Dodaj do ulubionych

Co ma zrobić absolwent?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 00:08
Nieługo będę się broniła. Kończe kierunek Ochrona środowiska. Znam 2 języki -
raczej na poziomie średnim. Staż pracy praktycznie zerowy. Także nie mam
dodatkowych żadnych kursów porobionych. Jednym słowem bardzo któciutki
życiorys. I tak się zastanawiam czy mam gzieś szansę na zatrudnienie?? Jak
spożytkowac czas po zakońćzeniu studiów -w trakcie szukania pracy na zdobycie
jakiś kwalifikacji?? I czy powinnam zgłosić się do urzedu pracy??
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł z Kraka Re: Co ma zrobić absolwent? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:46
      Jeśli skończyłaś państwową uczelnię to problemu nie powinnaś mieć :-)
    • Gość: Franek Re: Co ma zrobić absolwent? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:09
      Moja rada taka. Po obronie od razu do urzędu pracy-kwestia ubezpieczenia
      zdrowotnego. Oczekiwane zarobki podaj dosyć wysokie bo będa ci przysyłać prace
      nieadekwatne do twojego wykształcenia-no chyba że chcesz sprzątać ulice. Czy
      znajdziesz przez niego pracę wątpie ale mogą cię wysłac na różne kursy w
      zależności od zainteresowań - a to już jest coś warte. Nie przejmuj sie że nie
      masz doświadczenia i startuj. Ja ze studiów mialem doświadczenie w normalnej
      pracy ale jak to pare razy usłyszałem praca podczas studiów to nie praca:)))
      Zabawne prawda. Ciekawy jestem jaka jest różnica pracować 5 dni w tyg po 8
      godzin ze statusem studenta a jaka bez naszywki "student". Ale tak wogóle to
      uważam że w Polsce przedsiębiorcom poprzewracało się w główkach więc życze
      szczęścia bo będzie ci potrzebne.
    • Gość: gosia Re: Co ma zrobić absolwent? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:17
      Szczerze mowiac, uwazam, ze nie masz sie czym przejmowac. A scislej - jestes w
      bardzo dobrej sytuacji. No, teraz jestes w lepszej-jeszcze jestes studentka. A
      takich najczesciej sie poszukuje. No chyba, ze masz orzeczenie o
      niepelnosprawnosci.... Taka jest prawda. Wiec niestety nie jest to taki
      calkowity zart.
      Natomiast powazniej- teraz, jak zauwazam, jest bardzo duzo ofert typu staz. I
      mysle, ze powinnas sie na cos takiego zdecydowac. Oczywiscie - malo placa. Albo
      wcale. To moze zniechecac. Ale sa osoby, ktore zaluja (juz za pozno dla nich na
      staz), iz nie skorzystaly (myslac wlasnie- nie bede pracowac za grosze, za
      darmo, bo za co bede zyc.Tj. pytanie nadal jest dla mnie frapujace.....Ale,
      niektorzy potrafia to rozwiazac (patrz:mamusia, tatus, babcia.....)Zenujace,
      ale coz...)
      A takich ofert jest naprawde duzo. Za moich czasow bylo mniej.)
      A jesli chodzi o Urzedy Pracy - ciekawe w jakim miescie przesylaja stmtad
      oferty pracy.../ ja mieszkalam w pewnym duzym miescie, gdzie kontakt z UP
      polegal na wizycie dwu minutowej raz na jakies poltoramiesiaca u Pani
      urzedniczki, ktorej skladalo sie podpis, odpowiadalko na rutynowe pytanie- byly
      jakies dochody...I koniec.
      • dcio Re: Co ma zrobić absolwent? 28.02.05, 19:21
        Powaznie radze rozwazyc emigracje
    • Gość: Ralph Re: Co ma zrobić absolwent? IP: *.access.telenet.be 28.02.05, 22:45
      Jak najszybciej zacznij szukać pracy póki jesteś studentką. Moja znajoma też
      skończyła ochronę środowiska i nie będę pisać ile lat szukała pracy, bo to aż
      wstyd. Nie chcieli jej do żadnej, bo nie miała żadnego doświadczenia. A gdzie
      je miała zdobyć jeżeli studiowała???
      Żeby nie iść w jej ślady staraj się TERAZ o jakiekolwiek doświadczenie, bo za
      kilka miesięcy może już być za późno.
      Porąbany ten kraj, może rzeczywiście rozważ emigrację. Ja już wyjechałem i ręce
      mi opadają jak słyszę wieści z Polski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka