Dodaj do ulubionych

Eurowizja 2009 - II półfinał

14.05.09, 20:58
Dla tych ktorzy z jakichs powodow nie moga ogladac w telewizorze, link do
przesylu internetowego:
www.eurovision.tv/esctv/live
Obserwuj wątek
    • jeff Lidia Kopania wystepuje jako 5.! 14.05.09, 21:01

• jeff Kroejszia 14.05.09, 21:08
      Kompletnie nie przemawiaja do mnie balkanskie ballady. Im szybciej skonczy, tym
      lepiej.
      • niewygodny Re: Kroejszia 14.05.09, 21:10
        A ja mam to na codzien w wydaniu dowolnym od Kroacji po Macedonie
        Po dwoch latach sie przyzwyczailem - juz nawet rozrozniam nute
        chorwacka od serbskiej :)
    • jeff Ajrlend 14.05.09, 21:11
      Fajna, energetyczna piosenka. I pani nie falszuje. :)
      • aarielkaa Ukraina 15.05.09, 12:33
        Jak dla mnie super, fajna taneczna muzyka... angielski troche
        kanciasty ;p ale fajne show... i nie gadac mi tu ze shit i panna
        łatwa i takie tam piosenka fajna taneczna jak dla mnie schick*
        :)
    • jeff Latfja 14.05.09, 21:14

• jeff Serbia 14.05.09, 21:19
      Afro - na nie
      Spiew (?) - na nie
      Pani w bialym - na nie
      Nie, nie, nie!
    • jeff Połlend! 14.05.09, 21:22
      No to sluchamy...
      • niewygodny Re: Połlend! 14.05.09, 21:23
        O Boze !
        • jeff Re: Połlend! 14.05.09, 21:24
          Nie za dobrze. Na probach bylo lepiej...
        • jeff Re: Połlend! 14.05.09, 21:25
          No i nie wiem po co to pokazywanie sutka...
          • nielogniety Re: Połlend! 14.05.09, 21:31
            te, Połlend, wiesz że piszesz tu sobie sam?
            • jeff Re: Połlend! 14.05.09, 21:34
              licze, ze sie rozkreci ;))))
              • veeto1 Re: Połlend! 14.05.09, 21:40
                Się chyba nie rozkręci. Dno i 3 metry mułu!
              • kamila.wil Re: Połlend! 14.05.09, 21:40
                a tak w ogóle, to..

o co chodzi z tymi rosyjskimi slówkami w przerwach? taka nauka rosyjskiego na silę?
    • there.there Re: Eurowizja 2009 - II półfinał 14.05.09, 21:46
      Polska jak zwykle wieje nudą, ale chociaz wielkiej kichy nie ma

a ten Norweg to bedzie w pierwszej 5 finału na bank
      • there.there hungary - omg 14.05.09, 21:51
        spiewający gejowski instruktor fitness:D
    • jeff Azerbejdżan 14.05.09, 21:53
      Pewnie nie wyrgaja, ale beda ten kawalek walkowac na Esce i innych komerchach.
      • independent-girl Re: Azerbejdżan 14.05.09, 21:58
        Pan z Grecji w białym wdzianku...ech, ruch sceniczny - tragedia :/
    • deczko Orzech DO DOMU 14.05.09, 21:57
      Wnerwiajacy typ.

Reszta tak jak zwykle- typowy kicz. Moze zaglosuje na Norwegie.
      • independent-girl Re: Orzech DO DOMU 14.05.09, 21:58
        Jaki Orzech?
        • dona.a Re: Orzech DO DOMU 14.05.09, 22:00
          independent-girl napisała:

> Jaki Orzech?

Artur Orzech
          • independent-girl Re: Orzech DO DOMU 14.05.09, 22:04
            Aaaam już wiem :D
            Przepraszam, zapomniałam, że oglądamy może i to samo, ale różne transmisje ;-) ja oglądam na Piervym Kanale ;-)
            Aż przełącze się na tvp i posłucham Bakalii ;-)
        • deczko Re: Orzech DO DOMU 14.05.09, 22:01
          Orzech, Artur Orzechh, ten co komentuje konkurs. Co roku koles tym glosem i
          komentarzami na temat piosenek odgania mnie od tv. A kiedys lubilam eurowizje,
          choc on ja zawsze komentowal, ale dosyc o nim. Litwin dobrze spiewa, ale to nie
          Ameryka, a on nie Justin Timberlake, niestety.
          • there.there Re: Orzech DO DOMU 14.05.09, 22:02
            orzech jest akurat jedną z lepszych stron tego śmiesznego show:P
            • deczko Re: Orzech DO DOMU 14.05.09, 22:06
              there.there napisał:

> orzech jest akurat jedną z lepszych stron tego śmiesznego show:P

Kazdy ma wlasne zdanie. Ja go nie trawie, wydaje sie byc ekspertem od eurowizji,
              a tylko tu udalo mu sie w tv zacumowac, wiekszej kariery nie zrobil. Dobrze, ze
              slysze go tylko raz w roku, choc doskonale pamietam jak wyglada ten flegmatyk.
    • jeff Estonia 14.05.09, 22:16
      Najlepszy kawalek dzisiaj.
      • deczko Re: Estonia 14.05.09, 22:17
        Im dalej, tym gorzej, znaczy chorkom zle poszlo. Piosenkarka ladna i taka
        swieza. W tym konukrsie prym wioda skrzypce, wszyscy chca na nich wyplynac.
        • jeff Re: Estonia 14.05.09, 22:18
          Chorki rzeczywiscie troszke zawodza. No ale to nie one sa najistotniejsze ;)
          • deczko Holandia hehehehe 14.05.09, 22:21
            Super, super, super!
            • independent-girl Re: Holandia hehehehe 14.05.09, 22:45
              Jak ładnie się na scenie zrobiło... :-)
              Tak ludowo... :)
              • independent-girl Re: Holandia hehehehe 14.05.09, 22:47
                Tancerze z YCD nie wytrzymali by tego tempa i długości trwania tańca...
                • independent-girl Re: Holandia hehehehe 14.05.09, 22:47
                  wytrzymaliby :-) łącznie oczywiście :-)
                  • independent-girl Re: Holandia hehehehe 14.05.09, 22:59
                    Buuu :(
    • adam81w Re: Eurowizja 2009 - II półfinał 14.05.09, 23:01
      Kicha. Ale najgorsze i tak jest to, że polski reprezentant nie śpiewał po
      polsku. Nie wiem wstydził się czy co?
      • kelle1986 Re: Eurowizja 2009 - II półfinał 14.05.09, 23:29
        myslisz ze by przeszla dzieki temu? dajcie spokoj, nie ma sensu tego badziewia ogladac. oczywiscie ze grecja przeszla dowiedzielismy sie na koncu nie bez znaczenia, to pewnie bedzie zwyciezca calego konkursy a jak ja widze takie popisy to mnie mdli.. ale coz zrobic, w gusta gejow trafil.

jak wyslemy kiedys umiesnionego wyzelowanego przystojniaka i bardzo melodyjnym dancowym kawalkiem o niezbyt skomplikowanym tekscie to bedziemy mieli szanse. kopanii za porazke nie winmy bo tak naprawde to konkurs pt najbardziej lubiany kraj a nie najlepsza piosenka. przeciez to co wygralo rok temu wolalo o pomste do nieba..

OBY WYGRALA NORWEGIA:) Trzymam jeszcze kciuki za Estonie i Islandie.
    • kubissimo Re: Eurowizja 2009 - II półfinał 14.05.09, 23:33
      ach jak ja uwielbiam mieć rację ;)

trzy miesiące temu kubissimo napisał:
      > W kazdym razie jeżeli Kopania wejdzie do finalu, bedzie mogla
      > mowic o dużym szczęściu, bo według mnie, nawet na to nie zasługuje.

calosc

• volta2 Re: Eurowizja 2009 - II półfinał 15.05.09, 07:16
        ja tradycyjnie eurowizję sobie obejrzałam już wczoraj wiedziona
        myślą, że to ostatni występ naszej kopanii. śpiewała beznadziejnie,
        piosenka też w/g mnie niezbyt, a raczej w ogóle nieudana.
        toż to w końcu nie jej wina, że ludzie w preselekcjach zagłosowali
        na nią właśnie. wygrała to i wystąpiła:) ale było dość żałośnie.

co do innych wykonawców:
        zapadły mi w pamięć piosenki estonki, litwina, mołdawi ale to raczej
        ze względu na folk, no i żałosna bardzo była pani z ukrainy - miałam
        wrażenie, że próbuje ścigać się z rusłaną - a to w końcu nie lada
        wyczyn:)

podobali mi się też zduetowani słowacy i jakoś nie przeszkadzało mi
        śpiewanie po słowacku:) ale chyba nie weszli?

to tak jak ktoś by u nas próbował być lepszy/bardziej
        wulgarny/wyzywający od dody:)

co do orzecha - bardzo sensownie komentował i do końca odkrywania
        kopert zachował zimną krew, chyba też przeczuwał, że kopania nie ma
        szans. widzę, że nie tylko ja byłam krytycznie nastawiona do jej
        osoby i twórczości. nie pamiętam tylko, kto z preselekcji był jej
        głównym konkurentem?
        • jestklawo Re: jeff 15.05.09, 08:13
          chciało ci się zakładać drugi nick? "Zbyszu" by wystarczył.
          • zbyszu Re: jeff 15.05.09, 14:55
            Wow - widzę że mam "zasuszonego fauna". To ciekawe, bo musiałes
            śledzić cały watek. OK - wykluczam wszelką dyskusję. Do
            nasłuchania/obejrzenia w sobotę.
          • jeff Re: jeff 16.05.09, 21:09
            Zajrzyj do archiwum tego forum i sprawdz komentarze z ESC 2008. Niewiele mam
            wspolnego z uzytkownikiem zbyszu ;)
        • zbyszu Re: Eurowizja 2009 - II półfinał 15.05.09, 14:57
          Kopania rywalizowała w finale Polskim np. z Rentonem, który zajął 2
          miejce.

Orzech - jak zawsze - w swoim stylu, z przymrużeniem oka. Bylo ok.
          • andrz_ej Re: Eurowizja 2009 - II półfinał 16.05.09, 22:05
            a ja wrócę do Lidii Kopanii.Ilekroć przed Eurowizją słyszałem tę
            piosenkę,bardzo mi się podobała i wydawała mi się że ma duże szanse
            /piosenka taka trochę w stylu Celine Dion/.-taka typowa pieśń
            festiwalowa,w/g mnie wcale nie gorsza od "To nie ja" Edyty Górniak
            sprzed 15 lat,która odniosła przecież jak dotąd jedyny nasz sukces w
            Eurowizji.
            Tyle,że faktycznie wykonanie przez Lidię było o wiele gorsze od
            dotychczas słyszanych,wręcz kiepściutkie.
            Jest to zadanie dla mądrych głów do rozwiązania dlaczego od 14 lat
            nie możemy zaistnieć na konkursie Eurowizji.Czy rzeczywiście
            repertuar zupełnie niedostosowany do tego niewysokiego poziomu jaki
            jest na Eurowizji.Może jakieś folkowe motywy zastosować,/teraz akurat
            jak piszę te słowa całkiem fajnie śpiewa na ludowo Mołdawianka/-może
            szansę miałyby zapomniane trochę Brathanki np.z Czerwonymi koralami /
            o ile można śpiewać na tym festiwalu piosenki sprzed kilku lat-nie
            znam regulaminu/..
            • jedzoslaw Re: Eurowizja 2009 - II półfinał 17.05.09, 00:00
              Problemem jest przede wszystkim sposób głosowania. E. Górniak miała piękny występ, ale w owych czasach o wyniku konkursu decydowały krajowe komisje złożone z ludzi kompetentnych muzycznie, a nie tłuszcza złożona z gimnazjalistów wyposażonych w komóry. To jest podstawowa przyczyna obniżania lotów tej imprezki i nie doceniania prawdziwej sztuki.
              • andrzej26 Nowa muzyka rozrykowa w TVP nie istnieje 17.05.09, 00:35
                Wie wydaje mi się, żeby to była przyczyna naszych niepowodzeń. Podobny zapewne
                jest rozkład wiekowy głosujących w innych krajach. Polacy dzisiaj głosowali
                tak jak inni na najlepszą piosenkę konkursu. U nas po prostu do konkursu
                krajowego wybierane są słabe piosenki i jury w preselekcjach jest też słabe z
                punktu widzenia oceny szans piosenki w konkursie. Programy muzyczne w TVP to w
                95% odgrzewanie starych kotletów, promocji młodych wykonawców ani programów o
                tym co się dzieje w świecie, jakiejś selekcji, oceny zjawisk praktycznie nie
                ma. Jedyny program który się o to ociera (od niedwana) to upadający "Hit
                generator".
                • there.there Re: Nowa muzyka rozrykowa w TVP nie istnieje 17.05.09, 01:21
                  zwycięzca z Norwegii udowodnił że nie trzeba robić z siebie klauna tylko być sobą. Po tegorocznym konkursie widac jakies swiatelko nadziei dla eurowizji - 2 pierwsze miejsca zajęly naprawde dobre piosenki

Jesli o Polske chodzi, caly czas probujemy dopasowac sie do eurowizyjnych trendów, ale nigdy nam to nie wychodzi bo jestesmy z tymi trendami do tyłu. Poza tym, w Polsce eurowizja nie ma takiego znaczenia jak w innych krajach - jest bo jest, kogos musimy wyslac i obysmy nie wygrali bo bedzie trza zorganizowac final.
                  Mysle ze parokrotnie mielismy szanse zajac dobre miejsca gdyby nie manipulowanie tvp widzami, poprzez sprowadzanie do studia eurowizyjnego klakierów a to ich troje albo blu cafe. Największa straconą szansą byl moim zdaniem zespół Sistars - tak, bo jeśli nie ma sie sąsiadów to trzeba sie za wszelką cene wyróznic dobrym poziomem. Dobry poziom to teraz to co pozwala wygrac eurowizje; tak sie stalo w tym roku.
                  • volta2 Re: Nowa muzyka rozrykowa w TVP nie istnieje 17.05.09, 07:49
                    wyniki gowsowania w europie były wyjątkowo zbieżne w tym roku,
                    norwegia zdeklasowała konkurencję - nie zaważyły na jej zwycięstwie
                    pojedyncze punkty, tylko cała przepaść. to by znaczyło, że ludzie
                    potrafią wychwycić co lepszy kawałek.

a u nas mam wrażenie, że jak ktoś ma dobrą piosenkę to nie czeka z
                    jej ujawnieniem do konkursu eurowizyjnego, tylko ją sprzedaje "na
                    pniu". i na konkurs robi się piosneki "na siłę" - a to przecież jest
                    jakaś forma sztuki i wena tu potrzebna a nie termin i regulamin.

i dzięki temu wchodzi blu cafe z czymś co jest mocno bezgustowne czy
                    ich 3 - bo akurat są na topie - to że z innymi i gorszymi
                    piosenkami - trudno:(
                    mnie mocno zdziwił awans kopani, bo ani na topie nie była - ani nie
                    miała dobrej piosenki - ani tekst, ani melodia, ani w końcu ona
                    sama - żadna osobowość sceniczna.

ale przynajmniej system głosowania był ciekawy i trochę zachwiał
                    sąsiedzkimi układami. i faktycznie jakieś takie bardziej wartościowe
                    piosenki były wyróżniane(poza turcją - bo tam pani poza tańcem
                    brzucha to niewiele miała do pokazania)
                    • andrzej26 Re: Nowa muzyka rozrykowa w TVP nie istnieje 17.05.09, 11:32
                      volta2 napisała:

> a u nas mam wrażenie, że jak ktoś ma dobrą piosenkę to nie czeka z
                      > jej ujawnieniem do konkursu eurowizyjnego, tylko ją sprzedaje "na
                      > pniu".

Jeżeli tak postępuje, to jest nierozsądny. Bo sukces w Konkursie Eurowizji
                      oznacza natychmiastową nonimację na gwiazdę międzynarodową i dużo, dużo
                      pieniedzy.
                      Powody mogą być dwa:
                      albo:
                      1. Mamy rynek muzyczny nastawiony na rzeczy wtórne (w każdej stacji TV zmusza
                      się młodych ludzi do śpiewania starych piosenek, codziennie w najlepszym
                      czasie jest teleturniej "Jaka to melodia"), nie potrafiący albo nie chcący
                      wyławiać talentów.
                      albo
                      2. Mamy słabe szkoły muzyczne, źle kształcące przyszłych twórców muzyki
                      popularnej, nastawione na imitację tego co jest na świecie. W ostatnich latach
                      mało jest w ogóle udanych polskich piosenek.
                    • kelle1986 Re: Nowa muzyka rozrykowa w TVP nie istnieje 17.05.09, 11:43
                      Nie ogladalam ale fajnie ze Norwegia wygrala a Islandia na II miejscu.
                      Nie wiem co ludzie widza w piosenkach z Azerbejdzanu i Ukrainy...:/
                    • there.there Re: Nowa muzyka rozrykowa w TVP nie istnieje 17.05.09, 18:25
                      volta2 napisała:

> a u nas mam wrażenie, że jak ktoś ma dobrą piosenkę to nie czeka z
                      > jej ujawnieniem do konkursu eurowizyjnego, tylko ją sprzedaje "na
                      > pniu". i na konkurs robi się piosneki "na siłę" - a to przecież jest
                      > jakaś forma sztuki i wena tu potrzebna a nie termin i regulamin.

Słuszna uwaga. Dlaczego np N. Kukulska nie zaczekała z premierą swojej pisoenki Sexi Flexi? Długosć 3 min, brzmienia lat 80 są teraz na topie i gdybysmy je pokazali na eurowizji, bylo by to coś, co ludzie by zapamietali. Oj sporo powstaje w PL dobrych piosenek, tylko wszyscy polscy "artyści" unoszą sie honorem nazywając eurowiezje obciachem. Ale może by tak własnie pojawić sie na euroowizji z dobrą piosenką, aby zmienic wizerunek tego festiwalu.
                  • jedzoslaw Re: Nowa muzyka rozrykowa w TVP nie istnieje 17.05.09, 12:44
                    > Jesli o Polske chodzi, caly czas probujemy dopasowac sie do eurowizyjnych trend
                    > ów, ale nigdy nam to nie wychodzi bo jestesmy z tymi trendami do tyłu. Poza tym
                    > , w Polsce eurowizja nie ma takiego znaczenia jak w innych krajach - jest bo je
                    > st, kogos musimy wyslac i obysmy nie wygrali bo bedzie trza zorganizowac final.
                    >
                    > Mysle ze parokrotnie mielismy szanse zajac dobre miejsca gdyby nie manipulowani
                    > e tvp widzami, poprzez sprowadzanie do studia eurowizyjnego klakierów a to ich
                    > troje albo blu cafe. Największa straconą szansą byl moim zdaniem zespół Sistars
                    > - tak, bo jeśli nie ma sie sąsiadów to trzeba sie za wszelką cene wyróznic dob
                    > rym poziomem. Dobry poziom to teraz to co pozwala wygrac eurowizje; tak sie sta
                    > lo w tym roku.

Podpisuję się pod tym obydwiema rękami.
    • gondra Re: Eurowizja 2009 - II półfinał 17.05.09, 11:39
      A ja obejrzałam wczoraj finał i moje top3 to cudna Estonia, Norwegia i Rosja.
      Islandia pół na pół, miała ładna i nudnawą piosenkę. Podobały mi się też
      czarownice z Armenii, piosenka z gatunku tych co się przyczepią.:)

Co do zwycięzcy - ładna, melodyjna, sympatyczna piosenka zaśpiewana przez
      urokliwego, bezpretensjonalnego chłopca. Mogła się wydawać trochę za mało
      nowoczesna na Eurowizje, ale okazało się, że prostota wygrała, a połowa
      wykonawców - seksownych panienek i opalonych Greków z kawałkami w stylu
      dance-pop - pewnie zlała się ludziom w jedną całość, czemu się nie dziwie. Nie
      wystarczy, że piosenka wpada w ucho, musi jeszcze być zapamiętywalna i trzymać
      jakiś poziom, a nasze polskie propozycje nie mają ani jednej z tych cech.
      • jowita771 Re: Eurowizja 2009 - II półfinał 17.05.09, 15:51
        Mnie najbardziej podobała się Portugalia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka