Dodaj do ulubionych

PARP - wynagrodzenia

01.06.09, 11:38
Witam.
Ile zarabia się w PARP na stanowisku specjalisty, starszego i
głównego specjalisty ? Pytam ponieważ pojawia się tam sporo ofert
pracy, a na wiele z nich nie mogą znaleźć kandydatów. Czy zarobki są
tak niskie czy wymagania takie wysokie ?

Proszę o rzetelne informacje, gdyż poważnie rozważam aplikowanie do
tej instytucji.

Obserwuj wątek
    • aparatczyki_precz Re: PARP - wynagrodzenia 09.09.09, 17:03
      W PARP z informacji uzyskanych od pracowników wynika, że świeżo zatrudniony (po naborze/selekcji ma proponowane konkretne stawki, najniższe na danym stanowisku -dla osób z zewnątrz) i tak: na stanowisku specjalisty -4.000 zł brutto, na stanowisku starszego specjalisty 4.900 zł brutto, główny specjalisty 5.800 zł brutto. To ostatnie z wymienionych stanowisk obsadzane bywa najczęściej w drodze awansu lub konkursu wewnętrznego. Brane są pod uwagę głównie osoby, które mają doświadczenie z zakresie programów unijnych 2,3,4,5 letnie (tak mi wytłumaczono).
      Na uwagę zasługuje informacja, że w tej instytucji "o rozmowę kwalifikacyjną jest trudno", ponieważ bywa i tak, że osoby które są wymienione na ich stronie Biuletynu Informacji Publicznej, jako spełniające wymagania formalne i przeszły wstępny etap rekrutacji nie zostają zapraszane na rozmowy kwalifikacyjne, ba w ogóle się ich nie informuje o postępowaniu rekrutacyjnych (robi się jako tło dla innych kandydatów). Przykładem jest postępowanie do Zespołu Instrumentów Inwestycyjnych w PARP nr ref.: S/SS/SK/ZII/07/09, w którym wyłoniono wg. listy 10 kandydatów spełniających wymagania formalne, z czego rozmowy kwalifikacyjne odbyły się jedynie 4 kandydatami, a innych nie powiadomiono o terminie rozmowy. W konsekwencji z 4-rech zaproszonych kandydatów szacowna komisja nie wybrała nikogo i unieważniła nabór-olewając 6-ść kandydatur innych osób spełniających
      wymagania formalne.
      Zatem pytanie, poco ogłaszać listę kandydatów, skoro dokonuje się w PARP żonglerki kandydatami spełniającymi wymagania formalne i chyba stołkami, wg. nieznanych nikomu kryteriów i szastania danymi osobowymi na stronach BIP, osób które robią dla wybranych za tło, bo i tak nie mają możliwości zaprezentowania się na rozmowie kwalifikacyjnej.
      To żenada, która wiele mówi o funkcjonowaniu, jak i polityce kadrowej w PARP.
      Doskonale wiem o wymogu publikacji ogłoszeń o wolnych miejscach pracy oraz o ujawnianiu danych osób/kandydatów spełniających wymagania formalne i osób wyłonionych w konkursach. Dlatego każdorazowo wymagane jest od osób aplikujących oświadczenie o przetwarzaniu danych osobowych w celu rekrutacji.
      Zatem poco robić nabór otwarty, skoro w PARP nie dają możliwości zaprezentowania się wszystkim kandydatom, dopuszczając do rozmowy kwalifikacyjnej tych wybranych (może z legitymacjami odpowiedniej opcji politycznej, znajomków/znajomych z rekomendacją...brak przejrzystych zasad naboru), pomijając innych, których ujęto na liście osób spełniających wymagania formalne.
      Niestety nikt w PARP nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie...panie z KADR oraz z ww. Zespołu Instrumentów Inwestycyjnych nerwowo zbywały rozmówce, spychały na siebie odpowiedzialność za ten stan rzeczy, nie umiejąc go wytłumaczyć, a jedna nawet stwierdziła, że "nie ma w tej chwili osób kompetentnych", co w moim mniemaniu było stwierdzeniem jak najbardziej prawdziwym.
      Zatem reasumując - dostanie się na listę osób spełniających wymagania formalne nie oznacza, że zostanie się zaproszonym na rozmowę kwalifikacyjną, bo postępowanie może zostać zakończone po przesłuchaniu mniej jak 50%kandydatów, kwitując to stwierdzeniem, że żaden z kandydatów nie spełnił oczekiwań komisji, która zapomniała o ok. 60% innych kandydatów.
      Co do rozmów kwalifikacyjnych, mam informację, że są sympatyczne i mało kiedy padają pytania z zakresie tematyki, obszarów, z zakresu aplikowanego stanowiska. W moi przypadku rozmowa była o moim doświadczeniu zawodowym w odniesieniu do profilu stanowiska na jakie aplikowałem.
      W związku z powyższym ciekawi mnie, jak można w taki sposób sprawdzić poziom wiedzy merytorycznej, znajomość wytycznych programowych kandydata omawiając jedynie jego doświadczenie zawodowe. Nie wiem, jakie kryteria będą brane pod uwagę przy podjęciu decyzji ostatecznej: czy kolor włosów kandydata, poczucie humoru, datę urodzenie, czy stan majątkowy kandydata, bo niestety czułem niedosyt odpowiadając na wszystkie pytania komisji, które nie były wiązane ze sprawdzenie wiedzy merytorycznej, nie interesowano się stanem mojej wiedzy w zakresie stanowiska i obszaru na jakie aplikowałem. Hmmm….cóż może mam tak bogate doświadczenie zawodowe;-), że właśnie ono zajęło cały czas, który mi poświęcono lub wyboru osoby dokonano zanim opublikowano ogłoszenie o wolnym miejscu pracy, co również ma miejsce w PARP.
      • Gość: Damian Re: PARP - wynagrodzenia IP: 85.222.87.* 09.09.09, 20:36
        No cóż, temat trzeba potraktować hasłowo - to hasło to "plecy", ewentualnie
        "poparcie", tudzież "rekomendacja". Jednym słowem - szkoda czasu i papieru na
        udział w tych szrankach. Jak mawiał klasyk "rząd sam potrafi się wyżywić i nie
        potrzebuje do tego ludzi z zewnątrz". Takie są fakty i tyle.
      • Gość: Entregian Re: PARP - wynagrodzenia IP: 167.202.221.* 10.09.09, 15:19
        Może warto, żeby Pan zgłosił do nich to zapytnie na piśmie? To jest
        urząd - oni się najbardziej boją pism oficjalnych. Są wtedy
        zobowiązani do udzielenia odpowiedzi, meisza się w to dyrektora i
        zaczyna się dym.

Trzeba to nagłaśniać i walczyć z takim procederem.

pozdrawiam.
        • Gość: Damian Re: PARP - wynagrodzenia IP: 85.222.87.* 10.09.09, 15:36
          Żeby coś nagłaśniać i robić z tego sprawę, to trzeba mieć konkretne i mocne
          dowody. Nie bądźmy naiwni, urzędasy to nie są idioci, wszystko aranżują tak,
          żeby w danym przypadku został wybrany ten, który ma być wybrany, czyli zawsze
          stwierdzą, że wyłoniono najlepszego :)
          • Gość: emilla112 Re: PARP - wynagrodzenia IP: *.111.238.66.static.crowley.pl 10.09.09, 15:39
            Dokładnie!
            Zgadzam się z przedmówcą.
            Porządek musi być w papierach, bo jak wiadomo papier zniesie wszystko
      • Gość: paskudy urzędas Re: PARP - wynagrodzenia IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.06.11, 21:05
        Dziwne to Twoje spostrzeżenie - to, że się spełnia wymagania formalne - tzn. ma odpowiednio długi staż pracy, znajomość angielskiego na odpowiednim poziomie i studia podyplomowe z zarządzania projektami UE to nie oznacza, że ktokolwiek musi Cie zatrudnić, przecież z CV już można wywnioskować czy się ktoś nadaje czy nie, nie jest do tego potrzebna żadna rozmowa, to oni wiedzą kogo szukają i kogo chcieliby zatrudnić. Spełnienie wymagań formalnych to trochę za mało, czasem spełniają je wszyscy. Startowałam kiedyś do PARP (2009), na młodszego specjalistę, zostałam zaproszona na rozmowę jeszcze przed upływem terminu składania ofert i dostałam po ok. 2 tyg. propozycję pracy. Zaproponowane zarobki - 3.300 brutto. Nie skorzystałam, bo w instytucji, w której pracowałam przy wdrażaniu (2 lata) miałam tyle samo ale netto. Później jeszcze 2 razy dzwonili z pytaniem, czy się nie namyśliłam i że mogą negocjować stawkę, ale ja już miałam inne plany. Później się dowiedziałam, że mało płacą na początek ale po okresie próbnym podobno są podwyżki.
    • Gość: cv Re: PARP - wynagrodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 21:02
      nie wiem
      • Gość: maksym Re: PARP - wynagrodzenia IP: *.aster.pl 03.04.11, 19:54
        O tej instytucji mógłbym wiele napisać i obiecałem sobie, że kiedyś znajdę jakiegoś wydawcę i opublikuje swoje wspomnienia zawodowe z pracy w tejże instytucji. Mniemam przypuszczać, iż będzie to bestseller...
        PARP było pierwszą i jedyną instytucją która zaprosiła mnie na rozmowę kwalifikacyjną po czym na tejże rozmowie zaczęto mnie obrażać, poniżać i wyśmiewać się z mojego doświadczenia zawodowego!!! Z czymś tak bezczelnym nigdzie się nie spotkałem. Nikogo nie obchodziło, iż mam doświadczenie poparte różnymi studiami z tematyki przedsiębiorczości (analiz, zarządzania itd.). Ważne było, że nie współpracowałem nigdy z MRR i to mnie przekreśliło jako kandydata. Przez chwilę myślałem, iż pomyliłem instytucje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka