women2005 Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 20.03.05, 19:21 Ludzie! Patrzę na te wasze wypowiedzi i stwierdzam, że nawet dla siebie nie ma ten naród tolerancji a co dopiero dla ludzi z innych krajów.To nie świadczy już tylko o warszawiakach i przyjezdnych ale wogóle o całym naszym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 21.03.05, 10:45 Takie polskie bagienko. czytając taki post człowiek wie że jest w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
boberek76 Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 24.03.05, 00:11 A Ty myślisz, że co wwka to nie prowincja? Ja myślę, że większa niż Ci się wydaje. Niestety przyjechałam tutaj z wrocławia(mam na myśli wwke)bo mój mąż jest warszawiakiem, ale nie ma takiego niekulturalnego podejścia do ludzi przyjezdnych jak Ty. Wszytsko zależy od ludzi w towarzystwie których się obracasz, dla mnie nie ma znaczenia czy ktoś jest z wwy, wrocławia, krakowa czy innego większego czy mniejszego miasta, ale jakim jest człowiekiem i co soba prezentuje. A i dla jasności mam na myśli jego wartości etyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjezdna Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 21:58 dla mnie ten post jest bardzo dołujący i niewłasciwy.czy to moja wina że w moim miescie młodyh ludzi mają w nosie i nie ma pracy?znalazłam prace w w-wie -moje wykształcenie sie przydało.czy to żle?wywalcie ten list,bo daje marne swadectwo o kulturze warszawiaków...bądzmy rozsądni.nie dołujmy się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 01.04.05, 09:05 Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zassi ooo, już zapomnieli, że cały naród budował stolicę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 17:17 ... Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: ooo, już zapomnieli, że cały naród budował st 04.04.05, 16:44 ooooooo już zapomniał, ze 25% wpływów do budzetu centralnego pochodzi z Warszawy, co oznacza, że niecałe 5% Polaków płaci na reszte kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec12 Re: ooo, już zapomnieli, że cały naród budował st 04.04.05, 22:27 Warszawiacy o co wam chodzi ??? jestem przyjezdny i co z tego -pracuje juz 3 lata tutaj i wcale nie za psie pieniadze -zostalem wybrany przez miejscowego dzieki moim kwalifikacjom, nie powiem dostalem szanse i ja wykorzystalem -jezdze na "obcej" rejestracji nie gorzej niz wielu "was" denerwuje mnie to ze trabicie za byle co chyba tylko za to ze rej nie zaczyna sie na W, a nie raz widzialem co Wy wyprawiacie na drodze -znam i pracuje i z Wami i z Nami i nie uwazam ze nalezy ich dzielic i oceniac, to tak samo jak wszedzie -kogos nie lubisz nie pasuje ci, to sie z nim nie zadawaj, masz innych do wyboru -Warszawiak to kto? ten co ma tu dziadków? rodziców? co tu mieszka juz 3? 5? lat? co ma tu własne M ? co ma auto na rejestracji na W ? a żone czy męza też trzeba mieć z "rodowodem" z W? zastanowcie sie czy to nasza wina czy rządu, który nie zapewnia miejsc pracy w kazdym miescie? czy to tylko nasz rząd czy też Warszawiaków -co Wy ich nie wybieraliscie? myslicie ze my tu z nudów przyjezdzamy? jesli sie upieracie zebysmy do Was nie przyjezdzali to moze wy tez sobie siedzcie w domkach i nie wyjezdzajcie w wolne dni w gory, nad jeziora i morze -przeciez tam jestescie przyjezdnymi :) zrobcie sobie getto i siedzcie sobie w nim -bedziecie tu sami Warszawiacy czy o to wam chodzi ? bo mnie osobiscie nie ! wy sobie jezdzijcie gdzie chcecie i nas sie tez nie czepiajcie przeciez to lancoch zaleznosci gospodarczych jak by byla praca w naszych rodzinnych stronach i nagle bysmy wszyscy powyjezdzali to kto by kupowal towary i uslugi, kto by nabijal kabze, dawal zyski firmom w ktorych Wy pracujecie /? prosze nie czepiac sie stylistyki i gramatyki to nie dyktando pozdrawiam przyjezdnych i warszawiakow Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: ooo, już zapomnieli, że cały naród budował st 06.04.05, 09:59 zaiste płakać się chce. Ty taki zdolny, tak dobrze jeździsz samochodem a tu taka niewdzięczność. Problem jest inny. To Polska własnie. To są wzajemne kompleksy. I ty w swoim poście również je tutaj uwidoczniłeś. Tak samo jak załozyciel watku czy też mój poprzednik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ooo, już zapomnieli, że cały naród budował st IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 10:31 Moim zdaniem nie chodzi o to że w warszawie nie powinno być przyjezdnych.Chodzi o to żebyście tak nie narzekali na stolice-albo chociaż troszeczke mniej niż wielu z Was ma to w zwyczaju.TROSZECZKE mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto Re: ooo, już zapomnieli, że cały naród budował st IP: *.pruszkow.sdi.tpnet.pl 06.04.05, 21:38 Warszawa to nie pępek świata , a "problemy" warszawiaków nie są jedyne i najważniejsze !!!!!!! Pozdrawiam wszystkich tych mieszkańców Wa-wy którzy nie widzą nic poza czubkiem swojego niewątpliwie ogromnego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasi Re: ooo, już zapomnieli, że cały naród budował st IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 10:12 Co również oznacza, że przyjezdni w Warszawie pracują na resztę kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek.albo.lolek Re: ooo, już zapomnieli, że cały naród budował st 13.04.05, 11:48 Czyli sobie znowu dorobicie teorię, ze to cały naród buduje stolicę. A prawda jest taka, ze w obecnej Polsce miejsce przedwojennego Żyda, winnego wszystkich nieszczęść, zastąpił warszawiak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: ooo, już zapomnieli, że cały naród budował st IP: *.chello.pl 13.04.05, 23:49 I ty chamie też budowałeś ? Za co, przecież u was bieda aż piszczy, baco ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUKA Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: 217.153.187.* 06.04.05, 11:24 Z całym szacunkiem, ale ja także nie jestem szczęśliwa z powodu piątkowej gonitwy przyjezdnych w Centrum, przeciskania sie z kraciastymi torbami w tramwajach, zanizania zrobków Warszawiakom....i mogłabym ta wyliczać. Z jednej strony rozumiem ludzi jadących za chlebem, z drugiej jednak strony sprawia to, że mieszkańcy tego miasta nie czują się w nim tak jak kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 21:31 Zaniżanie zarobków owszem ale przyjezdnym.Jesteśm tanią siłą roboczą.Warszawiacy spijają "śmietankę" z naszej płacy. Odpowiedz Link Zgłoś
aiiii Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 08.04.05, 22:54 Kilka postów wyżej skłoniło mnie do kolejnej refleksji, ale za nim zacznę- pewna uwaga; uważam, że nie ma znaczenia kto skąd się wywodzi (o fuck może dlatego, że jestem już wrednym kierowniczyną, aczkolwiek rdzennym warszawiakiem). Boli mnie natomaist pewna sprawa...wracam codziennie do domu, na szczęście służbową furą, i co widzę? EL, SC, DW itd. mam tu na myśli rejestracje samochodowe. Ciągnąc wątek uważam za (niestety) nieuczciwe bujanie się po Wawce furami z zagramaniczną (czyli nie miejscową) rejestracją na codzień. Skoro już ktoś chce tu mieszkać, być szanowanym specem, zarabiać, założyć rodzinę, to niech przynajmniej zarejestruje samochód na Warszawę i płaci po równo tak jak my - tak znienawidzeni rdzennni Warszawiacy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAŚKA Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 18:27 CO ZA BZDURA!Podatki są jednakowe dla całej Polski a nie dla wybranych miast.Poza tym, uważasz że być warszawiakiem znaczy zmienić rejstrację samochodu?HA!HA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megan Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: 213.17.161.* 06.05.05, 12:24 myślę że nigdy nie dojdziemy do porozumienia, mnie tam jest wszystko jedno kot mieszka w Warszawie liczy się że wszyscy jesteśmy Polakami i mieszkamy w jednym kraju. Bardzo zabolały mnie śłowa pewnej panienki- przyjezdna, poznała chłopaka (tu w Warszawie- warszawiaka) pobrali się i napisała na forum coś w tym stylu "Wybral mnie bo Wam Warszawiankom wiecznie czegoś brakuje" przykre słowa, osobiście mnie dotkneły mimo iż wiem że niczego mi nie brakuje. (on cóż gdyby nie ciąża nie wiem czy by za niego wyszła)przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie mam rej na W Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.crowley.pl 10.04.05, 22:23 czlowieku przeciez polowa jak nie wiecej warszawiakow pracuje w firmach ktorych to siedziba wywodzi sie z poza w-wy, idz i poskarz sie szefowi firmy ze cie zatrudnil i dal fure sluzbowa na rej dw kr czy po; benzyne tankuja tu i tu kasa zostaje chyba nie myslisz ze tankuja sie 300-400 km stąd ?? serwis auta tez tu rabia i np twoi koledzy mechanicy mają prace itd podatku drogowego juz dawno nie ma gdzie to placilo sie w gminach przy rejestracji zreszta szkoda wicej gadac/..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grodek Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:25 Twoja teoria ma jeden słaby punkt. Akurat wymienione rejestracje zaczynające się na S lub D to często numery aut w leasingu. I nie jest to wina leasingobiorcy że towarzystwo leasingowe ma główną siedzibę we Wrocławiu czy Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjezdny Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.crowley.pl 10.04.05, 22:15 nie mylcie handlarzy i okolicznych przyjezdnych z kraciastymi torbami po tramwajach tłoczących sie razem z innymi z ludzmi o ktorych rozmawiamy a mowimy tu o przyjezdnych ktorzy pracuja tu od 0-kilku lat normalnie w firmach, biurach, są handlowami itp nie mylcie nas przyjezdnych pracujacych dla warszawiakow z ludzmi ktorzy przyjezdzaja tu na zakupy z okolic w-wy ja jeszcze nigdy nie mialem kraciastej torby w reku a jestem tzw "przyjezdnym" (tak dla wyjasnienia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 13.04.05, 12:34 ja jeszcze nigdy nie mialem kraciastej torby w reku a jestem tzw "przyjezdnym" ...tylko worek z kartoflami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karti Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.crowley.pl 13.04.05, 21:37 skoro masz takie zdanie to sie nie dziw jak kiedys dostaniesz w łeb takim wielkim kartoflem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 13.04.05, 23:46 Na razie kartoflami dostają szczurze samochodziki na moim parkingu. Zaczną przenno-buraczane chamy płacić podatki w Wawie, to nikt im złego słowa nie powie. Polonia na takich mówi "isetuisetam", tzn. siadać dupą na dwóch krzesłach - tu se zarobię, a u siebie Wawę opluję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karti Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.jmdi.pl 15.04.05, 22:13 ciekawa teoria chyba sam sobie ją wymysliles ? przyjedz nad morze to obrzucamy cie rybami, albo w gory to dostaniesz oscypkiem, chyba masz za maly mozg zeby zrozumiec kto to jest przyjezdny... ciesze sie ze takich warszawiakow jak ty jest niewielu -o ile nazywasz sie warszawiakiem ?! a co ty znowu z tymi podatkami? przeciez podatek drogowy jest od wielu lat wliczony w cene benzyny a tankujemy i naprawiamy samochody tutaj wiec o co chodzi... to jest wielka machina gospodarczo administracyjna -nie tyko w w-wie ale wielu innych miastach i panstwach i nalezy sie dostosowac bo inaczej nie przyjezdni a to tacy ludzi ejak ty bedą czarnymi owcami w okolicy zycze wiecej optymizmu i lepszego nastawienia do przyjezdnych zastanow sie nad tym ile masz powodow zeby pisac to co pisales i czy cos konkretnie ci przeszkadza czy tylko "bo tak" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiezyświat CO DO PODATKÓW DROGOWYCH IP: 217.153.143.* 16.04.05, 15:28 To ten podatek o ktorym mówisz idzie do budżetu centralnego i jest wydawany na drogi, za które odpowiedzialny jest rzad. A w stolicy wiekszosc dróg to drogi gminne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 25.04.05, 03:24 Przeszkadza mi obecność ludzików, którzy nie wiedzą, co to jest mydło i szczotka, nie znają słów "proszę, dziękuję, przepraszam", którzy kradną w pracy wszystko, co tylko zdołają, dla których bliźni, jak w rodzimej wiosce, to największy wróg,któremu należy podłożyć świnię w nadziei niewielkiej podwyżki, którzy stają się po miesiącu pobytu bardziej warszawscy niż miejscowi, którzy parkują na trawnikach, a śmieci pozbywają się przez okno wynajętego na czarno mieszkania, którzy...wystarczy ? Nie odnoszę tego do wszystkich, lecz do bardzo wielu, na ogół z im większej wioski taki delikwent pochodzi i im zamożniejszy przez swoje układy i układziki, tym większy cham. Studiowałem z takimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowojorczyk Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.nyc2.dsl.speakeasy.net 13.04.05, 20:00 A idz ty waszawski wiesniaku, Z NY tylko na wies sie wyjezdza, moze byc Paryzewo, Londynki lub Warszawka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo [...] IP: *.chello.pl 13.04.05, 23:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo cenzura IP: *.chello.pl 15.04.05, 15:31 Prawda szczura ze wsi w oczy kłuje ? Cenzura wróciła ? Nic wam to nie pomoże, koń jaki jest, każdy widzi..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemianin Re: cenzura IP: *.jmdi.pl 15.04.05, 22:20 ufo wracaj w kosmos tu cie nie potrzebujemy, jaki ty jestes kazdy widzi,i nas to kluje w oczy jakie zakłamane ufoludki są na Ziemi, jak pseudo kibic, do poludnia stoją ze świeczka a po poludniu walą sie po zębach, i mają problem ze wszystkim, o wszystko, -informacje podawac tylko w małych dawkach inaczej mozg sie grzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiezyswiat A WYJECHAŁEŚ JUŻ POZA GRANICE GREEN POINT'U IP: 217.153.143.* 16.04.05, 15:24 Nowy Jork jak najbardziej fajne miasto. Ale Londyn czy Paryż to nie prowincja ale również bardzo duże metropolie i wcale nie gorsze niż NY. A co do Ciebie to mam wrażenie, że twój obecny zachwyt nad NY swiadczy, ze pochodzisz z Kobyłki i w zyciu widziałes tylko Kobyłkę, NY i Warszawę w okolicach Okecia. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtow Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 15.04.05, 22:45 Kiedyś na innym forum wypowiedziałam się (tylko mniej dosadnie) mniej wiecej tak jak autor tego postu - zostałam zwyzywana od najgorszych. Ale coś w tym jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA DLACZEGO ???? IP: *.pruszkow.sdi.tpnet.pl 20.04.05, 02:10 Dlaczego kierowcy warszawscy gdy tylko widzą samochód z "obcymi" blachami , muszą go koniecznie wyprzedzić. Chodźby maluch - mercedesa ale poprostu musi. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Bo byc moze mu sie gdzies spieszy 20.04.05, 17:57 jeden powód. Inny to taki, że mnie tez denerwuje jak ktos się ślamazarzy przede mną. I nie wazne sa tu blachy tylko styl jazdy. Jeśli Twój styl jazdy bardziej przypomina "flaki w oleju" to staram sie go wyprzedzić. PS. Mam rozumieć, że jak przyjezdeny prowadzi mercedesa to jakiies specjalne pokłony mu należy bić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karti Re: Bo byc moze mu sie gdzies spieszy IP: *.jmdi.pl 20.04.05, 22:44 kazdy jezdzi jak umie, chce i ile ma pod nogą ja mam blachy nie na W i roznie to jest czasem mogę skorzystac jako nieznajacy miasta -i jak sie gdzies zamotam inni umozliwiają mi wybrniecie i wyjechanie tanm gdzie chce czasem lekki ruch kierownicą i "inna" rejestracja upowaznia i mobilizuje tycg na W zeby mnie obtrąbić ogolnie nie narzekam, sam jezdze jak warunki pozwalaja i staram sie byc kulturalnym uzytkownikiem drogi jedno co mnie denerwuje TO: nie jezdzijcie np lewym pasem do oporu a potem nie wpychajcie sie przed skretem czy zjazdem na most, ze to niby nagle musicie skrecic i ktos was musi wpuscic w kolejke a cwaniaczki sobie zasuwaja bokiem ile sie da a potem sie wpychają to nie jest nawet cwaniactwo tylko chamstwo drogowe i przez nich cala kolejka czeka 2-3 razy dluzej niz powinna bo drugie tyle samochodow wpakowuje ci sie przed ciebie aha nie zalezy to od blach ale kierowcy lepszych i najnowszych bryk czasem jezdza jak panowie i krolowie szos bez kierunkowskazow, przez chodnik, przez trawe, wpychaja sie jada slalomem aby szybciej,i podjezdzaja pasem do skretu w bok aby przed zielonym jeszcze wepchac sie na poczatek wszystkich.... pozdrawiam KIEROWCÓW ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesniara WIEŚNIAKI GÓRĄ IP: *.aster.pl 23.04.05, 18:58 Trzeba sie bylo matole uczyc to tez bys w zyciu do czegos doszedl.Dziwi mnie,ze tylko w Warszawce ludziom przeszkadzaja przyjezdni.W innych miastach nie ma tego zjawiska.Pewnie Warszawa ma problem, bo napływa do niej duzo iteligentnych,wyksztalconych ludzi.Boicie się, że juz niedlugo nawet w McDonalds was nie zechca.Macie racje niedlugo tak bedzie.Wiesniaki pozbawią was pracy.A ja jestem ze wsi i uwazam sie za lepsza od was.WIESNIakI GÓRĄ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karti Re: WIEŚNIAKI GÓRĄ IP: *.jmdi.pl 23.04.05, 19:34 zastanawiam sie czy w.w. post to próba podjudzenia Warszawiaków i dolania oliwy do ognia ja jestem "niby przyjezdny" -pracuje tu od kilku lat, mam mieszkanie, ponosze wszelkie koszty utrzymania jak kazdy miejscowy kiedy juz przyjezdnym nie bede ile lat to musi minąc to juz inny wątek nie wlaczmy juz ze sobą i nie wywolujcie i nie ciagnijcie tej wojny kto jest skąd niech kazdy sobie mieszka i pracuje gdzie chce komu nie pasuje moze sobie pojechac gdzie indziej a nie skazujcie ludzi pochodzacych z mniejszych miast na wegetacje w "swoim" środowisku pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 HEJ WIEŚNIARO - KILKA PYTAŃ. 26.04.05, 10:23 1. Dziwi ciebie, że czasami w stolicy nie ma klimatu dla przyjezdnych. To powiedz mi dlaczego na prowincji tak bardzo nie lubi sie warszawiaków? 2. Dlaczego uważasz się za lepszą ode mnie? Co takiego "niesamowitego" jest w Tobie, że czyni ciebie lepszą? Tylko to, że jesteś ze wsi? To niewiele. Nie miejsce pochodzenia decyduje o wartosci człowieka ale to co ma w głowie. A ty w głowie masz niewiele, czeo dowodzi Twoja wypowiedź. 3. Skoro jesteście tacy niesamowici a "warsiawiaki takie kiepskie", to dlaczego nie pracujecie u siebie a w jaskinii lwa? Zreszta nie odpowiadaj, jestes tak beznadziejna jak Twój post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczka Genowefa Re: WIEŚNIAKI GÓRĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 06:37 Otóż mylisz się wieśniaro, nie tylko. Spróbuj pojeździć samochodem z warszawską rejestracją po Polsce zobaczysz jaka uprzejmość wśród ludzi panuje. Włączając w to policję oczywiście. Ja poproszę jedynie, by policja warszawska była równie stronnicza jak te z Koszalina, Słupska, Gdańska, Zakopanego, Katowic, Krakowa i innych przyjaznych miast. Gdzie za jakieś głupie wykroczenie od razu, bez dyskusji dostaje się mandat. Możesz się wieśniaro uważać za lepszą od kogo chcesz, choć uważam to, za przejaw kompleksów. Dla których Mc Donald jest dobrym wyzwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 13:35 a ty to taki warszawiak jesteś??bezczelny i arogancki bo mieszkasz w stolicy?? skąd możesz wiedziec jak zachowują sie przyjezdni??jest ich tu od cholery to jakim prawem się wypowiadasz??znasz wszystkich?? może pracujesz w agencji towarzyskiej i masz takich klientów.a warszawa wcale nie jest miastem ludzi obytych i normalnych.jest tu pare niewychowanych i sztywnych dygnitarzy.widac to po tobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: w dupach wam się poprzewracało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 13:40 i już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIEROWCA Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.europe.hp.net 27.04.05, 16:48 A mnie denerwują dupki ze wsi, z pięcioliterowymi rejestracjami z których nie można rozpoznać jakie to zadupie bo w atlasie samochodowym takich nie uwzględniają, jeżdżących 40 km/h lewym pasem po alei niepodległości jakimś starym rozpieprzającym się oplem albo audi z roku 80-tego, wystawiających łokiec na zewnątrz. Tu sie k.rwa jeżdzi 100-120 km/h lewym pasem i 80 km/h prawym i nie blokuje drogi innym, jeździli k.rwa kombajnami i ciągnikami i myślą, że 40 km/h to zajebista prędkość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 17:56 Ja jestem z małego miasta (mniejszego 150 tys) ale mam warszawską rejestr. I to nie robi ze mnie niewiadomo kogo. Ale WY Warszawko jeżdzicie jak chamy największe już nie raz mnie rozdrażniliście w moim mieście. Kultury toche!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karti Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.jmdi.pl 27.04.05, 22:37 nie przesadzaj ze kazdy z inną rejestracja to złom i kierowca do kitu, sam widzialem nie jeden samochod na W - jadący jak gramoła nie generalizujmy wszystkiego do jednej szufladki, wszedzie sa lepsi i gorsi kierowcy i nie wszystkich stac na porzadny samochod, a i tak duzo aut to sluzbowe bryki wiec sie nie ma co chwalic bo jak co do czego to tramwaj zostaje, a wlasny to wlasny na poczatku niektorzy jezdza nieporadnie ale przynajmniej nie sa cwaniaczkami dróg i nie wpychają sie ledwo przed zjazdem w kolejke... pozdrawiam i zycze wiecej kultury na drodze kazdemu to sie przyda i ulatwi :) jazdę Odpowiedz Link Zgłoś
peterrek Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 27.04.05, 20:09 Ja chciałbym sie dowiedziec kiedy się człowiek staje warszawiakiem? Czy musi się tu urodzić, mieszkać x lat, czy jak zacznie sie panoszyć to już jest z Wawy, czy jak zacznie wrzucać na przyjezdnych to dopiero "zostaje" Warszawiakiem? A może są jakieś inne kryteria? Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 28.04.05, 13:12 co rozumiesz przez panoszyc? Odpowiedz Link Zgłoś
peterrek Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 28.04.05, 17:47 No wiesz, taki warszawiak madafaka. "ej jestem z wawy, zobacz jaki jestem zarobiony, padnji na kolana bo szlachcic przyjechał" Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 28.04.05, 22:08 "ej tam >madafaka<" to raczej nie jest warszawskie a blokersowsko-hiphoperskie. Wareszawe to zdaje się, że znasz ze stereotypów,którymi Ciebie mamusia wdzieciństwie karmiła. Odpowiedz Link Zgłoś
peterrek Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 28.04.05, 23:07 Zadne stereotypy, włane doświadczenia. Widze jak zachowują sie mieszkańcy Wawy gdy pojawiają sie "na prowincji". No wiec jak można zostać warszawiakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawski madafak Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: 217.153.143.* 05.05.05, 00:30 A na "prowincji" to tylko o poetach i sztuce sie rozmawia. No może jeszcze o tym co ostatnio w "Kiepskich" sie działo. Hihi. Żenada. Warszawe to ty znasz, że hoho. Jestes takim znawcą tego miasta, że aż mnie, rezydenta stolicy od 32 lat, zaskoczyłeś. Dziwne tylko, że nie znam nikogo, kto by tak mówił "madafaka", a znam troche ludzi. Hihi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 05.05.05, 02:44 No kumasz, teges, fafa-rafa kuwafa żyrafa ! Nie trybisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wies Re: Masz cos do wiesniakow ? IP: *.interraw.net.pl 05.05.05, 13:19 Tak sie sklada ze ja jestem ze wsi i smiac mi sie chce z Twojej wypowiedzi (slaba psychika co ?)jesli oceniasz ludzi po tym ze sa wiesniakami (w twoim mniemaniu gorszymi ludzmi) wiec lepiej sie zwolnij z pracy bo nie nadajesz sie do pracy w zespole ludzi nie ocenia sie kim sa tylko kim beda w przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: Masz cos do wiesniakow ? IP: *.chello.pl 06.05.05, 08:54 A kom będą w przyszłości ? Chamami z awansu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: Masz cos do wiesniakow ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 17:53 pochodzę z maleńkiej wsi i mam to gdzieś, jestem teraz na emeryturze pracowałam w Katowicach na stanowisku kierowniczym. Możecie nazywać mnie wieśniakiem jest mi wszystko jedno. Trzymajcie się Warszawiacy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: Masz cos do wiesniakow ? IP: *.chello.pl 02.06.05, 23:18 Trzymamy się...Czasem też się puszczamy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warsafiak Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 15:47 """"Jak już dochapiecie się jakiegos stanowiska to wydaje się wam że złapaliście samego Pana Boga za nogi. Staje się cchamscy, wyniosli i bezwzględni."""" dokladnie to samo mozna powiedziec o kazdym rowniez osobie z warszawy ktory zlapal lepsza prace kupil mieszkanie i wyprowadzil sie od rodziców..... """Przyjezdząjcie tutaj jesli chcecie ale się zachowujcie normalnie i asymilujcie. Po was widać że z prowincji przyjechaliście."""" znam wielu ludzi z warszawy ktorzy sa niezasymilowani - nienormalni - zepsuci - i zli.......... Warszawa , Londyn , Wroclaw , Bieszczady.......... Ludzieeeeeee kultura nie jest kwestia pochodzenia zachowujecie sie jak dzieci...... jak chuligani kibice z roznych klubow pilkarskich... tylko ze zamiast lac sie po mordach z piesci to obrzucacie sie niemilymi slowami........ gdzie ta polskość???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warsafiak Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 15:48 """"Jak już dochapiecie się jakiegos stanowiska to wydaje się wam że złapaliście samego Pana Boga za nogi. Staje się cchamscy, wyniosli i bezwzględni."""" dokladnie to samo mozna powiedziec o kazdym rowniez osobie z warszawy ktory zlapal lepsza prace kupil mieszkanie i wyprowadzil sie od rodziców..... """Przyjezdząjcie tutaj jesli chcecie ale się zachowujcie normalnie i asymilujcie. Po was widać że z prowincji przyjechaliście."""" znam wielu ludzi z warszawy ktorzy sa niezasymilowani - nienormalni - zepsuci - i zli.......... Warszawa , Londyn , Wroclaw , Bieszczady.......... Ludzieeeeeee kultura nie jest kwestia pochodzenia zachowujecie sie jak dzieci...... jak chuligani kibice z roznych klubow pilkarskich... tylko ze zamiast lac sie po mordach z piesci to obrzucacie sie niemilymi slowami........ gdzie ta polskość???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyjezdny Warszawa, Warszawa... IP: 83.71.133.* 03.06.05, 23:21 Czesc, witam. Jestem teraz w Irlandii i tak czytam te bzdury. Jak sie mozna klocic o takie pierdoly? Mnie tutaj w Irlandii zaden irlandczyk nie powiedzial zebym uciekal do siebie. A jak mieszkalem w Warszawie to buraki po podstawowce i bez zebow smiali sie ze u mnie w miescie nie ma roboty i "dlatego" tutaj jestem. Gowno prawda. Czy wy wszyscy myslicie ze ci z poza to jada tam po kase? Po jaka? 800zl? 1000zl? 1200zl? Czyli mniej niz 400€. To zadna wyprawa zarobkowa! Poza tym polowa Warszawy to przyjezdni! Mieszkania na kredyt i na czysto im zostaje 200zl. Wspaniale zycie, tylko k... pozazdroscic! Poza tym Warszawa dla mnie to wspaniale miasto, napewno do niego wroce i bede tam mieszkal. Wierze w to ze ta mentalnosc sie kiedys znieni. A na koniec zadam "warszawiakom" pytanie: Skoro juz nie akceptujecie "przyjezdnych" rodakow mowiacych tym samym jezykiem i praktycznie tym samym akcentem, co zrobicie jak sytuacja sie poprawi w Warszawie zaczna chinczycy, hindusi i murzyni masowo przyjezdzac tak jak do Londynu, Dublinu, Paryza, Rzymu itd.??????????????? Na koniec chcialem dodac, ze jak za kazdym razem przyjezdzam do kraju to mam wrazenie ze Polska jest 100 lat za europa, wszyscy niemili, wkurzeni na wszystko. Dlatego wyjechalem z Warszawy i oddalem choooojowa prace dla "warszawiaka". A jak sie wszystko poprawi to wroce, otworze biznes i zatrudnie "przyjezdnych i "warszawiakow"... I niech pracuja w harmonii... (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anarchista Re: Warszawa, Warszawa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 23:31 Jak otworzysz już ten biznes to podaj mi e-mail - prześlę CV. Póki co to dziwisz się polakom (specjalinie małą literą bo nie jestem z tego dumny). Kurr... 1200 na miesiąc, praca ponad 200godzin/mc, tylko telewizor włączysz - już słyszysz o nowej aferze. Nawet za posiadanie nowoczesnego telefonu każą abonament radiowo-telewizyjny płacić. Gdzie jest gorzej? W RPA? Kurrrr.. byłem teraz w Belgii - tam jest dopiero życie. Każdy uśmiechnięty, nikt nie interesuje się polityką, zero afer, super zarobki. A w tym padole, ja pier...le. Dobrze Ci radzę nie wracaj tutaj. Wiem co to jest tęsknota za krajem, ale wiem również co to znaczy pracować w tym polskim padole. Olbrzymie podatki, cholendarny ZUS. Jako przyjaciel z forum radzę Ci tu nie wracać!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sharon_s Re: Warszawa, Warszawa... 30.06.05, 15:21 no tak. ten brak usmiechu skads sie bierze. ja lubie stany i nowy york;) i pewnie bym sie tam dobrze czula, bo mozna spotkac ludzi o roznych horyzontach, ktorzy maja szerokie zainteresowania, a nietylko gonia za kasa.;)::))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawianka Re: Warszawa, Warszawa... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 22:36 Mieszkam i żyje w Warszawie tu sie urodziłam i nie wyjeżdżam na razie ... nie rozumiem tego że można kogoś skreślać za to skąd pochodzi i tego co piszą tu inni jestem dumna z tego skąd jestem i tak samo bym była dumna z innego miasta chociaż jak ty myslę że to wspaniałe miasto i ... a może ci "buracy" to tak naprawde nie byli z Warszawy?? . I masz rację co do Europy w Paryżu czy Rzymie nikt nie powiedział wracaj do siebie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi Re: Warszawa, Warszawa... IP: *.aster.pl 15.07.05, 15:46 czyżby? a nie widzisz jak sie leją Francuzi z Turkami? Nie widzisz nienawiści Niemców do przyjezdnych? :-) Nie masz racji. Tak po prostu jest. Ludzie nie lubią inności, a przyjezdni są inni, przynajniej przez jakiś czas. Nie lepsi, czy gorsi, a inni... Jeżeli cos jest inne od naszych przyzwuczajeń, wspomnień, potrzeb, to tego nie lubimy i nie chcemy, odrzucamy. Podobnie jest z tymi, co przyjeżdzają. Są inni i to czują, żeby dodać sobie odwagi krytykują... Wystarczy to zrozumieć, by przestać walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolumb Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 01:45 Mieszkam w Warszawie już 20 lat i choć wiem, że większość tych "warszawiaków" tworzy się z kompleksów, to dzięki internetowi można poznać, że całkiem jest ich całkiem spora grupa, a więc nie jestem zainteresowany asymilacją z taką grupą, bo nie wiem o co w tym niby ma chodzić, liczą się własne korzenie i kim kto się czuje, a nie co jakiś tam "warszawiak" ma do powiedzenia, jestem we własnym kraju, a "warszawiakom" mówię do widzenia, to wasze problemy, nie musicie się nimi chwalić oraz pokazywać swojej słabości i kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camella Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 15:03 cham chamem na wieki wiekow amen...i nawet w Wa-wie slome z butow bedzie widac;) szkoda ze tak duzo chamstwa sie nazjezdzalo:(...warszawiaku - pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.wip.pl 30.06.05, 11:45 Czytam tego posta i nie moge uwierzyć, Czy dzielenie ludzi na stąd i z poza ma jakiś sens, patrząc na ich zachowanie, W pewnej komedi Chęcińskiego niejaki Pawlak powiedział, "nie dzielę ludzi na białych, czerwonych...., tylko na mądrych i głupich" - żadnych nie barkuje w społeczeństwie zarówno tym stąd i poza pozdrawiam Wszystkich Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prowokator Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:57 A co sugerujesz że czerwony jestem wieśniaku? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek_25 To kim ja kurcze jestem? 30.06.05, 16:21 Za półtora miesiąca przeprowadzam sie do Warszawy bo zaczynam tam prace w pewnym miejscu gdzie wcześniej czy później każdy trafi :-) Od pokoleń moja rodzina mieszkała w Warszawie. Mój ojciec zrobił wyjątek i wyjechał za pracą do innego miasta w którym poznał moją matkę i gdzie ja się urodziłem. Teraz zbieg okoliczności sprawił że ja wracam do Warszawy. Mam tam swoje mieszkanie. Usiąde sobie w nim po pracy i chce mieć święty spokój. Włącze sobie ulubioną muzykę, poczytam coś w języku angielskim, potem po polsku i zjem coś dobrego. A na drugi dzień pójde znowu do pracy. Dajcie mi wszyscy święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: To kim ja kurcze jestem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 16:35 "Za półtora miesiąca przeprowadzam sie do Warszawy bo zaczynam tam prace w pewnym miejscu gdzie wcześniej czy później każdy trafi :-)" Czyli w szalecie miejskim ta praca??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawelek_25 Nie tam gdzie ja bede będzie trudniej :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:04 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotha76 Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 23:09 Lepiej tego nie mogłeś ująć, ja i moja rodzina jesteśmy z Wawy, i jak normalni ludzie nie umiemy się rozpychać łokciami i być chamscy i cwani jak ci z prowincji(większość), przyjezdni zalali rynek tanią siłą roboczą że nawet Rosjanie niektórzy bardziej się szanują, i my prze nich mamy problemy ze znaleźieniem pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 16:47 to wy warszawiacy na siebie popatrzcie. nie ma chyba bardziej zapatrzonych w siebie ludzi niż wy. to nie nasza wina, tych tak przez ciebie ganionych przyjezdnych, ze nie urodziliśmy sie w dużym mieście dającym więcej możliwości "warszawiaku" zakichany. zamiast tak wytykać nas spójrz na rdzennych mieszkańców w tym siebie. jesteście bezczelni i patrzycie na nas z góry jakbyście byli lepsi. być może złości Cię to ze jesteśmy bardziej oczytani i posiadamy od "tutejszych" lepsze przygotowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 21:54 "to wy warszawiacy na siebie popatrzcie ..." ja nie wiem kto wogóle zaczął tę dyskusję .. może miał "zły dzień" i nie wiem kto mu tak odpowiada ... a mi jest poprostu smutno jak to czytam, pracuję w firmie gdzie Ludzie z całej Polski pochodzą i chyba nikt nie czuje sie dyskryminowany, to fajnie że może nam opowiedzieć jak sie żyje gdzie indziej, a np. na po świętach to jemy takie potrawy których my nie przygotowujemy a ktoś akurat przywiózł bo był na Wigilii ... U Babci. I jeszcze trzeba mieć TROCHĘ SZACUNKU DLA CZŁOWIEKA to nie bedzie takich wypowiedzi na tym forum i dla Tego Miasta, przyjezdny, czy nie to przecież tu jest ... może dostrzegajmy więcej pozytywnych aspektów tego że żyjemy razem w Naszym Kraju. Nie obrażajmy kogoś kto nie jest z tego samego miasta i nie twórzmy też "towarzystw własnej adoracji" żeby przy okazji móc pogadać jacy ci "nie nasi"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak określenia "prawdziwy warszawiak", "rdzenny warsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:27 trzeba jasno powiedzieć określenia "prawdziwy warszawiak", "rdzenny warszawiak" używa pokolenie, których rodzice pochodzą z małych miejscowości, a oni się tu urodzili i te teraz pokazują swoją zaściankowość oraz różne zakompleksione jednostki, które czują się przegrane W Warszawie nastąpiła negatywna selekcja, większość inteligencji i porządnych obywateli wymordowano w czasie wojny, lub rozjechali się po świecie, większe szanse na przeżycie miały najgorsze jednostki. Prawdziwego warszawiaka to można spotkać tylko na cmentarzu. Reszta w większości to drugi gatunek, często menelostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawianka Re: określenia "prawdziwy warszawiak", "rdzenny w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:51 Jestem dumna z tego, że jestem Polką, ale na pewno nie z bycia Warszawianką, sczególnie po tych debilnych tekstach "typowych warszawiaków". Chyba popadliście w kompleksy, bo zatrudnili w pracy kogoś bardziej zqaradnego, lepiej wyształconego i ambitniejszego niż ty! To wypad do Londynu myć gary jak sobie tu nie radzisz!!!!! zauwazcie, że Ci "wieśniacy, buracy" wydają w wawie kupę kasy -w restauracjach, kinach , teatrach, sklepach, na stacjach benzynowych, na uczelniach... ile z tej kasy idzie do Was, warszawiacy? Określacie się jako biedni, skromni, skrzywdzeni a ziejecie jadem i zazdrością. gdybyście kiedyś cwaniaczki wyjechali poza warszawę, zobaczyibyście jak traktują typowych warszawiaków... Śmiejecie się z przyjezdnych??? Idźcie na Pragę i popatrzcie sobie na elitę warszawy. Jesteście żałośni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: określenia "prawdziwy warszawiak", "rdzenny w IP: *.chello.pl 12.07.05, 01:04 Wszyscy moi koledzy ze studiów, którzy osiedlili się w Wawie, pracują dzięki "plechom". Jeśli zaradnośc ma polegać na wykorzystaniu koneksji, bądźcie "zaradni" u siebie, a Wawę zostawcie w spokoju. Obejdzie się bez takich "fachmanów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawianka Re: określenia "prawdziwy warszawiak", "rdzenny w IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 22:08 Moja Babcia przeżyła, wróciła z dziećmi po wojnie do Warszawy by zacząć życie od nowa ... i jestem dumna że stąd pochodze chociaż tak samo bym była dumna gdybym była z innego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawianka Re: określenia "prawdziwy warszawiak", "rdzenny w IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 22:18 i masz rację tylko w tym że Moje Dwie Babcie są juz na Cmentarzu to były "Piękne i Mądre Kobiety", i nie masz prawa obrażać mnie ani tym bardziej Ich pisząc o "drugim gatunku" czy "menelostwie" Odpowiedz Link Zgłoś
jolla3 Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 14.07.05, 15:57 Prawdziwi warszawiacy wyginęli w powstaniu :P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
bluean Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 14.07.05, 16:13 Czy ten wątek się skończy dopiero wtedy jak cała Polska się obrzuci "błotem"?! Nie ma co się dziwić,że coraz więcej ludzi woli jechać do pracy za granicę bo we własnym kraju chcą mu oczy >wydłubać< za to,że pracuje w innym mieście niż swoim rodzimym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 15.07.05, 02:52 Zupełnie tak, jak warszawiak kupuje domek letniskowy na wsi; miejscowi, gdyby mogli, utopiliby "krawaciarza" w łyżce wody. Po prostu akcja równa sie reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 14:30 Ale to o pracę chodzi a nie o kupowanie domków.Chyba,że już na to zeszło bo nie czytałam wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 16.07.05, 00:51 Chodziło mi o taką dziwną mentalność, że każdy może przyjechac do Warszawy i robić to, co mu się podoba, lecz kiedy warszawiak pojedzie poza Warszawę, nieważne, czy to w interesach, czy na urlop, daje mu się "odczuć" po stokroć, że jest ze "stolycy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 12:56 Warszawiacy,pokażcie klasę i skończcie ten wątek.Szkalowanie ludzi i pisanie nieprawdy nie godzi z tym co o sobie piszecie.Momenty tego wątku są żenujące.Zapalczywość niektórych z Was sięga zenitu.Życzę Wam więcej tolerancji,zrozumienia innych i trochę więcej pokory.Życie jest brutalne.Uważajcie,aby Wam czegoś nie oddało.Sympatyczne "buraki" nie dajcie się obrażać przez mniej sympatycznych warszawiaków. Odpowiedz Link Zgłoś
bluean Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 17.07.05, 16:18 Cóż Warszawa po raz kolejny ukazała swe oblicze. Odpowiedz Link Zgłoś
bluean Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 17.07.05, 16:24 Tak się składa ,że mam porównanie co do zachowania warszawiaków w stolicy i w innych miastach i zapewniam cię że warszawiacy w innym miejscu też mogą robić co chcą i korzystają z tej możliwości.Miałam okazję kilka lat mieszkać i w Warszawie i w niedużej turystycznej miejscowości z której pochodzę.Jak jestem u siebie latem to bez problemu rozpoznaję warszawiaków po ich sposobie bycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 18.07.05, 03:40 Skąd wiesz, ze to warszawiacy ? Do Warszawy w ciągu ostatniego dziesięciolecia napłynęło ok. milion pracowników. Wg danych GUS, dwie trzecie zatrudnionych w Warszawie nie jest tu zameldowanych. Może ci zaobserwowani turyści należą do tej właśnie kategorii ? Czy moi kumple ze studiów, pochodzący z Grajewa, Gdyni, Czeremchy, Kielc, Łosic, Tarnowa, Radomia, Puław, Płocka, Prostek, Opola i innych miejscowości, a mieszkający obecnie od kilku lat w Warszawie to też warszawiacy ? Czy ktoś, kto od trzech miesięcy zasuwa na zmywaku w pubie nad Tamizą to już londyńczyk !? Odpowiedz Link Zgłoś
bluean Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 18.07.05, 12:58 Nie miałam na myśli kwestii zameldowania tylko pewnych zachowań i obyczajów.A zwykle ci co nie są zameldowani w W-wie to ze zwykłego braku kasy na mieszkanie albo mają małe dochody,które nie pozwalają na kredyt więc i często na wczasy.Warszawiakiem rodowitym oczywiście jest ten kto się tam urodził i wychował ale to miasto w bardzo dużej części składa się z ludzi przyjezdnych,którzy są kilka lat zarabiają nie najgorzej i mają domy.Przy okazji tych paru lat pobytu też zaczynają stawać się "prawdziwymi" warszawiakami chyba,że są świadomi pewnych rzeczy i zachowują swoją dotychczasową tożsamość nie odcinając się od swoich korzeni.Nie da się jednak ukryć,że to miasto zmienia ludzi i nie zawsze na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 18.07.05, 12:59 Gość portalu: ufo napisał(a): > Skąd wiesz, ze to warszawiacy ? a co za róznica: warszawiek czy nie warszawiak, jeśli tylko odpowiedni poziom sie trzyma? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 18.07.05, 14:17 No właśnie o ten "poziom" i mentalność chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 18.07.05, 14:57 no właśnie.... wiec co za różnica czy kto z Wawy, czy skądinąd pochodzi? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 18.07.05, 18:23 Nie ma żadnej. Problem w tym, że do Warszawy trafia ten sam sort, co do Jackowa czy na Greenpoint, przynajmniej w ogromnej większości. Zdaję sobie sprawę, że Wawa jest mniej medialna, lecz gdyby ktoś się skusił, mógłby tu nakręcić coś w rodzaju "Szczęśliwego Nowego Jorku. Redliński też by znalazł mnóstwo inspiracji. Większość z moich przyjezdnych kumpli reprezentuje postawę typu "kuwafa, co to nie ja" i zachowuje sięodpowiednio, dając odczuć swoim dawnym kolegom z podwórka, gdzie ich miejsce. W najbardziej żenujący sposób. Moim najlepszym przykładem jest młody adwokat z jednego z miasteczek w Białostockiem, syn miejscowego adwokata, który za sprawą tatusia został wyawansowany na "warszawiaka" - kupione miesskanie i załatwiona praca i aplikacja, a w butach gnój i słoma. To tak na marginesie, żeby wiadomo było, że wykształcenie ma się nijak do ogólnej kultury. Wczoraj z kolei inny "warszaawiak" nawyzywał mojej, będacej na spacerze z dzieckiem, żonie od "kurew" i kazał jej "spie..ć". Gdyby nie to, że do wykonywanego zawodu potrzebuję mieć czystą kartę karną, zapakowałbym wieśniaka do szpitala. Takich incydentów doświadczam mnóstwo. Tego typu zachowania nigdy nie były w Warszawie normą, stały się dopiero za sprawą inwazji hołoty z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 18.07.05, 18:52 podałeś przykłady ludzi faktyczbnie niewychowanych. I dowód na to, ze wykształcenie to nie wszystko... i... nic poza tym :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 18.07.05, 19:19 Nie zdołamy się porozumieć. Chyba to kwestia osobistych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 19.07.05, 08:08 Gość portalu: ufo napisał(a): > Nie zdołamy się porozumieć. Chyba to kwestia osobistych doświadczeń. chyba tak. Różnica podejrzewam jest taka, że staram sie nie generalizować ani uzależniać kwestii kultury poszczególnych ludzi od miejsca urodzenia Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 19.07.05, 09:24 Nie generalizuję, drogi Łosiu. Wejdź choćby na forum o poszukujących pracy w Europie lub Ameryce. Co drugi post zamieszczają tam drobne cwaniaczki, które szukają porady, jak wykiwać pracodawcę,nakłamać w cv, jeździć bez biletu, dzwonić za darmo, wynieść coś z budowy, uciec przed długami na karcie kredytowej etc. Ci sami ludzie chodzą teraz po Marszałkowskiej w Warszawie i nadają ton. Odpowiedz Link Zgłoś
bluean Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 19.07.05, 11:31 Skąd wiesz,że to ci sami ludzie?Znasz ich tożsamość?Oceniasz po pozorach.Ja jeśli robię porównania to tylko na własnych przykładach ludzi których poznałam osobiście tzn. przyjezdnych i warszawiaków.Ani jedni ani drudzy nie są idealni.Tyle,że się różnią sposobem życia,mentalnością.I w sumie przykre jest to,że nie umiemy my Polcy zaakceptować swoich odmienności.Najlepszym przykładem na to jest ten wątek założony przez warszawiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 19.07.05, 17:23 jeśli nie gemneralizujesz - chwała Ci za to :) niemniej jednak z tonu Twoich postów takie odczucie u czytelnika tychże moze powstać. Co do oszustów i kombinatorów: tez niekoniecznie jest to zwiazane z tym, kto się gdzie urodził. A jak już, to prym wioda ci wyszczekani z wielkich miast, nie ci zahukani ze wsi :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 19.07.05, 17:50 Nie generalizuję. Dwóch moich mentorów przybyło spoza Warszawy i daj Bóg, aby takich ludzi było więcej. Natomiast z większością przyjezdnych nie chcę mieć nic wspólnego i zapewniam Cię, że chęć owa powstała w oparciu o fakty z życia wzięte i nie ma nic wspólnego z jakimikolwiek stereotypami. Odpowiedz Link Zgłoś
anastassja popieram Cie ufo! 23.07.05, 16:35 po raz kolejny. ale wiesz ja zauwazylam,ze nastapily jeszcze inne zmiany. otoz na poczatku lat dziewiecdziesiatych przyjezdni jeszcze jakos sie zachowywali i mieli szacunek do warszawiakow. a teraz to jets jeden wielki gnoj- nie znaja zadnych wartosci oprocz byle grosza. chamstwo jest straszne, brak kultury i jeszcze bron boze zwrocic uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: popieram Cie ufo! 25.07.05, 10:55 oczywiście, Anastassjo... już dobrze :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
wasza_bogini Re: popieram Cie ufo! 26.07.05, 10:57 wiekszosc przyjezdnych to straszne klamczuchy, a jeszcze sie naczytaja ksiazek biznesowych i to jets tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: popieram Cie ufo! 27.07.05, 08:33 wasza_bogini napisała: > wiekszosc przyjezdnych to straszne klamczuchy, a jeszcze sie naczytaja > ksiazek biznesowych i to jets tragedia. to nie o kwestię przyjezdności chodzi, a o to, że kupę ludzi z tzw. "wyzszym wykształceniem" kończą jakieś uczelenki, po których ma sie wiedzę na poziomie poradników dla blondynki. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
anastassja Re: popieram Cie ufo! 27.07.05, 12:37 sluchaj. ja zaobserwowalam- przyjezdni klamia w zywe oczy. jak im zarzucisz klamstwo to sie zapieraja. a i jeszcze zieja zawiscia i tworza sobie tzw. wzierunek, ktory niewiele ma wspolenego z rzeczywistoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: popieram Cie ufo! 27.07.05, 14:55 anastassja napisała: > sluchaj. ja zaobserwowalam- przyjezdni klamia w zywe oczy. jak im zarzucisz > klamstwo to sie zapieraja. wśród rodowitych Warszawiaków też byś takie przypadki znalazła. To naprawdę nie kwestia tego, kto się gdzie urodził > a i jeszcze zieja zawiscia i tworza sobie tzw. wzierunek, ktory niewiele ma > wspolenego z rzeczywistoscia. e, ależ skąd. Osobiście znam ludzi co to np. ze wsi do Wawy pojechali pracować, wcale nie "zionących zawiścią" czy "tworzących wizerunek" :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
hedwis Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 13.10.05, 12:18 Proponuje usonac ten caly watek niczemu on nie sluzy tylko rzucaniem obelg na ludzi ktorych sie nie zna w koncu ma byc praca Warszawa a nie ze kogos ma sie dosyc tylko zasmieca forum . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bluean Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 18.07.05, 21:02 Gość portalu: ufo napisał(a): > Tego typu zachowania nigdy nie były w Warszawie > > normą, stały się dopiero za sprawą inwazji hołoty z zewnątrz. Czyli można by stwierdzić,że od czasu zakończenia okupacji przez hitlerowców kiedy to do odbudowywanej Warszawy zaczęli napływać ludzie różnego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 19.07.05, 09:20 Miałem na mysli fakt, że jeśli do danej populacji wpływa mniejszość, mniejszość ta stara się upodobnić kulturowo do norm wypracowanych przez zastaną większość. Jeśli zaś mniejszość staje się większością, narzuca własne normy i taki przypadek ma miejsce w Warszawie, której oblicze w ciągu ostatniego dziesięciolecia zmieniło się chyba już nieodwracalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bluean Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 19.07.05, 11:20 Nie wiem o co ci chodzi.Należy to rozumieć,że mniejszość jest większością i odwrotnie?I że ta mniejszość tworzy całokształt wizerunku stolicy?Trochę zamotałeś z tego wszystkiego.Nie mów tylko,że wizerunek warszawiaków powstał w ciągu 10 ostatnich lat i za sprawą przyjezdnych,którzy niby są mniejszością (większością?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 19.07.05, 12:09 Krótko mówiąc, obecnie dominuje to z PGR. Bez znaczenia czy z dyplomem czy bez. I o to mi tylko chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
bluean Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. 19.07.05, 14:06 A ty pewnie coś masz do PGR i do tych z dyplomem lub bez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufo Re: PRZYJEZDNI MAM JUŻ WAS DOSYĆ. IP: *.chello.pl 19.07.05, 14:22 Nie mam nic, dopóki swymi narowami nie wchodzą w moje życie. Odpowiedz Link Zgłoś