swinki_trzy 07.07.20, 16:54 Szukam czegoś spokojnego na wakacje w stylu Donny Leon czy Marininy. Ktoś coś poleci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 17:13 Elizabeth George zna? PD. James? Caroline Graham? Peter Robinson? Hakan Nesser? Karin Fossum? Z nowszych: Jane Harper Robert Dugoni Nele Neuhaus Ruth Ware Może "Kroki mordercy" Klevisowej? "Annabelle" Bengtsdotter? "Kto porwał Daisy Mason?" Cary Hunter? Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 18:19 Nesser, Fossum czy Neuhaus znani. Sprawdzę pozostałych, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 17:40 Włoskich autorów można poczytać , jeśli oczywiście nie znasz. Andrea Camilleri napisał całą serię książek dziejących się na Sycylii. Jest też krótszy cykl dziejący się w Bari Giarico Carofiglio. Może tylko ostatniej części, zdaje się piątej nie polecam, bo jest zdecydowanie słabsza. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: "leniwy" kryminał 28.07.20, 08:51 Dzięki za polecenie sycylijskiej serii, komisarz Montalbano to było to czego szukałam Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: "leniwy" kryminał 28.07.20, 22:06 Cieszę się, że się podoba. Sama też wróciłam do lektury Camilleriego Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 18:53 Sprawdź cykl szetlandzki Ann Cleeves (tej od nadkomisarz Very Stanhope, ale to inny cykl). Camillerego też gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 19:00 Ann Cleeves znam, ale dzięki za polecenie Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 18:54 Jeśli leniwy, to może trylogia o siostrze Pelagii Akunina. Akcja dzieje się na rosyjskiej prowincji, XIX w. Bardzo specyficzny klimat, ale lubię te książki. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 19:06 "O, to mi się może spodobać" Jeśli nie znasz cyklu o Eraście F. Akunina, to może spróbuj "Azazela" i zobacz, czy Ci pasi? Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 19:37 Cykl o Fandorinie również świetny, może nawet lepszy. Ale klimat w cyklu o Pelagii zupełnie inny moim zdaniem, taki właśnie leniwy. Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: "leniwy" kryminał 08.07.20, 22:09 Uwielbiam! Od Pelagii zaczęła się moja miłość do kryminałów z wcześniej unikałam jak ognia! Polecam gorąco, całego Akunina w sumie, ale seria o Pelagii jest wyjątkowa. Na lato super. Ostatnio czytałam też serię Katarzyny Puzynskiej o Lipowie, to zupełnie inny kaliber i inny klimat, ale czyta się lekko i miło. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: "leniwy" kryminał 08.07.20, 22:39 Muszę przyznać, że dziwi mną mnie ciepłe slowa o Lipowie, wypowiedziane przez wielbicielkę Akunina... Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: "leniwy" kryminał 09.07.20, 03:16 No cóż, czasem tak bywa że coś "nie zachwyca" po gombrowiczowsku, mimo że powinno, a czasem w drugą stronę... Napisałam, że inny kaliber, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: "leniwy" kryminał 09.07.20, 03:17 No cóż, czasem tak bywa że coś "nie zachwyca" po gombrowiczowsku, mimo że powinno, a czasem w drugą stronę... Napisałam, że inny kaliber, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 19:29 Elizabeth George Martha Grimes (seria z inspektorem Jury) Caroline Graham (seria morderstwa w Midsomer) Jane Harper (Susza, Siła natury, Stracony) Ruth Ware Peter Robinson Louise Penny (małe, urokliwe miasteczko w Kanadzie, zamknięty krąg znajomych, morderstwo) Ingrid Hedstrom (seria z Villette) Ze starszych P.D. James Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 19:47 ja się w tym roku wciągnęłam w Monsa Kallentofta. nie zdetronizował Kurta Wallandera (pozdrawiam forumkę, o tym wdzięcznym nicku), ale na lato w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 19:54 Mnie denerwuje forumka Paola Brunetti - co widzę jej nick to zaraz mam pretensje do Donny Leon o brak nowej książki, a do naszych wydawców o brak tłumaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: "leniwy" kryminał 08.07.20, 00:43 Nawiasem mówiąc, najnowsza powieść jest kiepska, czytałam w oryginale i niestety to już nie ta Donna co kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
fandorina Re: "leniwy" kryminał 07.07.20, 23:26 Gorąco polecam Annę Kańtoch Pokuta lub Wiara , Łaska tez rewelacyjna ale akcja toczy sie zimą. Ta autorka nie jest tak promowana jak np. Bonda czy Mróz a jej styl jest kilka klas wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: "leniwy" kryminał 08.07.20, 01:45 a znacie Alexander McCall Smith serie o Mma Ramotswe? fajne. seria zaczyna sie od Kobieca Agencja Detektywistyczna Nr 1 link z notkami] Następna była "Łzy Żyrafy, Moralność Dla Pięknych Dziewcząt, Męska Szkoła Maszynopisania "Kalahari", ... jest już chyba 21 książek z tego cyklu. polecam, mile czytadła na lato Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: "leniwy" kryminał 08.07.20, 09:52 Znamy Miło się czyta te książki latem na tarasie lub w ogrodzie popijając herbatę z ostrokrzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: "leniwy" kryminał 08.07.20, 12:33 Czytam Annę Fryczkowską, tytuł kobieta bez twarzy, jestem w połowie i bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: "leniwy" kryminał 08.07.20, 16:15 Nie znam powyższych, ale bardzo polecam trylogię Anny Kantoch (Łaska, Wiara i Pokuta), polskie kryminały osadzone w latach 70. Świetnie się czyta! Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: "leniwy" kryminał 08.07.20, 22:26 Szymiczkowa? Tajemnica domu Helclów i dwie następne części Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: "leniwy" kryminał 08.07.20, 22:32 O tak, uwielbiam Szymiczkową, wkrótce ma być kolejna! Odpowiedz Link Zgłoś