Trzeba było mnie nie uświadamiać;-)
            • gregpatter4 Re: labiryntowe wredziochy 04.07.07, 01:35
              oj, wredziocha nr 1, dzialajaca strasznie na nerwy, to oczywiscie tesciowa Ewy
              (grana przez pania M. Lorentowicz) - zreszta ta aktorka miala dar wcielania sie
              w wybitnie irytujace postaci...
    • pizza_adoloran co to za kościół? 13.01.07, 09:08
      W odcinku, w którym następuje "transformacja" docenta Stopczyka, tzn pomaga on
      Ewie zdobyć lekarstwo dla dziecka, Ewa - podczas gdy lekarze zajmują się małym -
      idzie do kościoła, pomodlić się. Moje pytanie jest proste - co to za kościół?
      Pod poniższym linkiem fragment filmu do obejrzenia.

www.youtube.com/watch?v=ntNsOyjaWJE
    • pizza_adoloran skacowana mamusia 30.01.07, 08:44
      Podziwiajmy małżeństwo Racewiczów.
      www.youtube.com/watch?v=6i5NKgwd_VQ
      • pizza_adoloran piosenka dla wszystkich którzy pamiętają 04.03.07, 22:14
        www.speedyshare.com/971500839.html
        Ważna tylko przez tydzień!
    • pizza_adoloran willa Sucheckich - nowe zdjęcia 15.04.07, 07:40
      Ponownie udałem się na Sadybę w celu zlokalizowania willi prof. Sucheckiego. W
      serialu widać, że jest to willa narożna, bez garażu podziemnego. Adres, podany
      przez kogoś wcześniej (Truskawiecka 13a), to adres willi z "Klanu", natomiast
      nie jest to ten sam dom. Natomiast willa, którą podejrzewam o bycie willą
      Sucheckich, znajduje się na ulicy Zdrojowej. Niestety, część zdjęć musiałem
      zrobić pod słońce, ale i tak widać. Czy mam rację, czy nie mam? A może ktoś przy
      okazji doszedł, gdzie była willa Hanisza (potem Meyerów)?
      Pozdrawiam

www.wrzuta.pl/obraz/2DQvoR8BIn/
      www.wrzuta.pl/obraz/qEWo7cmN1Y/
      • nietiuh Re: willa Sucheckich - nowe zdjęcia 17.04.07, 12:45
        Super foty, moim znajomym tez sie podobaja. Powinni wznowic emisje serialu.
        • pizza_adoloran jeszcze parę drobiazgów 17.04.07, 18:07
          nietiuh napisał:

> Super foty, moim znajomym tez sie podobaja. Powinni wznowic emisje serialu.

Powinni. Bo o DVD chyba nie ma co marzyć - z drugiej strony za granicą wychodzą
          tak różne rzeczy, że może i u nas odkopią archiwa i przekopiują na cyfrowy
          nośnik....

A teraz jeszcze drobiazgi:

links.jstor.org/sici?sici=0037-6752%28199521%291%3A39%3A1%3C149%3AWL%28OL%3E2.0.CO%3B2-O&size=LARGE
          Niektórzy wykorzystywali serial do nauki polskiego...

www.wrzuta.pl/obraz/rXY0fOzW8N/
          Park przed domem Racewiczów, jak widać, przechodzi gruntowne zmiany - po raz
          pierwszy remontowane są fontanny, wymieniane ławki i chodnik, innymi słowy
          znikają oryginalne, labiryntowe rekwizyty.

www.wrzuta.pl/obraz/jMvr3sy6Z7/

A to jeszcze raz, tylko nieco lepiej ujęte, boisko na którym Staszek, kolega
          Piotrka Racewicza, gra w piłkę (w serialu nie widać basenu, bo go jeszcze nie
          było, byla pusta ściana szkoły) a z tyłu w tym samym budynku kręcono przychodnię
          AA do której Racewiczowa chodziła z Renatą.
          • nietiuh Re: jeszcze parę drobiazgów 19.04.07, 12:40
            No pięknie, ludzie uczyli się języka obcego analizując rodzinę Jana Duraja...
            zdjęcia świetne, sporo tam rozkopali koło Racewiczów. Ciekawe jak teraz wygląda
            ich dom.
            • pizza_adoloran Gocław z lotu ptaka (albo wyżej) 20.05.07, 23:39
              Do serii zdjęć z satelity dorzucam mapkę Gocławia, osiedla na którym kręcono
              trzy miejsca serialowe: 1. Przychodnię AA, w której na meetingach bywała Joanna
              Racewicz, 2. Boisko, na którym w piłkę grał Staszek, kolega Piotrka (Piotrek
              przyszedł tam do niego z prośbą o zwrot pieniędzy za kasety, wyjęte z samochodu
              Meyerów), 3. Dom Siedleckich.

img89.imageshack.us/img89/7507/goclawcj7.jpg
              Mniej zorientowanych w topografii informuję, że to zielone na samym dole zdjęcia
              to Wisła a po prawej stronie widać Most Siekierkowski.

Pozdrawiam
    • pizza_adoloran O "Labiryncie" na jeszcze innym forum 24.05.07, 22:03
      Warto zajrzeć
      tinyurl.com/2uadxb
      • lalinda Re: O "Labiryncie" na jeszcze innym forum 25.05.07, 07:15
        Dawno mnie nie bylo ale widze ze watek sie rozwinal. Przepraszam za brak
        polskiej czcionki ale nie mam w kompie. Pizza, jestes wielki. Prosze o wiecej
        zdjec! Pozdrawiam, papatki.
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: O "Labiryncie" na jeszcze innym forum 25.05.07, 21:57
          Pizza, jestes wielki.

O - pozwolę sobię się zgodzić! BTW - aktualnie odbywa się remont parku obok domu
          Racewiczów, miedzy Górnośląską, Hoene-Wrońskiego i Rozbratem, w którym to m.in.
          Marta włóczyła się z jakimiś brudasami a Piotruś bawił się ładnie i nieładnie ze
          Staszkiem.
          • pizza_adoloran Remont na Rozbrat 27.05.07, 19:04
            dziedzicznacytadelafinansjery napisał:

> Pizza, jestes wielki.
            >
            > O - pozwolę sobię się zgodzić! BTW - aktualnie odbywa się remont parku obok dom
            > u
            > Racewiczów, miedzy Górnośląską, Hoene-Wrońskiego i Rozbratem, w którym to m.in.
            > Marta włóczyła się z jakimiś brudasami a Piotruś bawił się ładnie i nieładnie z
            > e
            > Staszkiem.

Hehe, o remoncie jest nieco wyżej, ze zdjęciami. Strasznie tam rozkopali i - co
            gorsza - znika oryginalny, serialowy wystrój, włącznie z ławkami i asfaltem.
            Może powinienem był wziąć kawałek asfaltu na pamiątkę? Trzymałbym w domu w
            gablotce z napisem "po tym bruku stąpali Racewiczowie, ich sąsiedzi i znajomi".

Fotografia tu jest ze stycznia
            img142.imageshack.us/img142/6446/1002045nl9.jpg
            A ta jest z kwietnia
            img504.imageshack.us/img504/5862/1004875lv1.jpg
            Jak widać, rozkopane - w takim tempie robót - będzie jeszcze trochę, także jeśli
            ktoś chce na pamiątkę kawałek bruku, na którym Ostoja wytargał Piotrka Racewicza
            za uszy, niech podąża na Rozbrat!
    • pizza_adoloran co to za sklep? (prawdopodobnie Powiśle)- foto 27.05.07, 18:56
      W jednym z odcinków drugiej serii "labiryntu" (podczas gdy Racewicz znalazł
      brylanty w kiblu) Piotrek Racewicz spotyka swego pechowego kumpla, Staszka, w
      sklepie. Sklepu nie widać z zewnątrz, za to od wewnątrz doskonale. Jest to
      typowe "mydło i powidło" tamtych czasów: pod ladą, za szkłem, pirackie kasety
      magnetofonowe, z boku prawdopodobnie ciuchy lub kosmetyki a wewnątrz sklepu, co
      było ówczesnym standardem, osobna budka z wypożyczalnią kaset wideo. Staszek
      pyta Piotrka, czy na obozie dziewczyny były chętne i wypożycza wesoły filmik.

Ponieważ sceny z Racewiczami kręcone były głównie na Powiślu, w realnym
      otoczeniu ich domu, może ktoś rozpoznaje ten sklep? Zapewne dziś wygląda
      zupełnie inaczej, ale ciekawie byłoby wiedzieć, gdzie filmowano tę scenę.

www.wrzuta.pl/img/middle/5EHFc7joI8/100b6282
      www.wrzuta.pl/img/file/dmx80Jtyyr/100b6290
      www.wrzuta.pl/img/file/bra6o2cGIH/100b6301

Jednocześnie przypominam się z jeszcze jedną, niezidentyfikowaną lokalizacją.
      Kilkadziesiąt wpisów wcześniej staraliśmy się rozwiązać ten problem; komuś tam
      coś się majaczyło, ale ostatecznie nie udało się rozstrzygnąć kwestii, gdzie
      Igor z Martą kupują lody. Jedna z forumowiczek pisała, iż była tam na lodach i
      że cukierenka mieściła się nieopodal Mostu Poniatowskiego. Niestety,
      przespacerowałem tam już wiele razy i nie trafiłem na nic, co by przypominało
      ten przybytek. Widocznie bardzo się zmienił. Dlatego proszę jeszcze raz o pomoc;
      dla przypomnienia link z fragmencikiem serialu, w którym widać owo miejsce
      (głównie od środka, ale na początku Marta idzie ulicą).

www.youtube.com/watch?v=Og_r7QocL-o

• pizza_adoloran jeszcze raz linki do zdjęć ze sklepu 27.05.07, 19:07
        Mam sygnał, że zdjęcia z wrzuta.pl nie zawsze chcą się otwierać, więc powtarzam
        je tu:

img516.imageshack.us/img516/8231/100b6290rp4.jpg

img512.imageshack.us/img512/4483/100b6301zr7.jpg

img294.imageshack.us/img294/8103/100b6282sy4.jpg
        • lalinda Re: jeszcze raz linki do zdjęć ze sklepu 29.05.07, 10:13
          O tak. Pamietam ten odcinek, sama kupowalam takie kasety. Nie mam pojecia gdzie
          to moze byc, ale chyba na wiekszosci osiedli bywaly takie sklepy typu "mydlo i
          powidlo" i wcisnieta wypozyczalnia video. To byly czasy - dzieki za zdjecia,
          prosze wiecej!

I przepraszam za brak polskiej czcionki.
          Pozdrawiam
          • tosia35 Re: jeszcze raz linki do zdjęć ze sklepu 30.05.07, 22:02
            Bardzo fajny wątek - poświęcenie autora godne uwagi. A co robi teraz Agnieszka
            Robótka Michalska i Marta Klubowicz?
    • pizza_adoloran Czy tu może być dom pani Marii? 02.06.07, 20:53
      Ponieważ do dziś nie udało się rozstrzygnąć, gdzie kręcono sceny, dziejące się
      obok domu pani Marii, wklejam zdjęcia, zrobione ostatnio na ulicy bodaj Wałowej
      (na tyłach Andersa, blisko Stawek).

Pamiętam dwa odcinki, w których pojawia się dom pani Marii. W jednym Ewa z
      Renatą spotykają się pod warzywniakiem i widać wówczas ścianę domu a w innej
      scenie syn i synowa odwożą panią Marię na lotnisko i widać wejście do klatki
      schodowej. Tereny ulicy Wałowej odpowiadają mniej więcej wizualnie temu, co
      widać w filmie (problem w tym czy mniej, czy więcej), tylko nie wiem dokładnie,
      który to mógłby być dom. O ile to w ogóle tam.

img70.imageshack.us/img70/4823/mjarosz1wk8.jpg
      img120.imageshack.us/img120/655/mjarosz2sl3.jpg
      Nie jest to, oczywiście, wykładnikiem, ale w dyskusji wyżej ktoś wspomniał, że w
      mieszkaniu pani Marii słychać było tramwaj. Naturalnie, wcale nie jest
      powiedziane, że wnętrza jej mieszkania kręcono w tym samym budynku, który widać
      z zewnątrz, ale ponieważ w tamtych czasach na ogół tak robiono, to i tramwaje są
      w dużej ilości na ulicy Andersa, po drugiej stronie budynku.

Tu przypominam sceny serialowe - nie jestem pewien, ale może ktoś ma lepsze oko
      albo po prostu wie, gdzie to kręcono.

img107.imageshack.us/img107/1575/dompanimariijdx4.jpg
      img339.imageshack.us/img339/658/dompanimariipe0.jpg
      img339.imageshack.us/img339/1645/dompanimariij1rv6.jpg
      • tosia35 Re: Czy tu może być dom pani Marii? 10.06.07, 23:39
        Pizza, podziwiam Twoją pracę. Sama chętnie obejrzałabym ten serial od początku
        do końca. Mimo swej naiwności był bardziej prawdziwy niż współczesne, taśmowo
        robione seriale wg jednego wzorca.

Był ostatnio artykuł w "Wysokich obcasach" o roli kobiet w polskich serialach -
        że wszystko sprowadza się do ślubu i dziecka. Że bohaterowie niezależnie od tego
        gdzie są, rozmawiają tylko o konkretnych rzeczach, planach osobistych i
        matrymonialnych. "W labiryncie" było inne. Tam padały przypadkowe słowa, albo
        były takie normalne, ludzkie rozmowy. Może i akcja toczyła się wolniej, ale była
        bliska prawdziwego życia. To był świetny serial.
        • winston.smith Piosenka 11.06.07, 00:58
          Wszedłem w posiadanie takiego pliku

www.wrzuta.pl/audio/dh87Tni0hs/lombard_-_w_labiryncie_ludzkich_spraw
          Kurcze, cz to na pewno jest lombard? I jeśli tak to z jakiej przyczyny?

Bo, że nie jest to Markowski to słychać
          • pizza_adoloran Re: Piosenka 11.06.07, 21:17
            Nie jest to ani Markowski, ani Lombard. Być może nie jest to znany wykonawca,
            tylko np nagranie z jakiejś "supermarketowej" składanki typu "Zespół Studio
            Singers przedstawia polskie przeboje z seriali". Niemniej dzięki wielkie za wpis
            i jeśli to nie sprawi różnicy, prosiłbym o wysłanie tego utworu na maila.
            pizza_adoloran@gazeta.pl

Pozdrawiam
            • gregpatter4 Re: Piosenka 04.07.07, 01:39
              coz, ja bylem pewny ze to jednak Markowski, a ponizszy link mnie w tym utwierdzil...
              www.filmpolski.pl/fp/index.php/125274
              • pizza_adoloran Re: Piosenka 04.07.07, 07:55
                No tak, ale ta wersja piosenki, która została tutaj wrzucona, to nie jest
                oryginalne wykonanie z serialu. Oryginalne wykonanie istotnie jest Grzegorza
                Markowskiego (są nawet dwie melodie - jedna wokaliza bez słów na otwracie
                serialu a druga już z tekstem, "W labiryncie ludzkich spraw", do napisów
                końcowych). Natomiast to, do czego tu podanko link, jest przeróbką.
        • pizza_adoloran Re: Czy tu może być dom pani Marii? 11.06.07, 21:27
          Zgadza się. W "labiryncie" był czas na to, żeby główni bohaterowie wypili
          herbatę, zjedli ciastka i pogadali o pogodzie. W nowoczesnych serialach nic, co
          nie ma ścisłego związku z akcją, nie ma prawa się wydarzyć. Spotkania
          towarzyskie zawsze mają cel (a nie że Kordek z Klubowicz pójdą sobie na spacer
          po Łazienkach), rozmowy zawsze mają cel. No i nie ma, o czym już mówiliśmy,
          plenerów i zdjęć w autentycznych wnętrzach. Dlatego raczej nikt nie będzie się
          zastanawiał, gdzie kręcono "M jak miłość" czy "Na dobre i na złe".

W "labirybcie" jest, naturalnie, miejsce na męża i dzieci, ale nie ma natrętnego
          polowania na samca w celu reprodukcji, jak to teraz bywa.

A skoro już o polowaniu mowa: czy to miejsce, na tle którego pozuje Danuta Lato,
          to pałac w Nieborowie niedaleko Łowicza? A może Arkadia? Vis a vis tego miejsca
          z lwami jest woda.
          img75.imageshack.us/img75/4371/100b6841zg9.jpg
    • pizza_adoloran nowe zdjęcia - Racewiczowie i izba dziecka 19.06.07, 14:54
      Witam po chwili nieobecności, ale biegałem z aparatem.

W jednym z odcinków pierwszej serii Marta Racewicz nawiewa
      z Bajbusem i towarzystwem na festiwal punkowy, gdzie zostaje zatrzymana przez
      policję z powodu włamania Bajbusa do kiosku. Adam i Joanna Racewiczowie
      odbierają Martę z policyjnej izby dziecka na Mokotowie. Na poniższym zdjęciu
      widać jak idą a pod spodem to samo miejsce dziś.

img225.imageshack.us/img225/6441/pid1ys1.jpg
      i tu
      img405.imageshack.us/img405/4379/pid07gk5.jpg
      Na tym ujęciu widać dokładnie adres budynku, do którego wchodzą Adam i Joanna:
      Wiśniowa 44. Na zdjęciu niżej to samo miejsce dziś.

img225.imageshack.us/img225/7704/pid2xcbc9.jpg
      i tu
      img248.imageshack.us/img248/1083/pid07iinz1.jpg
      Naturalnie, policyjna izba dziecka mieści się tam naprawdę. Nie wiem tylko, czy
      ujęcia z policjantką, która rozmawia z Racewiczami, kręcono w tym samym budynku
      (i nie będę tego sprawdzał). Dodam że izba dziecka pojawia się jeszcze w
      odcinku, w którym kolega Piotrka, Staszek, ląduje tam po incydencie z pistoletem
      gazowym na przystani.
    • pizza_adoloran Igor i Marta na Rozbrat - zdjęcia 20.06.07, 22:40
      Na zdjęciach poniżej widać alejkę, prowadzącą z Rozbrat (a konkretnie ze skweru
      z remontowaną obecnie fontanną) do Górnośląskiej. W jednym z odcinków Marta i
      Igor spacerują sobie po tej alejce.
      img117.imageshack.us/img117/7429/igorimartara3.jpg
      A tutaj ta sama alejka dziś. Niewiele się zmieniła.
      img128.imageshack.us/img128/5748/igorimarta07lw0.jpg
      • lalinda Re: Igor i Marta na Rozbrat - zdjęcia 21.06.07, 10:31
        Super foty. Bylam tam kiedys, znaczy sie nie tam gdzie Marta i Igor ale na
        Wisniowej. Kolezanka mieszkala pare domow dalej, wiec dobrze pamietam okolice.
        Rezczywiscie nic sie nie zmienila.

Prosze o jeszcze wiecej zdjec. Nie dajmy umrzec temu watkowi!
        • pizza_adoloran Re: Igor i Marta na Rozbrat - zdjęcia 12.07.07, 18:40
          lalinda napisała:

> Super foty. Bylam tam kiedys, znaczy sie nie tam gdzie Marta i Igor ale na
          > Wisniowej. Kolezanka mieszkala pare domow dalej, wiec dobrze pamietam okolice.
          > Rezczywiscie nic sie nie zmienila.
          >
          > Prosze o jeszcze wiecej zdjec. Nie dajmy umrzec temu watkowi!

Będzie więcej zdjęć. Za jakiś czas. A jakby tak dobrzy ludzie pomogli
          rozpracować niektóre lokalizacje, zdjęcia byłyby szybciej...
    • pizza_adoloran miejsca o których mowa, ale ich nie widać 03.07.07, 09:01
      Odwracam sytuację - czasem w serialu pojawiały się nazwy różnych miejsc, których
      nigdy nie pokazano. Jednym z nich jest "szkoła na Grenadierów". Mówi o niej
      dwukrotnie pani Maria. Raz, gdy brakuje w instytucie laborantki i pani Maria
      wspomina, że nie musi to być absolwentka studiów, tylko uczennica po szkole na
      Grenadierów. Drugi raz - i to chyba też pani Maria, ale tu mogę się mylić - mowa
      o szkole jest, gdy Mariola nie dostaje się na upragnione studia i musi coś ze
      sobą zrobić. Wtedy pada sugestia, że mogłaby pójść tam.

A na zdjęciu - kompleks budynków na Grenadierów, w jednym z nich mieści się owa
      szkoła czyli Medyczne Studium Zawodowe.
      img247.imageshack.us/img247/180/grenadierowco0.jpg
    • pizza_adoloran coś dla fanek Darka Kordka 06.07.07, 18:37
      www.pudelek.pl/artykul/3971/nie_chce_tkwic_w_toksycznym_zwiazku/
      i tu

www.kozaczek.pl/plotka.php?id=2888
    • pizza_adoloran ciekawostek czar - odniesienia do innych filmów 12.07.07, 18:39
      1.W jednej ze scen w klubie żeglarskim Niemczyk/Stopczyk uczy syna Racewicza
      sztuczki z szybkim przekładaniem noża między palcami. W pewnym momencie pyta
      chłopaka: A widziałeś taki film, "Nóż w wodzie"?

2. Renata/Chodakowska składa wizytę Edziowi/Rysterowi. Prosi go, żeby zostawił w
      spokoju Igora, który chętnie daje się wprowadzać w półświatek. Reakcja Edzia
      jest następująca: "Nie rozśmieszaj mnie, bo mi się zajady robią". Aktor Ryster
      grał wcześniej w filmie "Przepraszam, czy ru biją?". Przesłuchiwany przez
      milicjantów odpowiada: "Nie mogę się śmiać, bo mam zajady". Podejrzewam, że było
      to celowe nawiązanie.
      • tosia35 co zrobić żeby powtórzono W labiryncie? 24.07.07, 21:18
        Brawo. Nie pamiętam sceny z zajadami ale z Niemczykiem i nożem jak najbardziej.
        A w ogókle gdzie można pisać maile do tv z prośbą o powtórkę?
        • pizza_adoloran Tu Marta i Igor byli na lodach (zdjęcia!): 26.07.07, 11:11
          Dzięki użytkownikowi motyl69 (wielkie pokłony raz jeszcze) wiemy, gdzie Marta i
          Igor jedli lody w scenie, którą przerzuciłem jakiś czas temu na Youtube.
          Istotnie, jest to Grójecka nieopodal Korotyńskiego. Byłem tam i wykonałem parę
          zdjęć tego miejsca - nie zmieniło się bardzo (przynajmniej z tego, co widać w
          serialu). Jest też cukiernia (nie wiem czy ta sama), ale była nieczynna.
          Zrobiłem też zdjęcie chodnika, którym Marta idzie na początku sceny, oraz bloków
          po drugiej stronie ulicy, widocznych przez okna cukierni.

Jeszcze raz przypominam scenkę z serialu na Youtube
          pl.youtube.com/watch?v=Og_r7QocL-o
          a pod spodem zdjęcia.

Tu pawilon z cukiernią
          img256.imageshack.us/img256/7070/lodyix1.jpg
          To widoczne z cukierni bloki po drugiej stronie Grójeckiej
          img407.imageshack.us/img407/1094/lody1zs6.jpg
          Tym chodnikiem Marta idzie na początku sceny
          img441.imageshack.us/img441/8196/lody2da8.jpg
          Zbliżenie schodków i cukierni w pawilonie
          img441.imageshack.us/img441/9039/lody3gw0.jpg
          I jeszcze rzut na pawilon i chodnik, widoczny na jednym z poprzednich zdjęć
          img527.imageshack.us/img527/9916/lody4gt4.jpg

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i czekam na to, aż ktoś rozwiąże pozostałe
          labiryntowe zagadki, np gdzie jest mieszkanie pani Marii.
        • pizza_adoloran Re: co zrobić żeby powtórzono W labiryncie? 26.07.07, 11:15
          Odp. Włamać się do archiwum TVP i samemu puścić. A tak na poważnie, na stronie
          TVP jest podany e-mail, napisałem tam z pytaniem czy planują emisję lub wydanie
          serialu na DVD. Na razie ani jedno, ani drugie, ale "przekażą sugestie". Może
          jak sugestii byłoby więcej, powtórka nastąpiłaby szybciej? Oto e-mail na który
          pisałem, zresztą innego nie podają: widzowie@tvp.pl
    • pizza_adoloran Piotr Skarga w "Jak oni śpiewają" II edycja 29.07.07, 19:19
      Tu szczegóły
      www.pudelek.pl/artykul/4404/druga_edycja_jak_oni_spiewaja_rusza_we_wrzesniu/
    • pizza_adoloran wyremontowany skwer koło domu Racewiczów 10.08.07, 13:43
      Wczoraj wieczorem odbył się pokaz fontann (podświetlane na kolorowo) natomiast
      tak skwer wyglądał dziś:
      img514.imageshack.us/img514/7458/skwerporemonciejq4.jpg

img231.imageshack.us/img231/6088/skwerporemoncie1df0.jpg

img231.imageshack.us/img231/2586/skwerporemoncie2tf5.jpg
    • pizza_adoloran ciekawostka sprzed lat dokładnie dwudziestu... 20.08.07, 19:48
      Oto okładka magazynu "Stolica" z lutego 1987 - dwadzieścia lat temu, proszę pań
      i panów. Jak ten czas leci.

img64.imageshack.us/img64/9870/wojtonrg0.jpg
      • anmanika Re: ciekawostka sprzed lat dokładnie dwudziestu.. 28.08.07, 14:26
        Apropo mieszkania p. Marii, to jak mieszkalam na Broniewskiego
        (miedzy Krasinskiego a Wloscianska) moja kawalerka miala identyczny
        rozklad jak kawalerka p. Marii. Moze jak spotkam p.Horowianke ktora
        mieszka niedaleko mnie to ja zapytam:))
        • pizza_adoloran Re: ciekawostka sprzed lat dokładnie dwudziestu.. 28.08.07, 21:11
          Broniewskiego, powiadasz... chodzi Ci o te niższe bloki, takie czteropiętrowe?
          Cóż, teoretycznie jest to możliwe, tylko jakoś nie komponuje mi się z otoczeniem
          w serialu. Inna sprawa że są dwie różne sceny przed domem pani Marii:

1. Ewa kupuje jabłka i spotyka Renatę. Widać za nimi jasny, duży budynek
          socrealistyczny, podobny do tych, jakie stoją np wzdłuż ul. Andersa. Przy
          Broniewskiego takich nie ma.

2. Syn i synowa wyprawiają panią Marię bodaj na lotnisko - pani Maria wychodzi z
          domu na niepozorną uliczkę, zupełnie inne otoczenie niż w poprzedniej scenie. No
          ale albo kręcili w dwóch różnych miejscach te sceny, albo ta uliczka to wejście
          dla lokatorów od tyłu budynku.

A jak spotkasz p. Horawiankę to pozdrów serdecznie i zapytaj. W sumie co
          szkodzi? Gdybym się na nią natykał często, też bym spytał.

Pozdrawiam
          • shatmach JOŚ 08.09.07, 22:12
            Pizza dziś w JOŚ mogliśmy zobaczyć fragmenty twojego ulubionego
            serialu. Scena Skargi z Renatą Pekul w kuchni i w instytucie
            Jankowski, chyba Drzewicz i Skarga (Skarga oglądał ta scene w
            telewizorku).
            • pizza_adoloran Re: JOŚ 15.09.07, 19:02
              Kurczę, a ja przegapiam takie smaczki... Wiem, że Skarga śpiewa/śpiewał w JOŚ,
              ale nie obejrzałem ani jednego odcinka. Poprzedniej edycji też nie oglądałem.

Jeśli była scena z instytutu, no to jasne że Drzewicz (ewentualnie Kondrat lub
              Niemczyk, poza wspomnianymi w Twoim poście).

Dzięki za info!
              • shatmach Re: JOŚ 16.09.07, 01:38
                A dziś była Renata Pękul przed jego występem jako jego serialowa
                żona. Co ciekawe on tam śpiewa jako gwiazda "Mamusiek", a wciąż
                mówią o "W labiryncie".
                • pizza_adoloran Re: JOŚ 18.09.07, 06:30
                  Czy ten program jest powtarzany czy emitowany jednorazowo w tygodniu?
                  • shatmach Re: JOŚ 18.09.07, 11:52
                    Podczas pierwszej edycji powtarzali go w niedzielę popołudniu, ale
                    teraz od 2 tygodni jest Farmuła 1 więc powtórek nie było.
                    • pizza_adoloran Re: JOŚ 18.09.07, 20:29
                      Dzięki. A może jakiś desperat wyda Skardze płytę? "Adoloran Serenade" czy jakoś
                      tak...
                      • lalinda Re: JOŚ 26.09.07, 09:29
                        Link ponizej do wystepu Skargi mnie zabil. Upadlam i leze.
    • pizza_adoloran "Czarodziej z Harlemu" i "W labiryncie" 16.09.07, 17:03
      Od pewnego czasu można zakupić na DVD film autorstwa panów Niżyńskiego i
      Karpińskiego, "Czarodziej z Harlemu". Powstawał tuż przed albo równolegle z
      pierwszymi odcinkami "W labiryncie", toteż nieuniknione są pewne nawiązania. Ale
      jest ich znacznie więcej niż w tego typu przypadkach. Poza obsadą (o tym za
      chwilę) możemy w filmie usłyszeć dokładnie tę samą muzykę, co w "labiryncie" -
      te charakterystyczne, instrumentalne wstawki, ale i fragment piosenki "Demon"
      zespołu Fatum (nawet sam zespół się pojawia w jakimś klubie).
      www.filmpolski.pl/fp/index.php/122973
      tu informacje na temat samego filmu

Co do aktorów (opisuję zgodnie z ruchem wskazówek zegara)
      img83.imageshack.us/img83/9051/czarodziej1qs1.jpg
      Najpierw Anna Gornostaj jako masażystka (labiryntowa koleżanka Krystyny Duraj z
      PLL LOT). Dalej dwoje dziennikarzy telewizyjnych - facet, którego nazwiska nie
      pamiętam, w "labiryncie" złośliwie gratulował Joannie Racewicz programu o
      modzie, natomiast Katarzyna Dowbor występuje jako koleżanka Joanny z telewizji
      (tu pojawia się tylko w odbiorniku tv). Ostatnia osoba to pan, który w
      "labiryncie" gra bodaj prof. Radoszewskiego, promotora Doroty.

Drugi rzucik to
      img255.imageshack.us/img255/9369/czarodziej2xc0.jpg
      Aktor, który w "Czarodzieju..." sprzedaje w Pewexie, w "labiryncie" grał
      kanciarza Hellera. Następnie mój ulubieniec Piotr Skarga, po nim Marian Glinka
      (labiryntowy porywczy ojciec Staszka, kolegi Piotrka Racewicza) i na koniec
      Małgorzata Bogdańska, czyli pani Haneczka z sekretariatu instytutu.

I trzeci rzucik
      img516.imageshack.us/img516/9716/czarodziej3us9.jpg
      Tu mamy dwóch głównych bohaterów (poza czarodziejem): po lewej Leszek
      Teleszyński, po prawej Bogdan Baer. W "labiryncie" pilot i badylarz, ale to
      wszyscy wiedzą. W środku reporter "Teleexpressu".

I jeszcze na koniec, tu posiłkuję się zdjęciem ze strony filmpolski.pl, pan
      który w "labiryncie" pojawia się jako profesor, gratulując Janowi Durajowi grupy
      studentów, która w całości zdała egzamin (wtedy Jan D. zorientował się, że cos
      jest nie tak, bo Maciek Derbich nie był dopuszczony).

www.filmpolski.pl/z1/73z/2973_10.jpg
      • lalinda czy to ten film 26.09.07, 09:31
        W ktorym nakladaja bigos, zalewaja woda i robia z niego kapusniak a
        potem odcedzaja ten kapusniak, zeby znow byl bigos?

Faktycznie duzo labiryntu w srodku, ale jakos nie pamietam zeby
        mnie "Czarodziej" w calosci zachwycil.
    • pizza_adoloran jeszcze więcej z "Czarodzieja z Harlemu" i pytania 16.09.07, 17:30
      Doczytałem właśnie, że więcej postaci z filmu "Czarodziej z Harlemu" zahaczyło o
      "W labiryncie".

Sylwester Przedwojewski
      www.filmpolski.pl/z1/73z/2973_6.jpg
      Grał pacjenta, leżącego na sali z Franciszkiem Haniszem

Małgorzata Boratyńska
      www.filmpolski.pl/z1/73z/2973_12.jpg
      W labiryncie opisana jako "obsada aktorska" - może ktoś pamięta?

Witold Skaruch
      www.filmpolski.pl/z1/73z/2973_22.jpg
      Labiryntowy prof. Sędłak, załatwiał lekarstwo dla Mateuszka (Ewa i Paweł jechali
      do niego specjalnie na jakąś konferencję w Jabłonnie)

Wojciech Niżyński
      www.filmpolski.pl/z1/73z/2973_2.jpg
      No właśnie, jeden z autorów. W "labiryntowej" obsadzie też się pojawia, ale nie
      pamiętam, gdzie się pokazał.

Nie ma zdjęcia, ale Jerzy Lustyk, grający w "Czarodzieju..." cinkciarza, pojawił
      się w "labiryncie" jako scenograf tv, kolega Joanny Racewicz.

Andrzej Chichłowski - tu nowe zdjęcie
      www.filmpolski.pl/z1/24o/2624_1.jpg
      Znów niesprecyzowana "obsada aktorska" - kto pamięta?

Ludmiła Łączyńska (nie mam zdjęcia, grała bufetową w "Czarodzieju") znów jako
      "obsada aktorska" - ktokolwiek pamięta, ktokolwiek wie...

Wojciech Pastuszko (znów bez zdjęcia, grał w "Czarodzieju" recepcjonistę w
      hotelu robotniczym) - też labiryntowa "obsada aktorska" - proszę o pomoc.

Mirosław Kowalczyk www.filmpolski.pl/z1/84o/14884_1.jpg
      W "labiryncie" gra goryla antykwariusza Myszorka

Wojciech Sanejko - znów bez zdjęcia i dalszych informacji.

Zbigniew Korepta
      www.filmpolski.pl/z1/41o/3741_1.jpg
      Jedzie razem z Ewą w pociągu do ciotki, która może znać prawdę o tym, kto jest
      ojcem Ewy.

Tadeusz Hanusek
      www.filmpolski.pl/z1/16o/3516_1.jpg
      2 role: mężczyzna na przyjęciu u Hellera, oficer milicji przeprowadzający
      konfrontację

Włodzimierz Nakwaski - brak foto i dalszych informacji

Paweł Karpiński - jako trener na meczu w "Czarodzieju". W "labiryncie" poza
      tworzeniem go pojawił się jako realizator tv (chyba w odcinku, gdy Joanna
      montuje wywiad z Hanną Bakułą).

Aha i prezenter tv nazywa się Mariusz Jeliński, ten z poprzedniego wpisu.
      • sltychy Re: jeszcze więcej z "Czarodzieja z Harlemu" i py 25.12.10, 14:51
        pizza_adoloran napisał:

> Doczytałem właśnie, że więcej postaci z filmu "Czarodziej z Harlemu" zahaczyło
        > o
        > "W labiryncie".

> Wojciech Niżyński
        > www.filmpolski.pl/z1/73z/2973_2.jpg
        > No właśnie, jeden z autorów. W "labiryntowej" obsadzie też się pojawia, ale nie
        > pamiętam, gdzie się pokazał.

Niżyński w "Labiryncie" zagrał epizod podchmielonego gościa w toalecie w której Maciek z Akindu prowadzą jakieś rozliczenia (Tekst Akindu: "Murzyna pan nie widział?")

> Ludmiła Łączyńska (nie mam zdjęcia, grała bufetową w "Czarodzieju") znów jako
        > "obsada aktorska" - ktokolwiek pamięta, ktokolwiek wie...

Toż to pani Stasia handlująca obnośnie cielęcinką i innymi deficytowymi dobrami! Aktorka o charakterystycznym głosie, świetnie znanym słuchaczom radiowych "Matysiaków" gdzie występuje od kilkudziesięciu lat.

> Paweł Karpiński - jako trener na meczu w "Czarodzieju". W "labiryncie" poza
        > tworzeniem go pojawił się jako realizator tv (chyba w odcinku, gdy Joanna
        > montuje wywiad z Hanną Bakułą).
        No i jako autor materiału z wernisażu, którego to materiału fragmenty odstępuje Joannie do programu o modzie. Na tym filmie Racewiczowa spostrzega Adama całującego się z Majerową.

Dodam jeszcze, że montażysta serialu "W labiryncie" - Wiesław Kolankiewicz kilkakrotnie pojawia się w serialu grając montażystę przygotowującego z Racewiczową jej programy telewizyjne.
        • pizza_adoloran Re: jeszcze więcej z "Czarodzieja z Harlemu" i py 26.12.10, 18:36
          Serdeczne dzięki za info! Pozdrawiam!
    • pizza_adoloran O MATKO! 25.09.07, 15:31
      www.wrzuta.pl/film/iCIHpGT2OH/piotr_skarga_-_let_s_twist_again_-_jos_22.09.2007
      Słów mi zabrakło...
      • anmanika Re: O MATKO! 26.09.07, 08:45
        No nie, moj idol docent Duraj wyglada jakby bym na rauszu? Staral
        sie niechybnie;-), tylko moze on ze spiewem sie calkowicie
        rozminal:))
        • lalinda Re: O MATKO! 26.09.07, 09:29
          Cos jakby pijany wujek na weselu czy jakos... ale trzeba przyznac ze
          poza lekkim przytyciem facet sie niezle trzyma i wyglada na znacznie
          mlodszego niz faktycznie jest. A rozminal sie nie tylko ze spiewem,
          bo i ta choreografia jakas taka nieudaczna.
    • pizza_adoloran Podwórko Racewiczów 14.10.07, 12:28
      Udało mi się wślizgnąć na podwórko przy Rozbrat, akurat było otwarte, więc
      cyknąłem zdjęcie. Widać na nim - widziany również w filmie - kwietnik z
      fontanienką czy wazą a po lewej stronie bramę, wiodącą do Rozbrat (zdjęcie
      zrobiłem z przeciwległej strony podwórka, zanim jeden pan zaczął się dopytywać,
      co tam robię). W filmie widać to miejsce np w scenie, gdy Racewiczowa wraca do
      domu i spotyka Ostoję, który pyta, co tam słychać u zapracowanego Racewicza
      (ciężko wówczas "pracującego" z Danką Meyerową). Podwórko widać też w kilku
      scenach z okien mieszkania Racewiczów (w filmie nr 6, ale w rzeczywistości - nie
      wiem).

img172.imageshack.us/img172/7361/racewiczowieof4.jpg
      • lalinda Re: Podwórko Racewiczów 17.10.07, 10:03
        Wrrr skasowalo mi sie zanim wyslalam.

A to tam nie mozna tak wejsc? W filmie bylo otwarte. Pamietam
        jeszcze scene jak Joanna macha z okna Adamowi ktory idziepodworkiem.
        Kamera z mieszkania filmowala Racewicza przez okno. Mieszkanie chyba
        musialo byc gdzies na przeciwleglej scianie podworka bo okrazali ten
        kwietnik jak przechodzili z/do domu.
        Pozdrawiam
        • pizza_adoloran Re: Podwórko Racewiczów 22.10.07, 23:10
          lalinda napisała:

> Wrrr skasowalo mi sie zanim wyslalam.
          >
          > A to tam nie mozna tak wejsc? W filmie bylo otwarte. Pamietam
          > jeszcze scene jak Joanna macha z okna Adamowi ktory idziepodworkiem.
          > Kamera z mieszkania filmowala Racewicza przez okno. Mieszkanie chyba
          > musialo byc gdzies na przeciwleglej scianie podworka bo okrazali ten
          > kwietnik jak przechodzili z/do domu.
          > Pozdrawiam

Tak, poza tym podwórko widać jeszcze np w scenach, gdy Piotrek grzebie
          Racewiczowi w biurku - akurat za biurkiem było dość spore okno.
          • pizza_adoloran aha i jeszcze 22.10.07, 23:15
            Wejść na podwórko nie można. Jest zamknięte i ma domofon. A głupio tak zadzwonić
            do kogoś (nawet jeśli mieszka pod szóstym) i spytać czy jest pani Racewicz lub
            pan Ostoja.
            • lalinda Re: aha i jeszcze 25.10.07, 10:10
              Przypomnialo mi sie ze ta scena jak Racewicz idzie podworkiem to
              jest wtedy (chyba) jak wychodzi sie habilitowac.

A co z domem pani Marii? Czy to juz wiadomo? Gdzie byl?
              • tosia35 Re: aha i jeszcze 09.11.07, 09:36
                Jak tak sobie przypomniałam, to chyba te okolice domu pani Marii są
                przy Andersa, ale nie na Wałowej tylko raczej z drugiej strony
                Andersa.
    • pizza_adoloran Dom pani Marii - to chyba tu 11.11.07, 09:13
      Zgodnie z sugestia różnych osób, udałem się na Andersa, vis a vis domniemanego
      poprzednio miejsca, w którym znajdował się serialowy dom pani Marii. No i chyba
      to rzeczywiście tu. Nawet jest budka z warzywami, choć chyba już inna niż w serialu.

img161.imageshack.us/img161/2874/pmariajq9.jpg
      A tu widać sąsiedni budynek,który jest też widoczny w serialu.

img134.imageshack.us/img134/33/pmaria3hu9.jpg
      I jeszcze jedno zbliżenie, spod warzywniaka.

img229.imageshack.us/img229/1037/pmaria2dw4.jpg
      • lalinda Re: Dom pani Marii - to chyba tu 14.11.07, 09:00
        Brawo pizza, swietna robota! Tak to na pewno ten dom, w jednej
        scenie widac jak Ewa idzie na jego tle. Chyba w tej samej co spotyka
        Renate pod warzywniakiem.

pizza_adoloran napisał:

> Zgodnie z sugestia różnych osób, udałem się na Andersa, vis a vis
        domniemanego
        > poprzednio miejsca, w którym znajdował się serialowy dom pani
        Marii. No i chyba
        > to rzeczywiście tu. Nawet jest budka z warzywami, choć chyba już
        inna niż w ser
        > ialu.
        >
        > img161.imageshack.us/img161/2874/pmariajq9.jpg
        > A tu widać sąsiedni budynek,który jest też widoczny w serialu.
        >
        > img134.imageshack.us/img134/33/pmaria3hu9.jpg
        > I jeszcze jedno zbliżenie, spod warzywniaka.
        >
        > img229.imageshack.us/img229/1037/pmaria2dw4.jpg
        • anmanika Re: Dom pani Marii - to chyba tu 14.11.07, 14:08
          Genialny jestes:))
          Czy mógłbyś wrzucic fotke z serialu tak aby było widac ten blok?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka