Dodaj do ulubionych

Nie ma ludzi do pracy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 13:57
Niestety to prawda ze nie ma ludzi do pracy. Ja szukalam do pracy chalupniczej
- stawka 6 zl/godz. I zglosily sie 2 osoby (ktore zreszta po 2 dniach odeszly
bez zadnego do widzenia). Lepiej jest chyba zarobic 40 zl dziennie niz nic???

M
Obserwuj wątek
    • altu Re: Nie ma ludzi do pracy 05.08.04, 14:44
      a co ci ludzie mieliby robic??
      • Gość: Magdalena Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:45
        Praca w drukarni, pomoc przy druku sitowym, wybieranie zadrukow z maszyny,
        bigowanie papieru. Prosta praca fizyczna
        • Gość: mgrinz Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:54
          najpierw napisałaś, że praca chałupnicza, a nie w drukarni...kręcisz, kręcisz, kręcisz...
          to jest praca dla etatowego robotnika...
          więc nie pieprz i nie kłam, bo ludzie przy takiej pracy mają około 3-4 zł, na godzinę, a nie 6...
          kręcisz... to zwykły etat fizyczny i tyle...
    • Gość: mgrinz Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:48
      albo to kolejne pieprzenie, albo coś kręcisz...
      znana są bardzo liczne przypadki oszustw b ranży "chałupniczej"...
      mówisz, że 6 zł/h ???
      a skoro ktoś jest w domu to przecież nie ma normy czasowej...
      z tego co wiem praca chałupnicza polega na tym, że jest zadanie do wykonania i nie ważne ile czasu komuś zajmie (np. złożenie X długopisów, zaadresowanie X kkopert, wysłanie X maili), więc nie mów o opłacie godzinnej...
      po za tym jest to zapewne praca na czarno, bądź treba założyć działalność...
      a co wtedy, złożę działalność godpodarczą, zarobię 400 zł, a muszą 900 oddać do ZUSu ???
      jestem 500 do tyłu...
      opisz szczegóły, a dopiero potem narzekaj na ludzi, bo ludzie w większośći chcą pracować, bo na pieniądzach im zależy...
      jakby było uczciwe chałupnictwo, to sam bym się podjął, ale nie takiego z własną działalnością, albo np. 200 długopisów na godzinę... ludzie potem zatrudniają całą rodzinę, żeby wyrobić "normę" , wysyłają paczką pocztową długopisy i tyle widzą "zleceniodawcę"...
      • Gość: Magdalena Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:52
        Przeczytaj moj post wyzej. Na tym wlasnie polega problem z ludzmi w Polsce.
        Narzekaja, wytrzachaja sie a nie chce im sie wysilic, zeby chociaz zorientowac
        sie o co chodzi - vide - twoja ignorancja jesli chodzi o moja wypowiedz nt.
        charakteru pracy.
      • Gość: Magdalena Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:54
        Praca byla na czarno, bez koniecznosci zakladania dzialalnosci.
        • Gość: mgrinz Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:56
          najpierw piszesz, że chałupnicza, a okazuje się , ze w drukarni, a więc w fabryce...
          potem że na czarno..
          jesteś zwykłym oszustem i tyle...
          • Gość: Magdalena Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:57
            Stary nie chce mi sie pisac z nierobem i leniem. Ty jestes niezamoznym
            frustratem, a ja ciezko pracuje. Prosze nie odpisuj juz na moje posty.
            • Gość: jacks Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:12
              ciężko oszukujesz i kombinujesz, a nie "pracujesz", wcześniej pewnie dupy dawałś za pieniądze, albo kradłaś w sklepach , co ?
              • losiu4 Re: Nie ma ludzi do pracy 09.08.04, 08:19
                Gość portalu: jacks napisał(a):

> ciężko oszukujesz i kombinujesz, a nie "pracujesz", wcześniej pewnie dupy
                dawał
                > ś za pieniądze, albo kradłaś w sklepach , co ?

przeceniasz tę osóbkę. Ani nie oszukuje, ani nie kombinuje, bo nawet tego nie
                potrafi... potrafi tylko wątek założyć, na którym może sobie poużywać na
                bezrobotnych

Pozdrawiam

Losiu
                • Gość: Karoolka Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 11:16
                  wiecie to takie sie zastanawiam skad ci bezrobotni maja kase zeby caly bozy
                  dzien siedziec w necie i wyklocac sie na forum?
                  • losiu4 Re: Nie ma ludzi do pracy 11.08.04, 11:35
                    Gość portalu: Karoolka napisał(a):

> wiecie to takie sie zastanawiam skad ci bezrobotni maja kase zeby caly bozy
                    > dzien siedziec w necie i wyklocac sie na forum?

ależ nikt się nie kłóci. Po prostu ludzie komentują zachowanie niezbyt
                    rozgarniętego założyciela wątku.

Pozdrawiam

Losiu
                    • Gość: Karoolka do losia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:44
                      losiu, przeczytalam watek zalozyciela. ja dosc dobrze znam sytuacje branzy
                      poligraficznej i szczerze mowiac to co napisala magdalena nie jest dalekie od
                      rzeczywistosci.
                      • losiu4 Re: do losia 11.08.04, 13:23
                        widzisz, problem w tym, że coś kręci. Pogubiła się na samym poczatku, dzięki
                        czemu kilka osób uniknęło rozczarowania. Przynajmniej taka z tego korzyść

Pozdrawiam

Losiu
        • to-nie-ja Re: Nie ma ludzi do pracy 05.08.04, 15:53
          Co za czasy teraz przez internet szuka sie pracownikow do pracy na czarno. Nie
          dziw sie, ze odeszli jezeli nie dalas im umow o prace do podpisania.

Gość portalu: Magdalena napisał(a):

> Praca byla na czarno, bez koniecznosci zakladania dzialalnosci.
    • Gość: heniu Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:11
      oszustka, gdzie ta drukarnia, to naślę urząd skarbowy i PIP ?
    • Gość: aniamania Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:22
      a to pewnie pod konicec miesiąca się okazuje, że zamiast 200 gozin przpracowanych płacisz za 100...
      typowe dla polskich "nibybiznesmenów"... tata dał sklep, to ja się poznęcam nad sprzedawczynią i może ją przelecę, a jak nie będzie robić za darmo, to wywalę...
      • Gość: maaaaciek Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 10:54
        wiecie co to niebylo oszukanstwo bo moze chciala przniesc drukarnie do wszego
        domu atedy to by bylo chalupnictwo hehehehehehhe sprytna bab i omija placenie
        za lokal heheh ale my jestemy lenie pozbawiamy sie takiej kasy hehehhe 6/h heheh
    • losiu4 Re: Nie ma ludzi do pracy 05.08.04, 16:44
      ech, kręcisz... nie wstyd Ci??

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: moko Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 13:33
        I znów historia się powtarza "Losiu " im nie jest wstyd...bardziej nam że takie
        głupoty wypisują...

Pozdrawiam Monia
        • losiu4 Re: Nie ma ludzi do pracy 11.08.04, 14:44
          Hej, Moko. Miło że Cię widzę :)
          Napisałem tak, bo mimo iż wiem, że najlepszym sposobem na takich jest ignor, to
          jednak czasem człowieka poniesie :)
          Aha, jeśli Ty lub ktoś z Twoich znajomych zajęcia szuka, to na Forum Praca
          pisze kobieta, która ma namiar na robotę. Chodzi o programowanie w SAPie (ABAP,
          o ile dobrze zrozumiałem). Może warto byłoby spróbować :) mam nadzieję, że
          Szkodnik nie wyciął jeszcze tych postów

Pozdrawiam

Losiu
          • losiu4 aha... 11.08.04, 14:46
            ...o linku zapomniałem... cóż, starosć nie radość :)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=14827330
            Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: barbara Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 00:24
      bardzo chętnie podejmę się tej pracy prosze bardzo o odpowiedz jestem osobo
      bardzo pracowitą i sumienną czekam na szybką odpowiedz muj e-mail
      barbara.j@vp.pl numer telefonu 025 675-01-26
      • malwa33 Re: Nie ma ludzi do pracy 11.08.04, 13:59
        kasa kasa ale są tacy, którzy szukaja stałej pracy aby jakos dociagnac do
        marnej emerytury.
        A pozniej .. jak to ktos napisał na tym forum...co z lukami miedzy jedna a
        druga pracą.

Inna sprawa
        Pracujac na czarno ponad ustawowa norme nie masz czasu na szukanie pracy , juz
        nie wspomne o spotkaniach. Bo niby kiedy?

• nemka27 Re: Nie ma ludzi do pracy 13.08.04, 15:10
      nie dziw sie.... wiekszosc prac chalupniczych to jeden wielki szwindel, wiec
      ludzie sa ostrozni.Skonczyly sie czasy kiedy ludzie byli totalnie naiwni. co
      prawda nadal sie tacy zdarzaja ale mi ich osobiscie nie zal, tyle sie trabi o
      nieuczciwych firmach ze sami sa sobie winni.
    • nemka27 Re: Nie ma ludzi do pracy 13.08.04, 15:16
      wiecie co....jak tak was czytam to....jestem naprawde pod wrazeniem.Gdyby
      wszyscy ludzie mieli taki poglad na te sprawy dla takich oszustow jak ta cala
      Magdalena nie byloby miejsca w tym kraju. Prosze prosze, najpierw pisze ze
      praca, pozniej ze na czarno.hmmm chetnie sprawdze IP tej pani i nasle na nia
      odpowiednie sluzby typu PIP czy Urzad Skarbowy.... az mnie korci
      • Gość: janek Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.acn.waw.pl 13.08.04, 23:08
        Na jakiej podstawie mówicie o Magdalenie, że jest oszustką. Ja niestety tez mam
        negatywne doświadczenia, jeśli chodzi o szukanie ludzi do pracy.
        Po Waszych wypowiedziach, żadnej z osób piszących nie zatrudniłbym nawet do
        sprzątania. Postawa roszczeniowa nie wróży niczego dobrego. Marzy sie Wam PRL?
        czy się stoi czy się leży... złotych się należy?
        Oferowałem w Warszawie robotnikom 1800 złotych miesięcznie za pracę nie
        wymagającą wykształcenia, ani wielkiego doświadczenia.. i w Warszawie nie
        znalazłem. Pracę nie na czarno!
        I co Waszym zdaniem mam myśleć o bezrobociu w Polsce? No... może w Warszawie?
        • Gość: olek Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.08.04, 23:40
          Wypada chyba się tylko cieszyć że ludzie tyle mogą zarobić a nie biadolić.
          O bezrobociu myśl sobie co chcesz, a jak chcesz robić biznes, to musisz zmienić
          swój popyt na pracę.
        • Gość: mgrinz Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 09:45
          > Na jakiej podstawie mówicie o Magdalenie, że jest oszustką. Ja niestety tez mam>
          > negatywne doświadczenia, jeśli chodzi o szukanie ludzi do pracy.

a na takiej , że najpierw mówi o chałupnictwie, a potem o pracy w drukarni, a więc nie jest to już "chałupnictwo" oraz na takiej, że mówi o pracy na czarno (przeczytaj se 2 razy każdy jej post)...

> Oferowałem w Warszawie robotnikom 1800 złotych miesięcznie za pracę nie
          > wymagającą wykształcenia, ani wielkiego doświadczenia.. i w Warszawie nie
          > znalazłem

kłamiesz, tu ludzie nawet na 800 zł pójdą i będą ciężko pracować...
          wiem coś o tym bo sam rok spędziłem w fabryce...
          no chyba, że oczekiwałeś 14 godzin dziennie ...

> Po Waszych wypowiedziach, żadnej z osób piszących nie zatrudniłbym nawet do
          > sprzątania. Postawa roszczeniowa nie wróży niczego dobrego. Marzy sie Wam PRL?
          > czy się stoi czy się leży... złotych się należy?

po jakich wypowiedziach ?
          żałosny jesteś, bo pewnie chciałbyś, aby takie rzeczy jak urlop, choroba, zapłata za nadgodziny nie istniały... ani BHP, ani danie sprzętu i przeszkolenia....

łżesz, łżesz... jakoś inne firmy znajdują ludzi za 1000, wiele osób narzeka że 700 zarabia, więc skoro mówisz, ze za 1800 nie możesz znaleźć, to kłamiesz...
          • Gość: janek Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.acn.waw.pl 14.08.04, 15:32
            Obrażasz mnie zarzucając mi kłamstwo. Szkoda mi czasu na rozmowę z kimś takim
            jak ty. Możesz pisać co chcesz, ale mnie nie sprowokujesz do odpowiedzi.
            • Gość: mgrinz Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 17:07
              hehehe, bo jesteś kolejną osobą, co rzuca inwektywy w stylu "nieroby"
              ale jak przychodzi do konkretnych argumentów to nic...
              pierwsza posdtawowa sprawa ta osoba zaczynająca post mówiła o "chałupnictwie", a potem o "pracy w drukarni", a ty się zapytałeś dlaczego jej się zarzuca kłamstwo, i że to "pracownicy" są źll i nie chcą pracować...
              jakieś inwektywy o PRL...
              to że człowiek chce zarobić na jedzenie i mieszkanie i rozrywki to nie jest PRL...
              to jest "godność"... praca za 700 czy 800 jest "niegodna człowieka" bo mu nie starcza na opłaty i jedzenie...
              praca za 1800, legalna na podstawie umowy okej, ale podaj konkrety, a nie rzucenie hasła w stylu "pracownicy są be", bo akurat najczęściej "pracodawcy są be"... ile jest spraw w sądach dla osób, które nie płacą, obniżają zarobi oszukując na liczbie godzin, albo awansują tylko "krewnych królika"...
              ile jest osób, które wyleciały, bo przestały się godzić na bezpłatne nadgodziny, albo odkryły, że szef łamie prawo...
              poprostu nie wierzę w to, że nie mogłeś znaleźć pracownika niskokwalifikowanego za 1800, bo w mojej fabryce było kilkadziesiąt osób pracujących za 700 i to pracujących ciężko... a osoby zarabiające ponad 1500 stanowiły niewielki procent... poprostu to brzmi nieprawdziwie...
              a może poprostu kolejny nastolatek synalek tatusia-biznesmana dorawał się do kompa i pluje na ciężko pracujących ludzi, gardzi nimi bo nie mają merola...
        • losiu4 Re: Nie ma ludzi do pracy 14.08.04, 18:56
          Gość portalu: janek napisał(a):

