Dodaj do ulubionych

ukończyć ACCA

IP: *.abacus.pl 20.12.04, 22:34
Mam pytanie do osób doświadczonych w finansach: czy jest sens robić ACCA (mam
możliwości finansowe) jeśli nie mam jeszcze żadnego doświadczenia w
finansach, ale chciałabym sie tym w przyszłości zajmować. obecnie jestem po
studiach- finanse. Czy mośże na początek cos innego? Proszę o podpowiedź
Wielkie dzięki
Obserwuj wątek
    • jck.x Re: ukończyć ACCA 21.12.04, 10:19
      trzeba odrożnic 2 sprawy:
      - ACCA można ukończyć bez doświadczenia zawodowego i mam wrażenie, że w UK i
      paru innych krajach to jest reguła. ACCA to po prostu sporo teorii + odrobina
      treningu myślowego i matematycznego + loteria na egzaminie ;)
      - ukończone ACCA niepoparte doświadczeniem nie pomoże w zdobyciu atrakcyjnej
      pracy/wynagrodzenia.
      Jeśli widzisz swoją przyszłość w finansach - czemu nie. Ale nie bądź
      rozczarowana, gdy okaże się to dopiero początkiem długiej drogi (samo ACCA to 3
      lata).
      • Gość: ola Re: ukończyć ACCA IP: *.abacus.pl 21.12.04, 10:34
        Liczę się z ty że korzyści będą dopiero w dalszej przyszłości. Wiem że ACCA to
        min. 2 lata. A doświadczenie będę starała się nabyć, tylko jakie stanowisko
        jest odpowiednie na początek w finansach? czy mogę się przydać jakieś firmie w
        dziale finansów, bez doświadczenia? jak było z wami? podpowiedzcie troszkę.
        P.S. jck.x - czy mogę napisac do Ciebie na priv?
        pozdrawiam
        • jck.x Re: ukończyć ACCA 21.12.04, 11:29
          Oczywiście, że gdzieś trzeba zacząć - nie wszędzie jest wymagane doświadczenie.
          Co do priva - zapraszam.
    • Gość: Zbys Re: ukończyć ACCA IP: *.elwico.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 02:08
      A ja przewrotnie zaproponuje ci zamiast robienia ACCA skoncentrowanie sie na
      zdobyciu najpierw doswiadczenia... Chcesz isc w finanse? Rachunkowosc? No to
      moze audyt. Wielka Czworka robila wlasnie nabory na praktyki, prawdopodobnie
      juz nieco za pozno jest bys sie zalapala, ale nic straconego. W marcu/kwietniu
      zapewne znowu zaczna rekrutowac, tym razem do pracy. Moze pojdz ta droga..
      Jesli sie tam dostaniesz, wtedy sens robienia ACCA bedzie wiekszy. Na pewno nie
      wyrzucisz pieniedzy w bloto, bo bedzie sie to wiazac z wykonywana praca. Poza
      tym jest szansa, ze wtedy firma ci to sfinansuje (chociaz teraz Big 4 finansuje
      KIBRa... ciecia kosztow).

Wracajac do samego ACCA... Fajny egzamin, inny niz typowo polskie, uczelniane..
      Mozna sie sporo dowiedziec, ale latwo zdac nie jest.
      Reasumujac, podnosic swoje kwalifikacje jest zawsze sens, byle z glowa.. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka