Dodaj do ulubionych

!!! LISTA USTAWIONYCH OGŁOSZEŃ O PRACĘ !!!

18.07.03, 07:42
Proponuje utworzyć CZARNĄ LISTĘ USTAWIONYCH OGŁOSZEŃ O PRACĘ. Znalazłyby się
na niej ogłoszenia bez względu na formę ich zamieszczania i podmiot je
zamieszczający (firma rekrutacyjna/pracodawca). Kryterium uznania ogłoszenia
za ustawione byłby fakt niezaproszenia do udziału nawet w pierwszym etapie
rekrutacji osoby, która spełnia WSZYSTKIE wskazane w ogłoszeniu wymagania.
Informacje o ustawionym ogłoszeniu należy wpisywać wg poniższego schematu
(ułatwi to orientację czytającym):
1) miejsce i data publikacji,
2) zamieszczający ogłoszenie-pracodawca/firma rekrutacyjna,
3) oferowane w ogłoszeniu stanowisko.
Lista powinna dać chociaż wycinkowy obraz fikcyjnego rynku pracy w Polsce,
który karmi się ogłoszeniami o pracę, stanowiącymi tylko zasłonę dymną dla
nepotyzmu i kolesiostwa.
A może pracodawca/firma rekrutacyjna pojawiwszy się na czarnej liście,
zweryfikuje swój sposób rekrutacji ?

Obserwuj wątek
    • kat-on ACCOR POLSKA 18.07.03, 11:09
      1)dodatek "Praca" "Gazety Wyborczej" z dnia 9 czerwca 2003 r.
      2)Accor Polska
      3)prawnik w Departamencie Prawnym
      • Gość: Rybinka Re: ACCOR POLSKA IP: *.dialup.medianet.pl 27.07.03, 01:21
        kat-on napisał:

> 1)dodatek "Praca" "Gazety Wyborczej" z dnia 9 czerwca 2003 r.
        > 2)Accor Polska
        > 3)prawnik w Departamencie Prawnym

W ustawiony sposób rekrutuje m.in. Microsoft, AMS, Alcatel, Siemens, Toyota,
        wszystkie banki itp. Ale sądzę, że nikt ci się tu nie wpisze, bo żadnej firmie
        nie będzie się chciało przejmować jakąś listą :-)
        So is brótal lajf...
        • ann.k Re: ACCOR POLSKA 16.01.04, 21:26
          Oj chyba przesadasz z tymi wszystkimi bankami. Do mnie raz zadzwonili. Co
          prawda powiedzieli, że mają moje namiary od jakiejś tam firmy konsultingowej,
          ale ta nazwa niewiele mi powiedziała (kiedy dzwonili od wysłania ostatniego CV
          minął ponad miesiąc). Bank to był jeden z największych w Polsce. Nie poszłam na
          rozmowę, bo akurat znalazłam cos innego. Aha. A stanowisko z tych
          nienajniższych.
    • pan_bezrobotny Re: !!! LISTA USTAWIONYCH OGŁOSZEŃ O PRACĘ !!! 28.07.03, 18:06
      Podaję kilka informacji w zaproponowanym układzie:

1. 2 grudnia 2002, Gazeta Wyborcza
      2. Andersen Business Consulting
      3. Specjalista w grupie bankowości i ubezpieczeń

1. 13 stycznia 2003, Gazeta Wyborcza
      2. Citiinsurance
      3. Direct Marketing Manager

1. 13 stycznia, Gazeta Wyborcza
      2. Towarzystwo ubezpieczeń na życie / PEOPLE Sp. z o.o.
      3. Dyrektor Sprzedaży

1. 20 stycznia 2003, Gazeta Wyborcza
      2. SAS Institute Polska
      3. Konsultant ds. Sektora Ubezpieczeniowego

1. 3 lutego 2003, Gazeta Wyborcza
      2. Zachodnia instytucja finansowa / Hill International
      3. Dyrektor Zarządzający

1. 24 marca 2003, Gazeta Wyborcza
      2. Towarzystwo Ubezpieczeniowe Allianz
      3. Trener

1. Początek kwietnia 2003, Gazeta Wyborcza
      2. Krajowy Instytut Ubezpieczeń
      3. Kierownik Projektu

1. 14 kwietnia 2003, Gazeta Wyborcza
      2. Zachodnia instytucja finansowa
      3. Dyrektor Projektu

1. Koniec kwietnia 2003, strona www
      2. Firma z kapitałem amerykańskim / Grafton Recruitment
      3. Dyrektor Personalny

Spełniałem wszystkie - czasem bardzo wygórowane - wymogi, ale po złożeniu
      aplikacji nie doczekałem się jakiejkolwiek reakcji. Moim zdaniem niekoniecznie
      świadczy to o kolesiostwie czy nepotyzmie, ale na pewno - o nieujawnianiu w
      ogłoszeniach wszystkich kryteriów selekcji. Podejrzewam, że w moim przypadku
      kryterium dyskwalifikującym był wiek (mam 51 lat).

Pozdrawiam szukających i życzę spełnienia nadziei!
      • Gość: Do Bezrobotnego Re: !!! LISTA USTAWIONYCH OGŁOSZEŃ O PRACĘ !!! IP: *.vc.shawcable.net 30.07.03, 19:47
        Wiesz nie Chcialbym byc nie grzeczny wobec Ciebie(jest poza Polska i sie
        tu "Madrzy")chcialbym Tobie i Polakom "Pokazac" jak jest w Canadzie tz.Twoj
        wiek jest POWAZANIE-POZYTWNIE brany przy przyjeciu do pracy.To BARDZO
        PROSTE.Raczej w tym wieku sie JEST w miare ustabilizowanym (wieksze dzieci,staz
        pracy itp.)to ODPOWIADA PRACODAWCOM.Nie rozumiem dlaczego w Naszym kraju jest
        ODWROTNIE.Ale pozytywny "OKRUCH" od nastepnego roku od MAJA napewno sie ZACZNIE
        ZMIENIAC na lepsze.Zycze powodzenia-Marek-Vancouver-Can-

• Gość: jacek01g Re: !!! LISTA USTAWIONYCH OGŁOSZEŃ O PRACĘ !!! IP: *.chello.pl 30.07.03, 20:27
          > Nie rozumiem dlaczego w Naszym kraju jest
          > ODWROTNIE.Ale pozytywny "OKRUCH" od nastepnego roku od MAJA napewno sie
          ZACZNIE
          > ZMIENIAC na lepsze.Zycze powodzenia-Marek-Vancouver-Can-

To proste. Nadal pokutuje mit, ze ten kto zaczynal prace przed 1989 rokiem jest
          raczej malo przydatny na rynku pracy. Mit ten podsycany jest przez
          pseudopsychologiczny bełkot roznych pip z firm headhuntingowych, przez co
          ludzie ktorzy to czytaja lykaja bez przezuwania.

No a poza tym - czesc pracodawcow uwaza ze mamy tak duze bezrobocie i tyle
          mlodziezy gotowych do pracy za cukierka czy lizaka ze nie ma sensy wysilac sie
          z jakims dziadkiem. Powod jest tez drugi - pipy w dzialach hedhuntingowych nie
          maja na ogol wiecej jak 30-32 lata [kariera rozpoczeta po 1990 roku] wiec
          niestety wola mlodszych albo rowiesnikow. ktos kto ma 40 lat i wiecej jest dla
          nich ciezki do strawienia no a poza tym - trzeba nadal szukac meza/faceta wiec
          rozpatruja cv wylacznie od mlodych przystojnych facetow. I nie starszych niz
          one.

proste, ale niestety prawdziwe
        • Gość: ja Re: !!! LISTA USTAWIONYCH OGŁOSZEŃ O PRACĘ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 11:25
          50-latek tez potrzebuje z czegos zyc. Hallllllllo! Obudz sie!!! To jest
          Polska a nie Canada - nie porownuj obu tych krajow!. W PL nie tak latwo
          sie "ustabilizowac", a matactwa i oszustwa sa wszedzie, nie warto byc
          szczerym, bo to sie obraca przeciwko nam. Aby dostac normalna prace, to trzeba
          miec znajomosci, albo bogatych rodzicow, ktorzy inwestowali w nauke dzieci.
          A GW powinna sprawdzac firmy, ktore daja ogloszenia- ja bardzo czesto spotykam
          sie z tym, ze dzwoniac na konkretna oferte co do stanowiska odzywa sie pwewna
          agencja, ktora za znalezienie mi pracy chce ode mnie kasy. To jest nie uczciwe
          i karalne... Czy nie moze nikt sie wziasc im za d...py???
          • Gość: rock Go on! Złóż doniesienie na taką agencję. IP: *.starnettelecom.pl 02.03.04, 09:17
            Będziesz ciągany po komisariatach, być może potem po sądach. A spróbuj nie
            stawić się. Od razu dostaniesz karę. A myślisz, że ktoś Ci podziękuje ? A może
            myślisz, że kogoś to jeszcze obchodzi ?
      • Gość: A.S. Re: !!! LISTA USTAWIONYCH OGŁOSZEŃ O PRACĘ !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.01.04, 23:57
        Tu jest ten pies pogrzebany. Wiek. Ja też przerabiałem ten problem.
        Przeglądałem oferty i wybierałem te, które mnie interesowały. Ponieważ w tym
        okresie miałem bardzo wysokie kwalifikacje poszukiwane na rynku więc dzwoniłem
        i proponowałem swoją osobę. Często proszono mnie o złożenie CV a często
        wypytywano o szczegóły lub proszono na rozmowy. Wszystko było idealne i
        niemalże miałem natychmiastowy angaż do momentu w którym nie został ujawniony
        mój wiek. (Byłem wówczas o 1 rok młodszy niż Ty teraz). Po tej informacji
        rozmowa przybierała inną formę i po prostu mnie zbywano. Ja byłem o tyle w
        lepszej sytuacji, że miałem pracę i to całkiem niezłą ale trochę z przekory lub
        chęci zmiany poszukiwałem czegoś innego. Nawet w tej chwili nie potrafię
        odpowiedzieć, czy wówczas pojdjął bym nową pracę gdyby mnie zaangażowali. W
        jednym miejscu gdzie byłem na rozmowach napewno tak(duży bank a pobory, które
        mogłem tam uzyskać były 2x większe od wówczas uzyskiwanych - oraz szedłem na
        rozmowę wiedząc, że oni naprawdę potrzebują człowieka o moich kwalifikacjach bo
        dotychczasowy pracownik odchodził).
        Jedyną twoją szansą są tylko układy znajomościowe. Inaczej będziesz jeszcze
        długo bezrobotny.
        Pozdr.
      • Gość: agatka_s Re: !!! LISTA USTAWIONYCH OGŁOSZEŃ O PRACĘ !!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.03.04, 08:17
        Przepraszam ale jeżeli Pan składał na te wszystkie ogłoszenia aplikacje to nie
        mógł Pan spełniać kryteriów każdego z tych stanowisk, nie moze byc Pan i HR
        Dyrektorem, salesmanem i specem od ubezpieczeń, bankowości, trenerem od szkoleń
        no i jeszcze od fachowcem od marketingu, nawet mając 50 lat. Polecam jednak
        odpowiadać tylko na oferty zgodne z kwalifikacjami (na te na które Pan jest
        overqualified też radzę nie odpowiadać, bo nic z tego nie będzie),

• pan_bezrobotny Do Marka i Jacka 30.07.03, 22:34
      Dziękuję Ci Marku z Vancouver - za odrobinę otuchy. Oby stało się tak, jak
      napisałeś!

Natomiast Ty, Jacku, masz pewnie rację. Sam podejrzewam coś podobnego,
      rozmawiając z panienkami z firm head hunterskich... One najczęściej ani nie
      wiedzą o czym mówią, ani nie są w stanie zrozumieć tego, co mówię ja... Ale
      akurat ten problem może być łatwo rozwiązany przez wprowadzenie prostych
      rozwiązań legislacyjnych. Wystarczy wprowadzić ustawową listę kryteriów
      selekcji kandydatów, które muszą być określone podczas każdej rekrutacji. A po
      drugie - określić wymóg wytłumaczenia wszystkim osobom spełniającym stawiane
      wymogi powodów nieskorzystania z ich oferty. Mam jeszcze parę pomysłów
      dotyczących organizacji działania urzędów pracy w tym zakresie... Wszystko to
      jednak będzie mrzonką, dopóki władzy w państwie nie przejmie siła polityczna
      zorganizowana przez bezrobotnych i realizująca program wzrostu gospodarczego.

To jednak inny temat - odsyłąm do wątku "Chyba strzelę sobie w łeb"
      • Gość: Pio M. Re: Do Marka i Jacka IP: *.proxy.aol.com 31.07.03, 02:31
        Chcialem przypomniec panu, Panie Bezrobotny i wszystkim innym, ze mode na
        dyskryminacje wiekowa (do 35 lat) wprowadzilo wlasnie srodowisko Gazety
        Wyborczej, wczesniej (za komuny) nikomu by to nie przyszlo nawet do glowy.

I wiec ta sama gazeta, ktora kreujac sie na "autorytet moralny", i ktora z taka
        zacietoscia i napastliwoscia tepi wszelkie objawy jakiejkolwiek dyskryminacji i
        ksenofobii, zabrala sie zupelnie otwarcie za propagowanie niczego innego jak
        odmiany zwyczajnego rasizmu. Za to zostala by zamnknieta (jak nie nakazem sadu,
        to faktycznie przez grzywny i odszkodowania jakie by przyszlo jej placic)w
        KAZDYM cywilizowanym kraju, a jej redaktor naczelny ustawiony w jednym szeregu
        z Ku-Klux-Klanem, Goebelsem i temu podobnymi.
        • pan_bezrobotny Do Pio M. 31.07.03, 10:22
          Gość portalu: Pio M. napisał(a):

> Chcialem przypomniec panu, Panie Bezrobotny

Czyżbym już zdradzał objawy sklerozy? ;)

A poważnie to zgadzam się, że gazeta propagująca dyskryminację wiekową powinna
          ponieść konsekwencje, o jakich Pan pisał. Nie wiem tylko, czy rzeczywiście
          Gazeta Wyborcza to propaguje. Nie czytam jej wersji papierowej. Natomiast
          korzystanie z elektronicznej powoduje to, że podczas wybierania artykułów do
          przeczytania nie rzuca się mimowolnie okiem na rzeczy pomijane.
          • Gość: agan Re: Do Pio M. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.04, 10:52
            prawda, pracowalam w duzej firmie, gdzie na rozmowei kwalifikacyjnej,
            powiedzieli,ze ty jest fajnie bo sam mlody zespól, ok jak chca pomyslalam,
            fajni, ale czy to wazne,
            mojakolezanka z pracy jak jej to powiedzieli, to odpowiedziala, fajnei a co
            robicie ze starymi, wyrzucaci, facet sie zgasił, ale i tak dostała prace
            (maloplatna, przyjmowali sporo ludzi, wiec nabor bylraczej pro foma) duzy
            bank, iniech wszyscy zapamietaja, w banku plac anjmniej, a gdziekolwiek indzej
            szukałam pracy, dziwili sie, dlaczego pani nie chce pracowac w tym banku???
            tak to bywa,

pozdrawiam
            • Gość: www Re: Do Pio M. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 19:08
              ????
    • Gość: Andrzej Re: Trochę refleksji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.02.04, 11:56
      Nie wiem co autor wątku miał tutaj na mysli, ale obraz miejsc pracy w W-wie nie
      wygląda wesoło. Mam tylko wyrywkowe dane z niektórych firm. Na ogłoszenia
      prasowe o poszukiwaniu pracownika potrafi wpłynąć nawet 1,5 tys. podań od osób
      chętnych do pracy. W takich warunkach nikt nie będzie analizował szczegółowo
      wszystkich odpowiedzi na ofertę. Często jest to przypadkowy wybór poprzez
      wyciąganie ze stosu jakiejś odpowiedzi i sprawdzanie, czy kandydat do pracy
      spełnia warunki.
      Olbrzymia większość nie przeczytana idzie po pewnym czasie do kosza.
      Ustawianie może odbywać się wyłącznie tam, gdzie taki warunek konkursu ofert
      istnieje - a więc w instytucjach i urzędach państwowych - przyjęcie zależy
      wówczas od odpowiedniej opcji politycznej.
      • Gość: pogromca oszustow Trochę odpowiedzi IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.03.04, 14:44
        Jak rozumiem te firmy zatruniaja polskich profesjonalistow,ktorzy sa zachwyceni
        poniewaz z grupy 1,5 tysiaca ofert 1 499 osob wiecej nie kupi towarow i
        produktow tej firmy. Oczywiscie, ze nie kupia bo przeciez ci polscy
        profesjonalisci maja swiadomosc i sa przytomni co do faktu, ze w taki prosty
        sposob buduja wizerunek firmy. A pozniej polaczki dziwia sie, ze nie sa
        szanowani. Jezeli kogos nie szanujesz ( a tego wymaga udzielenie odpowiedzi
        nawet na najbardziej niedorzeczny list) to nie badz zdziwiony,ze nie bedziesz
        szanowany. Chcesz podyskutowac???? Nie widze sensu tracenia czasu na zajmowanie
        sie idiotami,ktorzy tak postepuja jak to opisales. Podam prosty przyklad. Firma
        z innego kontynentu ze rocznymi przychodami ze sprzedazy w wysokosci 2,5 mld
        usd potrafi udzielic odpowiedzic profesjonalnej i gruntownej odpwoiedzi. Polkie
        profesjonalne firmy zatrudniaja analfabetow,ktorzy potrafia jedynie placic
        lapowki i wyrzucac zapytania ofertowe do kosza.
        Pomimo wszystko pozdrawiam
        • Gość: Pogromca porgomcow Re: Trochę odpowiedzi IP: 217.8.161.* 17.03.04, 17:51
          Gość portalu: pogromca oszustow napisał(a):

> Jak rozumiem te firmy zatruniaja polskich profesjonalistow,ktorzy sa
          zachwyceni poniewaz z grupy 1,5 tysiaca ofert 1 499 osob wiecej nie kupi
          towarow i produktow tej firmy. Oczywiscie, ze nie kupia bo przeciez ci polscy
          > profesjonalisci maja swiadomosc i sa przytomni co do faktu, ze w taki prosty
          > sposob buduja wizerunek firmy. A pozniej polaczki dziwia sie, ze nie sa
          > szanowani. Jezeli kogos nie szanujesz ( a tego wymaga udzielenie odpowiedzi
          > nawet na najbardziej niedorzeczny list) to nie badz zdziwiony,ze nie bedziesz
          > szanowany. Chcesz podyskutowac???? Nie widze sensu tracenia czasu na
          zajmowanie sie idiotami,ktorzy tak postepuja jak to opisales. Podam prosty
          przyklad. Firma z innego kontynentu ze rocznymi przychodami ze sprzedazy w
          wysokosci 2,5 mld usd potrafi udzielic odpowiedzic profesjonalnej i gruntownej
          odpwoiedzi. Polkie profesjonalne firmy zatrudniaja analfabetow,ktorzy potrafia
          jedynie placic lapowki i wyrzucac zapytania ofertowe do kosza.

same bzdury
          az szkoda czasu na czytanie takiego belkotu.
          powyzsze wypociny to kolejny przyklad radosnej tworczosci buraka, ktory swoj
          swiatopoglad ktoremu wydaje sie, ze w Polsce to wszystko jest "be" ale na
          Zachodzie to pelna kultura i kazdy kazdego szanuje.
          Bzdura.
          Zadna firma na swiecie nie bedzie odpowiadala odmownie 1499 kandydatom. Zadnej
          na to nie stac (nie tylko o pieniadze, ale i o czas chodzi).
      • Gość: xx Re: Trochę refleksji IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.03.04, 19:38
        to jest chore - w urzedach i ministerstwach wymaga sie neutralnosci politycznej
        od urzednikow a dostac tam robote mozna wylacznie bedac w jakiejs partii!
        Jesli nie sympatyzuje z jakakolwiek partia to w czym jestem gorszy mimo ze
        spelniam wszystkie wymagania? Rzygac sie chce tylko na to wszystko.....
    • commentator Wszystkie etatowe w Raiffeisen 01.03.04, 22:50
      Pracownicy sami o tym mówią:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=10427761
      • Gość: amber BIULETYN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.04, 13:52
        wszystkie ogłoszenia z Biuletynu Służby Cywilnej.

Ale to chyba nic nowego.
    • Gość: Fuzzy Re: !!! LISTA USTAWIONYCH OGŁOSZEŃ O PRACĘ !!! IP: *.chello.pl 17.03.04, 23:37
      To trzeba bybyło wprowadzić do tej listy wszystkie firmy i instytucje
      działające w POLSCE!!!!!
    • Gość: ak Re: !!! LISTA USTAWIONYCH OGŁOSZEŃ O PRACĘ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 12:00
      Kochani, jak wiecie są różne kryteria decydujące o przyjęciu do pracy. Jeśli do
      jakiejś firmy wpływa kilkaset aplikacji, to myślę, że osoba zajmująca się tym,
      w imię słusznie pojmowanego własnego interesu, połowę ofert wrzuca do kosza -
      zgodnie z kryterium - pechowców nie przyjmujemy. Ot i taki los.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka