Dodaj do ulubionych

Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży?

24.11.04, 14:16
Czy moze ktos wie albo slyszal, jak jest teraz z praca dla stewardess, jakie
sa zarobki, jakie diety, czy sa jakies nabory do tej pracy?
Bede wdzieczna za informacje, pozdrawiam. OK
Obserwuj wątek
    • krutikow Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? 26.11.04, 16:57
      Czy naprawde nikt nic nie wie o tej pracy?
      A ja tymczasem usłyszałam o chorobach stewardess, w tym o bezpłodnosci,
      zwiazanej z napromieniowaniem na gorze!!!
      Moze jednak ktos sie odezwie, prosze! OK
    • Gość: Bartek Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 27.11.04, 21:13
      też się interesuję pracą stewardów, podoba mi się praca w chmurach, ale też nie
      bardzo wiem jak szukać i gdzie szukać...
      • Gość: kasia Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.11.04, 21:18
        taka wlasnie jest polska mentalnosc. Interesujecie sie ta praca ale nie wiecie
        gdzie szukac???!! żenujące! szczególnie teraz kiedy tyle jest tanich lini
        lotniczych na polskim rynku.Ludzie opanujcie sie troche.
        • krutikow Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? 28.11.04, 11:22
          Ja pytałam o pensje i zagrożenia dla zdrowia, ponieważ po przeczytaniu na
          Google tego, co można znależć, wpisując *stewardessa*, *stewardessy* itd. te
          kwestie pozostaja bez odpowiedzi. Pozdrawiam. OK
          • Gość: ira Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: *.crowley.pl 29.11.04, 13:25
            a dziwisz sie .Niestety taka opinia.
            Najlepiej zamiast stewardesa wejdz na strone linii lotniczych albo pojechac do
            budynku Sonata -Lot ul.17 stycznia w W-wie i tam sie dowiedziec.
            Nie wymagajcie od siebie inteligencji.W tej pracy nie jest wymagana.
            • Gość: ocean_wro Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: *.media4.pl 29.11.04, 14:11
              > Nie wymagajcie od siebie inteligencji.W tej pracy nie jest wymagana

Gosh, ale ty sama głupia jestes...
              • Gość: Ciekawska Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 13:03
                Ludzie!!!! jaka jest ta płaca stewardess, czy to jakas tajemnica, ze wszyscy
                pisza o wszystkim, tylko nie odpowiadaja na postawione pytanie!!!
                • Gość: w Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: 193.201.167.* 02.12.04, 14:04
                  w polsce, w locie jest cienko, nie słuchacie radia? nie czytacie gazet? nie ma
                  już pobytów za granicą, pensje są niskie. praca wbrew pozorom cężka, po kilku
                  miesiącach żylaki murowane, nie mówiąc o kilku latach w tej branży. ale
                  zagraniczne linie oferują całkiem ciekawe warunki pracy, o ile kogoś nic w
                  kraju nie trzyma....
                  • Gość: Ciekawska Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 16:17
                    Jesli jest tak cienko, to dlaczego nabory sa utajnione, a sa i wtedy 20-25
                    osob walczy o jedno miejsce?
            • Gość: Ania Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: *.lot.pl 03.12.04, 19:15
              Budynek Sonata to budynek Portów Lotniczych... chciałaś zabłysnąć, co?
              • Gość: ira do Ani IP: *.crowley.pl 07.12.04, 21:52
                Nie chcialam zablysnac tylko konkretnie odpowiedzialam na Twoje pytanie.
                Jeszcze raz bo nie zrozumialas ul.17 stycznia budynek Sonata.
                Centrum informacji na interesujacy Cie temat
                Mniej agresji zycze
                pozdrawiam
        • Gość: gocha Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: 195.136.50.* 06.12.04, 09:07
          znam te prace, bo moja przyjaciolka jest stewa czyli jak sama mowi -kelnerka i
          sprzataczka w powietrzu. To ciezka choc nie monotonna praca, no i bardzo
          nieregularna. Pensje w tej chwili to raczej srednia krajowa chyba ze ma sie
          swietne loty i diety, ale mlodzi na to raczej nie maja szans a poza tym to sie
          bardzo zmienia. Wlasnie teraz podpisano porozumienie i 120 stewardess laduje na
          bruku. Jesli nie maja rodzin i chca pracowac np. w panstwach arabskich to maja
          szanse na prace w innych liniach lotniczych, ale to wiaze sie z
          przeprowadzka.Jesli chodzi o zdrowotne kwestie to jak kazdy zawod sa pewne
          utrudnienia i na pewno sprawy zylakow czy bolacych stawow (zwlaszcza
          kolanowych) niestety sie poawiaja. Zajscie w ciaze stanowi dosc duzy problem
          przy czym bardziej jest to chyba problem dzisiejszego spoleczenstwa i chyba
          wiaze sie z tym ,ze zbyt dlugo dziewczyny zwlekaja z podjeciem takiej decyzji,
          no i nieustabilizowane zycie (bo trudno je czasami poukladac tak by to partener
          zaakceptowa)wplywa na utrunienia z zajsciem w ciaze, ale raczej nie jest to
          wynik saamego latania. Jesli jestes mloda zajmij sie lepiej czyms innym, bo
          jest to zawod ktorego prestz i poplatnosc dawno spadly i przyszlosci niestety
          nie wrozy dobrej.
          • krutikow Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? 06.12.04, 13:12
            Dziekuje za informacje, to nie ja startuje w konkurencji *stewardessa*, tylko
            moja chrzesnica. Slyszala ze pensja to 4-6 tys.zł. Nabory sa utrzymane w
            wielkiej tajemnicy i bardzo rzadko mozna doslowie cudem sie o nich dowiedziec.
            Prawdopodobnie starsze stewardessy polecaja nowe i tak odbywa sie nabor, bodaj
            od dawna zadne informacje o naborach nie wychodza na zewnatrz, pelna
            konspiracja. Nie rozumiem, dlaczego tak jest, skoro to taka ciezka i slabo
            platna praca, a wymagania duze?Moja chrzesnica zna 4 jezyki, jest atrakcyjna,
            zorganizowana, pelna empatii 20 letnia osoba. Dobrze, ze chociaz pogloski o
            bezplodnosci okazaly sie nieprawdziwe, rowniez znajomi lekarze temu
            zaprzeczaja.Pozdrawiam OK

www.rosyjski.blo.pl
            www.russkaja.izbuszka.blo.pl
            • Gość: hmmm Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: *.chello.pl 07.12.04, 23:13
              Ale jakiej tajemnicy ? Kiedy uczestniczyłem w rekrutacji do IT w LOT widziałem
              w tamtejszym HR całe segregatory CV kandydatów na stewki/stewków do LOT-u i
              EuroLOT-u. Rekrutacja na te stanowiska trwa non-stop , po prostu wysyłasz CV. Z
              tym że bez znajomości co najmniej dwóch języków ,dobrego zdrowia i miłej
              aparycji szanse są marne. OT i cała tajemnica. A CV możesz zanieść nawet
              osobiście, dział kadr mieści się w tym samym budynku co LOT-owska przychodnia
              (przed tym nowym przeszklonym biurowcem) wejście z boku przy kiosku i
              bankomacie na drugie piętro nad barem LOT catering. Tak wogóle to odradzam tę
              firmę ze względu na kiepskie warunki płacowe i wszechobecną "rodzinę".
    • Gość: Doriska Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 13:00
      A ja peacowalam w LOT jako stewka i powiem Wam tylko tyle, ze fajnie jest sie
      pochwalic, ze jest sie stewardesa ale nie jest fajnie ten zawod wykonywac (w
      Polsce). Niedosc, ze podstawa pensji osceluje w gtranicach 1000pln brutto dla
      poczatkujacych, to jeszcze kierunki nie sa ciekawe... Zalezy komu na czym
      zalezy. Latalam w LOT na trasach europejskich i zagranica w innej lini
      lotniczej na trasach dlugich z pobytami. Nie ma co porownywac komfortu i
      zadowolenia z pracy!! Powiem wem jedno, jesli narazac zdrowie to przynajmniej
      za cos konkretnego, a nie za trase np. waw-Rzym-waw, w sumie 6 godz meczacej
      pracy ciagle w samolocie, a wszystko po to zeby widziec u znajomych nutke
      zazdrosci...
      To jest bardzo ciezka praca, a nie samo latanie. Nie zapominajmy, ze oprocz
      podawania przyslowiowej "kawy", na stewardesie ciazy olbrzymia odpowiedzialnsc
      za wszystkich pasazerow, zaloge i sama siebie.

Pozdrawiam wszystkie latawice :)
      • Gość: Ciekawska Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:58
        1000 brutto, to jak nauczyciel albo pielegniarka! Ale moze sa jakies dodatki? W
        knajpach kelnerzy n. maja taka podstawe, ale z napiwkow 4-5 razy tyle.
        Trudno uwiezyc, ze przy takich pieniadzach podczas rekrutacji do LOT-u jest 20
        osob na miejsce. To o co sie te dziewczyny bija? O prestiz i zazdrosc znajomych
        przy takich zarobkach, dziwne? A do tego praca bardziej niebezpieczna i
        b.odpowiedzialna niz wielu innych zawodach w tzw. budzetówce za porównywalne
        pieniadze.
        • Gość: w Re: Stewardessy, jak to teraz jest w tej branży? IP: 193.201.167.* 14.12.04, 15:28
          Sterty cv, ok. jeśli kogoś przyjmą spoza układu, to po to by obrabiał ogony,
          czyli krótkie loty krajowe, bądź europejskie, z których trudno o jakieś
          profity. Atlantyckie loty są obsługiwane przez krewnych i znajomych królika-
          jak również przez wiekowe już panie, których znajomość języka w przypadku
          pasażera obcojęzycznego jest fatalna (jeśli w ogóle), a które trzymają miejsce
          pracy dla swoich córek- a za te dostaje się diety i przy okazji można coś
          wynieść z pokładu, coś co miało być zaserwowane pasażerom, ale nie zostało;
          można jeszcze komuś coś przewieźć za pieniądze, coś przemycić....a panny biją
          się o legendę związaną z tą pracą, jak również o samą pracę- o którą jakże
          trudno w dzisiejszych czasach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka