Dodaj do ulubionych

do red. Kolędy

08.05.06, 19:16
Gdy chcemy mówić poprawnie, zwłaszcza w telewizji, powinniśmy mówić "twardy
orzech do zgryzienia". Trudny orzech do zgryzienia jest błędem rażącym!!!
Dwója z polskiego.
Wstyd.
Oj, dziennikarze TVN, co się z Wami dzieje...

Z poważaniem,

Wiesława Siemiankowska (dr in spe)
Obserwuj wątek
    • maczwak Do: wieslawa-siemiatkowska 08.05.06, 19:29
      Droga Pani, a któż to taki red. Kolęda???
      • wieslawa-siemiatkowska Re: Do: wieslawa-siemiatkowska 08.05.06, 19:32
        Hm, nie udawaj, że nie wiesz! Kolęda - Zalewska
        • maczwak Re: Do: wieslawa-siemiatkowska 08.05.06, 19:35
          Otóż nie Kolęda, ale KOLENDA. Wszystkich pani poprawia, a nawet Pani nie wijak
          nazywa się osoba, której Pani wytyka błędy. Wstyd...
    • fiona83 Wieśka - wstyd!! Katarzyna KoLENda- Zalewska n/t 08.05.06, 19:36
      • wieslawa-siemiatkowska Re: Wieśka - wstyd!! Katarzyna KoLENda- Zalewska 08.05.06, 20:04
        no i po co ten krzyk????
      • schabomil Re: Wieśka - wstyd!! Katarzyna KoLENda- Zalewska 08.05.06, 20:08
        Fstyt potfujny.

Zaleska. Bez "w"

Ariwederczi.
    • ariwederczi do Wiesławy Siemiątkowskiej 08.05.06, 19:40
      Gdy chcemy poprawiać innych, zwłaszcza na forum, powinniśmy pisać poprawnie
      nazwiska. Błąd orotgraficzny w nazwisku jest błędem rażącym!!!
      Dwója z polskiego.
      Wstyd.
      Oj, Wiesławo, co się z Tobą dzieje...

Z poważniem,
      ariwederczi (za kilkanaście tygodni licencjat)
      • wieslawa-siemiatkowska Re: do Wiesławy Siemiątkowskiej 08.05.06, 20:05
        Nie bądźmy drobiazgowi i nie zbaczajmy z tematu!
        • przerach Re: do Wiesławy Siemiątkowskiej 08.05.06, 23:41
          Ma Pani rację, Pani Siemiondkofska!!! Nie zbaczajmy z tematu.
    • maczwak Re: do red. Kolędy 08.05.06, 19:53
      Zawsze można było liczyć na jakieś riposty ze strony Pani Wiesławy, a tym
      razem... nabrała wody w usta. Czyżby nie znosiła krytyki?:-)
      • fiona83 Choć raz my jesteśmy górą !! Hurra !! n/t 08.05.06, 19:55
        • wieslawa-siemiatkowska Re: Choć raz my jesteśmy górą !! Hurra !! n/t 08.05.06, 20:07
          A ty fiona to powinnaś sie wstydzić, wiesz? Sprawdziłam - sama poprawiasz
          innych, a robisz wstrętny błąd w nazwisku - nie Zalewska, tylko Zaleska!!! I
          co???? Ładnie to tak???
          • fiona83 Re: Choć raz my jesteśmy górą !! Hurra !! n/t 08.05.06, 20:28
            Oj Wiesiu, Wiesiu - tylko czekałam na ten zabieg odwrócenia kota ogonem - bo
            najlepszą obroną jest atak ;)
            Jeśli nie odkryłaś mojej zamierzonej prowokacji - to i tak punkt dla mnie.
            Yes, yes, yes ;)
    • tomassi.rollo Re: Hej kolęda, kolęda. 08.05.06, 19:55

• schabomil Re: do red. Kolędy 08.05.06, 19:55
      A gdy się tak wszyscy za jedno zbratamy,
      Wrogów naszych wspólnych wówczas pokonamy,
      I sami na ziemi, raj sobie stworzymy.
      Hej kolęda, kolęda!

źródło:
      www.mlodzisocjalisci.pl/spiewnik/?s=koledy
      /koniecznie z melodią. czad/
      Ukłony: Schabomił
    • jk Re: do red. Kolędy 08.05.06, 20:27
      Wiesiu,
      tak naprawdę, to straciłaś moralne prawo do poprawiania innych.

Jeżeli "dr i spe" bawi się w wytykanie błędów ludzi z tv, a sam nie potrafi
      _nawet_ (wiele nie wymagam) zapamiętać nazwiska osoby, której wypowiedź
      poprawia, to powinien powstrzymać się od pisania tego typu postów.

Nie dlatego, że to - przede wszystkim - infantylne i nużące, ale teraz po prostu
      mało wiarygodne.

Info dla reszty: warto zachować link do tego postu :))) Przyda się nie raz.
      Ja już dodałem do ulubionych :)
      • markus.kembi Re: do red. Kolędy 08.05.06, 20:38
        NIe reagujmy lepiej na nędzne prowokacje tego internetowego trolliska.
        • jk Re: do red. Kolędy 08.05.06, 20:44
          Czasem i troll potrafi się maksymalnie ośmieszyć - tak, że bardziej już się nie da.
          :)
          • fiona83 Re: do red. Kolędy 08.05.06, 20:47
            Łeeeee - a taka była fajna zabawa ;)
        • przerach Re: do red. Kolędy 08.05.06, 23:37
          Zwłaszcza że prawem kaduka podpiera się owym 'dr', którego to tytułu jeszcz nie ma nawet 'in spe'. Nawiasem mówiąc, takie 'podpieranie się' świadczy o niedowartościowaniu osoby z jednej strony, a z drugiej - o mentorskim, lekceważącym i egocentrycznym podejściu do innych oraz - o czym też przeczytałem w innym zdjętym wątku - o mylnym poczuciu własnej nieomylności - jak mylnym, świadczy ten wątek.

I jeszcze do osoby 'in spe': takie podpieranie się tytułem i świecenie swoim wykształceniem na forum internetowym (nie specjalistycznym) jest po prostu przejawem najzwyklejszego braku kultury i lekceważeniem dyskutantów oraz zasad Netykiety. Sam mam cenzus, do którego dopiero dążysz, ale nigdy w swoich wypowiedziach nie podpieram się tytułem, a jeśli on pojawia się (tylko w sygnaturze), to zawsze i wyłącznie w przypadku wypowiedzi związanych z pełnioną przeze mnie funkcją - uczestnicy forum 'Studia' wiedzą, o co chodzi.
          • jedzoslaw do Wiesi S. ... 09.05.06, 00:09
            Zgadzam się z przedmówcą. W PRL-u powszechne było podpieranie się tytułami,
            które dzisiaj nie są żadnym rarytasem, typu inżynier czy magister. Chodziło
            wtedy o to, żeby zaimponować prostemu ludowi. Wiesława postępuje wg takiej
            właśnie logiki. Ponadto, mnie też drażnią niektóre nawyki językowe ludzi
            mediów, ale jak długo można doczepiać się do takich pierdół! Od miesiąca
            Wiesława napisała już chyba pięć czy sześć takich wątków. I ciągle wynajduje
            nowe! Tak trudno spisać wszystkie spostrzeżenia w kajeciku i za jakiś czas
            zrobić JEDEN wątek na ich temat? A tu nie, ciągle coś nowego. Dziennikarzyna
            się pomylił i już larum na forum! Tak, wstyd dla telewizji i w ogóle! Straszne!
            Jak można! I w ogóle tragedia. Proponuję zatem, żeby na koniec każdego tygodnia
            emitowano coś w rodzaju erraty, gdzie będą odczytywane i korygowane wszystkie
            błędy językowe popełnione w kończącym się tygodniu, zakończone przeprosinami
            samego szefa TVP.
            • jogurt_z_biedronki Re: do Wiesi S. ... 09.05.06, 00:13
              Wiesławo, co ty sypiasz z prof. Miodkiem, że tak się wiecznie doczepiasz do
              takich bzdur? Nudzisz się w domu? Lepiej się zajmij swoim doktoratem "in spe",
              zamiast gapić się w TV i szukać lapsusów.
              • sajuz33 Re: do Wiesi S. ... 09.05.06, 01:00
                o proszę, jaką ciekawą dyskusję sprokurowala (cos dla wiesi, zawsze bedzie
                mogla skomentowac i poprawic) nasza nadworna korektorka, szkoda tylko, ze nie o
                taką dyskusje wiesi chodzilo, prawda wiesiu?

mysle jednak, ze jakakolwiek krytyka z naszej strony na wiesi specjalnego
                wrazenia nie zrobi, jutro zapewne raniutko wyrzuci w nasza stronę jakis okrzyk
                swojego oburzenia z faktu naszego oburzenia nad wiesiowym nadkrytykanctwem
                megalomanią podrasowywanego tam, gdzie to tylko mozliwe. prawda wiesiu?

pozdrawiam powiesiowemu, czyli...

z powazaniem powiesiowym
                • aenima77 Re: do Wiesi S. ... 09.05.06, 07:46
                  swoje możliwości wiesia i tak pokazała na forum seriale.... tam to dopiero się
                  działo... i straszno i śmieszno:)
                  • sajuz33 Re: do Wiesi S. ... 09.05.06, 10:18
                    o boze, to wiesia ogląda seriale? i ona jest niby przyszlym doktorem??

wolne zarty, doktorant nie ma na to czasu, chyba ze jest straszną miernotą,
                    albo kochanką jakiegos profesorka, który za nią pisze artykuły.
                  • cissus Re: do Wiesi S. ... 09.05.06, 14:55
                    aenima77 napisała:

> swoje możliwości wiesia i tak pokazała na forum seriale.... tam to dopiero
                    się
                    > działo... i straszno i śmieszno:)

Tam była inna Wiesia. Siemiankowska a nie Siemiatkowska, dyskusja z pewnym
                    aktorem była wyborna:):)
    • alend1 Re: do red. Kolędy 09.05.06, 09:52
      A swoją drogą byłoby pięknie, gdyby to brak poprawności jezykowej był jedynym
      błędem Kolendy i innych dziennikarzy z TVN.
      • havana06 Re: do Wiesia........................... ......... 09.05.06, 19:40
        Wiesia to Wiesio!!!
        I troll.
        • wobo1704 Re: do Wiesia........................... ....... 10.05.06, 10:23
          Przecież i tak najważniejsze w tym wszystkim jest to, że orzechy trudno się
          gryzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka