ollala62 27.05.07, 20:13 Kochani! Mam pytanie: czy istnieje możliwość usługowego tłoczenia oleju napędowego z rzepaku? Bardzo proszę o jakieś info! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: autor Re: ((((((( biodisel )))))))))? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 21:47 nie ma takiej opcji z rzepaku mozna tłoczyć tylko olej rzepakowy ani słonecznikowy ,ani napędowy ani sojowy tylko rzepakowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ollala62 Re: ((((((( biodisel )))))))))? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 09:12 Bzdura , no to co to jest biodisel? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: ((((((( biodisel )))))))))? 28.05.07, 10:41 Jeżdżą na oleju,nie trzeba na estrach - to po prostu dwie technologie.Ale po wytłoczeniu trzeba chyba trochę osuszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: ((((((( biodisel )))))))))? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 11:48 bzura ,olu to ty jesteś pytasz czy z z rzepaku mozna zrobic nie biodisel a olej napedowy wieć nie mozna tak jak ze słonecznika nie mozna wytłoczyc oleju sojowego czy rzepakowego dotarło ? wątpie to tak jakbyś sie pytała czy denaturatu mozna zrobic wódkę mozna sie upić tylko czy to bedzie wódka? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: ((((((( biodisel )))))))))? 03.06.07, 20:37 Weż książkę lub dwie i naucz się dziecko i przestań bzdury pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: ((((((( biodisel )))))))))? 03.06.07, 20:25 przepisy są bardzo skomplikowane w tej kwestii, nawet jak chcesz to robic dla siebie, to teoretycznie musisz doplacac akcyze w wysokosci akcyzy na paliwo lotnicze dosyc dobra wiedze na ten temat ma wlasciciel ont biopaliwa czy jakos tak, poszukaj w sieci. Gosc ma dobra strone, a do tego duza wiedze i jest komuniktawny. Z tego co wiem siedzi w temacie pare lat juz, wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: ((((((( biodisel )))))))))? 03.06.07, 20:39 Tłoczy się olej i tu nie ma chyba problemów z przepisami.Jest problem przetwarzania na produkt,który może być paliwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ((((((( biodisel )))))))))? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 08:03 Możesz usługowo wytłoczyć z rzepaku olej , ale żeby można było nazwać go " napędowym " to należy przeprowadzić jego estryfikację w specjalnych urządzeniach. Ale na dzień dzisiejszy nie jest to w Polsce opłacalne. Należy zapłacić potężną akcyzę. Przy estryfikacji oleju rzepakowego , powstaje produkt uboczny -gliceryna- Ale kontrolerom zawsze możesz powiedzieć , że produkujesz glicerynę a estry rzepakowe są produktem ubocznym. Ja tak robię i mam się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś