Dodaj do ulubionych

Praca dla Hiszpana w Warszawie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 12:19
Pewien Hiszpan (programista) chciałby pracować w Warszawie. Oczywiście nie zna
Polskiego, ale za to angielski ma zaawansowany. Moje pytanie brzmi: czy wiecie
coś o firmach, które zatrudniają obcokrajowców (za godziwe pieniądze)? Może
jakieś hiszpańskie koncerny?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marimar Nie ma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:35
      Nikt nic nie wie na powyższy temat?
    • Gość: Lauryn Re: Praca dla Hiszpana w Warszawie? IP: *.jmdi.pl 29.01.08, 16:03
      Hej,
      A on ma staly pobyt??
      Moj narzyczony jest obcokrajowcem i tez przez jakis czas nie mogl znalesc pracy, wiec zaczal uczyc w szkole jezykowej na poczatek (teraz zalapal fajna prace w firmie kosultingowej). Wiem, ze nie jest to szczyt marzen, ale na poczatek nie jest zle, a tak pozatym dobrze placa.
      • Gość: Marimar O, jakiś odzew - dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 23:15
        Jeszcze nie ma żadnego pobytu,bo jest u siebie i planuje przyjechać do Polski,
        by być bliżej mnie, ale ja nie chcę by mu było TUTAJ gorzej niż w Hiszpanii,
        dlatego sceptycznie odnoszę się do jego pomysłu rzucenia pracy tam i przyjazdu w
        nieznane. Nie wiem, czy jest sens go tutaj ściągać, ale z drugiej strony JA mam
        jeszcze półtora roku studiów, więc nie widujemy się często...
        • Gość: Lauryn Re: O, jakiś odzew - dzięki IP: *.jmdi.pl 30.01.08, 08:20
          Jak przyjedzie to napewno nie bedzie mu tutaj latwo. Oprocz tego,ze bedzie sobie musial zalatwic tymczasowy pobyt staly ( jest to generalnie droga przez biurokracje i zero pomocy ze strony urzedow, bo tam nic nikt nie wie), to caly proces trwa ok 7 miesiecy:(. Dla obcokrajowca najlepiej jest zaczac uczyc w szkole jezykowej, bo akuratnie nauczycieli traktuje sie tutaj z wieksza poblazliwoscia ( czyt. na pozwolenia na prace bedzie czekal jakies 2 miesiace i szkola za niego za wszystko zaplaci i zalatwi). Zadzwon sobie jeszcze do Urzedu miejskiego wydzial ds. cudzozeimcow gdziekolwiek i zapytaj jakie dokumenty musi zlozyc, zeby pracowac legalnie, bo jesli jest Hipszanem to moze byc latwiej, bo to jest panstwo czlonkowskie UE. Moj narzczyczony nie jest, wiec walczymy obecnie z ta cholerna biurokracja i niechcecia wszyskich urzedow:O)
          • Gość: Marimar To lepiej poczekać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 00:30
            Podejrzewałam,że ściąganie go TU jest poronionym pomysłem. No cóż, chyba lepiej
            będzie poczekać te półtora roku i śmignąć do niego.
            • Gość: Lauryn Re: To lepiej poczekać IP: *.jmdi.pl 31.01.08, 17:17
              Zalezy od was. Ja ci przedstawilam jak to formalnie wyglada, ale on moze miec latwiej ze wzgledu na UE, wiec musisz sie dowiedziec. Byc moze dostalby szybko jakas prace i bez wiekszego problemu.
              • Gość: Marimar Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 18:59
                Bez względu na to jak rozwiążemy tę sytuację, dzięki za odzew.
                • Gość: eee Re: Dzięki IP: *.chello.pl 02.02.08, 21:09
                  a moze niech poszuka w firmach hiszpanskich w wawie.wbrew pozorom
                  jest ich kilka. poza tym sa firmy miedzynarodowe z dzialami
                  hiszpanskimi. tobie tez nie byloby latwo w hiszpanii,wiec na jedno
                  wychodzi. zycze powodzenia
                  • Gość: Marimar Tak, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 23:24
                    ...przynajmniej cieplej by mi było niż tu. Poza tym on już ma ugruntowaną jakąś
                    pozycję zawodową,więc początek nie byłby dla nas TAM tragiczny, natomiast JA w
                    Polsce jak na razie jestem studenciną imającą się chałtur na zlecenie (etatu na
                    razie nie mogę szukać ze względu na moją ograniczoną dyspozycyjność), więc gdyby
                    do tego jeszcze doszedł ON szukający pracy to chyba czarno to widzę...
                  • Gość: Marimar Poza tym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 00:04
                    ...moje pytanie na początku brzmiało czy ktoś coś wie o firmach zatrudniających
                    obcokrajowców(nieznających polskiego),więc może napiszesz jakie to są firmy (te
                    kilka hiszpańskich lub te międzynarodowe z działami hiszpańskimi? Byłabym wdzięczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka