esquire 13.11.07, 16:17 dla fanów filmu i nie tylko, dzisiaj na TVN 7 o 23.05. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr.verte Re: Donnie Darko 13.11.07, 16:29 Polecam.I może ktoś ma swoje teorie o co właściwie kamam bo ta poniższa nie do końca mnie przekonuje: Istnieją dwa wszechświaty. Wszechświat Odległy i Wszechświat Podstawowy. We Wszechświecie Odległym czas jest przesunięty nieco do przodu, ale jest dokładnym odbiciem Wszechświata Podstawowego. We Wszechświecie Podstawowym ludzie dzielą się na: żyjących manipulowanych i manipulowanych umarłych, oraz Żyjącego Namiestnika. Gdy we wszechświecie pojawią się zgrzyty pomiędzy tymi dwoma równoległymi światami, tworzy się niebezpieczna dziura czasowa, która może doprowadzić do fatalnych konsekwencji. W "Donniem Darko" tak właśnie się dzieje. Do Wszechświata Podstawowego, gdzie rozgrywa się większość filmowej akcji, przedostaje się "artefakt", czyli coś na kształt metalowego pojazdu. W wyniku tego zjawiska Wszechświat Odległy, może wessać Wszechświat Podstawowy. Żyjący namiestnik - zostaje wybrany przez samego Boga, Stwórcę. Zadaniem Namiestnika jest wysłanie artefaktu z powrotem tam skąd przybył . Zasady jego wyboru są nieznane. Żyjący Namiestnik dysponuje czterema potężnymi mocami: siłą, telekinezą, kontrolą umysłu, oraz mocą kontrolowania ognia i wody. Często jest prześladowany przez straszne wizje, halucynacje i dziwne sny będące wynikiem odbywanej przez niego podróży w czasie ze Wszechświata Odległego. Namiestnik wie, że będzie kuszony i manipulowany, a niektórzy będą próbowali go zniszczyć. W filmie Donnie Darko jest właśnie Żyjącym Namiestnikiem, który przenosi się w czasie, aby pozbyć się artefaktu. Sądzę, że wielki królik, który go nawiedza to istota boska, istota ze świata astralnego. Moja teoria zakłada różne tezy: wydaje mi się, że Frank - który jest Manipulowanym Umarłym, był albo samym Bogiem w ciele nastolatka, lub jego astralnym opiekunem (tak jakby aniołem stróżem). Tak czy inaczej musiał pomóc Donniemu w wykonaniu zadania. Chłopak miał przecież uratować ludzkość. Nawet jedna z wypowiedzi Gretchen Ross do tego nawiązuje: "Donnie Darko to brzmi jak imię jakiegoś superbohatera". Donnie: "Skąd wiesz, że nim nie jestem". Żyjący Manipulowani - są najczęściej bliskimi Namiestnika i próbują się do niego zbliżyć. Zrobią wszystko, aby Namiestnik ich zapamiętał, aby został po nich trwały ślad. Użyją przemocy wobec niego lub pomogą Namiestnikowi. Zrobią wszystko by nie zostać zapomnianymi. Manipulowani Umarli - są natomiast o wiele potężniejsi od Namiestnika. Mają za zadanie dopilnować, aby artefakt powrócił na swoje miejsce. Pomagają i kierują Namiestnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
esquire Re: Donnie Darko 13.11.07, 19:53 Ja mam teorię, ale za mały ten kwadracik tutaj jest, żeby ją wpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
esquire Re: Donnie Darko 14.11.07, 21:03 agassia napisała: > O ja pierdzielę... Kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: Donnie Darko 15.11.07, 01:18 'pierdziele' jest ogólne, jak ci tu mało miejsca napisz mi na meila Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: Donnie Darko 15.11.07, 10:26 Osobiście polecam wersję reżyserską Donniego. Nie idzie już nawet o to, że jest dłuższa, idzie o to, że wszystko w niej przystępnie wyjaśniają fragmenty z książki tej staruszki. Serdecznie polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
esquire Re: Donnie Darko 15.11.07, 17:26 dr.verte napisał: > jak ci tu mało miejsca napisz mi na meila Chodziło mi o to, że każdy może snuć teorie na temat znaczenia filmu i każdego elementu z osobna w nim zawartego, a tak naprawdę to trzeba samemu do tego dojść i na swój sposób go zrozumieć. Nie ma jednego uniwersalnego streszczenia tego filmu, które każdy przeczyta i będzie wiadomo o co chodzi. Własnie o to chodzi że film jest "zakręcony". I oczywiście też polecam wersję reżyserską - moim zdaniem jest tam dobrana lepsza muzyka do scen. Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: Donnie Darko 15.11.07, 10:31 Może to pomoże? www.film.org.pl/prace/donnie_darko.html Odpowiedz Link Zgłoś