> Na jakiej podstawie mówicie o Magdalenie, że jest oszustką.

ewidentną oszustka wzgledem prawa jest, bo oferuje pracę na czarno. W Polsce
          jest to ścigane. No dobra, przesadziłem. Nie jest tego typu oszustką, bo
          niczego nie oferuje poza chęcią wyżycia sie. A dlaczego tak sądzę? Bo raz: myli
          zupełnie rodzaje oferowanej pracy; dwa: bez krępacji oferuje prawny szwindel
          nie obawiajac sie, że ktoś może ja namierzyć. Bo komu chciało by sie
          podpuchowicza tropić.

> Ja niestety tez mam
          > negatywne doświadczenia, jeśli chodzi o szukanie ludzi do pracy.
          > Po Waszych wypowiedziach, żadnej z osób piszących nie zatrudniłbym nawet do
          > sprzątania.

też nie zatrudniłbym soię u Ciebie. Nawet do sprzątania, bo jesli popierasz
          Magdalenę, to ciągoty do szwindli masz. A ja takich ludzi nie lubię i omijam z
          daleka.

> Postawa roszczeniowa nie wróży niczego dobrego.

tu nie ma żadnej postawy roszczeniowej. Zupełnie mylisz pojęcia.

> Marzy sie Wam PRL?
          > czy się stoi czy się leży... złotych się należy?

hę? że co proszę? namawiasz do lamania prawa? sukcesów w byznesie w takim razie
          życzę :)

> Oferowałem w Warszawie robotnikom 1800 złotych miesięcznie za pracę nie
          > wymagającą wykształcenia, ani wielkiego doświadczenia.. i w Warszawie nie
          > znalazłem.

naprawę? napisz coś wiecej albo ogłoszenie daj. Zapewniam, że chętni po prostu
          Cie stratują. O ile to nie jest następny szwindel albo inna akwizycja. Możeś z
          innej planety jest, ale teraz w Wawie na stanowiskach prostych płaci sie ca.
          1200 na rękę.

> Pracę nie na czarno!
          > I co Waszym zdaniem mam myśleć o bezrobociu w Polsce? No... może w Warszawie?

powaznie? to zamiast pyszczyć daj oferte i zobaczysz co będzie. O ile naprawdę
          ludzi szukasz, w co osobiście wątpię, bo realiów najwyraźniej nie znasz

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: ja Re: Nie ma ludzi do pracy IP: 213.25.195.* 14.08.04, 20:22
          Ludzie, dlaczego dajecie się prowokowac jakims nawiedzonym półgłówkom, którzy nigdy nikogo nie zatrudniali i nie maja pojęcia o pracy, płacy, składkach ZUS, podatkach. Przecież to jest tylko wrzucenie tematu i robienie sobie pdśmiechujek z naiwnych, typu: "zatrudnij mnie", "będę pracować nawet za mniejsze pieniądze", "jestem uczciwy, nie będę kradł", itp. Do mgrinz, człowieku nie podniecaj się, nie wdaj sie nawet w polemikę z tymi półgłówkami. Czytałem chyba wszystkie Twoje posty. Olej wreszcie tę zasraną polskę (celowo małą literą), olej patriotyzm (jest coś takiego jak internacjonalizm), znając dwa języki - wyjedź stąd jak najdalej, znajdź sobie porządną pracę za prawdziwe pieniądze, a nie poniżaj się do dyskusji, tego typu jak w tym poście. Zresztą, co zrobisz, to Twój problem,Twoje życie i Twoja decyzja. Jestem tylko zdziwiony szerokimi dyskusjami na postach:"nie mogę znaleźć pracownika", "nie ma chętnych do pracy chałupniczej" w drukarni, która z pracą chałupniczą ma tyle wspólnego, że odbywa się w <chałupie>,"ja bym takiego pracownika nie zatrudnił", a ja jestem ciekaw, czy taki delikwent w ogóle kogokolwiek kiedykolwiek zatrudniał i długo by jeszcze wymieniać. Po prostu nie dajcie się prowokować tego typu idiotom, którzy maja z Was porządny ubaw. Pozdrawiam
          • Gość: ściemol Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 16:20
            W Polsce rządzą same kurwy i złodzieje.Dorobkiewicze, którzy nazywają się
            biznesmenami.A ..uj im w ..pe.
            Internet to wielka ściema!
          • losiu4 Re: Nie ma ludzi do pracy 15.08.04, 20:29
            ten kij ma 2 końc e. My też mamy ubaw i możemy sie nieco na pseudobyznesmenach
            powyzywać :)

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: pit Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 17:24
      ty chyba jestes pojebana w warszawie z 40 zl to ty sobie pierdnac nie mozesz
      • Gość: kinga Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.acn.waw.pl 15.08.04, 18:18
        Ostatnio szukałam pani do przyprowadzania dziecka ze szkoły + CZEKANIE aż
        przyjdziemy z pracy- około 4 godzin dziennie - płaciłam za samą opiekę 10 zł na
        godzinę i nie znalazłam nikogo!!!!!!!!!!!!
        Na szczęście zamieniłam godziny pracy i sama będę je odbierać
        • losiu4 Re: Nie ma ludzi do pracy 15.08.04, 20:32
          Gość portalu: kinga napisał(a):

> Ostatnio szukałam pani do przyprowadzania dziecka ze szkoły + CZEKANIE aż
          > przyjdziemy z pracy- około 4 godzin dziennie - płaciłam za samą opiekę 10 zł
          na
          >
          > godzinę i nie znalazłam nikogo!!!!!!!!!!!!

widocznie oferowałaś za mało :) kapytalyzm mamy :)

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: kinga Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.acn.waw.pl 15.08.04, 21:05
            Za mało??
            • losiu4 Re: Nie ma ludzi do pracy 16.08.04, 06:52
              Gość portalu: kinga napisał(a):

> Za mało??

skoro nie znalazłaś chętnego to najwyraźniej tak :) Tylko nie wiem, czy to
              płaca, czy warunki pracy jakie oferowałas. A może i jedno i drugie. A moze
              tylko sondujesz, ile by można zapłacic potencjalnym chętnym :)

Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach życzę

Losiu
              • Gość: mgrinz Re: Nie ma ludzi do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 14:47
                a dziś poniedziałek , kupiłem gazetę...
                kurwa, operatorowi DTP, grafikowi i inne takie bajery oferują 800 zł,
                a obok ogłoszenie na fryzjerkę za 1500 ;(
                sam zresztą wiem, ze kumpel w myjni zarabia 1500 a to były pieniądze jakie w mojej chorej firmie mieli tylko kierownicy,
                o co kurwa w tym kraju chorym chodzi...
                człowiek wykształcony ma zarabiać 2 razy mniej niż ktoś po zawodówie ???
                ile ja ofert odrzucałemm kiedyś jak proponowano 700,
                a moi kumple dresy cieciują, albo sprzątają za 1200-1500
                chyba naprawdę czas ten kraj opóścić
    • Gość: czarodziej są ludzie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 13:51
      Witaj magdaleno może i masz racje ale nie dokońco trafiłas poprostu na ludzi
      którzy krótko szukeją pracy ja szukam i powiem ci ze jestem zainteresowany i to
      bardzo poniewaz jeżeli chodzi o taką stawkę jaką podałaś cena bynajmiej dla
      mbnie jest dobraPozdrawiam i czekam na odpowiedz czarek_79@o2.pl tel 880535664
    • ania_53 Re: Nie ma ludzi do pracy 17.08.04, 14:57
      Jestem chętna podjąć propozycję pracy.Jestem emerytką i chciałabym poprawić
      swoją sytuację materialną.Interesuje mnie praca z pominięciem urzędu skarbowego.
    • ania_53 Re: Nie ma ludzi do pracy 17.08.04, 14:58
      Jestem chętna podjąć propozycję pracy.Jestem emerytką i chciałabym poprawić
      swoją sytuację materialną.Interesuje mnie praca z pominięciem urzędu
      skarbowego.Mój nr tel.888142580 lub (046)8327669

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka