Dodaj do ulubionych

powrot z Londynu do Polski.

IP: *.range86-142.btcentralplus.com 09.05.06, 11:34
Wlasnie dostalam propozycje pracy w Polsce w zagranicznej firmie.W Londynie
takze pracuje w banku.Caly czas zastanawiam sie co wybrac.Moze to troche
dziwne poniewaz wszyscy wyjezdzaja do Londynu z mozliwoscia wiekszych
perspektyw na zycie a ja nadal mam dylemat bo wiekszosc osob mowi ze powrot
do Polski bedzie dla mnie wielkim bledem.Moja miesieczna pensja po
odliczeniach wyniesie 5.000 netto wiec mysle ze da sie za nia prrzezyc w
Warszawie.Uwazam ze warunki zycia w Polsce sa lepsze pod kazdym wzgledem,kto
byl w Londynie wie co mam na mysli.Londyn jest piekny gdy ktos tu jest jako
turysta ale zwykle codzienne zycie nie jest takie latwe.Sama jestem tutaj
cztery lata i o wszystko musze walczyc sama.Bardzo tesknie za rodzina,wiele
rzeczy przemawia za tym abym tu zostala,ale wiele rzeczy mowi mi ze jednak
ze powrot jest najlepszym wyjsciem.W Londynie tez musze walczyc by utrzymac
sie w pracy,bariera jezykowa,nawiazywanie kontaktow z ludzmi przewaznie z
anglikami trudno sie zaprzyjaznic,oni maja swoja kulture i nie pozwalaja
wwjsc szybko do ich srodowiska.My polacy jestesmy bardziej otwarci dla
innych.Postanowilam napisac na to forum z nadzieja ze pomozecie mi w jakims
stopniu podjac wlasciwa decyzje.Dziekuje za odpowiedzi ktore nadejda na ten
post.pozdrawiam wszystkich.Maja.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomasz Re: powrot z Londynu do Polski. IP: 83.238.10.* 09.05.06, 14:13
      Skoro masz watpliwosc co do swojej obecnej pracy, to na pewno warto ja zmienic.
      Ale czy od razu do Warszawy? Trudno mi cos doradzic, ale moze sprobuj tez
      rozejrzec sie za innymi opcjami w Londynie. Pensja w Warszawie o ktorej mowisz
      moze byc uznana za duza lub mala, zaleznie od stanowiska i umiejetnosci.
      • Gość: rw Re: powrot z Londynu do Polski. IP: *.e-wro.net.pl 09.05.06, 14:57
        nie chodzi tylko o pensję.
        Jeżeli pracujesz w obcym środowisku i chociaż znasz język i masz kwalifikację ,
        ale czujesz, że wszyscy patrzą się na ciebie jako na "ciekawostkę przyrodniczą"
        to podświadomie odczuwasz stres.
        Dla jednych stres w Polsce jest znany i swojski , a stres życia emigranta to
        zupełnie co innego.
    • Gość: Alex Re: powrot z Londynu do Polski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 16:05
      Witaj nie ma na co czekać. wracaj pod każdym wzgledem masz rację Polska to kraj
      perspektyw nie dla wszystkich, ale ty już na nią zapracowałaś. Byłam w
      Londynie 3 lata dobrze się bawiłam a teraz bawię dwuletnia córeczkę w polskich
      piaskownicach i cieszę się że właśnie tu. Tu ludzie sa bardziej otwarci i choć
      na początku bedzie Ci nudnawo to jednak dobrze smakuje bycie u siebie
      szczególnie gdy sie ma dziecko. Całe życie się nie można włóczyć i bawic, bo i
      to się znudzi. W Polsce ludzie sa skromniejsi ale bogatsi wewnętrznie tam
      wszyscy modlą się do pieniądza. Czasem brak mi kolorowego Londynu i długo
      przyzwyczajałam się na nowo się że piątek to bardziej postny dzień ;) niż czas
      na balangę po całym tygodniu pracy ale nie wyjechałabym już tam. serdecznie
      pozdrawiam .
      • buildingservices Re: powrot z Londynu do Polski. 14.05.06, 09:36
        "Nikt nie jest tak ślepy by pewnego dnia nie przejrzeć na oczy"
    • Gość: Mycha Re: powrot z Londynu do Polski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 16:22
      Jasne, że wróciłabym do Polski. Przecież zawsze możesz tam wrócić jakby coś się
      nie powiodło. Poza tym dobrze zdyskontować to czego się człowiek tam nauczył.
      Pozdrawiam i powodzenia
      PS co do p3nsji - to na pewno da się przeżyć :)
      • axx61 Re: powrot z Londynu do Polski. 10.05.06, 03:49
        Postaraj sie podbic stawke ale w UK. Moze cos uzupelniajacego. 5 to chyba
        jednak za malo. Z wieksza stawka w UK bedziesz mogla miec wybor na jeszcze
        lepsze pozycje.I nie przesadzaj z ta tesknota. Szybciej przylecisz z Londynu do
        Polski niz w Polsce z jednego do drugiego miasta. To jest naprawde blisko.
        Obok.Zalozmy ze bezrobocie bedzie malalo. Zatem Twoje szanse na prace wzrosna
        ale nie za 5 a powiedzmy 10 na poczatek.Za 10 mozna juz sie przeniesc do
        Polski.
    • radek_pln Re: powrot z Londynu do Polski. 10.05.06, 21:01
      "the grass is always greener on the other side"

Pozdr,
      Radek
      • Gość: and Re: powrot z Londynu do Polski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:17
        the neighbour's got a new car that you wanna drive;)
    • qvintesencja Re: powrot z Londynu do Polski. 11.05.06, 08:59
      Gość portalu: maja105 napisał(a):

> Wlasnie dostalam propozycje pracy w Polsce w zagranicznej firmie.W Londynie
      > takze pracuje w banku.Caly czas zastanawiam sie co wybrac.Moze to troche
      > dziwne poniewaz wszyscy wyjezdzaja do Londynu z mozliwoscia wiekszych
      > perspektyw na zycie a ja nadal mam dylemat bo wiekszosc osob mowi ze powrot
      > do Polski bedzie dla mnie wielkim bledem.Moja miesieczna pensja po
      > odliczeniach wyniesie 5.000 netto wiec mysle ze da sie za nia prrzezyc w
      > Warszawie.Uwazam ze warunki zycia w Polsce sa lepsze pod kazdym wzgledem,kto
      > byl w Londynie wie co mam na mysli.

Widac tutaj ze wszystko przemawia za tym zebys podjela wyzwanie w Warszawie.
      Po pierwsze podejmiesz prace w firmie zagranicznej czyli bedziesz zawsze miala
      dodatkowy atut na swoim miedzynarodowym CV. A w Polsce w tej firmie mozesz miec
      lepsze mozliwosci awansu. Po drugie warunki placowe sa niezle. Po trzecie wiesz
      juz ze Londyn to nie jest raj czyli zdobylas odpowiednie doswiadczenie zyciowe
      by patrzec na sprawy z perspektywy.

Ryzyko jakie ponosisz przenoszac sie do Warszawy jest niewielkie: firma moze
      zmienic plany i stracisz prace lub atmosfera w pracy bedzie zla.
      • Gość: a Do Maji pytanie IP: *.azylnet.com 17.05.06, 16:54
        Bedzie OT :)

Piszesz,ze pracujesz obecnie w banku w Londynie,stad moje pytanie:
        Konczylas studia w UK czy wystarczyly polskie studia-mgr lub podyplomowe- i jak
        wyglada sprawa doswiadczenia?Jak mozna dostac prace w banku w UK?Nie pytam o
        City,ale na poczatek o prace w oddziale banku i stanowisko typu "doradca
        klienta" etc.
    • lillek Re: powrot z Londynu do Polski. 17.05.06, 19:32
      Mam podobny dylemat, pracuje w Londynie w banku, ale chcialabym wrocic do
      Warszawy. I mysle, ze zrobie to w tym roku. Powodzenia w podejmowaniu
      decyzji! :)
    • Gość: bassPL Re: powrot z Londynu do Polski. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.06, 20:48
      Czym więcej normalnych ludzi wróci tym lepiej. Spadnie w narodzie stężenie
      motłochu. Standardy pracy i kultury w naszych firmach trzeba pilnie wprowadzać.
      Żeby nie było wątpliwości- w tych zagranicznych też. Może ci co pracowali
      w "normalnych" warunkach będą w stanie to wprowadzić, management krajowego
      chowu dostaje zajoba przy pierwszej wyższej pensji i wdeptuje w błoto otoczenie.
      Nie wszyscy, nie chce nikogo krzywdzić, ale to dość powszechne zjawisko.
      E nie będę się rozpisywał bo mnie zaraz jak frustrata potraktujecie ...
      • paul47 Re: powrot z Londynu do Polski. 21.05.06, 12:58
        Mam ten sam dylemat wracac czy jeszcze tu zostac pare lat. Wszyscy ktorzy sa w
        Londynie wiedza ze tu sa najlepsze warunki na ustawienie sie po powrocie do
        Polski.
        Uwazam ze trzeba wybrac dobra opcje i dobrze sie zastanowic,jezeli ma sie swoje
        mieszkanie i troche odlozonych pieniedzy to smialo mozna wracac majac dodatkowy
        atut to zdobyte doswiadczenie za granica w dobrych firmach.

Pozdrawiam wszystkich w Londynie i w Warszawie.
        Paul

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka