Dodaj do ulubionych

Szukam pracy pracując

27.04.10, 13:34
Muszę zmienić pracę. Na obecnym stanowisku już niczego się nie
nauczę, czuję, że praca zaczyna mnie męczyć. Jestem asystentką
działu w dużej korporacji.
Właśnie zaczęłam wysyłać cv. Startuję na stanowisko office managera
lub koordynatora biura, z zastrzeżeniem, aby w pracy maksymalnie
wykorzystywać znajomość języka angielskiego. Od października
zaczynam studia przygotowujące do zawodu tłumacza.
Czy jest ktoś na forum, kto ma doświadczenia w poszukiwaniu pracy
nie będąc osobą bezrobotną? Martwię się trochę o wymykanie się na
rozmowy kwalifikacyjne. Jak wygląda podpisanie umowy o pracę w
takiej sytuacji, żeby nie zostać z niczym? Czy wypada poprosić o
wcześniejsze podpisanie umowy o pracę, przed zakończeniem okresu
wypowiedzenia w ,,starej" firmie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kk Re: Szukam pracy pracując IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 27.04.10, 22:11
      Możesz poprosić o promesę zatrudnienia, czyli takie zobowiązanie do zatrudnienia
      Cię, abyś mogła ze spokojnym sumieniem złożyć wypowiedzenie.
    • Gość: asia Re: Szukam pracy pracując IP: *.128.12.82.static.crowley.pl 29.04.10, 12:44
      dostajesz podpisany tzw. list intencyjny od nowego pracodawcy (ktory
      jest gwarancją podpisania z nim umowy), nastepnie skladasz
      wypowiedzenie umowy "staremu" pracodawcy
    • nothing.at.all Re: Szukam pracy pracując 30.04.10, 08:20
      Niestety szukanie pracy w trakcie pracy to ciężka sprawa. Próbuj
      umawiac się w godzinach porannych albo mocno popołudniowych, abyś
      mogła się zwolnić wychodząć na taką rozmowę. Ostatecznie pozostaje
      dzień urlopu.
      U nowego pracodawcy możesz porposić o list intecyjny to taka umowa
      na której masz informację, że będziesz zatrudniona od danego dnia, z
      takim wynagordzeniem, na taki czas i stanowisko. Ja masz taki papier
      w ręcę to możesz składać wypowiedzenie staremu pracodawcy. Możesz
      też podpisać umowę z data rozpoczęcia pracy np. za miesiąc, wtedy
      też masz spokojną głowę.
    • aga90210 Re: Szukam pracy pracując 30.04.10, 13:17
      Ja znalazłam nowa pracę pracujac- kosztowało mnie to mnie to zwalnienie sie się
      z pracy wczesniej lub przychodzenie później oraz dwa dni urlopu na żądanie, ale
      warto było :)
      Od nowego pracodawcy dostałam cos, co nazwał "offer letter", i wtedy złozyłam
      wymówienie- wczoraj :-).
    • Gość: Jeff Re: Szukam pracy pracując IP: *.aster.pl 02.05.10, 21:35
      Z prawnego punktu widzenia nic nie stoi na przeszkodzie aby zawrzeć umowę o pracę od dowolnego dnia, np za 3 miesiące:
      Art. 26.Kodeksu Pracy: "Stosunek pracy nawiązuje się w terminie określonym w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy, a jeżeli terminu tego nie określono - w dniu zawarcia umowy."
      Gorąco polecam taką formę - ma się pewność, że przyszły pracodawca nie podsunie do podpisania umowy, w której nie wszystko będzie nam odpowiadało. A wtedy będzie się miało wybór tylko między bezrobociem a przyjęciem wszystkiego, co nowy pracodawca narzuci. Jeśli nowy pracodawca nie chce się zgodzić na podpisanie umowy zanim zaczniesz u niego pracę - sugeruję odpuszczenie sobie tematu. Sam się sparzyłem i wiem - za duże ryzyko.
      • znafca_od_fszystkiego Re: Szukam pracy pracując 05.05.10, 13:25
        Właśnie, że nie jest tak prosto. Teoretycznie można zrobić tak jak sugerujesz tylko... obowiązek płacenia składek rozpoczyna się od dnia podpisania umowy a nie rozpoczęcia pracy. A na to raczej przyszły pracodawca się nie zgodzi.
        • bystra_26 poproszę paragraf na te rewelacje 05.05.10, 15:14
          znafca_od_fszystkiego napisał:

> Właśnie, że nie jest tak prosto. Teoretycznie można zrobić tak jak sugerujesz t
          > ylko... obowiązek płacenia składek rozpoczyna się od dnia podpisania umowy a ni
          > e rozpoczęcia pracy. A na to raczej przyszły pracodawca się nie zgodzi.

Według mnie bzdura. Primo - właśnie, żeby nie zostać z ręką w nocniku chcesz
          mieć w ręce podpisaną umowę zanim wypowiesz starą. Secundo - ZUS nie ma wglądu w
          umowy o pracę - o zatrudnieniu dowiaduje się jak pracodawca zgłosi, że od dnia X
          Kowalski u niego pracuje (w umowie wpisujesz, że umowa wchodzi w życie dnia Z) w
          takiej formie i z takim brutto. Tertio - w polskim prawie można zawrzeć dzisiaj
          umowę, która będzie wiążąca dopiero za Y czasu, a nawet dopiero po spełnieniu
          pewnych warunków.
          • znafca_od_fszystkiego Re: poproszę paragraf na te rewelacje 08.05.10, 15:41
            1. A czy ja napisałem, że takie rozwiązanie byłoby dla pracownika niekorzystne?!
            2. ZUS ma wgląd wszędzie. Jak nie bezpośrednio to poprzez inne instytucje. Żaden dział kadr nie będzie oszukiwał ZUSu ani ryzykował nałożenia kar!!!
            Poza tym rozważ problemy pracodawcy jakby pracownik dzień przed rozpoczęciem rozmyślił się z współpracy albo zachorował. Nie sądzę, żeby pracodawca chciał ponosić takie ryzyko.
            3. Ja nigdzie nie napisałem, że takiej umowy nie można zawrzeć tylko że pracodawcy nie opłaca się jej zawierać. Wyjątkiem mogą być angaże bardzo wyszukanych osób. Nie słyszałem jednak o takich przypadkach. Pewnie dlatego, że tam rekrutacja przebiega na znacznie wyższym "poziomie".
    • Gość: pracuś Re: Szukam pracy pracując IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 23:17
      a ja pracuję szukając pracy
      • beautiful1 Re: Szukam pracy pracując 31.07.10, 00:31
        Ja też chciałabym, zmienić pracę, gdyż czuję, że w obecnej pracy nie
        mam perspektyw. Też chcę maksymalnie wykorzystywać angielski, jestem
        po filologii ang.Boję się też zwalniania na rozmowy, samo szukanie
        jest też czasochłonne, przeglądanie ofert, pisanie listow etc
        Jak szukacie, przez jakie serwisy, agencje doradztwa personalnego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka