Dodaj do ulubionych

praca na pol etatu

IP: *.tricomp.net.pl / 192.168.3.* / 195.94.198.* 30.10.03, 09:33
Od listopada rozpoczynam prace na pol etatu (podpisuje umowe) ale jeszcze
caly czas negocjuje warunki tej pracy i w zwiazku z tym mam pytanie:
otoz w mojej firmie wolnym dniem (zamiast 1.XI) jest 10.XI czyli pn i wt sa
wolne.
Ja jeszcze nie mam okreslonego czasu mojej pracy a ja chce sie dogadac, abym
w miesaicu miala np 14 dni do przepracowania bez wskazywania w ktore dni bede
przychodzic.
Jak wlasnie bede miala z tymi swietami, czy jak sie zdeklaruje,ze 14 dni
roboczych w miesiacu przychodze to swieta mi "odpadna" bo mimo tego bede
musiala te 14 dni odpracowac? czy tez moze te wolne dni "dzielic na pol" i w
takim razie w listopadzie mam pracowac 13 dni...
czy ktos wie jak to rozwiazac?
dzieki

Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: tryton Re: praca na pol etatu IP: *.acn.pl 30.10.03, 18:08
      Przez kilka lat tez pracowalem na czesc etatu. Faktycznie - kwestia dni wolnych
      w takich przypadkach jest dosc skomplikowana. Wydaje mi sie, ze umowa o prace
      kategorycznie wymaga okreslenia miejsca (stanowiska) i czasu pracy (czyli w
      jakich dniach i godzinach ma byc swiadczona praca). Wtedy okresla sie tez, w
      jakim okresie bedzie rozliczany czas pracy (czy co tydzien, co miesiac, czy
      rzadziej). W moim przypadku liczono tygodniowy czas pracy - i jezeli w danym
      tygodniu wypadalo swieto lub zwolnienie lekarskie - obliczano wszystko w
      odniesieniu do mojego typowego czasu pracy (pol etatu - np. 20 godzin).
      Powinnas zatem, takze dla swojej wygody okreslic z pracodawca dni , kiedy
      bedziesz przychodzic do pracy - np. pon, wtorki i srody. Jezeli np. we wtorek
      wypadnie jakis dzien wolny od pracy - na calym etacie - biorac tydzien urlopu,
      bierzesz takze wolne za dni, w ktorych nie swiadczysz pracy - np. za czwartek i
      piatek. To sa minusy pracy w niepelnym wymiarze godzin. Powodzenia!
    • Gość: tryton errata IP: *.acn.pl 30.10.03, 18:11
      Jezeli np. we wtorek wypadnie jakis dzien wolny od pracy - zyskujesz. Pamietej
      jednak, ze bedzie Ci przyslugiwal urlop liczony tak, jakbys byla na calym
      etacie. A wiec biorac tydzien urlopu, bierzesz takze wolne za dni, w ktorych
      nie swiadczysz pracy - np. za czwartek i piatek. To sa minusy pracy w niepelnym
      wymiarze godzin. Powodzenia!
    • Gość: edka Re: praca na pol etatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 09:27
      Aniu, na pewno już wszystko ustaliłaś, ja Ci chcę tylko przypomnieć o wysokości
      zarobków związanych z ew. zasiłkiem gdybyś straciła tę pracę. Żeby uzyskać
      zasiłek dla bezrobotnych musisz, w ciągu 18 miesięcy poprzedzających utratę
      pracy, przez 12 miesięcy uzyskiwać zarobki nie mniejsze od minimalnego
      wynagrodzenia (obecnie chyba 860 zł brutto). Muszą to być zarobki co miesiąc, a
      nie liczone z premią wypłacaną co kwartał. Ja miałam taką sytuację, że po
      przejściu na 1/2 etatu dostałam 1/2 pensji, która była niska i brakowało mi do
      minimalnego wynagrodzenia 50 zł brutto. Miałam premię płaconą co kwartał, tak
      że średnia płaca była zdecydowanie wyższa od wymaganej, ale Urząd Pracy nie
      uznał mi tego. Policzył tylko te miesiące, kiedy miałam wypłacaną premię, czyli
      4 na rok i tak zostałam bez zasiłku. Formalnie zakład pracy może Ci płacić 1/2
      minimalnego wynagrodzenia i będzie w porządku, ale później mogą być
      takie "niespodzianki". Mam nadzieję, że to nie dotyczy Ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka