Dodaj do ulubionych

Koszty utrzymania w Warszawie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 12:48
To zapewne "niesmiertelne" pytanie/kwestia na tym forum.
Poniewaz nie znam realiow warszawskich, zmuszony jestem zadac poniższe pytanie.

Poniżej jakies kwoty "zejsc", nie sposób?
Dane: mieszkanie - kawalerka, poza centrum, choc niekoniecznie w sypalnianych
dzielnicach stolicy.

Pytanie zwiazane jest z propozycja pracy w charakterze asystenta prezesa duzej
firmy logistycznej.
Obserwuj wątek
    • Gość: malwa Re: Koszty utrzymania w Warszawie IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 27.05.04, 14:47
      kawalerka poza centrum Warszawy mysle,ze w granicach 800-1000 zł+ opłaty .
      Taniej wychodzi zamieszkanie z kimś lub u kogoś.
      Bywają ogłoszenia typu: poszukujemy osobe do zamieszkania we wspólnym
      mieszkaniu za 300-400 zł.
      Musisz zastanowić sie nad dojazdem do miejsca pracy, zważywszy na warszawskie
      korki!
      Dolicz bilety, chyba,ze dostaniesz lub masz auto. Tak czy siak na wode nie
      pojedziesz!
      Jeść tez musisz;)

• Gość: corgan Re: Koszty utrzymania w Warszawie IP: 217.11.142.* 27.05.04, 19:21
        żarcie, rozmowy telefoniczne, komunikacja miejska - ceny w Warszawie są takie
        same jak w całej Polsce, może nawet nieco niższe. Gazeta Wyborcza kosztuje
        2,80, Polityka 4 zł.

Nie wiem jak z benzyną ale chyba podobnie. Droższe w Wawie są usługi typu
        fryzjer, może krawiec, taksówka - 1,20-2,00 zł/km zależy od sieci. Ponoc prąd
        jest nieco droższy niż w reszcie Polski ale muszę potwierdzić.
        • Gość: malwa Re: Koszty utrzymania w Warszawie IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 27.05.04, 19:37
          zarło hmm jak masz czas biegac po bazarach i super/hipermarketach to nie jest
          tak drogo.
          komunikacja miejska 2,4zł jeden przejazd./mozesz kupic bilet miesieczny/
          benzyna jasne,ze taka sama tylko zalezy skad dokąd jedziesz i ile jej zużyjesz.
          Jadąc z Ursusa czy Tarchomina do centum.....to kawał drogi!!!
          Gaz, prąd,czynsz,woda,zdecydowanie droższe niz w mniejszych miastach!!!!!
          Przyjemności typu kino, puby,imprezki;))....to zależy ile Ci zostanie ;)))
          • Gość: corgan żarcie w Wawie IP: *.chello.pl 27.05.04, 23:58
            ja mieszkam na Służewiu, pracuję na Woli i jakoś nie mam problemów aby zrobić
            zakupy, mam bazar przy Wałbrzyskiej jak i spod domu 193 do Leclerca na
            Ursynowie.

Ceny są takie jak wszędzie. Ja nie jezdze na drugi koniec miasta aby dostac
            jajka o 10 gr tansze.

Tak mozna narzekać czy starczy na rozrywki czy nie, ale jak na razie
            alternatywa bywa taka - albo 1000-1300 netto w Wawie i ew. mieszkanie z kims w
            mieszkaniu i nie starcza juz kasy na rozrywki albo 0-600 zl poza Wawą kiedy nie
            starcza juz na nic. Tyle ze bedac w Wawie mozna szukac pracy nadal i miec teraz
            1000 a po roku-dwóch znaleść coś za 2000.

czego tym co nie mają zyczę serdecznie
    • losiu4 Re: Koszty utrzymania w Warszawie 27.05.04, 19:41
      Gość portalu: Rafal napisał(a):

> Poniżej jakies kwoty "zejsc", nie sposób?
      > Dane: mieszkanie - kawalerka, poza centrum, choc niekoniecznie w sypalnianych
      > dzielnicach stolicy.

co do kawalerki (rozumiem, ze w pojedynke bedziesz mieszkał) to nie wiem. Wiem
      jeno, że są osoby, które za ok. 1000-1300 PLN żyją w Wawie. Tyle ze mieszkaja
      po kilka osób w jednym mieszkaniu.

> Pytanie zwiazane jest z propozycja pracy w charakterze asystenta prezesa duzej
      > firmy logistycznej.

a to już zależy od tego, ile Ci zaproponują. Bo rozbieżności duże sa...

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: Rafal Re: Koszty utrzymania w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 11:32
        Fakt...
        Firma duza, jedna z najwiekszych w Polsce. Obawiam sie, ze zaproponowana placa
        moze byc bardzo "polska".
        • altu Re: Koszty utrzymania w Warszawie 28.05.04, 12:16
          wynajecie pokoju ok 350 -450 zl -> mieszkasz sam
          wynajem kawalerki juz od 600 zl (nawet w centrum) + opłaty -> mieszkasz sam,
          ale jest wieksza niezaleznosc
          wynajem wiekszego mieszkania - od 800 zł + opłaty (nawet w centrum), wiadomo,
          mozesz miesszkac z kims

a taka duza firma nie refunduje (przynajmniej czesci wydatkow na mieszkanie?)
          bo jezeli cie sciagaja do Wawy, to powinni jeszcze wyliczac ci dodatek za
          rozłąke, który z reguly pokrywa utrzymanie.. ew. mieszkanie sluzbowe -
          wynajmowane przez firme dla Ciebie...
          • losiu4 Re: Koszty utrzymania w Warszawie 28.05.04, 12:24
            altu napisała:

> a taka duza firma nie refunduje (przynajmniej czesci wydatkow na mieszkanie?)
            > bo jezeli cie sciagaja do Wawy, to powinni jeszcze wyliczac ci dodatek za
            > rozłąke, który z reguly pokrywa utrzymanie.. ew. mieszkanie sluzbowe -
            > wynajmowane przez firme dla Ciebie...

ech, Altu... teraz nawet DUŻA FIRMA na szeregowych pracownikach oszczędza. Inna
            sprawa jest na stanowiskach dość kluczowych (dyrektoriat albo pracownicy
            merytoryczni "nie do zastąpienia"). Ale wtedy jest to sprawa do obgadania
            między zainteresowanymi stronami :)

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: perełka Re: Koszty utrzymania w Warszawie IP: *.chello.pl 28.05.04, 23:11
            >wynajem kawalerki juz od 600 zl (nawet w centrum) + opłaty>

Chciałabym wiedzieć, gdzie można wynając tak tanią kawalerkę. Rok temu latem
            szukałam właśnie kawalerki do wynajęcia - nie znalazłam żadnej poniżej 800 zł
            (bez opłat). Tańsze oferty to była lipa (agencje przyciągające klientów).
            Ostatecznie wynajęłam 3-pokojowe za 1200 zł (oczywiście nie samodzielnie).
            Dodam tylko, że wcześniej mieszkałam w wynajętym dwupokojowym za... 1500 zł (i
            wcale nie był to najwyższy standard).
            • Gość: rafal Re: Koszty utrzymania w Warszawie IP: *.crowley.pl 29.05.04, 20:51
              moj Boze...
              pocieszam sie tylko, iz w ubiegłym roku wynajałem jeden pokój na 6 tygodni w
              Hamburgu, za jedyne 500 euro:))
              • Gość: perełka Re: Koszty utrzymania w Warszawie IP: *.chello.pl 29.05.04, 22:17
                Przepraszam, nie chciałam straszyć. Nie wiem, czy to będzie pocieszenie, ale
                mam koleżankę, która pracuje w Warszawie jako nauczycielka i razem z inną
                nauczycielką wynajmuje mieszkanie za 1000 zł. Obie żyją z pensji
                nauczycielskiej (jakieś 1000 zł na rękę), troszkę próbują dorobić na korkach
                (sumy to niewielkie), ale radzą sobie. I obie są spoza Warszawy :-)

Może właśnie dlatego sobie radzą... :-)
            • Gość: arm Nie są wysokie, ale to zalezy od zarobkow ;) IP: 193.0.117.* 01.06.04, 18:24
              Gość portalu: perełka napisał(a):

> >wynajem kawalerki juz od 600 zl (nawet w centrum) + opłaty>
              >
              > Chciałabym wiedzieć, gdzie można wynając tak tanią kawalerkę. Rok temu latem
              > szukałam właśnie kawalerki do wynajęcia - nie znalazłam żadnej poniżej 800 zł

Można znaleźć! Możliwe, że nawet od jutra będę miał wolną za 700zł :)
              Tylko nie ma tam (na razie) agd i telefonu, bo poprzedni najemcy mieli własne
              wyposażenie, telefonu TPSA nie chcieli :)
              W Warszawie nie jest tak źle, warto się przeprowadzić :)
              Pozdr
    • Gość: Annak Re: Koszty utrzymania w Warszawie IP: 217.153.134.* 30.05.04, 18:18
      Wynajem bedzie najdrozszy:
      800-1000 kawalerka
      Jesli możesz mieszkac z kims to za pokoj full wypas ;) (taki z netem, TV i
      dostepem do ładnej kuchni i łazienki, fajnie urzadzony) zaplacisz 450-650 zł
      Rachunki - oplaty typu gaz, swiatło, telefon (zakladam, ze nie gadasz
      supernamietnie i bez ograniczen)- ok. 80 zł gdy mieszkasz sam, ok. 60 gdy z
      kims...
      Bilet sieciowy plus komorka - 65 plus ??? - zalóżmy 65 - czyli razem 130
      Jedzenie - calkiem przyzwoicie to ok. 400 - 450 zł
      Kosmetyki, srodki czystosci - 100 zł

Reszta - wyjscia, przyjemnosci, ubrania, inne inwestycje - zaleza od twego
      stylu bycia;)

Generalnie mieszkajac z kims na samo zycie wydasz ok. 1300 zł, mieszkajac sam:
      ok. 1500-1700
      Jesli masz autko i zamierzasz sie nim poruszac - dojdzie ci calkiem spora kasa
      na benzyne...

Życie w Warszawie nie byłoby jakos specjalnie drozsze, gdyby nie koszmarne ceny
      usług... srodki spozywcze, kosmetyczne czy nawet ubrania - kosztuja podobnie
      lub sa niewiele drozsze niz w innych rejonach Polski... a nawet bywaja
      tańsze... oczywiscie wszystko zalezy od tego, gdzie sie kto zaopatruje - bo np.
      za kg mandarynek mozna zaplacic w sklepie na Nowym Swiecie 10 zł a w osiedlowym
      juz 7-8...tak samo jakies tam witaminy w jednej aptece beda kosztowaly 20 zł a
      w innej 24 zl...
      Za to usługi i zwlaszcza - wynajem/kupno mieszkania - szkoda gadac...
      Ale tez fryzjera mozna znalezc np. za 35, 40-45 zl to taki standard, a w
      centrum ponizej 60-70 zl trudno znalezc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka